PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het kan pijnlijk zijn om een pleister van je huid te trekken, en dit wordt alleen nog maar vervelender doordat er irritante lijmresten op je huid achterblijven. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je deze pleisterresten kunt verwijderen. Welke methode je ook gebruikt, je moet voorzichtig te werk gaan, en slechts lichte druk uitoefenen of zachtjes over je huid wrijven. Als je schrobt of schraapt zul je de lijmresten wel verwijderen, maar ook je huid beschadigen. Elke lijmsoort reageert weer op een andere methode, dus laat je niet ontmoedigen als het bij de eerste poging niet lukt. Met een beetje tijd en moeite zou je deze vervelende lijmresten moeten kunnen verwijderen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Eenvoudige huismiddeltjes gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Warmte en vocht maken de lijm van veel pleisters kneedbaarder. [1] Een gemakkelijke manier om de kleverige plek in warm water te weken is om gewoon een bad of een douche te nemen. De lijmresten laten wellicht vanzelf los of je moet er met een washandje of een mild schuursponsje een beetje voorzichtig overheen wrijven.
    • Als je geen tijd hebt om een bad of een douche te nemen, vul dan gewoon een kom of een pan met warm water en week de plek in kwestie erin. Dit werkt het beste als je de lijmresten lange tijd in het water kunt weken. Probeer deze methode terwijl je leest of televisiekijkt.
  2. Enkele druppels olijfolie, koolzaadolie, plantaardige olie, kokosolie of zonnebloemolie kunnen de lijmresten van je huid helpen verwijderen. Sommige kleefstoffen lossen op in olie. Andere kleefstoffen hechten niet meer wanneer de olie tussen de lijm en de huid terechtkomt. [2]
    • Om het beste resultaat te behalen, wrijf je de olie voorzichtig in de plek in kwestie met een zachte doek of een wattenstaafje. Je hebt niet veel olie nodig—het doel is om een dun laagje op de huid aan te brengen en het er niet mee te doorweken. Laat de olie een moment inwerken en wrijf het er dan zachtjes af met een zachte handdoek of een wattenbolletje. Herhaal het proces zo vaak als nodig is om alle lijmresten te verwijderen.
  3. Bedek het ijs met een vel keukenpapier zodat het niet aan de huid plakt en laat het vijf minuten liggen. Het ijs zal de kleefstof broos maken, waardoor het loslaat. [3] [4]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Gewone huidverzorgingsproducten gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Babyolie werkt volgens dezelfde principes als spijsolie. Het lost de lijmresten op of zorgt ervoor dat de lijm loslaat van de huid. Een bijkomend voordeel is dat de meeste soorten babyolie zo samengesteld zijn dat ze bijzonder zacht zijn, waardoor het een uitstekende keuze is voor de gevoelige huid.
    • De meeste soorten babyolie bestaan gewoon uit minerale olie met een kleine hoeveelheid geurstof eraan toegevoegd. Als alternatief voor babyolie kun je pure minerale olie gebruiken. Dit is vaak iets goedkoper.
    • Als je pleisterresten van de huid van een kind verwijdert, probeer dan om een druppel voedingskleurstof aan de babyolie toe te voegen en dit te gebruiken om de plek in kwestie te 'schilderen'. De olie zal de lijmresten verwijderen en de kleurstof is een leuke afleiding. [5]
  2. Omdat de meeste lotions op basis van olie of lipiden (vetten) zijn, kun je hiermee ook lijmresten verwijderen, net zoals met babyolie of spijsolie. Smeer een kleine hoeveelheid lotion op de resten, laat het meerdere minuten intrekken en wrijf het dan weg met een zachte handdoek of een wattenbolletje.
    • Je kunt het beste ongeparfumeerde lotions gebruiken. De chemische stoffen die gebruikt worden voor toegevoegde geurstoffen kunnen namelijk een geïrriteerde huid, pijn en huiduitslag veroorzaken. [6]
  3. Omdat veel van de lijmsoorten die voor pleisters gebruikt worden losraken door warmte, kun je hiervan gebruikmaken om deze stoffen effectiever te laten werken. Warm water zal de olie of lotion van de huid spoelen, dus gebruik in plaats daarvan een warm kompres. Er zijn verschillende gemakkelijke manieren om dit te doen, dus zoek hier meer informatie over op op het internet.
    • Vul een kniekous voor het grootste gedeelte met droge, ongekookte rijst. Maak een knoop in het uiteinde zodat de rijst in de sok blijft. Verwarm het kompres in intervallen van 30 seconden in de magnetron totdat de sok warm is, maar niet te heet om vast te kunnen pakken. Houd het kompres tegen de lijmresten aan wanneer je de olie of lotion in laat trekken.
    • Leg een doek tussen het kompres en de huid als je bang bent dat er olievlekken op de sok komen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Chemische middelen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Deze bekende huishoudelijke reiniger wordt ook wel isopropylalcohol genoemd en is een goedkoop middel dat je meestal bij de supermarkt of drogist kunt kopen. Ontsmettingsalcohol werkt erg effectief om bepaalde lijmsoorten op te lossen. [7] Breng met behulp van een wattenstaafje of wattenbolletje een kleine hoeveelheid op de huid aan, laat het kort intrekken en wrijf zachtjes over de huid om de lijmresten te verwijderen.
    • Ontsmettingsalcohol kan de huid uitdrogen en irriteren, vooral op tere plekken als het gezicht. Gebruik slechts enkele druppels per keer en laat je huid tussendoor met rust zodat het kan herstellen.
  2. De werkzame stof in de meeste soorten nagellakverwijderaar is aceton, een chemisch oplosmiddel. Aceton lost ook veel van de gebruikelijke lijmsoorten en kleefstoffen op wanneer ze met de aceton in aanraking komen. [8] Wrijf een kleine hoeveelheid op de plek in kwestie en laat het korte tijd intrekken. Wrijf dan voorzichtig over de plek om de lijmresten te verwijderen.
    • Aceton kan de huid uitdrogen of irriteren, net zoals dat bij ontsmettingsalcohol het geval is. Neem dus dezelfde voorzorgsmaatregelen.
    • Als je pure aceton kunt vinden, dan werkt dit net zo goed als nagellakverwijderaar.
    • Wees voorzichtig wanneer je aceton gebruikt. Het is een licht ontvlambare stof die daarom niet in combinatie met warmte gebruikt mag worden. [9]
    • Gebruik geen nagellakverwijderaar zonder aceton. Deze bevat niet het oplosmiddel dat nodig is om de pleisterresten op te lossen.
  3. Vaseline en producten die vaseline bevatten werken op dezelfde manier als olie en lotion en kunnen lijmresten van de huid verwijderen. Een uniek voordeel is dat vaseline erg dik is, dus je kunt het gemakkelijk lange tijd in laten werken (alhoewel het erg vettig is en dit voor sommige mensen onaangenaam kan zijn). Wrijf gewoon een dunne laag vaseline op de plek in kwestie en laat het vijf tot tien minuten ongestoord inwerken. Veeg het er vervolgens af met een zachte doek of vellen keukenpapier.
  4. [10] Deze producten zijn speciaal samengesteld om de lijmsoorten die voor pleisters gebruikt worden te verwijderen. Lijmverwijderaars worden over het algemeen gemaakt als sprays of wegwerpdoekjes. Deze middelen zijn wat duurder en moeilijker te krijgen dan de middelen die hierboven beschreven worden, maar ze werken bijzonder goed.
    • Je kunt deze producten wellicht kopen bij de plaatselijke apotheek. Als dat niet zo is, dan kun je op het internet een hoop verschillende middelen bestellen. De prijs varieert per product, maar ligt meestal tussen de acht en twintig euro per flesje of verpakking. [11]
  5. Veel chemische producten (vooral ontsmettingsalcohol, aceton en sommige lijmverwijderaars) kunnen de huid irriteren wanneer ze er te lang mee in aanraking komen. Om dit te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je de plek met water en zeep wast elke keer dat je een chemisch middel gebruikt hebt. Je zult het middel zo van je huid kunnen verwijderen en irritatie verminderen.
    • Als je niet alle lijmresten in één keer van je huid kunt verwijderen, overweeg dan om een dag te wachten voordat je opnieuw een agressief chemisch middel gebruikt. Je huid kan ondertussen even tot rust komen en herstellen. Je kunt tevens een chemisch middel gebruiken in combinatie met één van de mildere middelen.
    Advertentie

Tips

  • Wees geduldig. Medische kleefstoffen zullen na verloop van tijd op natuurlijke wijze afgebroken worden en loslaten.
  • Soms kun je handige medische wegwerpdoekjes kopen met ontsmettingsalcohol erin. Zoek naar 'alcoholdoekjes' of 'alcoholpads' in het schap met EHBO-benodigdheden bij een warenhuis of drogist.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ontsmettingsalcohol en nagellakverwijderaar kunnen open wonden en een kapotte of gevoelige huid laten prikken.
  • Ontsmettingsalcohol kan tere stoffen aantasten. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je het alleen op je met lijmresten bedekte huid aanbrengt en de gebruikte doekjes netjes weggooit.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 84.523 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie