Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een handicap, nieuw of chronisch, kan ongelooflijk moeilijk zijn. De samenleving is zo ingesteld dat het zich richt op mensen zonder handicap, ook al hebben 20% van alle mensen ter wereld wel een handicap. Ongeacht de plek waar je woont of je levensstijl, kun je wijzigingen aanbrengen om je leven met een handicap eenvoudiger en gelukkiger te maken. Door je zowel emotioneel als fysiek aan te passen, kun je accepteren dat je handicap je niet definieert of je vermogen om comfortabel of gelukkig te zijn hoeft te beperken.
Stappen
-
Leer meer over je handicap. Kennis is macht en meer te weten komen over je handicap kan je dus de kracht geven om ermee te leren leven. Vooral als de handicap nieuw voor je is, moet je met je arts gaan praten over wat je kunt verwachten. Een aantal vragen die kunt stellen zijn:
- Is de handicap tijdelijk of permanent?
- Zijn er gangbare complicaties of secundaire ziekten die vaak vergezeld gaan van de handicap?
- Zijn er fysieke of emotionele middelen of steungroepen beschikbaar in je regio?
- Zijn er doorlopende behandelingen of is er fysiotherapie vereist voor het omgaan met de handicap?
- Welke wijzigingen zal je moeten aanbrengen aan je vorige levensstijl, werk of activiteiten om deze aan te passen aan de nieuwe of zich ontwikkelende handicap?
- Als je handicap progressief is, hoe snel zal de progressie kunnen plaatsvinden? Zijn er middelen om de progressie te vertragen?
-
Accepteer je situatie. Misschien wel het moeilijkste aspect van het emotioneel aanpassen aan een handicap is het accepteren van je prognose. Hoewel het altijd goed is om te hopen op en toe te werken naar herstel kan je, als je dat doet terwijl je met verachting kijkt naar je huidige toestand, daar uiteindelijk depressief van worden en wordt de kans op mislukking groter. Je dient je huidige situatie te aanvaarden, alsmede je mogelijke toekomst. [1] X Bron Door dit te doen zal je in staat zijn op je inspanningen te richten op het verbeteren van je levensstandaard, in plaats van op je woede over hoe de dingen zijn gelopen.
- Verwar je aanvaarding niet met luiheid. Acceptatie betekent gewoon dat je volledig begrijpt dat je situatie is wat het is. Je hebt niettemin nog steeds de mogelijkheid om te werken aan het verbeteren ervan.
- Het ontkennen of negeren van de ernst van je handicap kan de normale emotionele en fysieke taken veel moeilijker maken.
-
Focus je op het heden en de toekomst, niet op je verleden. Als het hebben van een handicap als gevolg van een ongeval of een voortslepende ziekte nieuw voor je is, kan het heel moeilijk zijn om je huidige toestand te vergelijken met de manier waarop dingen in het verleden gingen. Het loslaten van je verleden gaat hand in hand met het accepteren van je situatie. [2] X Bron Je hoeft niet te vergeten hoe je voorheen was, maar je moet niet kijken naar je verleden in wanhoop vanwege je huidige situatie. Geniet van de herinneringen aan het verleden (misschien voordat je de handicap kreeg), maar laat je er niet door hinderen. Richt je altijd op vooruitgang en op de verbetering van je huidige situatie.
- Je kunt nog steeds tijd besteden aan je herinneringen, maar laat het je niet depressief maken.
- Als je merkt dat je al je tijd doorbrengt met mijmeren over je vorige leven, richt je dan op het doen van activiteiten die je dwingen om plannen voor de toekomst te gaan maken.
-
Geef jezelf de kans om te treuren. Het is normaal dat mensen die gehandicapt raken of waarbij de handicap progressief is, rouwen om het verlies van het "oude zelf." Het is oké om de tijd te nemen voor het erkennen van de emoties die je voelt met betrekking tot de verandering in je leven. [3] X Bron Je realiseren dat het oké is om verdrietig of boos te zijn over je veranderende situatie en jezelf toestaan om die emoties te voelen, kan je helpen om ze achter je te laten.
-
Doe je best om positief te blijven. [4] X Bron Mensen die optimistisch zijn ondanks dat ze lijden onder een verontrustende omstandigheid, zijn doorgaans gelukkiger en gezonder dan degenen die cynisch over hun leven zijn. Je kan je mentale en fysieke functioneren volledige veranderen door gericht te blijven op het positieve, zelfs wanneer je een moeilijke tijd doormaakt. Hoewel het wat afgezaagd mag klinken, bekijk het van de zonnige kant. Je mag niet afhankelijk zijn van externe prikkels en ervaringen voor je geluk; je moet de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk, anders vindt je het misschien nooit.
- Probeer de positieve kanten te ontdekken van elke situatie, ook al is het maar iets kleins.
- Elke keer als je de behoefte voelt om ergens negatief op te reageren, stop daar dan bewust mee. Realiseer je dat je negatief bent en probeer elke negatieve gedachte te pareren met een positieve.
-
Zonder jezelf niet af. Het kan verleidelijk zijn om mensen en sociale aangelegenheden uit de weg te gaan wanneer je je down voelt, maar dat zal je alleen maar ongelukkiger maken. [5] X Bron Gebruik je handicap niet als excuus om jezelf af te zonderen van vrienden en familie of van dingen die je leuk vindt om te doen. Doe liever het tegenoverstelde. Grijp elke kans aan die je gegeven wordt om erop uit te gaan om nieuwe en opwindende dingen te ervaren. Doe iets samen met vrienden, ga naar sociale aangelegenheden, ga op bezoek bij familie, probeer een nieuwe hobby. Je zal je veel gelukkiger voelen wanneer je leuke dingen doet met de mensen waar je van houdt.
- Tijd alleen doorbrengen is wat anders dan jezelf isoleren. Je moet altijd tijd voor jezelf inpassen, maar breng niet al je tijd alleen door.
- Overweeg om elke week een afspraak te maken met een goede vriend of familielid. Op die manier heb je altijd een reden om erop uit te gaan en naar iemand toe te gaan waar je graag mee omgaat.
-
Focus op je sterke punten. De aanpassing aan een handicap kan het moeilijk maken om je te realiseren wat je sterke punten en capaciteiten zijn. In plaats van te kijken naar de dingen die je niet meer kan doen, ga je op zoek naar de dingen waar je nog steeds heel goed in bent. Moedigen deze sterke punten aan en probeer ze, indien mogelijk, zoveel als mogelijk te verbeteren. Je kan zelfs nieuwe sterke punten ontdekken die zijn ontstaan door je ervaringen met je handicap. [6] X Bron
- Wanneer je praat over je handicap, wees dan niet gericht op de lijst van dingen die je niet langer kunt bereiken. Heb het altijd eerst over je mogelijkheden.
- Overweeg het volgen van lessen die je kunnen helpen om je talenten en bekwaamheden te verbeteren.
Advertentie
-
Wees niet te verlegen om hulp te vragen. Een van de grootste struikelblokken om te overwinnen bij een handicap is je op je gemak voelen bij het vragen om hulp wanneer dat nodig is. Hoewel het frustrerend of pijnlijk kan zijn, is vragen om hulp iets dat vaak zal moeten gebeuren. Weet wanneer je best iets zelf kunt doen, maar rek je grenzen niet te veel op. Te veel van jezelf eisen om iets te bereiken kan daadwerkelijk gevaarlijk zijn en lichamelijk letsel veroorzaken. Om hulp vragen en steun krijgen betekent niet dat je niet bent geslaagd of niet in staat bent om te volbrengen wat je wilt bereiken.
- Zorg als dat nodig is, dat je altijd mensen (of een verpleegster) in de buurt hebt om je hulp te bieden.
-
Ga naar een therapeut. Hoewel de gedachte om een vreemde te vertellen over je problemen in eerste instantie eng kan lijken, is er geen betere persoon om je te helpen tijdens de veranderingen die je doormaakt als gevolg van een handicap, dan een therapeut. Therapeuten zijn opgeleid om mensen te leren omgaan met mentale en emotionele trauma's, die mogelijk een handicap vergezellen. [7] X Bron Een therapeut kan je voorzien van de middelen en hulpverlening die je nodig hebt voor het kunnen aanvaarden van je handicap. Maak een afspraak met een therapeut in je omgeving die is gespecialiseerd in hulpverlening bij een handicap.
- Als je lijdt aan een emotionele of psychische aandoening als gevolg van je handicap, dan kan een therapeut je therapie of medicijnen bieden die je kunnen helpen.
- Regelmatig met een therapeut praten is ook een goede manier om met problemen om te gaan waar je mee worstelt, en die misschien geen verband houden met je handicap. Een nieuwe of escalerende handicap kan ertoe leiden dat oude gevoelens weer de kop opsteken.
-
Ga naar groepstherapie. Groepstherapie voor mensen met een handicap is een geweldige manier om niet alleen je emotionele strijd te overwinnen, maar ook andere mensen te ontmoeten die met dezelfde soort problemen te maken hebben als jij. [8] X Bron Mensen die regelmatig deelnemen aan groepstherapie zijn uiteindelijk gelukkiger en emotioneel beter aangepast aan hun handicap. Zoek naar groepstherapie in je omgeving en kijk of er klassen zijn gespecialiseerd in de handicap waar je zelf mee te maken hebt.
- Als je onder behandeling bent van een therapeut gaat, dan heeft die wellicht suggesties voor groepstherapie die je bij zou kunnen wonen. [9] X Bron
-
Ga op zoek naar hulpprogramma's van de overheid. [10] X Bron Het is niet gemakkelijk om een handicap te hebben, maar je hoeft er niet helemaal alleen voor te staan. Als je handicap een significante impact heeft op je dagelijkse leven, dan zijn er overheidsvoorzieningen en organisaties voor goede doelen die beschikbaar zijn om je te helpen. Neem contact op met een maatschappelijk werker in je plaats om uit te zoeken voor welke regeling je in aanmerking komt en op wat voor manier die je kunnen helpen. [11] X Betrouwbare bron US Social Security Administration Ga naar de bron
- Houd er wel rekening mee dat veel van deze regelingen vereisen dat je meerdere malen naar de arts moet om je handicap te bevestigen, dus wees niet beledigd als je gevraagd wordt om verificatie door een andere arts.
- Zoek liefdadigheidsinstellingen in je omgeving die zouden kunnen helpen bij je specifieke handicap.
-
Overweeg het nemen van een geleidehond. Geleidehonden zijn ongelooflijk handig om twee verschillende redenen: ze kunnen je wellicht helpen om taken te verrichten die je anders, door je handicap, niet zou kunnen doen, en het is ook een vorm van huisdiertherapie, waardoor het risico dat je last krijgt van depressie en eenzaamheid vermindert. Als je handicap het je moeilijk of onmogelijk maakt om je dagelijkse taken succesvol te doen, dan is het aan te raden om de aanschaf van een getrainde geleidehond te overwegen. Een geleidehond kan hulp halen wanneer je dat nodig hebt, zonder dat je moet vertrouwen op of afhankelijk moet zijn van andere personen in je leven. [12] X Bron
- Wellicht is er een regeling van de overheid of een liefdadigheidsorganisatie die je kan helpen bij het verkrijgen van een geleidehond.
- Sommige regelingen voor het toewijzen van een geleidehond hebben lange wachtlijsten, dus houd in gedachten dat je die van jou wellicht niet onmiddellijk kunt krijgen.
-
Zoek een organisatie die ondersteuning kan bieden. Er zijn organisaties die je kunnen helpen bij het omgaan met je handicap, bij het op de hoogte zijn van je rechten op de werkplek en in openbare plaatsen, en die je de weg kunnen wijzen naar plaatselijke hulpbronnen. Een paar sites om te beginnen zijn:Advertentie
-
Blijf zoveel als mogelijk je hobby's en interesses onderhouden. Als je stopt met het doen van je favoriete bezigheden, dan ga je je alleen nog maar erger voelen. Als het maar enigszins mogelijk is, doe dan je best om je favoriete hobby's en activiteiten te onderhouden. [13] X Bron Als dingen die je eerder graag deed niet meer gemakkelijk voor je zijn om te doen, zoek dan naar nieuwe manieren om ze wel te kunnen doen. Als je bijvoorbeeld graag leest, maar dat niet langer kunt doen, dan kun je overwegen om naar audioboeken te luisteren; als je nu in een rolstoel zit maar dol bent op sport, zoek dan naar teams in je omgeving voor rolstoelsporters.
- Overweeg om met nieuwe hobby's te beginnen.
- Het volgen van een cursus voor een nieuwe hobby is een goede manier om te socialiseren en iets te doen waar je van kunt genieten.
-
Zorg goed voor je algehele gezondheid. Een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk voor iedereen, maar kunnen vooral handig zijn wanneer je de overgang maak naar een leven met een handicap. Zorg ervoor dat je regelmatig maaltijden eet met veel fruit en groenten. [14] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron Probeer elke dag wat aan lichaamsbeweging te doen, afhankelijk van wat je vaardigheid en niveau is. Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging verkleinen ook het risico op depressie en eenzaamheid, aangezien beide ervoor zorgen dat het gehalte aan dopamine en serotonine (de gelukshormonen) in de hersenen wordt vergroot.
- Onderzoek, indien nodig, of fysiotherapie geschikt is als dagelijkse oefening.
- Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je grote wijzigingen aanbrengt in je dieet.
- Regelmatige oefening zal je helpen bij het opbouwen en onderhouden van spieren die kunnen helpen bij het overwinnen van een lichamelijke handicap. [15] X Bron
-
Ga op zoek naar banen die je vaardigheden aanvullen. Wellicht krijg je ermee te maken dat je als gevolg van je handicap niet meer in staat bent om je voormalige baan te behouden of bepaalde taken uit te voeren. Om financieel niet in een gat te vallen en jezelf bezig te blijven houden, kun je op zoek gaan naar een nieuwe baan waar je succesvol in kunt zijn, ongeacht je handicap. [16] X Bron Maak een lijst van de dingen waar je goed in bent, en mogelijke beroepen die betrekking hebben op die talenten. Zoek naar dit soort banen in je omgeving, en kijk wat je kunt vinden. Vergeet niet, het is niet toegestaan dat een werkgever ook maar naar een handicap vraagt. Zolang je in staat bent om de baan in kwestie uit te voeren, mag je handicap geen beletsel vormen om te worden aangenomen. [17] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
- Werkplekken die vallen onder de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte moeten beschikken over passende voorzieningen, als dat mogelijk is. [18] X Bron
- Ga eventueel vrijwilligerswerk doen voor de lol, als financiën geen probleem vormen. Dit kan je helpen doordat je iets constructiefs te doen hebt en minder gericht bent op jezelf. Veel mensen die vrijwilligerswerk doen voelen zich gelukkiger. [19] X Bron
Advertentie
Waarschuwingen
- Raadpleeg altijd eerst je huisarts of therapeut voor je grote veranderingen in je leven aanbrengt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.metlife.com/individual/life-advice/health-issues/dealing-with-disability/index.html
- ↑ http://www.disabled-world.com/disability/coping-disability-illness.php
- ↑ http://www.disabled-world.com/disability/coping-disability-illness.php
- ↑ http://makinglifeeasier.com/StrategiesforLiving/LivingWellwithaDisability/StayingPositive/tabid/523/Default.aspx
- ↑ http://www.scie.org.uk/publications/briefings/briefing39/ >
- ↑ http://www.deseretnews.com/article/865606904/Employers-should-focus-on-strengths-disabilities-bring-experts-say.html?pg=all
- ↑ http://www.disabled-world.com/medical/rehabilitation/therapy/right.php
- ↑ http://www.disabled-world.com/disability/coping-disability-illness.php
- ↑ http://www.disabled-world.com/disability/coping-disability-illness.php
- ↑ https://www.disability.gov/?guideme
- ↑ http://www.ssa.gov/disability/
- ↑ http://ifsw.org/policies/people-with-disabilities/
- ↑ http://www.disabled-world.com/entertainment/hobby/
- ↑ http://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/healthy-eating.htm
- ↑ http://healthfinder.gov/HealthTopics/Category/health-conditions-and-diseases/obesity/stay-active-with-a-disability-quick-tips
- ↑ https://www.disability.gov/resource/disability-govs-guide-employment/
- ↑ http://www.nhs.uk/Livewell/Disability/Pages/Adjusting.aspx
- ↑ https://www.disability.gov/?s=&fq=topics_taxonomy:%22Employment%5E%5EAccommodations+%26amp%3B+Supports+on+the+Job%5E%5E%22
- ↑ http://psychcentral.com/lib/self-esteem-struggles-and-strategies-that-can-help/0006320
Over dit artikel
Deze pagina is 5.829 keer bekeken.
Advertentie