Lui zijn heeft een negatieve bijklank, maar heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom? Komt dat omdat al die overspannen workaholics denken dat de wereld zal vergaan als ze even een minuutje de tijd nemen om—slik!—niets te doen? Of komt het omdat jouw geloof je zegt dat luiheid een zonde is? Of komt het doordat luiheid telkens als een van de zeven hoofdzonden wordt aangemerkt, en ben je daarom van jongs af aan geïndoctrineerd met de gedachte dat luiheid niet door de beugel kan? Het is tijd om even een stapje terug te doen, en te zien dat luiheid is iets heel anders is dan de meeste mensen je proberen wijs te maken. Sterker nog, zo nu en dan even lui zijn is een weg naar geluk, ontspanning, en zelfs succes.
Stappen
-
Bekijk wat "lui" voor jou betekent. Jouw definitie van "lui zijn" kan afhangen van je achtergrond en opvattingen, maar komt uiteindelijk wel op ongeveer hetzelfde neer. Het is een term met een negatieve connotatie, die inhoudt zijn verantwoordelijkheid niet neemt, of minder doet dan de rest. Ook impliceert dat de luie persoon er weinig tot niets aan doet om zichzelf of zijn leefomstandigheden te verbeteren. Maar wat als je luiheid eens in een ander daglicht zet? Hier zijn wat manieren waarop je dat kunt doen:
- Wat als je luiheid ziet als aanwijzing dat je lichaam en geest zich willen ontspannen? Veel mensen zouden een stuk relaxter en gelukkiger zijn als ze beter op hun eigen lichaam en geest afgestemd zouden zijn. Ze zouden een stuk minder stress hebben als ze zo nu en dan eens aan die schreeuw om luiheid tegemoet kwamen.
- Lui betekent waarschijnlijk dat je een beetje moe wordt van alledaagsheid en routine. En wie bepaalt dat we de alledaagsheid en routine van het leven per sé leuk moeten vinden? Oké, we kunnen dankbaar zijn voor wat en wie we hebben, maar dat houdt nog niet in dat we dankbaar hoeven zijn voor de sleur!
- Lui zijn kan ook betekenen dat je een interne strijd aan het doormaken bent. Hierbij heb je het gevoel dat je iets anders zou moeten doen dan je eigenlijk zou willen doen. Het is goed mogelijk dat dit gevoel van moeten jou opgelegd is door externe factoren.
- Lui kan betekenen dat iemand anders niet doet wat jij zou willen dat hij doet, of vice versa. Dit hoeft niet per sé lui te zijn. Het kan ook te maken hebben met controlekwesties (mensen manipuleren om bepaalde dingen te doen) of het onvermogen om duidelijk te communiceren. Door het gedrag als lui te bestempelen maak jij (of een ander) je er met een jantje-van-leiden van af.
- Lui betekent dat je iets echt ontspannends in gedachten hebt. Zoals niets, helemaal niets. Je kunt die stapel afwas bijvoorbeeld laten voor wat die is—een stapel vieze afwas. Is dat nou zo erg als het zo nu en dan gebeurt? Hoe zit het dan met de voordelen, zoals een gevoel van welzijn en hernieuwde energie?
-
Bekijk hoe jouw luie zelf je ertoe kan zetten om minder te hoeven doen. Sinds wanneer is het jezelf niet onnodig moeilijk maken een zonde? Kies jij het liefst altijd voor de weg van de meeste weerstand? Zo ja, waarom in vredesnaam? Als hetzelfde resultaat met minder moeite behaald kan worden, waarom luister je dan niet naar je luiheid? Denk hier maar eens over na. Denk bijvoorbeeld aan alle technologische vooruitgang die geboekt is als gevolg van luiheid. Denk eens aan de volgende dingen:
- We rijden in auto's omdat we te lui zijn om te lopen. We gebruiken wasmachines omdat we te lui zijn om te schrobben. We gebruiken computers omdat we te lui zijn om alles met de hand uit te schrijven (bovendien is typen sneller, en dus eerder klaar, zodat we eerder kunnen ontspannen).
- Het vinden van nieuwe manieren om dingen te doen is prima. Luiheid zorgt ervoor dat er manieren bedacht worden om die dingen met minder stress, energie, en tijd te volbrengen. Toch is het belangrijk om de traditionele obstakels die luiheid in de weg legt te erkennen.
-
Ga na wie baat heeft bij de drukke, altijdwerkende jou? Elke keer dat je klaagt over je drukke baan die je hele ziel en zaligheid wegvreet, klaag je eigenlijk over het feit dat je geen tijd hebt om je verstand op nul te zetten. Als gevolg daarvan worden termen als "nietsnut", "luilak", en "tijdverspiller" toegepast op mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen. We maken ons derhalve aanhoudend zorgen of wij ook zelf niet zo bestempeld zullen worden. Zelfs als we zo brutaal zijn om anderen wel lui te noemen als we overwerkt zijn.
- En hoewel een uitgeruste kracht een stuk productiever en gelukkiger is, gaan mensen ironisch genoeg meer werken dan nodig is. Ze leggen de focus op het druk bezig zijn, en minder op de productiviteit. Toch is het veel beter om meer gedaan te krijgen in minder tijd, dan om minder gedaan te krijgen in meer tijd.
- Aan het eind van het liedje zal een samenleving die een gezonde werk-leefbalans hoog in het vaandel houdt, en weet wanneer genoeg genoeg is, een stuk productiever zijn.
-
Weet dat vrije tijd je werkethiek van nieuwe energie en zaligheid kan voorzien. De deugd die als tegenpool van luiheid fungeert, is ijver. Voor sommige mensen betekent die ijver—die eigenlijk een onvoorwaardelijk en vurig geloof in de waarde van hard werken betekent—langer werken, meer geld verdienen, en indruk maken op anderen. Toch ziet niet de hele wereld het zo. De Denen werken zo'n 37 uur per week, betalen ontzettend veel belasting (in ruil voor uitstekende sociale voordelen), en hebben gemiddeld zes weken per jaar vakantie. [1] X Bron Dan Buettner, <i>Thrive: Finding Happiness the Blue Zones Way</i>, p. 70, (2010), ISBN 978-1-4262-0515-6 Toch behoren ze altijd tot de gelukkigste landen ter wereld.
- Veel mensen besteden die extra tijd vrij om de dingen te doen die ze leuk vinden. Ze erkennen dat niemand er baat bij heeft als er alleen maar gewerkt wordt, en geen plezier gemaakt wordt. Misschien kan ijver wel het een en ander leren van luiheid. Toestaan dat lichaam en geest zich ontspannen heeft hernieuwde kracht en inspiratie met zich mee.
- Luiheid is genuanceerd, net als ijver dat is. Geen van beide is per sé goed of slecht, en ze moeten allebei met mate toegepast worden. Erop staan dat de ene goed en de ander slecht is, is te simplistisch. Ook voorkom je daarmee dat je toe mag geven aan momenten van pure ontspanning.
-
Herdefinieer productiviteit. De 'hoe' van lui zijn is vrij eenvoudig (en zo zou het ook moeten zijn). Het lijkt in het begin misschien wat paradoxaal, dat minder doen (ofwel lui zijn) er voor kan zorgen dat je productiever wordt. Wat er daadwerkelijk gebeurd, is dat er een verschuiving plaatsvindt in hoe jij "productiviteit" beschouwt. Als je productief zijn ziet als "meer doen", "meer gedaan krijgen," of misschien zelfs het extreme "nooit niets doen". dan zal het idee van lui zijn je waarschijnlijk gek maken.
- Aan de andere kant, als je "productiviteit" definieert als een manier om het meeste uit je werk te halen, en om zo effectief mogelijk te zijn binnen de marges van tijd en energie die je toebedeeld zijn, dan is luiheid misschien wel de beste manier om productief te zijn.
- Ga na: je kunt een hele dag gehaast en fanatiek te werk gaan, maar toch amper iets bereiken (zeker als het een langdurige prestatie betreft).
- Of: je kunt elk uur slechts een paar dingen doen, maar die kleine dingen beschouwen als dingen die resulteren in echte prestaties. In het tweede voorbeeld heb je minder gedaan, maar heb je de tijd beter doen laten gelden. Kijk eens naar jouw werkwijze, en wees eerlijk. Probeer je er "zo druk mogelijk uit te zien", of probeer je echt "zo productief mogelijk te zijn"?
-
Weet wanneer je moet stoppen als je niet meer productief bezig bent. Je denkt misschien dat je, omdat je aan je bureau zit, aan het werk bent; of dat als je het aanrecht schrobt dat eigenlijk al best schoon is, dat je aan het schoonmaken bent. Als je lui wilt zijn, dan moet je leren erkennen dat je verder niets gedaan krijgt, en dat je verder kijkt. Dit kan je ook een hoop energie besparen, ervoor zorgen dat je gedaan krijgt wat je echt gedaan moet krijgen, en om luier te zijn.
- Als je je project op het werk al afgerond hebt en er een beetje goed uit probeert te zien door te blijven zitten, vraag dan om iets productiefs te doen. Of ga naar huis. Je doet niemand een plezier als je aan je bureau blijft zitten emails checken, en net doen alsof je het druk hebt.
- Stel dat je een roman probeert te schrijven. Misschien heb je de eerste twee uur al redelijk wat goede tekst geschreven, maar kun je nergens meer bij op komen. Als je erachter komt dat je niet genoeg kracht of motivatie hebt om verder te gaan, stop er dan mee. Geef jezelf even vrij, en ga de volgende dag verder.
-
Weet dat het oké is om quality time met mensen door te brengen. Niet alles draait om multitasken, of zo veel mogelijk werk verrichten. Als je echtgenoot, beste vriend, neefje, of nieuwe kennis tijd met je door wil brengen, doe dat dan ook. Met volle overgave. Vraag je vriend niet of hij de boodschappen met je wil gaan doen, en verstuur geen werkmails als je met je gezinnetje filmavond hebt. Leer het oké te vinden om te genieten van de tijd met dierbaren, zelfs als dat betekent dat je geen greintje werk verzetten kunt.
- Tijd besteden met mensen, en hen je onverdeelde aandacht schenken, zal ervoor zorgen dat je relaties sterker worden. Het zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt, en geeft je de tijd om even onder druk van al je werk vandaan te komen.
- Je hoeft je niet teleurgesteld te voelen als je aan de verleiding van plezier toegeeft; dat is goed voor je!
-
Stop met al dat plannen. Het is natuurlijk prima om de organisatie op een rijtje te hebben, en te weten wat je allemaal moet doen. Maar als je luier wilt zijn, dan dien je te proberen om niet je hele leven in te plannen. Je kunt natuurlijk wel vergaderingen inplannen, deadlines stellen, of een sociale aangelegenheid in je agenda zetten, maar weet dat het plannen al extra stress met zich meebrengt. Er zijn altijd dingen die je niet kunt voorspellen. Houd daar rekening mee. Soms moet je even een stapje terugdoen, en de teugels wat laten vieren.
- Als je erachter komt dat het obsessieve plannen je stress oplevert, dan is het tijd om te veranderen. Leer dat het prima is om niet altijd te weten wat je moet doen. Dit kan je helpen ontspannen en ja, kan je zelfs een buiten luier maken!
- Daarnaast, als je niet alles tot op de minuut plant, dan kunnen leuke dingen zich spontaan op jouw pad bevinden. Dit kan je helpen ontspannen, en bereid je voor op het werk dat je later nog moet doen.
Advertentie
-
Wees slimmer wat betreft minder doen. Als je lui bent is de keus makkelijk gemaakt. Doe minder. Maar doe het slim: luie mensen kunnen elke seconde laten gelden als ze iets aan het doen zijn. Als de handeling niet bijdraagt, je geen tijd bespaart, en er niet voor zorgt dat je sneller klaar bent, doe het dan niet. Of probeer een manier te vinden waarop je die handeling kunt zodat het je wel tijd en moeite zal besparen. Hier zijn wat manieren om dat te kunnen doen:
- Verstuur minder emails, maar maak degene die je wel verstuurt belangrijker. Als bijkomend voordeel heeft dit dat mensen er rekening mee gaan houden. Ze zullen jouw schaarse emails automatisch als belangrijker gaan beschouwen dan wanneer je continu emails verstuurde om maar te bewijzen dat je aan het werk bent.
- Schrijf deze boodschap op je voorhoofd (of op een post-it die je ergens neerlegt): luiheid betekent niet "less is more"; luiheid betekent "less is better".
-
Geniet van de natuur. Wanneer heb je voor het laatst in een open veld gelegen, en de pracht en praal om je heen bewonderd? Als het antwoord daarop luidt "als kind" of zelfs "nooit", dan ben je overtijd. Zelfs als je geen buitenmens bent kunnen een paar uurtjes op een mooi veld, aan een meer, op een strand, in een bos of tuin, er al voor zorgen dat je je meer op je gemak gaat voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je zowel lichaam als geest nieuw leven inblaast.
- Neem een vriend, een snack, of wat leesvoer mee dat je helpt te ontspannen. Neem niets mee dat met je werk te maken heeft. Wees gewoon content met niet zoveel doen.
-
Sta jezelf toe om in het weekend uit te slapen. Er is veel slaaponderzoek gedaan dat stelt dat regelmatige slaappatronen belangrijk zijn. Plotselinge aanpassingen in je slaapgewoonten zijn niet verstandig. Maar uitslapen hoeft niet te betekenen dat je alleen maar ligt te slapen; uitslapen draait erom dat je in bed blijft, en jezelf tegoed doet. Lees een goed boek, eet je ontbijt in bed, ga tekenen, of die anders anders. Maar blijf wel chillen in bed.
- Nodig de huisdieren en kinderen uit om met je te gaan hangen. Ten eerste, huisdieren zijn van nature goed in het lui zijn op de juiste momenten. Ten tweede, je kunt je kinderen nooit te vroeg meegeven dat chillen een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl is.
- Bel wat oude vrienden op, en vraag hen hoe het met ze gaat.
- Als de hele dag in bed doorbrengen je te lusteloos is, dan kun je ook een wandeling in de frisse buitenlucht maken. Doe alleen niet veel meer dan dat.
-
Winkel minder. Minder winkelen geeft je de tijd om leukere dingen te doen. Je kunt tijd besteden met je vrienden, echtgenoot, kinderen, of op het strand. Maak een boodschappenlijstje, en ga alleen winkelen als dat nodig is. Minder uitgeven zorgt er bovendien voor dat je minder verkrijgt, waardoor je minder bezit, waardoor je minder hebt dat onderhoud en reiniging nodig heeft. Je zult je in een betere financiële vorm verkeren, en hebt geen rommel. Wat nou lui?
- Probeer bijvoorbeeld een of twee keer per maand flink boodschappen in te slaan. Dit zal je een hoop tijd besparen, en je meer tijd geven om gewoon lekker lui te zijn.
- Je kunt zelfs andere gezinsleden vragen of ze wat boodschappen willen doen, of doe het online.
-
Zet je innerlijke bezige bij even in de koelkast. Drukte is een gewoonte (vaak boven de twijfel verheven), en niet de weg naar succes. Je productiviteit zal drastisch afnemen als je er steeds druk uit probeert te zien. Je focus ligt namelijk op het drukke, niet op de prestatie. IN plaats van dat je van hot naar her rent, kun je het beter wat rustiger aan doen. Doe wat minder, en leid een vrediger, kalmer leven. Wees content om gewoon niks te zitten doen. Ontspan een beetje. Glimlach. Wees gelukkig.
- Kijk eens naar je "to do"-lijstje, en vraag jezelf af hoeveel van die dingen je echt moet doen. Doe een paar dingen, maar maak je er niet druk om. Laat het ook niet al je vrije tijd innemen.
-
Vereenvoudig je leven. Bezit minder kleding, minder auto's, minder spullen, minder alles. Ontdoe je van dingen die onderhoud, tijd, aandacht, en moeite vereisen. Doneer de kleding die je niet langer draagt, ruim je keukenkastjes op, zorg voor een minder hectisch sociaal schema, en probeer je leven gewoon op zoveel mogelijk vlakken makkelijker te maken. Dit zal in het begin wat meer moeite kosten, maar zal er uiteindelijk voor zorgen dat je meer tijd voor luiheid hebt.
- Vraag jezelf af of je aan te veel activiteiten deelneemt, als je je hulp aan te veel vrienden beloofd hebt, of je te veel ingewikkelde maaltijden beloofd hebt aan iedereen. Besteed jezelf niet altijd uit. Doe je dat wel, dan heb je geen tijd voor luiheid meer over. Kijk waar je op kunt besparen, zodat je meer tijd hebt om te relaxen. Meer tijd om niks te doen.
-
Laat iemand anders het doen. Dit gaat niet over manipulatie. Het gaat erom dat je de juiste persoon voor de juiste taak vindt. Als zij bereid, blij, en bekwaam zijn, laat het ze dan doen. Bemoei je er niet mee. Velen van ons krijgen een schuldgevoel als we iemand anders iets laten doen, zelfs wanneer die persoon aangegeven heeft dat hij/zij het makkelijk aankan. Dat komt omdat we graag willen helpen. Maar soms is onze hulp niet meer dan een belemmering, een sta-in-de-weg. En soms zitten mensen er helemaal niet op te wachten.
- Als je een bestuurlijke functie hebt, vertrouw er dan op dat je personeel, kind, of vrijwilliger bekwaam is. Bemoei je er niet te veel mee.
- Minder management toepassen zorgt ervoor dat werknemers, kinderen, en vrijwilligers de kans hebben om hun creativiteit te ontplooien. Ze krijgen de ruimte om zelf te leren hoe de boel in elkaar zit, en de ruimte om te slagen en falen.
- Hoe minder jij doet, hoe beter anderen erachter komen hoe ze iets moeten doen. Je kunt ze begeleiden en doceren, maar bemoei je er niet mee.
- Het is verstandig om de huishoudelijke taken te verdelen. De meeste mensen vinden ze geheid vermoeiend en vervelend. Deel ze dus om een gevoel van samenhang te creëren. Probeer samen zo snel mogelijk vooruitgang te boeken, zodat jullie daarna iets leukers kunnen gaan doen. Het is goed mogelijk dat de toorn tegen luiheid oorspronkelijk ontstak in het huishouden.
- Delegeer, en vertrouw op je delegatie. Vele handen maken licht werk, voor iedereen. Geef iedereen de kans om eerder naar huis te gaan, door de lasten als team of groep te dragen. Of dat nu in de kerk is, op school, op je werk, of waar dan ook.
-
Beperk de communicatie. Constant online bereikbaar zijn kan verworden tot een saaie, tijdrovende klus. En dat terwijl het leuk of productief zou moeten zijn. Communiceer minder online, en gun jezelf de ruimte om lui te zijn. Minder praten, minder overtuigen, minder schreeuwen, minder ruziën, minder emails, minder chatten, minder telefoontjes, minder alles. Als je je best hierop doet, dan zul je versteld staan van hoe snel je je "luier" en relaxter voelt.
- We leven in een tijd waar de meeste mensen niet meer weten wat de grenzen op het gebied van de communicatie zijn. Daarom lijkt het soms als een verplichting, of als een klusje. En als we de communicatie niet bijhouden, dan krijgen we zelfs een bizar soort schuldgevoel. Toch is veel van deze communicatie niet meer dan gezwets naar elkaar. Er wordt weinig geluisterd. Het is ruis.
- Laat de stilte toe in je leven. Laat de rust je geest binnendringen. Laat jezelf lui zijn op het gebied van je communicatieve "verplichtingen".
- Zorg ervoor dat elke email ertoe doet. Chat alleen als dat noodzakelijk is.
- Breng minder tijd met je telefoon en Twitter door. Breng meer tijd door met… mensen, jezelf, je favoriete boek, en het heden.
-
Doe de dingen als ze gedaan moeten worden. Dit klinkt als werk! Het dient gezegd te worden dat veel dingen het beste gelijk afgehandeld kunnen worden. Een echte adept van het minder doen en lui zijn, zal er al een poosje geleden achter zijn gekomen dat veel werk voortkomt uit een zwak begin. "Werk op tijd maakt wel bereid." Hier zijn wat manieren waarop je tijd kunt besparen, door dingen in een keer goed te doen:
- Leer om snel goede eerste versies te schrijven. Oefening baart kunst.
- Vouw je kleding als de droger klaar is, of als je ze van de lijn haalt. Zo kun je het gelijk opruimen. Ook kreukelen ze minder dan wanneer je ze in de droger of wasmand laat zitten.
- Lees je emails, en reageer er gelijk. Van uitstel komt afstel. Als emails je aandacht niet waard zijn, verwijder ze dan onmiddellijk. Reageer gelijk op de emails die jouw aandacht wel vereisen. Probeer de hoeveelheid onbeantwoorde emails in je inbox tot een minimum te beperken, en laat ze alleen om een goede reden onbeantwoord (zoals de juiste informatie nog moeten vergaren, of een nachtje slapen over een boze reactie).
- Koop je cadeautjes voor de feest- of verjaardagen ruim op tijd. Op die manier zul je je minder gehaast voelen. De luie persoon heeft de tijd om haast te voorkomen.
-
Stop met klagen. Luie mensen klagen niet. Ten eerste vergt het veel te veel energie. Ten tweede, klagen komt voort uit een gevoel van onrecht, buitensluiting, en uitputting. Minder klagen en bekritiseren zorgt ervoor dat je tijd vrij houdt. Ook kun je je mentale capaciteiten beter gebruiken om creatieve oplossingen te vinden, en beter om situaties te reageren. Je kunt productievere manieren vinden om je problemen op te lossen door de focus minder op de schuld te leggen, en meer op de oplossing.
- Iedereen klaagt en zeikt zo nu en dan wel eens. Zorg er alleen voor dat het geen gewoonte wordt. Herinner jezelf aan al de energie die je er mee verspilt, en hoe je die energie beter zou kunnen besteden. Je had bijvoorbeeld kunnen ontspannen, en verder kunnen kijken dan wat je irriteerde.
- Als je een grote reden hebt om te klagen, overweeg dan om er iets aan te doen. Schrijf een brief aan je wethouder, of maak een spandoek om in protest te gaan.
- Ontwikkel mededogen, acceptatie, liefde, en begrip. Zij zijn het tegengif voor klagen.
- Stop met catastroferen. Misschien gebeurt het wel nooit. En wat als het wel gebeurt, zal het dan helpen dat je je er zorgen om gemaakt hebt? Misschien dat je dan je vingertje op kunt steken, en zeggen "Zei ik toch", maar dat is weinig productief. Er zijn betere manieren om met de toekomst om te leren gaan.
- Leer om met de stroom mee te gaan, te kijken naar kansen, de natuurlijke gang van zaken te bekijken, en te doen wat nu nodig is. Je hebt de uitkomst niet in eigen hand, maar je kunt er wel iets aan proberen te doen. Je kunt je constructief op gebeurtenissen voorbereiden (zoals je ehbo-doos klaar leggen), zodat je de impact van de uitkomst op jou kunt aanpassen.
-
Wees spontaan lui. Doe het, zo nu en dan, even helemaal anders. Ga op de bank slapen in het outfit dat jij aan wilt (niet omdat je te moe bent om te bewegen). Maak een tent van dekens en kussens met je kinderen, en kruip erin. Val lekker met zijn allen in slaap. Ga op het gras liggen en tel de wolken of sterren. Doe dat tot je het zat bent, en val in slaap. Kleed je op zondag helemaal niet aan als je daar geen zin in hebt. Je geeft er toch niet om wat de buren daar van zouden denken.
- Laat de dingen gewoon op je afkomen. Neem een stapje terug, kijk waar het schip strandt.
- Forceer niets. Wees als het water dat de weg van de minste weerstand vindt.
- Kijk waar de drukpunten van het leven zich bevinden. Druk die in. Druk geen stenen muren in. Kom erachter waar dingen de minste druk met zich meebrengen. Hier heb je koppie-koppie voor nodig. Je ontloopt hier geen verantwoordelijkheden mee.
-
Plof gewoon lekker neer. Als je een lange dag gehad hebt, of als je gewoon lekker niks aan het doen bent. Plof lekker neer, en doe dat met trots. Ga op je voorstraatje zitten, voor de tv, of waar dan. Plof lekker neer, ontspan je, en geniet van het gevoel dat je absoluut niets hoeft te doen. Denk niet na over dingen die je later nog moet doen, en maak je geen zorgen wat anderen van je denken. Denk aan iets dat een glimlach op je gezicht tovert. Of denk helemaal nergens aan.
- Luiheid houdt van gezelschap. Als je een goede vriend hebt die ook graag neer wil ploffen, nodig hem dan uit. Doe lekker samen lui.
- Je kunt je favoriete muziek luisteren, je hond aaien, ijs eten, of wat dan ook. Doe wat jij wilt.
Advertentie
Tips
- Overweeg om elke week een moment in te stellen waarom je lui kunt zijn. Misschien is dat je zondag, of een bepaalde middag of avond. Maak tijd voor jezelf, om te chillen. In die tijd reageer je nergens op, ongeacht hoe schuldig je je er door gaat voelen. Je zult deze tijd weldra gaan omarmen. Het zorgt er namelijk voor dat je de balans in je leven herstelt.
- Veel jager-verzamelaarstammen hadden bepaalde patronen waarbij ze ervoor zorgden dat ze zo min mogelijk hoefden te doen, en alleen in hun meest basale behoeften konden voldoen. Probeer dat ook te doen. Je zult dan een hoop tijd over hebben voor de dingen die je echt leuk vindt.
- Altijd lui zijn eist zijn tol. Zeker als je niet slim omgaat met minder doen.
- Dingen doen die je leuk vindt belemmert het lui zijn niet. Als je online aan het socializen bent, en lekker aan het praten bent over vogels of modelvliegtuigen, dan ben je niet de workaholic aan het uithangen. Iedereen heeft verschillende manieren om te ontspannen. Dansen kan net zo ontspannend zijn als stil zitten. Het gaat erom hoe jij er zelf naar kijkt. Het daarom dat je ervan geniet, en niet dat je altijd maar resultaatgericht bent.
Waarschuwingen
- Wees niet te streng voor jezelf als je aan het chillen bent; dat mag! Zie het als "het herstellen van je ziel". Je hoeft je er niet voor te verontschuldigen. Je doet minder, maar haalt meer uit het leven.
- Sommige mensen zijn geboren stresskippen. Zij moeten altijd bezig blijven, en kritiek leveren op mensen die het minder druk hebben. Voor dat soort mensen is bezig zijn een gewoonte. Loop in een zo groot mogelijke boog om hen heen.
- Als je al jaren aan het stoeien bent met een hobby, zoals tekenen, dan wordt je er misschien na verloop van tijd zo goed in dat mensen ervan uitgaan dat je prof wordt. Ga serieus bij jezelf na of je van je hobby je werk wilt maken, en verander de manier waarop je naar je hobby kijkt. Als je van je hobby je werk maakt, dan is het belangrijk om een nieuwe hobby te vinden. Als je dat niet doet, dan kun je er nooit meer stressvrij meer genieten, zonder je druk te maken over de resultaten. Op quitte spelen is minstens net zo elegant, en houd je leven simpel.
- Maak geen gebruik van manipulatie of afpersing om ervoor te zorgen dat andere mensen iets voor je doen. Dat is niet lui, dat is manipulatie en afpersing. Dat draait erom om controle uit te oefenen over andere mensen. En, net als andere dingen die met controle te maken hebben, vergt dat veel energie om te plannen en vol te houden. Een lui iemand zou dat dus nooit doen. Ook levert het je een heleboel slechte karma op.
- Luiheid en slordigheid zijn niet hetzelfde. Als je de afwas zo nu en dan laat staan, dan is dat niet erg. Maar als jij het type bent dat de keukendeur openzet om de stank van ongewassen bordjes te verdoezelen, dan heb je een probleem. Blijf altijd voor je hygiëne zorgen, zowel in huis, als op je lichaam.
Bronnen
- ↑ Dan Buettner, Thrive: Finding Happiness the Blue Zones Way , p. 70, (2010), ISBN 978-1-4262-0515-6
- Partial source of article from Leo Babauta, http://zenhabits.net/the-lazy-manifesto-do-less-then-do-even-less/ , shared under an uncopyright.