PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Lavendel wordt sinds eeuwen geroemd om de heerlijke geur en schoonheid. Lavendelolie ruikt niet alleen heerlijk maar kan ook gebruikt worden om wonden en jeuk op de huid te behandelen, om slaap te bevorderen of simpelweg voor een ontspannende massage. [1] De recepten voor lavendelolie of balsem die hier beschreven worden zijn geschikt om zelf te maken, zijn met elke hoeveelheid lavendel te maken en hebben als resultaat een product dat je meteen kan toepassen. Hoewel je ook etherische olie in plaats van verse lavendel kan gebruiken, kan dit het proces bemoeilijken. Bovendien kan het resulteren in een veel kleinere hoeveelheid lavendelolie die je dan ook nog aan een andere olie moet toevoegen voordat je deze kan gebruiken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Lavendelolie maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Snijd de stengels af met de bloemetjes eraan, met een lengte van 15 cm. of langer. De blaadjes en stengels kunnen ook gebruikt worden als aftreksel in de olie. De houtachtige onderkant van de stengels dicht bij de wortels van de plant zijn hier echter niet geschikt voor. [2] [3] Je kan zowel bloemknopjes als sterk ruikende opengebloeide bloemetjes gebruiken. [4]
    • Pluk meer lavendel dan je denkt nodig te hebben. Dan hoef je niet te wachten totdat er weer een nieuwe lading lavendel gedroogd is als de olie niet sterk genoeg blijkt te ruiken.
  2. Als je verse lavendel gebruikt droog je die eerst zodat het aroma versterkt wordt en om de kans dat de olie ranzig wordt te minimaliseren. Bind de takjes met een elastiekje of touwtje samen en laat ze ondersteboven in een droge, warme ruimte hangen. Als je de lavendel blootstelt aan de zon droogt de lavendel weliswaar sneller, maar loop je het risico dat het aroma deels verloren gaat. Het duurt ongeveer twee weken voordat versgeplukte lavendel gedroogd is. Sommigen laten de lavendel slechts 1-3 dagen drogen totdat de lavendel verschrompeld is maar nog niet breekbaar en uitgedroogd. De kans op bederven wordt hierdoor deels verkleind. [5]
  3. Watermark wikiHow to Lavendelolie maken
    Wrijf de lavendel tussen je schone handen totdat het uit elkaar valt of stamp het lichtjes fijn met een vijzel of ander schoon, zwaar object zodat de geur vrijkomt. Als je bloemknopjes gebruikt kun je die openen met een mes of met je vingers. Doe daarna alles in een schone pot.
    • Let er bij het wassen van je handen en de pot op dat je ze goed afdroogt voordat ze in contact met de lavendel komen. Water bij de olie kan het aftreksel beïnvloeden. [6]
  4. Watermark wikiHow to Lavendelolie maken
    Laat echter 2,5 tot 5 cm. ruimte aan de bovenkant vrij zodat de bloemen kunnen uitzetten. Het maakt niet uit welke olie je gebruikt, zolang het maar geurloze olie is. [7] Amandelolie, olijfolie of zonnebloemolie worden hier vaak voor gebruikt. Het is wel aan te raden om van tevoren goed aan de fles te ruiken omdat sommige oliën van zichzelf een sterke geur afgeven waardoor de lavendelgeur minder goed te ruiken is.
  5. Doe de deksel goed dicht en laat het mengsel op een zonnige plek weken. Het duurt meestal minstens 48 uur om de olie een geur te geven die waarneembaar is; meestal wordt de lavendel 3-6 weken in de olie geweekt. Als je hier niet genoeg zonlicht of tijd voor hebt kun je doorgaan met de volgende stap.
  6. Dit is een sneller alternatief dan het weken in de zon. Je verhit het olie-lavendelmengsel 2-5 uur in een au bain-marie-pan of in een braadpan. Zorg dat de temperatuur tussen 38–49 ºC blijft. Deze methode wordt alleen aangeraden als je een kookthermometer hebt en een fornuis waar je de temperatuur heel goed mee kan reguleren, omdat te veel hitte de geur en de houdbaarheid van de olie kan beïnvloeden. [8]
  7. Watermark wikiHow to Lavendelolie maken
    Leg een stuk mousseline of kaasdoek over een kom heen en schenk het olie-lavendelmengsel eroverheen. Gooi de bloemen en andere lavendelstukjes op de composthoop of in de tuin.
  8. Watermark wikiHow to Lavendelolie maken
    Dezelfde olie kan weer terug in de pot gegoten worden en er kan een nieuwe lading gedroogde lavendel bij gedaan worden. Zoals hierboven beschreven wordt kun je de pot op een zonnige plek zetten of verwarmen op een lage temperatuur om een nog sterkere geur te creëren. Dit kan tot wel 8 keer gedaan worden als je een heel sterk geurende olie wilt maken. [9]
  9. Vitamine E kan aan het eind van het weken of verhitten worden toegevoegd om de houdbaarheid van de olie te verlengen. Dit is aan te raden als je geen koele, donkere plek hebt om de olie te bewaren of als de olie die je gebruikt hebt een beetje oud is of niet lang houdbaar is. Roer er een paar druppels olie met vitamine E door of snijd een capsule met vitamine E open en schenk de inhoud in de pot.
  10. Pak het stuk mousseline en knijp er boven een kom of maatbeker zoveel mogelijk olie uit als je kan. Doe dit in een fles of pot van donker glas of ondoorzichtig plastic om te voorkomen dat de olie haar geur verliest door overmatige blootstelling aan de zon. De houdbaarheid van de lavendelolie hangt af van het soort olie en de versheid van de olie en blijft meestal maanden houdbaar zolang het op een droge, donkere plek bewaard wordt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Een lavendelbalsem of -zalf maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Met deze methode maak je van de lavendelolie een zalf die je op je huid kunt smeren om verbranding te verhelpen en pijn te verminderen. [10] Allereerst heb je de lavendelolie nodig zoals die in dit artikel beschreven wordt. Je kan ook lavendelolie kopen bij een natuurlijke drogist.
  2. Het is raadzaam om hiervoor een goedkope rasp te gebruiken in plaats van de rasp die je vaak gebruikt omdat de was er soms moeilijk af te halen valt. Weeg de bijenwas voordat je begint: je hebt ongeveer 1 deel bijenwas nodig voor 8 delen olie. Gebruik meer bijenwas als je een hardere balsem en minder als je een zachte zalf wilt maken. [11]
    • Als de bijenwas op gewicht wordt verkocht kun je deze maten gebruiken: 1 ons bijenwas is 1 vloeibare ons is 1/8 kopje = 28 gram. [12]
  3. Watermark wikiHow to Lavendelolie maken
    Warm dit zachtjes op totdat ze tot een geheel gesmolten zijn. Het kan een kwartier of langer duren voordat alle bijenwasstukjes gesmolten zijn. Roer af en toe met een houten spatel of een andere hittebestendige spatel, een waarvan je het niet erg vindt als er blijvend bijenwas aan blijft kleven.
  4. Zorg dat de potjes goed schoon en droog zijn en draai ze goed dicht zodat ze luchtdicht zijn.
  5. Na 10-15 minuten in de koelkast of na een half uur in een koele kamer of kelder kun je kijken hoe hard de balsem is geworden. Als het nog vloeibaar is of te hard om met je vingers in te gaan is het wellicht nodig dat je alles weer smelt. Voeg meer bijenwas toe als je het harder wilt maken en meer olie als je het juist zachter wilt maken.
  6. Kook heet water met veel zeep erin als de balsem eenmaal uit de pan is en zet daarna het vuur uit. Laat het een paar minuten afkoelen en doe een paar rubberen handschoenen aan zodat je de was aan de zijkanten eraf kan halen terwijl het water nog vrij heet is. Doe de spatel in het water nadat het water heeft gekookt zodat deze niet beschadigt door de hitte. Schrob de spatel en de pan met een schuursponsje of borstel schoon.
    Advertentie

Tips

  • Je kan lavendel met andere planten zoals hazelaar, pepermunt of sinaasappel-/citroenrasp combineren.
  • Om een etherische olie te creëren die alleen het aroma van de plant bevat en geen basisolie bevat heb je een stoomdestilleerder nodig.
  • Je kan eventueel een laag bakpapier tussen de pot en de deksel doen voordat je deze dichtdraait zodat het rubber of andere materialen van de deksel de geur van de olie niet beïnvloeden. [13]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Laat de was of olie niet onbeheerd op het fornuis staan. Het kan gaan roken of vlam vatten als de temperatuur te hoog oploopt.
Advertentie

Benodigdheden

Lavendelolie:

  • Lavendelknoppen, -bloemen of -blaadjes of alle drie
  • Een pot met een grote opening met een deksel die er strak op gedraaid kan worden
  • Olie zonder sterke geur (genoeg olie om de lavendel mee onder te laten staan)
  • Zonlicht of au bain-marie-pan of braadpan
  • Kom
  • Mousseline of kaasdoek
  • Donkeren glazen fles met deksel of dop die je er strak op kan draaien

Balsem:

  • Lavendelolie
  • Bijenwas
  • Pot of pan
  • Spatel
  • Potjes of metalen doosjes met goed sluitende deksels

Over dit artikel

Deze pagina is 51.090 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie