Pdf downloaden Pdf downloaden

Longontsteking kan zich ontwikkelen vanuit een bacteriële infectie, virus, parasiet of schimmel, waardoor je longen steeds weer ontstoken raken. Longontsteking kan een levensbedreigende ziekte zijn waarbij opname in het ziekenhuis nodig is, speciaal als het gaat om ouderen, rokers of mensen waarbij het immuunsysteem niet optimaal werkt. De symptomen kunnen lijken op griep en gaan vaak gepaard met koorts en aanhoudende hoest. Het kan ook zijn dat je kortademig bent en last hebt van pijn in de borst. Gelukkig is de ziekte goed te behandelen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Bij de huisarts

Pdf downloaden
  1. Maak een afspraak met je huisarts voor een gedegen diagnose en noodzakelijke medicatie voor het behandelen van longontsteking. Naast een onderzoek zal er vaak een röntgenfoto van de longen gemaakt worden om een juiste diagnose te kunnen stellen. Je huisarts laat eventueel ook je bloed en slijm testen. Het type medicatie is afhankelijk van de oorzaak van de longontsteking. [1]
    • Bacteriële en mycoplasma longontsteking kan worden behandeld met een oraal in te nemen antibioticum. Helaas zijn er soorten bacteriën die resistent zijn geworden voor antibiotica. Penicilline en macroliden zijn de meest voorkomende typen antibiotica die gebruikt worden bij longontsteking. Cefalosporinen kunnen worden gebruikt als je allergisch bent voor penicilline, of als het niet heeft gewerkt. Fluochinolonen worden soms gebruikt, maar hebben meer bijwerkingen dan de andere typen antibiotica voor longontsteking.
    • Longontsteking door een virus kan niet worden behandeld met antibiotica, maar de huisarts kan een antiviraal middel voorschrijven.
    • Longontsteking door een schimmel kan worden behandeld met antischimmel medicatie.
  2. Je huisarts zal een antibioticum kiezen op basis van een aantal zaken, waaronder je leeftijd, symptomen en hoe ernstig deze zijn, en of je naar het ziekenhuis toe moet. Het aantal dagen dat je antibiotica moet nemen is afhankelijk van je algehele gezondheid, hoe serieus de longontsteking is, en het type antibioticum dat je moet innemen. [2]
    • Hoewel experts hierover van mening verschillen, is het eerste soort antibioticum dat wordt gebruikt meestal een soort waarbij een grote groep van bacteriën wordt aangepakt (breed-spectrum antibiotica). Alle gebruikte antibiotica hebben een hoog genezingspercentage bij een longontsteking.
    • Word je niet beter door de eerste serie antibiotica, dan kan je huisarts er een tweede soort aan toevoegen, om andere bacteriën aan te pakken. Het kan ook zijn dat je meer testen moet ondergaan om het specifieke organisme te bepalen wat de longontsteking veroorzaakt. [3]
  3. Is er geen verbetering of indien de symptomen verslechteren, laat dan een de bacterie op kweek zetten en laat je testen op overgevoeligheid. Deze testen helpen bij het identificeren van het organisme dat de symptomen veroorzaakt. Deze testen helpen de huisarts ook om te bepalen of de bacterie resistent is tegen antibiotica.
    • Meer en meer bacteriën worden resistent tegen bepaalde soorten antibiotica, waardoor deze minder effectief worden. Een voorbeeld is MRSA, of Methicilline-resistent Staphylococcus aureus, welke resistent is tegen de meeste soorten penicilline. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om goed de aanwijzingen van je huisarts op te volgen, zoals het altijd afmaken van een kuur.
  4. Dit is zeldzaam, maar kan worden behandeld met een antiviraal medicijn. Je huisarts zal een aantal testen voorschrijven om te bekijken of dit het geval is.
    • Symptomen verbeteren meestal binnen 3 weken. Heb je inderdaad longontsteking, maak je dan geen zorgen. Het kan en zal weggaan.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Thuis

Pdf downloaden
  1. Misschien ga je je binnen een paar dagen of weken al weer wat beter voelen, vermoeidheid kan wel langer dan een maand aanhouden. Patiënten die in het ziekenhuis zijn behandeld hebben tenminste 3 weken rust nodig voor ze weer hun normale dagritme op kunnen pakken.
    • Symptomen kunnen bij rokers langere tijd nemen om te verdwijnen. Rook je, houd daar dan rekening mee.
  2. Water is hier de beste keuze en helpt bij het loskomen van het slijm uit de longen. Niet alleen is dit goed voor de longen, maar je voelt je ook beter.
  3. Als je te vroeg stopt met de medicatie, dan blijven je longen een broedplaats voor bacteriën en kan de ziekte terugkeren. [4]
    • Het is erg belangrijk, wil je ervan verzekerd zijn dat de longontsteking helemaal is genezen en weg blijft, om de hele kuur af te maken.
  4. Misschien is het beter om eerst halve dagen te gaan werken. Ga niet meteen weer vol aan de slag.
    • Het is normaal om de eerste paar weken je wat moe te voelen. Doe alleen dat wat je kunt – je hebt voor alles waarschijnlijk meer tijd nodig dan je wilt.
  5. Je kunt een ziekenhuisopname verwachten als er zich complicaties voordoen vanuit de longontsteking of als je zuurstof nodig hebt, of intraveneuze antibiotica. Mogelijk moet je enkele dagen doorbrengen in het ziekenhuis voordat je genoeg hersteld bent voor een verdere behandeling thuis. Als je een van de volgende symptomen krijgt, ga dan onmiddellijk naar het ziekenhuis:
    • Je raakt verward over tijd, mensen of plaatsen
    • Misselijkheid en braken zorgt ervoor dat je de antibiotica niet binnenhoudt
    • Je bloeddruk daalt
    • Je ademhaling versnelt
    • Je hebt hulp nodig bij het ademhalen
    • Je lichaamstemperatuur is lager dan zou moeten
  6. Er zal nog een röntgenfoto worden genomen om te controleren of de longen vrij zijn van infectie. Deze afspraak is vooral erg belangrijk voor rokers die last kunnen hebben van chronisch hoesten en kortademigheid.
    Advertentie

Tips

  • Als een kind voortdurend moe is, moeite heeft met ademhalen, uitgedroogd lijkt en een hogere of lagere lichaamstemperatuur heeft dan normaal, raadpleeg dan direct een arts.
  • Volwassenen ouder dan 65 en kinderen jonger dan 3 maanden met een longontsteking horen altijd naar het ziekenhuis te gaan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Stop niet met de kuur zonder je arts te raadplegen. Ook al voel je je beter, maak de kuur toch af om te voorkomen dat de longontsteking terugkomt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.652 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie