Pdf downloaden
Pdf downloaden
In veel steden over de hele wereld verduistert smog de hemel en de lucht die we inademen is steeds meer vervuild met fijnstof en koolmonoxide. Deze luchtvervuiling is gevaarlijk voor de mens en voor de gezondheid van de aarde. Dus hoe kun je zelf helpen om de lucht schoon te maken? Je zult verbaasd staan hoeveel je zelf kunt doen. Ga naar Stap 1 om te leren wat jij kunt doen om minder aan luchtvervuiling bij te dragen.
Stappen
-
Stel vragen bij auto's. De grote industrieën zijn de grootste boosdoeners van luchtvervuiling, [1] X Bron maar vervuiling door auto's staat op de tweede plaats. Het fabriceren van auto's en wegen, de productie van brandstof en de uitstoot die het resultaat is van het verbranden van die brandstof spelen allemaal een rol. [2] X Betrouwbare bron US National Park Service Ga naar de bron Omdat in veel landen steden zo zijn opgebouwd dat je haast wel een auto moet rijden, is het lastig om een oplossing voor dit probleem te vinden. Waar je ook woont, je kunt toch actie ondernemen door creatieve manieren te bedenken om minder afhankelijk te zijn van auto's.
- Het is misschien niet mogelijk om je auto helemaal de deur uit te doen, maar je kunt proberen om hem minder te gebruiken. In plaats van elke dag met je auto boodschappen te gaan doen, kun je een keer per week groot inslaan en de kleine dingen op de fiets halen.
- Carpoolen met je buren of meedoen aan een auto-deel-programma zijn ook geweldige manieren om je auto minder te gebruiken.
-
Neem de bus, trein of metro. Leer de bus- en treindiensten van jouw stad of streek beter kennen en ga om te beginnen minimaal een keer per week met het openbaar vervoer naar je werk. Bouw dit langzaam op zodat je de auto zo vaak mogelijk laat staan.
- Met de bus of de trein naar je werk, school of andere activiteiten te gaan heeft nog meer voordelen. Je draagt een steentje bij om luchtvervuiling te verminderen, maar je hebt ook extra tijd om te lezen, breien, spelletjes te doen of naar andere mensen te kijken. Het openbaar vervoer is ook veiliger dan zelf rijden en je hebt waarschijnlijk minder last van stress omdat je je zelf niet met het verkeer hoeft te bemoeien.
-
Ga lopen of fietsen. Nog beter dan het openbaar vervoer is het om je eigen energie te gebruiken om jezelf te verplaatsen naar je bestemmingen. Je kunt makkelijk wandelen naar plekken die je normaal binnen vijf minuten met de auto zou bereiken - maar als je wat sportiever bent en tijd hebt kun je nog verder lopen. Je kunt ook lekker op de fiets gaan. Op plekken waar het verkeer heel druk is ben je met de fiets vaak sneller.
-
Als je toch gaat autorijden, zorg dan dat je auto in goede staat is. Laat je auto regelmatig onderhouden zodat hij minder vervuilend is. Hier zijn wat dingen die je kunt doen om je auto zo schoon mogelijk te houden:
- Gebruik energiebesparende motorolie. [3] X Betrouwbare bron United States Environmental Protection Agency Ga naar de bron
- Ga in de zomer 's morgens vroeg of 's avonds laat tanken, dan verdampt er minder benzine door de warmte.
- Let op dat je geen brandstof knoeit als je tankt.
- Laat de motor niet te lang stationair lopen als je ergens moet wachten, maar zet hem uit.
- Zorg dat je banden op spanning zijn. Je verbruikt dan veel minder brandstof.
Advertentie
-
Ga zelf dingen maken. Gebruik zoveel mogelijk onbewerkte ingrediënten en grondstoffen, dat scheelt heel veel luchtvervuiling. Dat komt omdat producten uit de massa-industrie in grote fabrieken worden gemaakt, veel verpakkingsmateriaal hebben en vaak over grote afstanden worden vervoerd. Kijk eens rond in je huis en bedenk wat je zelf zou kunnen maken in plaats van kant-en-klaar te kopen. Hier zijn wat ideeën:
- Eten, natuurlijk! Als je veel voorverpakt voedsel koopt is het goed om te beginnen met alles vers te bereiden. Het is niet alleen gezonder, maar ook beter voor het milieu. Als je bijvoorbeeld dol bent op spaghetti kun je je saus van verse tomaten en knoflook maken, in plaats van een potje of blikje te kopen. Je kunt zelfs je eigen pasta maken!
- Wist je dat je ook heel goed schoonmaakmiddelen zelf kunt maken? In plaats van afwasmiddel, wasmiddel en badkamerreinigers te kopen kun je het zelf maken met niet-giftige ingrediënten. Bewaar je voorraden in glazen potten.
- Hetzelfde geldt voor shampoo, tandpasta, deodorant en lipbalsem.
- Kleding is lastiger om zelf te maken, maar als je er zin in hebt kun je het proberen en beginnen met basisstukken zoals shirts en broeken.
- Als je graag alles zelf wilt gaan doen, verdiep je dan eens in een eigen moestuin. Al snel zul je dan je eigen tomaten en knoflook kweken waar je die lekkere spagettisaus van maakt.
-
Koop lokale producten. Als je toch iets moet kopen wat je niet zelf kunt of wilt maken, probeer dan dingen te kopen die dichtbij zijn gemaakt en worden verkocht. Je vindt die dingen waarschijnlijk vooral bij particuliere winkels en niet in de supermarkt, want die halen hun spullen van over de hele wereld, waardoor er veel luchtvervuiling ontstaat. Hier zijn wat ideeën als je lokale producten wilt kopen:
- Doe boodschappen op boerenmarkten. Dat is de beste manier om eten te kopen dat van dichtbij komt.
- Kijk op de labels van kleding. Probeer kledingstukken te kopen die dichtbij je eigen woonplaats zijn gemaakt. Ook al is het wat duurder, overweeg kleding te kopen die handgemaakt is door iemand uit je omgeving. Als dit geen optie is, kun je ook tweedehands kleding kopen om minder te consumeren.
- Koop geen dingen via internet. Een goed boek of kleding kopen via internet is heel makkelijk voor de consument, maar denk eens aan alle boten, vliegtuigen en vrachtwagens die nodig zijn om het tot je deur te brengen. Doe dat dus met mate.
-
Ga voor minder verpakking. Het plastic, folie en karton dat als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt wordt gemaakt op manieren die een zeer negatief effect hebben op de luchtkwaliteit en het geeft veel afval. Wat je ook koopt, probeer iets te kiezen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Kies in plaats van een doos individueel verpakte mueslirepen liever mueslirepen van de bakker, die ze niet in plastic verpakt. Als dat geen optie is, kies dan dingen die in een afbreekbare verpakking zitten.
- Neem je eigen stoffen boodschappentas mee naar de winkel als je boodschappen doet, in plaats van steeds plastic tasjes te gebruiken.
- Koop dingen in grote hoeveelheid in, in plaats van individueel verpakte producten.
- Koop losse, verse groenten en fruit in plaats van voorverpakte of ingeblikte soorten.
- Koop extra grote bakken van dingen die je veel gebruikt, zodat je niet te veel kleine bakjes hoeft te kopen.
-
Hergebruik, recycle en composteer. Door je afval goed te verwerken kun je ook bijdragen aan vermindering van luchtvervuiling. Hergebruiken, recyclen en composteren kan een groot effect hebben op je totale hoeveelheid afval, waardoor er dus minder naar de vuilnisbelt hoeft - en dat is ook een grote boosdoener wat betreft luchtvervuiling. [4] X Bron
- Probeer dingen te kopen die in glazen potten zitten, die kun je namelijk steeds weer opnieuw gebruiken. Plastic is ook wel herbruikbaar, maar let goed op dat je er niet te vaak eten in bewaart, want de chemicaliën uit het plastic kunnen uiteindelijk in het eten terechtkomen.
- Recycle je plastic, papier, aluminium en glas volgens de richtlijnen van je gemeente.
- Maak een composthoop in je tuin, daar kun je je groenten en fruitresten opgooien. Nadat je de hoop een paar maanden hebt verzorgd zul je rijke, zwarte compost hebben om je plantjes mee te voeden.
-
Gebruik milieuvriendelijke verf en schoonmaakproducten. Deze producten laten minder smog-producerende deeltjes in de lucht vrijkomen en zijn ook beter voor je gezondheid.
- Volg de gebruiksaanwijzingen van verf, chemische schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën zorgvuldig en sluit de verpakkingen na verbruik goed af. Let erop dat smogvormende stoffen niet kunnen verdampen.
Advertentie
-
Gebruik je lampen en elektrische apparaten niet te vaak. Je hebt het vast al duizenden keren gehoord: doe het licht uit als je een kamer verlaat en laat de tv niet de hele dag aan! Deze kleine dingen zijn belangrijker dan ooit als het om luchtvervuiling gaat, omdat de elektriciteit waarop die apparaten draaien door vervuilende energiecentrales wordt gegenereerd. Hier zijn wat meer tips om energie te besparen in het huishouden:
- Maak gebruik van natuurlijk licht. Zet je bureau bij het raam zodat je de lichten niet zo snel hoeft aan te doen.
- Verlicht slechts een ruimte 's avonds en breng daar gezamenlijk de avond door. Dat is beter dan dat de hele familie zich door het huis verspreidt en overal licht aan doet.
- Haal de stekkers van apparaten uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Dat geldt voor zowel grote als kleine apparaten - tv's, computers, broodroosters, koffiezetapparaten, etc. Zelfs een telefoonlader in het stopcontact blijft energie vreten.
- Vervang oude apparaten door nieuwe, zuinigere exemplaren.
- Neem een energieleverancier die 100% groene stroom levert.
-
Denk nog eens goed na over verwarming of airconditioning. Probeer je lichaam aan de veranderende seizoenen te laten wennen in plaats van de verwarming of airco te veel te gebruiken. Die dingen vreten energie, dus doe een extra trui aan als het koud is en wapper jezelf koelte toe als het heet is.
- Als je op je werk bent of een weekendje weg gaat, zorg dan dat de thermostaat uit staat. [5] X Bron
-
Douche niet te lang. Het vergt veel energie om het water te verwarmen, dus let erop hoeveel warm water je gebruikt. Je kunt beginnen met korter douchen en niet te vaak in bad te gaan, want daarvoor is allebei veel warm water nodig.
- Zet je combiketel of boiler op 50°C, dan wordt het water nooit warmer dan dat.
- Gebruik lage temperaturen als je een was draait.
Advertentie
-
Leer meer over luchtvervuiling. Bekijk op internet de luchtkwaliteit bij jou in de buurt. Doe onderzoek om uit te vinden wat de grootste boosdoeners in jouw omgeving zijn.
- Zoek op internet, lees de krant en vraag rond om informatie te verzamelen. Als je nog op school zit zijn er misschien leraren die je in de juiste richting kunnen wijzen.
- Ga met de mensen om je heen over luchtvervuiling praten, in plaats van het onderwerp te vermijden. Als je over het probleem praat kun je samen ideeën verzamelen om het aan te pakken.
-
Plant bomen. Bomen verminderen luchtvervuiling, dus door bomen te planten kun je de luchtkwaliteit in je omgeving verbeteren. [6] X Bron Bomen produceren zuurstof en absorberen kooldioxide, waarvan ze voedingstoffen maken. Zoek uit welke bomen je het best kunt planten in jouw omgeving en ga aan de slag!
-
Sluit je aan bij een organisatie die zich inzet tegen luchtvervuiling. Individuele mensen kunnen allerlei dingen doen om luchtvervuiling in hun dagelijkse leven te verminderen, maar de ultieme oplossing is het veranderen van wetten wat betreft uitstoot door de industrie. Als je echt heel graag iets tegen luchtvervuiling wilt doen kun je bij een organisatie gaan die zich dat tot doel stelt. Je leert dan meer over wat er nodig is om duurzame veranderingen in gang te zetten om luchtvervuiling te verminderen.Advertentie
Tips
- Ozon is een grote component van smog. Ozon dat laag bij de grond is, wordt gevormd als twee soorten vervuilende stoffen reageren als er zonlicht aanwezig is. Deze vervuilers staan bekend als vluchtige organische stoffen en stikstofoxide. Je vindt deze stoffen in uitlaatgassen van:
- Voertuigen zoals auto's, vrachtwagens, bussen, vliegtuigen en dieseltreinen
- Bouwmaterialen
- Tuin- en gazonmiddelen
- Bronnen die brandstof verbranden, zoals grote industriële bedrijven
- Kleine bedrijven zoals benzinestations en drukkerijen
- Consumptiegoederen, zoals sommige soorten verf en schoonmaakmiddelen
Advertentie
Benodigdheden
- Fiets
- Openbaar vervoer
- Regelmatige onderhoudsbeurten
- Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en verf
Bronnen
- ↑ http://eschooltoday.com/pollution/air-pollution/causes-of-air-pollution.html
- ↑ http://www.nps.gov/shen/naturescience/airpollution.htm
- ↑ http://epa.gov/oaqps001/peg_caa/reduce.html
- ↑ http://eponline.com/articles/2012/03/30/landfills-make-air-pollution-too.aspx?admgarea=ht.waste
- ↑ http://homeguides.sfgate.com/5-easy-steps-reduce-air-pollution-79154.html
- ↑ http://www.dnr.state.md.us/forests/publications/urban2.html
Over dit artikel
Deze pagina is 12.539 keer bekeken.
Advertentie