PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Liesschimmel is een veel voorkomende schimmelinfectie die rode en jeukende huiduitslag veroorzaakt rond de geslachtsdelen, billen en binnenkant van de dijen. Hoewel onaangenaam, is liesschimmel zelden een ernstig probleem en kan het worden genezen met eenvoudige huismiddeltjes.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Gewone behandelingsopties gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. De beste keuzes zijn Lamisil, Lotrimin Ultra en/of Naftin. Deze zijn duurder, maar ze zullen liesschimmel sneller laten verdwijnen. Kies liever voor Lotrimin Ultra, dat butenafinehydrochloride bevat, dan voor gewone Lotrimin AF, dat alleen clotrimazol bevat. Studies hebben aangetoond dat butenafine sneller en effectiever kan zijn dan clotrimazol. Bovendien kan generische clotrimazol worden gekocht voor slechts een euro per buisje, terwijl gewone Lotrimin AF (met clotrimazol) tot voor 10 keer dat bedrag kan worden verkocht.
    • Vraag je arts om een anti-schimmelzalf op recept. Dit kan de kosten van de medicatie iets goedkoper maken.
    • Je kunt ook goedkopere zalven kopen die clotrimazol of miconazol bevatten. Deze zullen iets langer erover doen om te werken, maar ze verwijderen de liesschimmel wel op een effectieve manier. [1]
    • Zelfs als de symptomen verdwijnen, moet je de zalf op je liesstreek aanbrengen gedurende de tijd die op de verpakking staat aangegeven. Net zoals je antibiotica gebruikt totdat het geneesmiddel helemaal op is, moet je ook de volledige behandeling volgen met de zalf.
    • Behandel tegelijkertijd voetschimmel als je die hebt. Hierdoor wordt het risico op terugkeer verkleind. [2]
  2. Zorg ervoor dat je jezelf goed afdroogt na het douchen, want schimmel gedijt goed in warme en vochtige omgevingen. Als je kunt, doe dan geen ondergoed aan of kleed je niet aan om de getroffen plek aan de lucht bloot te stellen. Als dat niet mogelijk is, draag dan in ieder geval een boxershort in plaats van een slip.
  3. Trek geen strak ondergoed en strakke broeken aan van welke aard dan ook.
  4. Door te krabben wordt de uitslag erger en kan je de huid openhalen, waardoor er kans op ontsteking ontstaat.
    • Knip je nagels als je niet kunt stoppen met krabben. Draag handschoenen als je 's nachts gaat slapen.
    • Neem een koel bad voor verlichting. Bestrooi het water met rauwe havermout, zuiveringszout of een stof genaamd colloïdale havermout (Aveeno is een goed merk) die speciaal voor in bad is gemaakt. Droog je kruis grondig af als je uit bad komt. [3]
  5. Dit poeder heeft een verzachtende werking en kan ook verlichting bieden. Het bevat ook een bestanddeel uit zuiveringszout, die het vocht helpt opdrogen. Bond-poeder is niet duur en je kunt het zonder recept kopen.
  6. Het is belangrijk om je arts te raadplegen als de schilferende roodheid niet binnen een paar weken is verdwenen, als het erger wordt of als je merkt dat het geel wordt en gaat sijpelen. Je arts kan je een aantal opties aanbieden:
    • Zalf op recept: artsen kunnen antischimmelmiddelen op recept voorschrijven, waaronder econazol en oxiconazol.
    • Antibiotica: als je liesschimmel geïnfecteerd is geraakt, dan kunnen artsen een antibioticum voorschrijven om de infectie op te lossen.
    • Orale antischimmelmedicatie: Sporanox, Diflucan of Lamisil zijn allemaal medicijnen die je arts je kan voorschrijven. Deze recepten kunnen worden gegeven voor een maand tot een jaar. Je kunt er maag-darmklachten of een abnormale leverwerking van krijgen. Als je maagzuurremmers of warfarine gebruikt, dan zou je deze medicijnen waarschijnlijk niet mogen gebruiken. Een andere optie, Grifulvin V, doet er langer over om te werken, maar lijkt goed voor mensen die allergisch zijn voor andere antischimmelmiddelen of die aandoeningen hebben waardoor het nemen van andere medicijnen geen goed idee is. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Toekomstige aanvallen van liesschimmel voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Wacht niet te lang met douchen nadat je zwaar hebt gezweet of gesport. Gebruik een zachte zeep en water, en gebruik geen antibacteriële en deodorantzeep.
  2. Als je merkt dat je vatbaar bent voor liesschimmel, smeer dan antischimmel- of droogpoeders op je kruis of tok nadat je een bad of een douche hebt genomen.
  3. Kies voor loszittende kleding van gladde stoffen. Draag boxers in plaats van slips.
  4. Deel ook nooit je handdoeken of kleding met iemand anders, vooral niet tijdens het actieve stadium van de infectie. Liesschimmel kan zich verspreiden door contact met ongewassen kleding of toks.
    • Droog je lichaam niet af met dezelfde handdoek die je gebruikt om de aangetaste plek af te drogen, omdat dit er ook voor kan zorgen dat de infectie zich verspreidt.
  5. Als je voetschimmel hebt, zorg er dan voor dat je eerst je sokken aantrekt, zodat je met je voeten je andere kleding niet kunt aanraken. Hierdoor wordt voorkomen dat de schimmel zich vanaf je voeten naar je lies verspreidt.
  6. Zorg ervoor dat je het zwempak wast. Hang het niet zomaar op om te laten drogen. Doe ook meteen iets droogs aan.
  7. Bewaar ook geen vochtige kleding in je kluisje. Was in plaats daarvan je gymkleding na elk gebruik. [5]
    Advertentie

Tips

  • Overweeg om van sportschool te veranderen als je vaak last hebt van lies- of voetschimmel. Je zult beslist een schoner milieu willen overwegen.
  • Draag ook slippers onder de douche in de sportschool, en misschien wil je ook je eigen handdoek meenemen. De handdoeken in de sportschool worden misschien niet op de juiste temperatuur gewassen en gedroogd om de schimmel te kunnen doden.
  • Verminder de inname van suiker, aangezien het gist, schimmel en bacteriën voedt. Gist is het sterkst in bier en wijn.
  • Als het heel erg is, dan kan het zijn dat je twee of meer keer per dag moet douchen of baden, en zorg ervoor dat je je ondergoed elke keer verschoont. Douch in ieder geval niet te vaak, want de hitte kan de schimmel erger maken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga zo snel mogelijk naar de dokter als je een van de volgende symptomen krijgt, behalve huiduitslag: koorts, zwakte, braken, snelle verspreiding van de uitslag (vooral naar de romp toe), gezwollen klieren, bultjes in de liesstreek, etter, open wondjes of zweren, steenpuisten, huiduitslag waarbij je penis of vaginaal gebied betrokken is, of moeite met plassen.
  • Als je een verzwakt immuunsysteem hebt (bijv. door diabetes, HIV/AIDS of atopische dermatitis–een chronische en genetische huidaandoening, die wordt gekenmerkt door een jeukende en ontstoken huid en geassocieerd met astma en seizoensgebonden allergieën), dan is de kans groter dat je liesschimmel krijgt. Dit gebeurt omdat de huidbarrières die je normaal beschermen tegen virale, bacteriële en schimmelinfecties, worden aangetast. Wees extra voorzichtig om liesschimmel te voorkomen en te behandelen, en pas op voor mogelijke complicaties wanneer je liesschimmel krijgt. Je moet ook je arts raadplegen en vragen stellen over een dagelijkse orale antischimmelmedicatie als preventieve maatregel als je risico loopt.
  • Hoewel liesschimmel doorgaans goed reageert op de behandeling, kunnen er af en toe complicaties optreden, zoals permanente verandering van de huidskleur, een secundaire bacteriële infectie waarvoor het gebruik van antibiotica vereist is of mogelijke bijwerkingen van de medicijnen. [6]
Advertentie

Benodigdheden

  • Antischimmelzalf
  • Zalven op recept, antibiotica of orale antischimmelmedicijnen (doe niet te veel antibiotica, omdat ze niet altijd werken, probeer natuurlijke supplementen zoals spirulina 550 mg en zeewier 150 mg)
  • Zachte zeep, zoals babyzeep of havermoutzeep, en water
  • Antischimmel- of droogpoeder, zoals Bond
  • Zuiveringszout, ongekookte havermout of colloïdale havermout (als je niet aan antischimmelmedicijnen kunt komen)
  • Loszittende kleding en boxers

Over dit artikel

Deze pagina is 11.411 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie