Pdf downloaden Pdf downloaden

Littekens op je benen kunnen er lelijk uitzien waardoor je je misschien schaamt als je blote benen hebt. Hoewel je littekens niet helemaal kunt verwijderen, bestaan er wel allerlei crèmes, gels, medische procedures en huismiddeltjes om ze minder zichtbaar te maken. Of het nu littekens zijn van een brandwond, een operatie, een ongeluk, acne, waterpokken of insectenbeten, er is altijd wel een behandeling om het aan te pakken. Lees verder om er meer over te weten te komen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Littekens minder laten opvallen

Pdf downloaden
  1. Voordat je een behandeling kiest, is het belangrijk dat je weet met wat voor soort litteken je te maken hebt, want sommige methoden werken alleen bij bepaalde soorten littekens. Overleg altijd met je dermatoloog voordat je aan een behandeling begint. De belangrijkste soorten littekens zijn:
    • Keloïde littekens : dit zijn grote, woekerende littekens die het resultaat zijn van een wond die zichzelf te agressief heeft genezen. Ze komen vooral vaak voor bij mensen met een donkere huid.
    • Hypertrofische littekens : dit zijn verdikte littekens die in het begin rood of roze zijn. Uiteindelijk vervagen ze vanzelf. Dit soort littekens zijn vaak het resultaat van een brandwond of een operatie, en ze kunnen jeuken.
    • Atrofische littekens : dit zijn diepe putjes die door ernstige acne of waterpokken achterblijven.
    • Striae : dit zijn dunne, rood-paarse littekens die ontstaan als iemand snel dikker wordt. Je ziet het vaak bij zwangere vrouwen. Na verloop van tijd vervagen deze littekens en worden ze wittig.
    • Contracturen : deze littekens zijn vaak het gevolg van ernstige brandwonden en kunnen een groot deel van de huid bedekken. Deze littekens kunnen strak aanvoelen, vooral rondom de gewrichten, en kunnen beweging van het lichaam beperken.
    • Donkere vlekken : dit zijn eigenlijk geen littekens, maar eerder een soort hyperpigmentatie als gevolg van een ontsteking, door bijvoorbeeld een muggenbeet.
  2. Begin meteen met het insmeren met een crème of een andere behandeling, zodra de wond geheeld is. De meeste behandelmethoden zijn effectiever bij nieuwe littekens dan bij oude, dus dan kun je een hoop tijd en geld besparen.
  3. De meeste littekens zullen uiteindelijk vanzelf minder zichtbaar worden omdat je huid zich steeds vernieuwt, door oude huidlagen af te werpen en nieuwe te laten groeien. Je kunt dit proces een handje helpen door je huid regelmatig onder de douche te scrubben, met een scrubcrème of -borstel. [1]
    • Vermijd scrubben over nieuwe littekens of genezende wonden. Agressief schrobben kan het genezingsproces vertragen of zelfs nieuwe littekens verergeren.
  4. Dit wordt vaak vergeten, maar het kan de zichtbaarheid van littekens significant verminderen. Veel mensen realiseren zich niet dat een litteken erg gevoelig is voor zon, en dat deze huid dus veel donkerder kan worden. Door minstens SPF30 op je littekens te gebruiken kun je verkleuring tot een minimum beperken. [1]
    • Als je een groter litteken hebt of een litteken op een plek die vaak aan de zon wordt blootgesteld moet je mogelijk een jaar lang regelmatig zonnebrandcrème aanbrengen, terwijl je goed op het genezingsproces van het litteken let.
  5. Regelmatige massage kan het bindweefsel dat littekenvorming veroorzaakt afbreken. Het verbetert ook de doorbloeding, wat kan helpen tegen verkleuring. Je kunt je benen onder de douche masseren met een borstel, of je kunt je handen gebruiken om lange, ronddraaiende bewegingen te maken.
  6. Een goede concealer kan wonderen doen om je littekens te verbergen. Zorg dat de concealer goed bij je huidskleur past en laat het goed vervagen aan de randen. Een waterproof concealer is het beste als je met blote benen loopt, en theatermake-up (wat vaak dikker is dan normale make-up) is goed als je erg opvallende littekens hebt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Huismiddeltjes

Pdf downloaden
  1. Vitamine E wordt al heel lang gebruikt voor gezondheids- en schoonheidsbehandelingen, en veel mensen zweren erbij voor het succesvol behandelen van littekens. Vitamine E-olie is vochtinbrengend en bevat krachtige antioxidanten, waardoor de huid herstelt en het beschadigde weefsel er beter uit gaat zien.
    • Je kunt elke dag vitamine E-capsules slikken, of je kunt de olie op de littekens smeren door de capsule open te breken. [2]
    • Misschien wil je de olie eerst op een klein stukje huid uitproberen voordat je het op grote gebieden smeert, want vitamine E kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken waardoor je eczeem kunt krijgen. [3]
    • Pas op dat je de dagelijks aanbevolen dosis vitamine E-olie niet overschrijdt, of je het nu topisch of oraal inneemt.
  2. Cacaoboter is een natuurproduct dat littekens minder opvallend kan maken door de huid zachter te maken en te hydrateren, terwijl het de oppervlakte van de huid gladder maakt. Je kunt pure cacaoboter gebruiken of een lotion met cacaoboter nemen, en de huid daarmee 2 tot 4 keer per dag insmeren. [4]
    • Masseer de cacaoboter goed in met ronddraaiende bewegingen, en zorg dat het helemaal door de huid wordt geabsorbeerd.
    • Cacaoboter werkt beter bij nieuwe littekens dan bij oudere, maar je zult altijd wel verbetering zien.
  3. Citroensap wordt veel gebruikt bij de behandeling van littekens, maar het ontvangt gemengde reacties. Het zou de littekens minder zichtbaar maken doordat het de huid bleekt en afschilfert, waardoor zich nieuwe huid kan vormen. Hoewel citroensap voor sommige mensen goed werkt, wordt het afgeraden door dermatologen, omdat het te heftig kan zijn en de huid uitdroogt, en omdat niet wetenschappelijk is aangetoond dat je er littekens mee kunt verwijderen. [5]
    • Als je hebt besloten citroensap te proberen, snij dan een klein stukje van een citroen af en knijp het sap direct op je littekens. Laat het een hele nacht of een paar uur intrekken. Breng niet meer dan een keer per dag citroensap aan.
    • Als je voelt dat puur citroensap te sterk is, kun je het met wat water of gepureerde komkommer vermengen.
  4. Aloë vera is een plant waarvan het sap hydraterende en verzachtende bestanddelen bevat. Het wordt vaak gebruikt om brandwonden mee te behandelen, maar je kunt er ook littekens mee behandelen. Aloë vera bevat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, waardoor het heel effectief is om nieuwe littekens te behandelen (al moet je het niet op open wonden smeren). Aloë vera verzacht de huid en helpt de huid om te regenereren, waardoor de littekens uiteindelijk minder zichtbaar worden. [6]
    • Breek een blad af van een aloë vera plant en knijp de gel uit boven je littekens. Masseer het sap in de huid met ronddraaiende bewegingen. Aloë vera is heel zacht voor de huid, dus je kunt het vier keer per dag herhalen.
    • Als je geen plant kunt vinden (al hebben ze die bij de meeste tuincentra), kun je ook crème of gel kopen met aloë vera-extract, dat kan net zo effectief zijn.
  5. Olijfolie is een andere natuurlijke behandeling waarvan wordt gezegd dat het littekens minder zichtbaar kan maken. Extra vierge olie schijnt de beste resultaten te geven, omdat het meer zuren bevat dan andere olijfolie, en omdat er meer vitamine E en K in zit. [7] De olie werkt door de huid zacht te maken en te hydrateren, waardoor het littekenweefsel afneemt. Daarnaast wordt de huid door de zuren uit de olie geëxfolieerd.
