PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Omdat ze relatief gemakkelijk te onderhouden zijn en omdat hun pure witte bloemen mooi zijn om naar te kijken is de lepelplant, ook wel bekend als Spathiphyllum, een van de meest populaire soorten kamerplanten. Onlangs is de lepelplant door de NASA in de schijnwerpers gezet vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen. [1] Door lepelplanten te voorzien in hun behoefte aan water, grond en zon, en ze gezond te houden, verzeker je je ervan dat je er het meeste uit haalt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een lepelplant verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Lepelplanten komen oorspronkelijk uit hete, vochtige, schaduwrijke tropische regenwouden. Daardoor kunnen ze in de meeste gematigde klimaten niet jaarrond buiten gehouden worden. Maar binnen, waar het gewoonlijk relatief warm en vochtig is vergeleken met de omgeving buiten, kan de plant het goed doen. De lepelplant kun je het beste dichtbij, maar niet direct in een raam in een warme kamer in huis zetten, waar hij kan profiteren van indirect zonlicht. Ramen gericht op het noorden of westen zijn het beste, omdat deze niet de hele dag direct zonlicht hebben. Probeer te vermijden dat je plant koude lucht krijgt of te veel zon, want dat kan tot gevolg hebben dat de plant ongezond wordt en bruine, verdorde bladeren krijgt.
    • Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je je lepelplant een gedeelte van het jaar buiten zetten op een schaduwrijk terras of soortgelijke plek waar het warm en vochtig is. In een tropische omgeving is het mogelijk om de plant het hele jaar buiten te zetten.
  2. De beste dienst die je je lepelplant kunt bewijzen is hem regelmatig water geven. Wanneer de potgrond droog is (en alleen dan), geef dan voldoende water om het vochtig te maken, maar niet zoveel dat er stilstaand water op komt. [2] Met te weinig water zal je plant verwelken en doodgaan. Als je verzuimt om je plant water te geven, zul je hem zichtbaar gaan zien hangen. Maar teveel water kan wortelrot veroorzaken, wat fataal kan zijn voor de plant. Richt je erop om ongeveer een keer per week water te geven, wanneer de grond droog is. Soms wordt aanbevolen om zelfs te wachten tot de plant heel licht begint te verwelken, voor je hem water geeft.
  3. Lepelplanten gedijen in de hoge luchtvochtigheid van de tropen, dus naast het bewateren van de grond, moet je je lepelplant ook regelmatig bespuiten met een spuitfles om de vochtige lucht van het regenwoud na te bootsen. Besproei je plant in het zomerse groeiseizoen vaker [3] - hoe meer water je de bloemen kunt geven, hoe gezonder ze zullen zijn.
  4. Vergeleken met bepaalde andere planten hoeven lepelplanten niet erg vaak gesnoeid te worden. Hoe dan ook, als om ongeacht welke reden een of meer van de stelen of bladeren van je lepelplant bruin wordt of verwelkt, is het verstandig om het blad af te knippen om te voorkomen dat de plant meer energie verspilt aan het stervende aanhangsel. Gebruik een scherpe schaar om ongezonde of dode plekken te verwijderen - knip recht en zo dicht mogelijk bij de grond als mogelijk zonder overmatig veel gezond blad te verwijderen.
    • Bruine of verwelkende bladeren zijn meestal een teken dat je vergeten bent je plant water te geven, maar het kan ook een symptoom zijn van iets ernstigers. Als je merkt dat je vaak aan het snoeien bent, zelfs als je goed voor je lepelplant zorgt, let dan op tekenen van een ernstiger probleem (zie Kwalen van lepelplanten verhelpen hieronder) en ga op zoek naar de uiteindelijke oorzaak.
  5. Naast water en indirect zonlicht heeft je plant niet veel onderhoud nodig. Meststoffen en voedingssupplementen zouden niet nodig moeten zijn voor een gezonde, gedijende lepelplant. Maar als je besluit om het te doen (bijvoorbeeld omdat je bijzonder grote, levendige bloemen wilt kweken), zorg er dan voor dat je niet teveel bemest, omdat lepelplanten vrij gevoelige planten kunnen zijn. Gebruik ongeveer een keer per maand een standaard 20-20-20 kamerplantenmeststof op de helft of een kwart van de aanbevolen sterkte, in het voorjaar en de zomer, wanneer de groei van de plant het meest actief is.
    • Groene bloemen zijn een teken van overbemesting. [4] Als je plant dit symptoom laat zien, stop dan met bemesten en deel het volgende groeiseizoen je dosis meststof door de helft.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een lepelplant verpotten

PDF download Pdf downloaden
  1. Zoals vrijwel alle potplanten zullen lepelplanten, als ze de kans krijgen, uiteindelijk te groot worden om het goed te doen in hun oorspronkelijke pot. Wanneer je lepelplant te groot wordt voor zijn pot, heeft hij steeds vaker water nodig en/of worden de bladeren geel zonder duidelijke oorzaak. Het kan ook zijn dat je de wortels aan het oppervlak van de grond ziet komen. In het algemeen moeten lepelplanten elk jaar of om het jaar verpot worden, dus als het ongeveer rond die tijd is en je ziet een of meer van de symptomen hierboven, dan is het waarschijnlijk tijd om te verpotten.
  2. Wanneer je een lepelplant gaat verpotten zul je vanzelfsprekend een grotere pot gebruiken dan hij hiervoor had, zodat je plant meer ruimte krijgt om zijn wortels te verspreiden en te groeien. Gebruik een pot met een ongeveer 5 cm grotere diameter dan de voorgaande pot - een relatief kleine vergroting kan een plant genoeg ruimte geven om jaren door te groeien. In het algemeen zullen lepelplanten nooit grotere potten nodig hebben dan 10 cm doorsnee, dus als je pot groter dan dat is en de lepelplant heeft nog steeds verontrustende symptomen, dan kan er iets anders aan de hand zijn. [5]
    • Vrijwel elk materiaal pot is goed - keramisch, plastic en klei doen het allemaal prima.
    • Zorg ervoor dat je pot een of meer drainagegaten heeft in de bodem. Het is essentieel dat water uit de pot kan draineren - als dat niet kan zal je lepelplant risico lopen op wortelrot.
  3. Zoals hierboven al eens is aangegeven, komen lepelplanten oorspronkelijk uit tropische regenwouden. Ze groeien gewoonlijk onder een dik bladerdek van meerdere lagen en worden daardoor constant omringd door verterend plantmateriaal. Wanneer je een potgrond uitkiest, kies er dan een die deze kwaliteit bezit. Gebruik een potgrond die op turf gebaseerd is en gecomposteerde schors bevat, met zand of perliet. Het beste is als je grond licht en veerkrachtig is (om een goede drainage te vormen) en weinig tot geen geur heeft. [6]
  4. Bereid je nieuwe pot voor door het te vullen met genoeg aangedrukte grond zodat je plant er gemakkelijk op kan staan. Het beste zou zijn als je alleen grond om de zijkanten van de plant hoeft te doen, en niets eronder of erbovenop. Druk je grond zacht aan zodat het je plant stevig zal ondersteunen zonder dat het inzakt. Wrik of graaf je lepelplant uit de pot en zet het bovenop de grond in de nieuwe pot. Voeg grond toe uit de originele pot rond de plant in zijn nieuwe pot - gebruik van bekende grond kan de verplaatsing van de plant naar de nieuwe pot vergemakkelijken. Geef je plant water en voeg meer grond toe wanneer het water ervoor zorgt dat de grond in de pot inklinkt. Wanneer de verplaatsing is afgerond zou de grond in de nieuwe pot ongeveer 1,3 tot 2,5 cm onder de rand van de pot zitten.
    • Als je moeite hebt om je plant uit zijn oude pot te halen zonder het te breken of lostrekken, geef het dan ruim water en laat het een uurtje weken.
  5. Nadat hij verpot is zullen de wortels van je plant niet direct stevige grip hebben in de nieuwe aarde. Dit kan het moeilijk maken voor je plant om rechtop te blijven staan. Als je het moeilijk vindt om je plant in balans te houden, gebruik dan een stevige houten stok om de steel van de lepelplant rechtop te houden. Begraaf de stok in de potgrond (waarbij je zorgt dat je de wortels van de plant niet beschadigt) en gebruik een draad om de stok vast te zetten aan de steel. Verwijder de steel wanneer de eigen wortels van de plant weer stevig zitten en hij in staat is zelf overeind te blijven.
  6. Als je, liever dan verpotten, een hele nieuwe plant wilt laten groeien in een andere pot, scheur dan een stek van de plant los en plant die in de nieuwe pot, in plaats van de hele plant. De stekken van een lepelplant zijn groepjes van twee of meer bladeren die duidelijk apart van het grote deel van de plant zitten.
    • Om een stek van je hoofdlepelplant af te halen, haal je eerst de hele plant uit zijn pot. Werk vanaf de bovenkant van de stek naar de wortels, waarbij je de wortels van de stek losmaakt van de wortels van de hoofdplant. Dit kan wat tijd kosten en leiden tot per ongeluk gebroken wortels - dit komt veel voor, maar probeer het zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer je de stek volledig losgemaakt hebt van de hoofdplant, zet hem dan in zijn eigen kleine pot (niet groter dan 15 cm doorsnee), zoals je met een normale lepelplant gedaan zou hebben.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Kwalen van lepelplanten verhelpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een van de meest voorkomende oorzaken van problemen bij het kweken van lepelplanten is een verkeerd beleid m.b.t. water geven. Te weinig water geven en te veel water geven kan een aantal niet-specifieke symptomen geven die soms overlappen met andere kwalen van de lepelplant. Maar, omdat het verkeerd water geven ook het gemakkelijkst te verhelpen is, kun je beter proberen om deze middelen te proberen voordat je doorgaat naar een meer drastische oplossing.
    • Te weinig watergeven zou redelijk duidelijk moeten zijn: droge grond, vergezeld van verwelking, geel wordende bladeren en een hangende steel is allemaal wel heel duidelijk. Los dit op door regelmatiger te bespuiten en water te geven - beiden minstens een keer per week. Wees je ervan bewust dat planten die uit hun pot groeien moeite zullen hebben met het opnemen van het water dat ze nodig hebben.
    • Teveel watergeven kan iets moeilijker gediagnosticeerd worden, maar wordt vaak gekarakteriseerd door bruine bladpunten. [7] Let op dat teveel watergeven kan leiden tot wortelrot, een aparte en veel ernstigere aandoening.
  2. Wortelrot is een ernstige aandoening die elke potplant met wortels onder het oppervlak kan krijgen en de plant gemakkelijk kan doden. Over het algemeen wordt wortelrot veroorzaakt doordat een plant lijdt aan teveel watergeven of slechte drainage. Als de wortels langdurig aan stilstaand water worden blootgesteld, kan het moeilijk voor ze worden om de lucht te krijgen die ze nodig hebben om goed te functioneren, en als resultaat daarvan zullen ze letterlijk gaan rotten. Bepaalde soorten micro-organismen, die waterschimmels genoemd worden, dragen bij aan het verspreiden van wortelrot. De sporen daarvan kunnen wortelrot verspreiden naar een andere plant mits er voldoende vocht aanwezig is. Wortelrot is vaak fataal, maar, om te proberen het te verhelpen, moet je onmiddellijk je lepelplant uit de pot halen en alle dode, slijmerige of op een andere manier rottende delen van de wortels eraf halen. Zet de plant in een nieuwe pot, met droge grond en een goede drainage.
    • Hoewel wortelrot de plant onder de grond infecteert, zal het veroorzaken dat de plant zichtbaar begint af te sterven boven de grond. Als je lepelplant meer begint te verwelken, zelfs met genoeg zonlicht en regelmatig water, dan is wortelrot waarschijnlijk de schuldige.
    • Je kunt als oplossing ook ervoor kiezen om een van de stekken van de lepelplant over te plaatsen naar een andere pot, als de wortels niet aangetast zijn. De oorspronkelijke plant kan doodgaan, maar de tweede zal een genetische kopie zijn van de eerste.
  3. Lepelplanten zijn soms vatbaar voor infectie door luizen, mijten en andere kleine geleedpotigen. Als je merkt dat de bladeren van je lepelplant beginnen te verwelken of afsterven, vooral als het vergezeld gaat van zichtbare ongedierte, een kleverige, slijmerige afscheiding of de aanwezigheid van wit weefsel, dan is het waarschijnlijk dat je plant een ongedierte infectie heeft. Gebruik een sterke straal water om het ongedierte van de plant te spuiten, en daarna, om je ervan te verzekeren dat ze niet terugkomen, gebruik je een plantveilige insecticide of dit zelfmaakrecept voor insecticidezeep.
    • Meng een eetlepel (15 ml) plantaardige olie, drie eetlepels (16 gram) cayennepeper en een eetlepel (12 gram) ambachtelijke zeep (geen vloeibaar afwasmiddel, denk aan Marseillezeep of Sunlight) in een liter warm water. Gebruik een spuitfles om je plant volledig te bespuiten, maar test dit eerst op een klein deel van de plant en laat de zeep daar een dag zitten om je ervan te verzekeren dat het geen schade veroorzaakt. [8]
  4. Schimmelinfecties kunnen variëren van ongevaarlijk tot potentieel fataal. Als je een witte of grijze donzige groei ziet op de bovenkant van de grond, dan hoef je niet heel bezorgd te worden, omdat dat deze schimmel geen gevaar is voor de plant (hoewel het mensen kan irriteren, vooral als ze vatbaar zijn voor allergieën). Om deze minieme schimmelgroei te verwijderen kun je proberen kaneel te strooien (dit heeft antischimmel eigenschappen) op de schimmel. [9] Maar, als de lepelplant zelf een donkere of zwarte laag begint te ontwikkelen op de steel of bladeren, zonder aanwijsbare reden (vorst, schade enz.) dan heeft je plant waarschijnlijk een ernstige schimmelinfectie.
    • De hele plant weggooien is altijd een redelijke keuze in dit geval, omdat schimmelsporen erg volhardend kunnen zijn, en langere tijd in de grond en omgeving blijven zitten, waar ze andere planten kunnen infecteren. Maar, als je de plant wilt proberen te redden, haal dan zorgvuldig alle aangetaste delen van de plant weg en gooi ze weg op een plek waar ze geen gevaar meer geven (zoals je vuilnis). Geef de plant hierna water met compostthee, een natuurlijke antischimmel, om een poging te doen de sporen die in de grond achterblijven te doden.
    Advertentie

Tips

  • Let op de bladeren voor tekenen van wat het nodig kan hebben. Als de bladeren beginnen te hangen, of de onderste bladeren beginnen geel te worden en te verwelken, dan zul je water moeten geven. Als de bladeren geel beginnen te worden, dan kan de plant teveel zonlicht krijgen. Verhuis hem naar een donkerdere plek.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Hoewel ze prachtig zijn, zijn lepelplanten giftig. Vooral de bladeren zijn erg giftig voor zowel mensen als dieren, dus houdt ze weg van kinderen en huisdieren.
Advertentie

Benodigdheden

  • Lepelplant
  • Water
  • Spuitflesje

Over dit artikel

Deze pagina is 43.907 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie