Dit artikel is bijdragen van Adarsh Vijay Mudgil, MD
. Dr. Adarsh Vijay Mudgil is gecertificeerd dermatoloog, dermapatholoog en eigenaar van Mudgil Dermatology, een ultramoderne dermatologiepraktijk in New York City, New York. Dr. Mudgil is een van de weinige dermatologen in zijn regio die zowel gecertificeerd is in dermatologie als dermapathologie, en is gespecialiseerd in alle aspecten van medische, chirurgische en cosmetische dermatologie. Hij heeft een bachelordiploma aan de Emory-universiteit behaald, waar hij lid was van het eregezelschap Phi Beta Kappa. Hij studeerde af als arts aan de Stony Brook University School of Medicine, waar hij lid was van het eregezelschap Alpha Omega Alpha. Tijdens zijn studie geneeskunde was Dr. Mudgil een van de weinige Amerikaanse studenten die een felbegeerd onderzoeksfellowship en beurs toegekend kregen van het Howard Hughes Medical Institute. Vervolgens rondde hij zijn opleiding tot medisch specialist in de dermatologie af aan het Mount Sinai Medical Center in Manhattan, waar hij hoofdassistent was. Dr. Mudgil rondde daarna een fellowship af aan de prestigieuze Ackerman Academy of Dermatopathology. Hij is fellow bij de American Academy of Dermatology, de American Society for Dermatologic Surgery en de American Society of Dermatopathology. Dr. Mudgil geeft tevens les aan de Mount Sinai School of Medicine.
Dit artikel bevat 9 bronverwijzingen
, die onderin het artikel te vinden zijn.
Dit artikel is 14.443 keer bekeken.
Als je littekens van zelfverwonding hebt kan er een tijd komen wanneer je ze wilt bedekken voor je naar buiten gaat. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je littekens te bedekken zodat je ze kunt verbergen. Als je nog steeds aan zelfverwonding doet, denk er dan over na om contact op te nemen met een professional op het gebied van mentale gezondheid om gezonde copingmechanismen aan te leren.
Stappen
-
1Make-up kan je littekens tijdelijk verbergen terwijl je buiten bent. Breng een kleurcorrector, bijvoorbeeld een groene concealer, aan op je littekens en dep het met je vinger in. Gebruik een make-upspons of je vinger om je foundation of concealer met volledige dekking aan te brengen, en vermeng het met kleine cirkelbewegingen in je huid. [1] X Bron
- Make-up werkt het beste op kleine, platte littekens die niet verhoogd zijn.
-
1Als je verhoogde littekens hebt kan dit product je huid vereffenen. Breng het product met een kwast aan op je litteken, en vermeng het in de omringende huid. Druk de textuurspons dat met het product geleverd is in de Dermaflage om het op echte huid te laten lijken. [2] X Bron
- Je kunt Dermaflage bij sommige drogisterijen en online vinden voor ongeveer €40.
- Dermaflage is huidskleurig, maar je kunt er ook make-up op aanbrengen als je dat wilt.
- Dermaflage is flexibel, dus het zal met je huid meebewegen terwijl je loopt.
-
1Zoek watervaste pleisters die de hele dag blijven zitten. Als je een kleine hoeveelheid littekens hebt die je wilt bedekken, kies dan een pleister uit die bij je huidskleur past. Mensen zullen een pleister waarschijnlijk niets bijzonders vinden, dus ook al merken ze het op, zal dat geen groot probleem zijn. [3] X Bron
- Watervaste pleisters zijn een geweldige manier om littekens te bedekken terwijl je zwemt of op het strand bent.
Probeer armbanden uit om littekens op je armen te verbergen
-
1Lange mouwen zijn niet altijd een optie. Als je littekens op je polsen hebt, trek dan een aantal armbanden aan om ze te bedekken. Niemand zal zich afvragen waarom je ze draagt, en je kunt zelfs experimenteren met leuke kleuren. [4] X Bron
- Zoek wijde armbanden voor de meeste dekking. Er zijn veel stijlen beschikbaar, zoals wijde leren armbanden voor mannen of wijde gegraveerde zilveren of gouden armbanden voor vrouwen.
- Ook al verbergen de armbanden niet alle littekens, kunnen felgekleurde armbanden mensen afleiden van kleinere, minder duidelijke littekens.
-
1Dit is de meest voor de hand liggende oplossing, maar het kan soms lastig worden. Als je naar het strand gaat, draag dan een wijde korte broek of een zwembroek (als man) om littekens op je benen te verbergen. Als het warm is en je geen lange mouwen kunt dragen, trek dan een doorzichtige of zijden topje met lange mouwen aan als vrouw. Als je littekens op je borst hebt, overweeg dan om een sjaal of statementketting aan te trekken. [5] X Bron
- Een maillot of panty is een goede manier om littekens op je benen te bedekken terwijl je een kort rokje draagt.
- Lange rokken en maxijurken kunnen je in de zomertijd helemaal bedekken en je toch redelijk koel houden.
-
1Een medische tatoeage zal je littekens laten overlopen in de omringende huid. Zoek een bevoegde dermatoloog om de procedure uit te voeren, en maak dan een afspraak om te bespreken wat je wilt laten doen. Je dokter zal een medische tattoomachine gebruiken om de kleur van je littekens te corrigeren en ze te laten overlopen in je huid. Medische tatoeages moeten elke 3 tot 5 jaar worden ververst, dus je zult ze mogelijk zo nu en dan moeten laten bijwerken. [6] X Bron
- Medische tatoeages horen op je normale, natuurlijke huid te lijken. Als de tatoeage succesvol is zal het lijken of je helemaal geen tatoeage hebt.
- De meeste medische tatoeages worden niet door de verzekering gedekt. Je zult mogelijk meer dan €350,- moeten betalen voor de procedure.
-
1Dit is een permanente manier om je littekens voorgoed te bedekken. Zoek een bevoegde tatoeageartiest en laat hem of haar weten dat je littekens hebt die je wilt bedekken. Maak een afspraak met je artiest om je ontwerp uit te kiezen en je littekens te bedekken. [7] X Bron
- Hoewel het meestal mogelijk is om littekens met een tatoeage te bedekken, hangt dit erg af van de grootte en plek van het litteken zelf. Je tatoeageartiest zal je laten weten of het mogelijk is of niet.
Ga naar een dermatoloog toe voor een permanente oplossing
-
1Dermatologen kunnen je een medische behandeling geven voor je littekens. Afhankelijk van hoeveel littekens je hebt en waar ze zitten zul je mogelijk laserbehandeling, naaldbehandeling, of zelfs littekenchirurgie kunnen gebruiken om het uiterlijk ervan te verminderen. Als je je littekens permanent weg wilt hebben is dit je beste kans. [8] X Betrouwbare bron American Academy of Dermatology Ga naar de bron
- Naaldbehandeling houdt in dat je huid met kleine, steriele naalden geprikt wordt om kleine wondjes te maken. Naarmate je huid geneest zullen de littekens minder zichtbaar worden.
- Lasertherapie is de meest voorkomende behandeling voor littekens omdat het voor bijna elk type litteken werkt. Het houdt in dat de littekens met lasers behandeld worden om ze met de tijd minder zichtbaar te maken.
- Littekenchirurgie houdt in dat het litteken met een scalpel uit wordt gesneden en de wond wordt dichtgemaakt met kleine hechtingen. Het einddoel is een kleiner litteken dat beter geneest en minder zichtbaar is.
-
1Ze kunnen een teken van kracht zijn. Als je niet langer aan zelfverwonding doet, denk er dan over na om ze niet te bedekken. Je zult hier en daar misschien wat opmerkingen of vragen te horen krijgen, maar mensen zullen het over het algemeen niet merken. [9] X Bron
- Als iemand die belangrijk voor je is er wel naar vraagt, dan kun je hem of haar de waarheid vertellen als je dat wilt.
- Als een vreemde naar je littekens vraagt, voel je dan niet verplicht om hem of haar te vertellen wat er echt is gebeurd. Je kunt gewoon zeggen dat het een oude verwonding is waar je niet echt over wil praten.
-
1Zelfverwonding is niet de beste manier om jezelf beter te laten voelen. Als je sterke emoties of trauma verwerkt kan een professional op het gebied van mentale gezondheid je helpen om je gevoelens op een gezonde manier te verwerken. Als je je voelt alsof je jezelf wilt verwonden, probeer dan in plaats daarvan te gaan wandelen, sporten, iets met een sterke smaak te eten, of een koude douche te nemen. [10] X Bron
- Het kan even duren om de neiging om jezelf te verwonden te overwinnen, maar het is mogelijk. Als je de hulp van een professional op het gebied van mentale gezondheid hebt kun je het nog sneller overwinnen.
Tips
- Als je nog steeds moeite hebt met zelfverwonding, spreek dan met een vertrouwde volwassene om de hulp te krijgen die je nodig hebt.
Waarschuwingen
- Als je suïcidale gedachten ervaart, vertel een vertrouwde volwassene dit dan, of bel met noodhulpdiensten. In Nederland kun je de zelfmoordpreventie hulplijn bellen via 0800-0113.
Gerelateerde artikelen
Bronnen
- ↑ https://lasersurgeryusa.com/wp-content/uploads/2016/04/Scars-Made-Simple-E-Book.pdf
- ↑ https://lasersurgeryusa.com/wp-content/uploads/2016/04/Scars-Made-Simple-E-Book.pdf
- ↑ http://myhoneybeetherapy.com/how-to-hide-self-harm-scars/
- ↑ http://myhoneybeetherapy.com/how-to-hide-self-harm-scars/
- ↑ https://www.youtube.com/watch?t=587&v=dg_axfjbx8k&feature=youtu.be
- ↑ https://www.britishskinfoundation.org.uk/blog/self-harm-scars
- ↑ https://authoritytattoo.com/tattoos-over-scars/
- ↑ https://www.aad.org/public/diseases/a-z/scars-treatment
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=dg_axfjbx8k&t=75s
Over dit artikel
Was dit artikel nuttig?
Gerelateerde artikelen
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!
Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.
Meld me aan!