PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Op de meeste desktopcomputers draait een versie van Microsoft Windows, maar op de meeste servers en een toenemend aantal desktops draaien Linux kernen (kernels), wat varianten van Unix zijn. De weg weten in Linux was altijd nogal een uitdaging, omdat het er heel anders uitziet dan Windows, maar veel huidige versies zijn heel makkelijk in het gebruik, omdat ze zijn opgezet om het Windows-gevoel te simuleren. Het kan echt de moeite lonen om naar Linux over te stappen, want het is heel makkelijk aan te passen en vaak veel sneller dan Microsoft Windows.

  1. Probeer het te downloaden en op je computer te installeren. Als je niet zeker van jezelf bent, weet dan dat je je huidige besturingssysteem kunt behouden en een deel van je harde schijf aan Linux kunt toewijzen (je kunt ze, als je een virtuele machine gebruikt, zelfs allebei tegelijk laten draaien.)
  2. Dit is handig als je niet vertrouwd bent met het installeren van een tweede besturingssysteem. Een live cd stelt je in staat om vanaf de cd naar een Linux omgeving op te starten, zonder dat je iets op je computer hoeft te installeren. Ubuntu en nog een paar andere Linux distributie bieden ook cd's of dvd's aan om live op te starten en dan vanaf dezelfde schijf te installeren.
  3. Zoek oplossingen als je bijvoorbeeld niet kunt tekstverwerken of geen cd kunt branden. Schrijf op wat je wil doen, kunt doen en niet kunt doen voordat je het diepe in springt.
  4. Als het over "Linux" gaat, betekent dit bijna altijd een "GNU/Linux Distributie." Een distributie is een verzameling software, die bovenop een heel klein programma, de Linux kernel, draait.
  5. Dit helpt je om het partitioneren beter te begrijpen en stelt je ook in staat om Windows te blijven gebruiken. Zorg er goed voor dat al je gegevens en instellingen geback-upt zijn voordat je een dual-boot opzet.
  6. Software installeren . Wen je aan om software zo snel mogelijk te installeren en te de-installeren. Begrijpen wat package management is en wat repositories zijn helpt bij het echt in de vingers krijgen van Linux.
  7. Dit wordt 'Terminal', 'terminal venster', of 'schil' genoemd. Een belangrijke reden waarom veel gebruikers naar Linux overstappen is omdat de terminal voorhanden is, dus laat je er niet door intimideren. Het is een krachtig hulpmiddel dat geen last heeft van de beperkingen van de commando prompt in Windows. Je kunt Linux net zo makkelijk als Mac OSX gebruiken, zonder ook maar een terminal te openen. Met "apropos" kun je het commando voor een bepaalde taak vinden. Probeer "apropos user" om een lijst te zien van commando's met het woord user in de omschrijving.
  8. Je zult ten eerste zien dat er geen sprake meer is van de "C:\" die je uit Windows kent. Alles begint in de root (beter bekend als "/") van het bestandssysteem en de verschillende harde schijven worden benaderd via de /dev directory (map). Je thuis- directory , die je normaalgesproken in Windows XP en 2000 in C:\Documents and Settings vindt, bevindt zich nu in /home/(jouw gebruikersnaam)/.
  9. Probeer versleutelde partities uit, nieuwe en razendsnelle bestandssystemen (zoals btrfs), redundante parallelle schijven waarmee zowel snelheid als betrouwbaarheid omhoog gaan (RAID's) en probeer Linux eens te installeren op een opstartbare usb-stick. Je zult snel merken dat je van alles kunt doen!
    Advertentie

Tips

  • Bouw je eerste Linux systeem met een speciale functie in je hoofd en gebruik stap voor stap een HOWTO document. De stappen, bijvoorbeeld, voor het opzetten van een bestandsserver zijn redelijk simpel, en je vindt veel sites die je stap voor stap door dat proces leiden. Hierdoor kom je te weten waar wat staat, wat het doet en hoe je het kunt aanpassen.
  • Noem mappen "directories" en geen "mappen"; hoewel het om hetzelfde lijkt te gaan, zijn "mappen" een Windows-concept.
  • Wees geduldig en wees voorbereid, als je echt van plan bent om een GNU te gaan gebruiken. Vermijd dat je van distro naar distro zwalkt om degene te vinden die alles biedt. Je leert het meeste van het repareren van dingen die het niet doen.
  • Onthoudt dat backslashes ("\") alleen in DOS worden gebruikt om directories af te scheiden, terwijl Linux de forward slash ("/") gebruikt. Backslashes worden in Linux vooral als escaping karakter gebruikt (bijvoorbeeld, \n is een nieuwe regel, \t is een tab karakter).
  • Je kunt voor bijna elk programma of distro hulp vinden op de IRC server irc.freenode.net (voorbeeld: #debian, #ubuntu, #python, #FireFox, enz). Je vindt op irc.freenode.net ook gebruikersgroepen.
  • Er zijn verschillende websites en maillijsten op het Internet met informatie over Linux. Zoek online naar antwoorden op je vragen.
  • Boeken van uitgeverijen als John Wiley & Sons, O'Reilly en No Starch Press zijn de moeite van het aanschaffen waard als je over Linux wilt leren. Een aanrader is verder "In the Beginning .. was the Command Line" van Neal Stephenson en "LINUX: Rute User's Tutorial and Exposition"
Advertentie

Waarschuwingen

  • Op alle *nix systemen (Linux, UNIX, *BSD, enz.), is de administrator- of supergebruikersaccount 'root'. Jij bent de administrator van je computer, maar 'root' is niet je gebruikersaccount. Als het niet tijdens het installatieproces gebeurt, maak dan zelf een account aan met 'useradd<jouwnaam>' en gebruik dat voor de dagelijkse dingen. De reden voor dit onderscheid tussen jij als gebruiker en jij als administrator is dat *nix systemen aannemen dat root weet wat hij doet en geen kwaad in de zin heeft. Er wordt daarom bij geen enkele handeling van te voren gewaarschuwd. Als je bepaalde commando's invoert wist het systeem stilletjes alle bestanden op je computer, zonder om bevestiging te vragen, omdat dat nu eenmaal was wat de root opdroeg.
  • Type niet rm -rf / of sudo rm -rf / tenzij je serieus van plan bent om al je gegevens te wissen. Voer het commando 'man rm' voor meer details.
  • Wat je ook niet moet doen is een bestand aanmaken met de naam '-rf'. Als je een commando invoert om al je bestanden in die directory te wissen, zal het '-rf' bestand als een commando prompt opdracht worden beschouwd en ook alle bestanden in de sub-directories wissen.
  • Soms suggereren mensen kwaadaardige commando's dus dubbelcheck altijd voordat je ze invoert.
  • Het is misschien verleidelijk om blindelings oplossingen te gebruiken die je op het internet vindt en te verwachten dat ze doen wat ze zeggen. Dit gaat helaas vaak niet op, omdat je een nieuwer versie gebruikt, net andere hardware of een andere distributie hebt. Probeer elke oplossing eerst uit met de optie --help en begrijp wat er gebeurt. Dan kun je vaak kleine probleempjes snel oplossen ( /dev/sda -> /dev/sdb en zo voorts), en je doel bereiken.
  • Maak altijd een reservekopie van je bestanden voordat je je schijven repartitioneert bij een Linux installatie. Zet je bestanden op verwijderbare media zoals cd's, dvd's, usb sticks of een ander soort harde schijf (niet op een andere partitie).
Advertentie

Benodigdheden

  • Een geschikte computer (hangt af van wat je gaat doen)
  • Linux distributie (kun je over het algemeen gratis en voor niets van het internet halen)

Over dit artikel

Deze pagina is 3.594 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie