PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kweekgras is een veelvoorkomende onkruidsoort die te herkennen is aan zijn blauwgroene kleur, brede bladeren en holle stelen. Het is echter hardnekkig en verspreidt zich erg snel, en het kan dus ieder jaar weer een strijd zijn om het aan te pakken. De veiligste manier om kweekgras uit te roeien is door je grasveld te onderhouden door het regelmatig te maaien en te besproeien. Graaf in het geval van kleinere plekken met kweekgras de wortels op of dood het gras door het bloot te stellen aan veel zonlicht. Met herbiciden kun je het kweekgras ook doden, maar ze beschadigen de omringende planten ook en zijn dus vaak alleen een mogelijkheid als je het stuk grond in kwestie vrij wilt maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Kweekgras verstikken met gezonde planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Zaai de plek door met goede grassen en bodembedekkende planten. Verstik het kweekgras door er sterkere planten omheen te zaaien. Strooi als het bijvoorbeeld om een grasveld gaat een royale hoeveelheid graszaad op de kale plekken tussen het gras om ze op te vullen. Het is niet nodig om de zaadjes in de aarde te harken. Met deze methode kom je niet direct van het kweekgras af, maar het nieuwe gras kan voorkomen dat het kweekgras zich verder verspreidt. [1]
    • Om een grasveld door te zaaien heb je ten minste een kilo zaad nodig per 100 m 2 . Het kan zijn dat je meer zaad nodig hebt als je andere grassoorten zaait, zoals veldbeemdgras of raaigras.
    • Doorzaaien is een manier om het kweekgras in te dammen zonder bestaande planten te verstoren. Het is goed voor grasvelden en weilanden. Als je je bestaande planten niet wilt behouden, maak de aarde dan vrij door hem bloot te stellen aan veel zonlicht of door een herbicide te gebruiken.
  2. Geef je grasveld ten minste twee keer per dag water totdat de zaadjes ontkiemen. Laat de zaadjes nooit uitdrogen, want anders zul je geen vol en weelderig grasveld krijgen. Zorg dat je de bovenste halve centimeter van de aarde ongeveer twee weken lang vochtig houdt. De zaadjes zullen ontkiemen, waarna je het grasveld twee of drie keer per week grondig water geeft om het gezond te houden. [2]
    • Een grasveld heeft zo’n twee tot drie centimeter water per week nodig. Het kan zijn dat je je grasveld vaker moet besproeien als het warm weer is.
    • Maak of koop een regenmeter om te controleren of je grasveld genoeg regen krijgt. Probeer tevens je vinger in de aarde te steken om te zien hoe diep de aarde uitgedroogd is.
  3. Stel je grasmaaier in op acht centimeter. Maai het gras en het kweekgras zo vaak als nodig is. Probeer al het gras ongeveer op deze lengte te houden. Het goede gras zal het kweekgras uiteindelijk verdringen. [3]
    • Het kan zijn dat je het gras twee keer per week moet maaien om te voorkomen dat het kweekgras het gras verdringt.
    • Als je het gras te kort maait, kan het kweekgras zich verspreiden. Het kan sneller groeien en hoger worden dan het gewone gras. Doordat het worstelsysteem in stukken gesneden wordt kan het kweekgras zich opsplitsen in nieuwe planten.
  4. Kies voor kunstmest in korrelvorm of snelwerkende kunstmest, doe het in een strooiwagen en loop ermee over je hele grasveld. Door de stikstof wordt het goede gras donker en dik, wat helpt om het kweekgras te verdringen. Je hebt ongeveer 120 gram kunstmest nodig per 100 m 2 aarde. [4]
    • Kijk bij het tuincentrum naar de getallen op de zakken met kunstmest. Het eerste getal geeft aan hoeveel procent stikstof het mengsel bevat. Een voorbeeld van kunstmest die veel stikstof bevat is 18-6-12.
    • Als het erg droog weer is, heb je geen kunstmest nodig, tenzij je het gras genoeg water kunt geven. Het gras kan de stikstof niet opnemen als het niet genoeg water krijgt.
  5. Kijk terwijl je grasveld groeit en vol wordt hoe de plekken met kweekgras ieder jaar kleiner worden. De bladeren zullen eerst niet opvallen, maar uiteindelijk zal het grootste deel van de grond bedekt zijn met goed gras. Blijf je grasveld bemesten, besproeien en maaien om te voorkomen dat er nieuw onkruid groeit.
    • Soms kan kweekgras het lange tijd overleven. Het is een erg lastige plant om te bestrijden, maar regelmatig onderhoud is de enige manier om van de plant af te komen zonder ingrijpendere maatregelen te nemen.
    • Probeer om het proces te versnellen een herbicide met glyfosaat op de bladeren van het kweekgras aan te brengen. Een herbicide doodt alle planten waarmee het in aanraking komt, dus breng een kleine hoeveelheid aan met behulp van een verfkwast om de schade te beperken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Kweekgras met de hand verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik een spitvork om naar het wortelsysteem van de plant toe te graven. Laat ongeveer acht centimeter ruimte tussen het kweekgras en het gat om te voorkomen dat de wortels beschadigd raken. Zoek naar een horizontale witte steel, ook wel wortelstok of rizoom genoemd. Haal de aarde dan weg rondom de wortelstok.
    • Het graven kan wat lastig zijn als er gezonde, niet-invasieve planten op de plek staan. Probeer gras en andere planten uit te graven zonder ze te beschadigen. Zet ze apart totdat je ze ergens anders kunt planten of weer terug kunt planten.
  2. De wortelstokken van kweekgras zijn erg sterk en groeien vaak verder dan je zou verwachten. Trek de blootgelegde wortels uit de aarde en controleer of je de hele plant hebt. Als er wortels gescheurd of afgebroken zijn, dan zal op die plek waarschijnlijk een nieuw bosje kweekgras groeien, dus neem de tijd. [5]
    • De planten met de hand uit de grond trekken is beter dan de aarde losmaken met een tuinfrees, want een tuinfrees kan de wortels kapotsnijden. Als je wilt proberen om de aarde los te maken, stel de tuinfrees dan in op 30 centimeter en voer de klus in de zomer uit. Maak de grond los en wacht ten minste vier dagen om de wortels uit te laten drogen.
  3. Duw de aarde terug in de gaten met een schop of ander tuingereedschap. Haal dan een hark over de aarde om de plek vlak te maken. Hark alle stukjes plantenmateriaal weg waarvan je denkt dat ze van het kweekgras afkomstig zijn. Gooi deze resten weg om te voorkomen dat er nieuw kweekgras groeit.
  4. Knip het plastic op maat zodat het over het stuk grond met kweekgras past. Maak het vel aan alle kanten ongeveer acht centimeter groter dan het stuk grond dat je wilt behandelen, zodat het kweekgras zich niet kan verspreiden. Leg dan stenen, bakstenen of palen op het plastic, zodat het niet verschuift. [6]
    • Bij veel bouwmarkten kun je vellen plastic kopen die speciaal bedoeld zijn om planten aan veel zonlicht bloot te stellen. Zorg dat je transparant plastic koopt, zodat de aarde blootgesteld wordt aan zonlicht.
    • Alle andere planten onder het vel plastic zullen ook doodgaan omdat ze aan te veel zonlicht blootgesteld worden. Je kunt het plastic in kleinere stukken knippen om kleinere plekken met kweekgras te behandelen. Laat het plastic dus alleen zoals het is als je een groter oppervlak of hardnekkig kweekgras wilt behandelen.
  5. Onkruid blootstellen aan een te grote hoeveelheid zonlicht is een methode die het beste werkt in de lente en de zomer, wanneer de aarde warm genoeg is om het kweekgras uit te drogen. Laat het plastic met rust zodat de aarde genoeg tijd heeft om op te warmen. [7]
    • Dit werkt alleen als de gemiddelde buitentemperatuur ongeveer 16 °C of hoger is.
    • Het is niet nodig om de dode planten weg te halen van de behandelde plek. Behandel de plek met een tuinfrees om de planten met de aarde te mengen om ze als meststof te gebruiken.
  6. Vul de plek met nieuwe planten om te voorkomen dat het kweekgras terugkomt. Als je bijvoorbeeld een gedeelte van je grasveld behandeld hebt, zaai dan gras van de soort die er al staat. Je kunt de kale plek ook in een tuin veranderen en concurrerende gewassen planten als boekweit, haver, rogge, tarwe, klaver en sorghum. [8]
    • Een andere mogelijkheid is om de plek ten minste een half jaar lang met een laag mulch van acht centimeter dik te bedekken. Ondoorzichtige plastic mulch is de beste optie om te voorkomen dat er kweekgras groeit, maar je kunt ook organische mulch gebruiken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Kweekgras aanpakken met chemische middelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Helaas zijn er geen herbiciden te koop die alleen kweekgras doden. Een universele herbicide als glyfosaat doodt alle planten waar het mee in aanraking komt. Draag kleding met lange mouwen en pijpen, handschoenen die bestand zijn tegen chemische stoffen, rubberlaarzen en een ademmasker, en spuit het chemische middel op het kweekgras. Houd huisdieren en kinderen ongeveer vier uur weg van de plek. [9]
    • Herbiciden met glyfosaat kun je bij de meeste tuincentra en kwekerijen kopen.
    • Strijk het herbicide met een verfkwast op de bladeren van het kweekgras om te voorkomen dat je andere planten beschadigd raken.

    Pas heel goed op met middelen met glyfosfaat, zoals het product Roundup. Thuis mag je gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat mits voldoende verdund gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Maar andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen het middel niet meer gebruiken. [10] [11] De reden dat het nog wel door particulieren mag worden gebruikt is kort gezegd dat hoewel deskundigen het erover eens zijn dat het middel beter niet kan worden gebruikt vanwege schade aan natuur, milieu en de gezondheid van de gebruiker, er niet in alle gevallen een goed bruikbaar alternatief voorhanden is. Zie hier welke middelen toegelaten zijn voor gebruik in Nederland.

  2. Spuit de volledige plek met kweekgras een tweede keer in, zelfs de delen waar je denkt dat je het kweekgras uitgeroeid hebt. De snelgroeiende wortels kunnen vanaf een andere plek weer in de behandelde aarde gegroeid zijn. [12]
    • Door glyfosaat te gebruiken ontstaan er kale plekken in grasvelden en tuinen, maar het voorkomt in ieder geval dat het kweekgras je hele tuin of grasveld overneemt.
  3. Haal het dode gras als je dat wilt weg of behandel de grond met een tuinfrees om de grasresten als meststof met de aarde te mengen. Koop of huur een tuinfrees en stel hem in op een diepte van ten minste tien centimeter. Ga ermee over de behandelde plekken om de aarde om te woelen en klaar te maken voor het planten van nieuwe zaadjes. [13]
    • Bij de meeste bouwmarkten kun je wel een tuinfrees huren. Als het om een kleiner oppervlak gaat, woel de grond dan om met een spitvork of ander tuingereedschap.
    • Houd de behandelde plekken goed in de gaten om te zien of er weer kweekgras groeit. Kijk of je geen kweekgras over het hoofd hebt gezien op de plekken die je niet met glyfosaat behandeld hebt, want dat kweekgras zal de kale aarde snel overnemen.
  4. Het gebruiken van een vel plastic is een laatste redmiddel. Als chemicaliën niet goed genoeg werken om het kweekgras uit te roeien, denk er dan over om een zo groot mogelijk deel van de plek in kwestie af te dekken met een vel plastic van de bouwmarkt. Verzwaar het plastic en laat het ten minste zes weken liggen. [14]
    • Knip het plastic in kleinere stukken om kleinere gedeelten te behandelen. Als het kweekgras over een groot oppervlak verspreid is, dan zul je hiermee niet al het kweekgras kunnen doden, maar je redt wel de planten die je wilt behouden.
    • Zwarte vellen plastic en dekkleden zijn ook geschikt om je tuin mee af te dekken, maar transparant plastic houdt de warmte beter vast. Als je gekleurd plastic gebruikt, laat het dan acht tot twaalf weken op de plek liggen en controleer je voortgang voordat je het weghaalt.
  5. Maak de aarde los en zaai de plek dan in. Kies een plantensoort die weelderig en snel groeit, zoals veldbeemdgras, boekweit of rietzwenkgras. Bedek de volledige plek met een grote hoeveelheid zaad en behandel alle omringende plekken die er ietwat kaal uitzien. Besproei en bemest de aarde dan naar behoefte om te zorgen dat de nieuwe planten de lege plekken opvullen. [15]
    • Een andere mogelijkheid is om een tuin van de plek te maken. Verspreid dikke lagen organische mulch rondom je nieuwe planten. Houd de mulch in de gaten om te zien of er onkruid doorheen groeit.
    Advertentie

Tips

  • Kweekgras verspreidt zich door zaadjes die door dieren achtergelaten worden. Het is onmogelijk om te voorkomen dat er af en toe zaadjes van kweekgras op je grasveld terechtkomen.
  • Een gemakkelijke manier om kweekgras te ontdekken is om je grasveld na het maaien te bekijken. Kweekgras schiet vaak in bosjes omhoog.
  • Kweekgras is niet hetzelfde als vingergras. De wortels van kweekgras bevinden zich veel dieper in de grond, waardoor kweekgras een stuk lastiger te verwijderen is.
  • Soms is kweekgras lastig te verwijderen zonder de omringende planten te beschadigen. Het beste wat je kunt doen is om de grond te onderhouden zodat je op den duur minder last hebt van onkruid.
  • Kweekgras kan door organische mulch als stukjes dennenhout heen groeien. Zorg dat de laag mulch ongeveer acht centimeter dik is en verspreid het over een iets groter oppervlak dan je wilt behandelen. Voeg nog een laag mulch toe als je onkruid ziet.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je de grond losmaakt met een tuinfrees, dan kan het kweekgras zich verspreiden. Zorg dat je niet door de wortelstokken snijdt en ze niet kapotmaakt. Uit ieder stuk kan weer nieuw onkruid groeien.
Advertentie

Benodigdheden

Kweekgras verstikken met gezonde planten

  • Graszaad of plantenzaad
  • Grasmaaier
  • Tuinsproeier of tuinslang
  • Snelwerkende kunstmest met stikstof
  • Strooiwagen

Kweekgras met de hand verwijderen

  • Spitvork
  • Vuilniszak
  • Schop
  • Hark
  • Vel plastic
  • Schaar
  • Stenen of palen
  • Graszaad of zaad voor bodembedekkende planten

Kweekgras aanpakken met chemische middelen

  • Glyfosaat
  • Onkruidsproeier of verfkwast
  • Ademmasker
  • Handschoenen bestand tegen chemicaliën
  • Rubberlaarzen
  • Tuinfrees
  • Vel plastic
  • Stenen of palen
  • Graszaad of zaad voor bodembedekkende planten

Over dit artikel

Deze pagina is 33.342 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie