Pdf downloaden
Pdf downloaden
Er bestaan veel soorten kunststof en veel types lijm, als je de verkeerde combinatie gebruikt kun je een zwakke hechting krijgen of het voorwerp dat je wilde repareren juist verder beschadigen. In dit artikel lees je eerst hoe je de juiste lijm kunt kiezen voor de klus die je wilt klaren, en daarna vertellen we je hoe je het voorwerp het beste kunt lijmen. Als je kunststof buizen aan elkaar wilt lijmen kun je meteen naar de juiste sectie gaan; daar vind je ook instructies voor het kiezen van de juiste lijmsoort voor die toepassing.
Stappen
-
Zoek naar het recycle-symbool. Er zijn allerlei soorten lijm verkrijgbaar die geschikt zijn voor verschillende soorten kunststof . De makkelijkste manier om achter het type kunststof te komen is door te kijken naar het recycle-symbool op het kunststof zelf, op het label of op de verpakking van de kunststof. Het symbool is te herkennen aan een driehoek, bestaande uit drie pijltjes, met eronder of erin een cijfer, letter of een combinatie. [1] X Bron
-
Kies de juiste lijm voor kunststof met het cijfer 6. Met het recycle-symbool dat een 6 of PS bevat wordt de kunststofsoort 'polystyreen' aangeduid. Dit type kunststof kun je het beste verlijmen met modelbouwlijm, of een voor dit doel ontwikkelde lijmsoort zoals 'Pattex Special Polystyreen'. [2] X Bron Je kunt ook lijmen gebruiken op basis van cyanoacrylaat (beter bekend als 'secondelijm'), of een epoxylijm. [3] X Bron
-
Kies de juiste lijm voor kunststof met de markeringen 2, 4 of 5. Het materiaal is gemaakt van 'polyethyleen' of polypropyleen als je een van de volgende recycle-codes ziet: 2 , 4 , 5 , HDPE , LDPE , PP of UMHW . Dit type kunststof is veel moeilijker te lijmen, je hebt een type lijm nodig dat hier speciaal voor ontwikkeld is, zoals '3M Scotchweld DP-8005'.
-
Kies de juiste lijm voor kunststoftypes 7 en 9. De categorieën 7 en het ABS -type met de markering 9 omvatten allerlei soorten kunststoffen, onderverdeeld in allerlei subtypes die weer aangeduid worden met verschillende letters. Ook deze categorieën kun je het beste lijmen met secondelijm of epoxylijm.
-
Probeer om het type kunststof op andere manieren te onderscheiden. Als je geen recycle-code kunt vinden kun je op andere manieren proberen te achterhalen welk type kunststof je hebt. Hier zijn wat aanwijzingen die je kunt gebruiken: [4] X Bron
- Legosteentjes zijn gemaakt van de kunststofsoort 'ABS' en kunnen het best gelijmd worden met epoxylijm. Je kunt ook een speciaal voor ABS bedoelde oplosmiddelenlijm gebruiken, maar het zou kunnen dat het oppervlak van het materiaal hierdoor aangetast wordt.
- Kunstglas, goedkoop speelgoed, cd-hoesjes en vergelijkbaar breekbaar doorzichtig plastic is meestal 'polystyreen', dit kan worden gelijmd met verschillende soorten lijm. Je kunt hiervoor een willekeurige kunststoflijm of modelbouwlijm gebruiken.
- Stevig, hard plastic, zoals flessen, emmers, kratten en etensbakjes kun je lijmen met lijm die specifiek ontwikkeld is voor 'polyethyleen' en 'polypropyleen'. Dit materiaal is moeilijk te lijmen, dus verwacht niet dat een gewone lijm voor kunststof zal werken. Koop een lijm die speciaal voor deze materialen bedoeld is.
-
Doe verder onderzoek als je kunststof wilt verlijmen met een ander materiaal. Als je kunststof wilt vastlijmen aan hout, metaal, glas of een ander type kunststof, doe dan meer onderzoek. Als je het antwoord niet online kunt vinden kun je naar een doe-het-zelfzaak gaan en de verpakkingen van de verschillende soorten lijm lezen. Waarschijnlijk kun je op het label van een bepaald type lijm vinden welke materialen goed hechten aan kunststof.
- Op de Engelstalige website 'This to That' kun je gratis advies vinden over het verlijmen van allerlei soorten materialen. Het advies is vooral handig voor veelvoorkomende types kunststof, zoals polystyreen.
- Test een lijmsoort eerst met wat restmateriaal van hetzelfde type als je niet zeker weet of je het juiste type lijm hebt, of test het uit op een stukje van het voorwerp dat niet in het zicht komt.
Advertentie
-
Ontvet het materiaal. Was het materiaal met zeep, gebruik een middel dat is ontwikkeld voor het schoonmaken van kunststof, of dompel het materiaal onder in isopropyl-alcohol. [5] X Bron [6] X Bron Laat goed drogen.
- Probeer om het materiaal na het schoonmaken niet te veel aan te raken, om vingerafdrukken te vermijden.
-
Schuur het te lijmen oppervlak. Schuur het materiaal kort met schuurpapier van korrel 120-200, zodat het oppervlak wat ruwer wordt en beter zal hechten. Staalwol of schuurlinnen werkt ook, maar onthoud dat je het maar lichtjes hoeft op te schuren.
-
Meng de twee lijmcomponenten indien nodig. Epoxylijm bestaat vaak uit twee componenten, deze ingrediënten moeten worden gemengd om de hechtende werking te activeren. Lees de instructies op de verpakking uitvoerig, want er bestaan verschillende types epoxylijm waarbij verschillende verhoudingen vereist zijn. Sommige types hebben een verwerkingstijd van een paar uur, maar andere types moeten binnen enkele minuten na het mengen verwerkt worden.
- Ga naar de sectie 'De juiste lijm kiezen' om erachter te komen welk type lijm je het best kunt gebruiken. Je kunt deze stap overslaan als je geen twee-componenten-lijm gebruikt.
-
Breng lijm aan op beide oppervlakken. Breng een gelijkmatige hoeveelheid lijm aan op beide oppervlakken met een klein kwastje op de plek waar de materialen worden samengevoegd. Voor hele kleine onderdelen, bijvoorbeeld een afgebroken stukje plastic van een schaalmodel, kun je het uiteinde van een naald gebruiken om de lijm aan te brengen.
- Als je oplosmiddelenlijm gebruikt (dus geen gewone kunststoflijm) moet je de onderdelen eerst vastklemmen, en dan een dun lijntje oplosmiddelenlijm aanbrengen langs de rand waar de twee onderdelen samenkomen. De lijm wordt vervolgens vanzelf tussen de twee onderdelen getrokken. [7] X Bron Ga naar de sectie 'Kunststof buizen lijmen' als je kunststof buizen gaat lijmen.
-
Druk de onderdelen lichtjes op elkaar. Druk ze samen in de juiste positie en verwijder luchtbelletjes. Druk niet te hard, want dan pers je de lijm er weer uit. Als er toch wat lijm uitkomt, veeg de overtollige lijm dan weg, behalve wanneer je acryllijm gebruikt, in dat geval zal de overtollige lijm vanzelf verdampen.
-
Hou de onderdelen stevig op hun plek. Gebruik hiervoor een lijmklem, bankschroef, elastieken of schilderstape. Lees de instructies op de lijmverpakking voor meer informatie over de uithardingstijd. Afhankelijk van het type en merk kan het enkele minuten tot wel 24 uur duren voordat de lijm volledig is uitgehard.
- Veel soorten kunststoflijm blijven tot dagen of weken na het aanbrengen verder uitharden. Laat het gelijmde voorwerp dus minstens 24 uur met rust, zelfs als de hechting heel sterk lijkt te zijn.
Advertentie
-
Bepaal het type buis. Er bestaan drie types kunststof buis, elk type buis is alleen te lijmen met de juiste lijmsoort. De makkelijkste manier om het type te onderscheiden is door te kijken naar het recycle-symbool, een driehoek bestaande uit drie pijltjes en een cijfer of letter als categorie-aanduiding. Kijk hier goed naar voordat je lijm gaat kopen. [8] X Bron [9] X Bron [10] X Bron
- Pvc-buis wordt veel toegepast voor loodgietwerk in huizen, maar het is niet geschikt voor hoge temperaturen. Pvc-buis is meestal wit of grijs. Het recycle-symbool is 6 of PVC .
- Pvc-c-buis is gemaakt van nabehandeld pvc-materiaal en is geschikt voor hogere temperaturen. Het recycle-symbool is hetzelfde (6 of PVC), maar de kleur is meestal bruin of crème.
- ABS is een ouder en flexibeler type buis, meestal zwart van kleur. ABS is niet geschikt voor drinkwatertoepassingen. Het recycle-symbool is 9 , ABS of 7 .
- PEX-buizen worden pas de laatste jaren veel toegepast, ze zijn beschikbaar in allerlei kleuren. PEX kan niet worden gerecycled. Het kan ook niet worden verlijmd, het moet worden gekoppeld met koppelstukken.
-
Kies de juiste lijm. Het materiaal waarmee je kunststof buizen kunt verlijmen noemt men oplosmiddelenlijm . Zoek het juiste type oplosmiddelenlijm nadat je erachter bent gekomen van welk type kunststof je buizen zijn gemaakt. [11] X Bron
- ABS-lijm is geschikt voor het samenvoegen van twee ABS-buizen. Pvc-lijm en pvc-c-lijm zijn geschikt voor die respectievelijke materialen.
- Om een ABS-buis te verlijmen met een pvc-buis heb je een speciaal type lijm nodig. Deze lijm is meestal te herkennen aan de groene kleur.
- Als je geen gespecialiseerd product kunt vinden kun je universele oplosmiddelenlijm gebruiken voor het verbinden van pvc, pvc-c en ABS. Maar onthoud wel dat PEX-buizen niet verlijmd kunnen worden, hiervoor zijn speciale koppelstukken nodig.
- Lees de verpakking van de oplosmiddelenlijm om zeker te weten dat het goed werkt met het type buis dat je hebt.
- Om een kunststof buis te verbinden met een metalen buis heb je een lijmsoort nodig die geschikt is voor het maken van zulke verbindingen, of je kunt koppelstukken gebruiken. Ga naar een winkel met loodgietersbenodigdheden voor advies.
-
Zorg voor goede ventilatie. Bij het gebruiken van oplosmiddelenlijm komen giftige dampen vrij. Zorg dus voor goede ventilatie (grote ramen die openstaan, buiten werken enz), of draag een ademhalingsmasker.
-
Maak de binnenkant van de buis glad met een vijl als de buis is gezaagd. Rol wat schuurpapier met korrel 80 op en schuur de binnen- en buitenkant van de zaagkant. Alle oneffenheden en schade van het zagen moeten worden weggewerkt, want dit kan zorgen voor verstoppingen. [12] X Bron
- Druk voordat je gaat schuren het rolletje schuurpapier tegen de buis aan zodat het rolletje dezelfde vorm krijgt.
- In plaats van schuurpapier kun je een vijl of zakmes gebruiken om de ergste oneffenheden te verwijderen.
-
Markeer de uitlijning van de twee delen als je een bocht gaat maken. Als je de lijm eenmaal hebt aangebracht heb je niet veel tijd om de buizen op de juiste plek te krijgen, dus zet ze eerst aan elkaar zonder lijm en zet met een viltstift een streep dwars op de verbinding, zodat je straks weet hoe de buizen moeten komen te zitten.
-
Breng primer aan voordat je gaat lijmen. Primer aanbrengen is alleen nodig bij pvc-buizen. Bij ABS is het niet nodig, maar bij pvc-c kan het ook zorgen voor een betere hechting. [13] X Bron [14] X Bron Breng pvc-primer of pvc-c-primer aan op de oppervlakken die gehecht gaan worden. Laat de primer 10 seconden drogen voordat je verder gaat.
-
Breng de oplosmiddelenlijm snel en methodisch aan. Doe werkhandschoenen aan en breng een gelijkmatige laag oplosmiddelenlijm aan op de oppervlakken die verlijmd gaan worden. Breng slechts een dun en gelijkmatig laagje aan, want de overtollige lijm kan eruit geperst worden en zorgen voor verstoppingen. [15] X Bron
-
Steek de buizen een kwartslag vanaf de gewenste positie in elkaar, en draai ze vervolgens in de juiste positie. Vlak nadat je de lijm hebt aangebracht steek je de buizen in elkaar. Let op de gemaakte markering, zorg dat deze een kwartslag van elkaar verwijderd zijn. Draai ze vervolgens op hun plek, totdat de markeringen uitgelijnd zijn. Ook zonder markeringen kun je de buizen een kwartslag draaien. Hou de buizen ongeveer 15 seconden vast zodat de lijm al iets kan uitharden. [16] X Bron
-
Corrigeer als de uiteindelijke lengte niet klopt. Het zou kunnen dat de verbinding iets krimpt als de oplosmiddelenlijm opdroogt. Bij een te korte lengte kun je de buis doorzagen en een nieuw koppelstuk ertussen lijmen. Bij een te lange buis kun je een stuk uit de buis zagen en de twee stukken verbinden met een koppelstuk.Advertentie
Tips
- Siliconenkit is niet geschikt om kunststof te verlijmen, siliconenkit is puur een cosmetische oplossing, het biedt nauwelijks hechting.
- Als je acryllijm morst op een plek die je niet wilt lijmen, veeg het dan niet weg. De acryllijm zal vanzelf verdampen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zorg dat je altijd werkt in een goed geventileerde ruimte, of draag een ademhalingsmasker.
Advertentie
Benodigdheden
- 2 stukken kunststof
- Schuurpapier
- Lijm (ga naar de sectie 'De juiste lijm kiezen')
- Klein kwastje
- Lijmklem, bankschroef, schilderstape of elastieken.
Om kunststof buizen te verlijmen:
- Kunststof buis
- Kunststof koppelstuk
- Schuurpapier
- Pvc- of pvc-c-primer (lees de instructies voor de details)
- Oplosmiddelenlijm (lees de instructies voor de details)
Bronnen
- ↑ http://makezine.com/2011/09/22/identifying-unknown-plastics/
- ↑ http://www.todayshomeowner.com/how-to-glue-plastic/
- ↑ http://www.scalemodelguide.com/construction/techniques/how-to-glue-parts-together/
- ↑ http://makezine.com/2011/09/22/identifying-unknown-plastics/
- ↑ http://www.e-tplastics.com/blog/glues-for-plastic-how-to-choose-the-right-adhesive/
- ↑ http://www.smooth-on.com/Adhesive-Bonding/c16/p43/Preparation-of-Surfaces-for-Epoxy-Adhesive-Bonding/pages.html
- ↑ http://www.plasticsmag.com/features.asp?fIssue=Sep/Oct-11&aid=5251
- ↑ http://plumbingcircle.com/blog/when-is-your-pvc-plumbing-not-pvc/
- ↑ http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-recognize-different-types-of-pipes.html
- ↑ http://makezine.com/2011/09/22/identifying-unknown-plastics/
- ↑ http://www.plumbing-geek.com/solvent-cement.html
- ↑ http://www.familyhandyman.com/plumbing/how-to-glue-and-join-pvc-plastic-pipe/view-all
- ↑ http://www.familyhandyman.com/plumbing/how-to-glue-and-join-pvc-plastic-pipe/view-all
- ↑ http://www.plumbing-geek.com/solvent-cement.html
- ↑ http://www.familyhandyman.com/plumbing/how-to-glue-and-join-pvc-plastic-pipe/view-all
- ↑ http://www.familyhandyman.com/plumbing/how-to-glue-and-join-pvc-plastic-pipe/view-all
Advertentie