    • Smeer een theelepel extra vierge olijfolie op de littekens en masseer het met ronddraaiende bewegingen in tot de olie is geabsorbeerd. Je kunt ook een scrub maken door een theelepel zuiveringszout aan de olie toe te voegen, en daarmee de littekens te masseren voordat je het met warm water afspoelt.
    • Je kunt de effectiviteit van de olie vergroten door er nog een andere olie door te mengen. Meng twee delen olijfolie met een deel rozen- kamille- of calendulaolie. Smeer dit op de littekens. De andere olie versterkt de verzachtende eigenschappen van de olijfolie.
  6. Komkommer is een veilig natuurlijk middel waarvan wordt beweerd dat het littekenweefsel afbreekt en dat het geïrriteerde huid rondom het litteken verzacht. Deze methode werkt beter bij nieuwe dan bij oude littekens. Schil een komkommer, hak hem in stukken en pureer hem in een keukenmachine. Smeer een dun laagje van deze pasta op de littekens en laat het een hele nacht intrekken, of doe een dikke laag op en spoel dit na 20 minuten af. [8]
    • Je kunt overgebleven komkommerpasta een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren, en het moet elke avond aangebracht worden.
    • Versterk de effectiviteit door de komkommerpasta te mengen met een van bovengenoemde middelen, zoals citroensap, aloë vera of olijfolie.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Zelfzorgmiddelen

Pdf downloaden
  1. Er bestaan allerlei middeltjes die je online, bij de drogist of de apotheek kunt kopen, die beweren dat ze littekens minder zichtbaar maken. Of de middeltjes werken hangt af van hoe erg jouw littekens zijn en wat voor soort littekens je hebt.
    • Hoewel veel medische professionals sceptisch zijn over de werking van zulke middeltjes, [9] zeggen veel mensen dat producten als Mederma en Vita-K heel effectief zijn.
    • Mederma werkt goed bij striae en andere soorten littekens. Je brengt het 3 tot 4 keer per dag aan, maximaal zes maanden lang. Het werkt door littekens op de benen of op andere plekken van het lichaam zachter en gladder te maken. [10]
  2. Siliconenpleisters zijn een goede, nieuwe manier om littekens te behandelen, vooral als ze heel erg lelijk zijn. De pleisters zijn zelfklevend, dus ze plakken aan je huid terwijl de siliconen de littekens hydrateren, zacht maken en laten vervagen. Met een verpakking siliconenpleisters doe je meestal 8 tot 12 weken.
    • Siliconenpleisters zijn bewezen effectief voor het verminderen van littekens, maar het duurt wel lang, dus je moet geduld hebben voordat je zichtbare resultaten hebt. De pleisters moeten 12 uur per dag, 2 tot 3 maanden lang gedragen worden. [11]
  3. Blekende crèmes verminderen de zichtbaarheid van littekens zoals striae, en ze maken donkere littekens lichter waardoor deze minder opvallen.
    • Pas op met crèmes op basis van hydroquinone, want deze vergroten de kans op huidkanker.
    • In Europa zijn deze crèmes verboden, maar let hierop als je een crème via internet bestelt. [12]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Medische behandeling

Pdf downloaden
  1. Dermabrasie is een methode om de huid te scrubben, met roterende borstels waarmee de bovenste huidlaag van het litteken wordt verwijderd. In de weken na de behandeling zal er nieuwe huid gaan groeien, waardoor het litteken steeds minder zichtbaar wordt. Dermabrasie wordt normaal gesproken gebruikt bij acne en andere littekens in het gezicht, maar het kan ook op de benen gedaan worden. Dermabrasie op de benen is een zeer delicate behandeling, omdat de huid op de benen erg dun is en er snel schade kan ontstaan als het niet goed gedaan wordt. [13]
    • Dermabrasie wordt op de benen vooral uitgevoerd als er donkere littekens zijn, of bij diepliggende littekens door bijvoorbeeld muggenbeten, etc. Verdikte littekens kunnen niet behandeld worden met dermabrasie.
    • Maak een afspraak met een gecertificeerd plastisch chirurg om je littekens te laten bekijken en te bepalen of jij een kandidaat bent voor dermabrasie. Let op dat dit soort behandelingen meestal niet vergoed worden vanuit de basisverzekering.
  2. Chemische peeling kan gebruikt worden om oppervlakkige littekens op de benen te behandelen, en het werkt ook goed bij littekens die veroorzaakt zijn door te veel pigment. Tijdens een chemische peeling brengt een dermatoloog een laagje van een zure oplossing aan op de littekens, wat twee minuten moet inwerken. Het kan gaan branden, wat betekent dat het zuur zijn werk doet, waarna de oplossing wordt afgespoeld. In de twee weken die daarop volgen zal de huid eraf vallen waardoor er nieuwe huid onder tevoorschijn komt. [14]
    • Afhankelijk van het soort litteken moet je misschien meerdere behandelingen ondergaan voordat je verschil gaat zien.
    • Let op dat de nieuwe huid die na een peeling bloot komt te liggen erg gevoelig zal zijn, dus bescherm deze huid extra goed met zonnebrandcrème als je de zon in gaat.
  3. Laserbehandeling is een geweldige methode om diepere littekens mee te behandelen. Bij een laserbehandeling wordt het littekenweefsel weggebrand, waardoor er frisse, nieuwe huid voor in de plaats kan komen. De huid wordt verdoofd met een speciale crème voordat de behandeling begint, dus het is niet erg pijnlijk. Een ander voordeel van laser is dat het litteken heel precies kan worden behandeld, zodat de omringende huid niet wordt beschadigd. [15]
    • Laat een laserbehandeling alleen uitvoeren door een betrouwbare kliniek, want het kan gevaarlijk zijn als het niet goed wordt gedaan.
    • Misschien moet je meerdere keren terug om het litteken helemaal te laten verwijderen. Nadeel van deze methode is dat het heel duur kan zijn, en het wordt alleen vergoed vanuit sommige aanvullende verzekeringen.
  4. Steroïde-injecties zijn effectief om woekerende littekens (keloïde littekens) te behandelen, die normaal gesproken heel lastig kwijt te raken zijn. Bij kleine keloïde littekens worden de injecties, die vaak hydrocortison bevatten, direct in de huid rondom het litteken gegeven. Bij grotere keloïde littekens wordt de huid soms eerst afgeschaafd of bevroren voordat de injecties worden gegeven. [16]
    • Steroïdebehandeling is vaak eerder een proces dan een eenmalige procedure, en je zult misschien elke twee tot drie weken terug moeten naar de kliniek.
    • Deze behandeling heeft een hoge slagingskans, maar het is relatief duur en kan huidverkleuring veroorzaken bij patiënten met een donkere huid. Bespreek met een cosmetisch chirurg of dit een goede behandeling voor jou zou zijn. [17]
  5. Injecties met collageen of andere vetten kunnen heel goed zijn om de zichtbaarheid van dieperliggende littekens te verminderen, zoals bijvoorbeeld littekens van de waterpokken of acne. Collageen is een natuurlijk eiwit, wat in de huid wordt geïnjecteerd door middel van een dun naaldje, waarmee de littekens worden opgevuld. Hoewel het heel effectief is, is het helaas niet blijvend, omdat het lichaam de collageen zal absorberen. Je zult ongeveer elke vier maanden de littekens opnieuw moeten laten opvullen. [18]
    • Deze injecties kunnen erg duur zijn en worden niet door alle ziektekostenverzekeraars vergoed.
    • Je moet eerst een test laten doen voordat je collageen laat inspuiten, om te zien of je niet allergisch bent voor deze behandeling.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg dat je niet allergisch bent voor wat je op je benen smeert. Doe eerst een test op een klein stukje.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 24.648 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie