Pdf downloaden Pdf downloaden

Mensen die van nature verlegen zijn of een sociale fobie hebben, kunnen het moeilijk vinden om gesprekken met anderen gaande te houden. Zelfs als je wel in staat bent om binnen een sociale situatie te praten met anderen, kan je een timide gevoel hebben of het vervelend vinden om je stem te verheffen, zodat anderen je kunnen horen. Leer meer zelfvertrouwen te krijgen, je stem te projecteren en stress te verminderen, om je voldoende op je gemak te voelen en je daardoor verstaanbaar kunt maken.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je stem projecteren

Pdf downloaden
  1. Als je verlegen bent kun je je gevoel van eigenwaarde versterken door in een zelfverzekerde houding te gaan staan of zitten. Sommige houdingen zijn gunstiger voor het projecteren van je stem, maar uiteindelijk moet je gaan staan of zitten in een positie waarin je je het prettigst en het meest zelfverzekerd voelt. [1]
    • Als je staat, zet dan je ene voet iets voor de andere en laat het gewicht van je lichaam op de achterste voet rusten. Houd je nek recht, je hoofd hoog, trek je schouders naar achteren en laat je bovenlichaam iets naar voren hellen.
    • Als je zit, houd je rug dan recht en leun iets naar voren. Leun met je ellebogen en onderarmen op tafel en kijk de persoon tegenover je recht aan.
  2. Als je niet gewend bent om je stem te projecteren, kan het helpen om je op je ademhaling te concentreren. Het reguleren je adem en een rechte houding openen je borst en maken het makkelijker om te spreken met een luidere, indrukwekkender stem. [2]
    • Adem stil en snel in en dan langzaam weer uit, net voordat je begint te spreken.
    • Probeer je buikregio te ontspannen terwijl je inademt. Houd je schouders en borst zo stil mogelijk.
    • Pauzeer aan het einde van een zin, net voordat je buiten adem begint te raken. Vervolgens adem je in zodat je volgende zin natuurlijk aanvoelt.
  3. Als je zenuwachtig wordt van het idee om luid te spreken, dan kan het gemakkelijker zijn als je op een meer comfortabele toon begint. Begin de conversatie op een volume waar je je prettig bij voelt en werk geleidelijk toe naar een harder volume. [3]
    • Vergeet niet dat zachtjes en timide praten beter is dan helemaal niet praten.
    • Je hoeft je niet hoeft te haasten om luider te spreken. Houd het eerst bij wat je gewend bent en probeer dit dan te wijzigen.
  4. Veel mensen gaan sneller praten wanneer ze nerveus of angstig zijn. Te snel spreken kan echter tot gevolg hebben dat je minder goed articuleert. Snel spreken kan ook voor zorgen dat je eerder over je woorden struikelt of de draad van je verhaal kwijtraakt. [4]
    • Oefen met een opnameapparaat en luister daarna de snelheid en duidelijkheid van je woorden terug.
    • Je kunt ook een vriend vragen om te helpen bij het oefenen van het projecteren van je stem. Die kan je vertellen of je het volume, de toonhoogte of de snelheid van je spraak moet veranderen.
  5. Als je een gesprek met anderen wilt voeren, is het belangrijk om te luisteren naar wat ze zeggen. Probeer je niet te veel te richten op wat je zelf zou willen zeggen, maar juist meer op wat anderen zeggen terwijl zij spreken. [5]
    • Maak oogcontact met degene die spreekt en let op wat hij of zij zegt.
    • Reageer op de juiste manier op wat er gezegd wordt. Glimlach om iets grappigs, frons wanneer iets triests wordt gezegd en knik beleefd om te laten zien dat je nog steeds luistert.
  6. Als je wacht tot iemand anders je vraagt om aan het gesprek deel te nemen, dan kun je mogelijk lang wachten. Het kan moeilijk zijn, maar door in te haken op wat er wordt gezegd, laat je anderen weten dat je geïnteresseerd bent in deelname aan het gesprek. [6]
    • Zorg dat je niemand onderbreekt. Wacht tot er een korte pauze ontstaat waarin niemand spreekt om aan te haken.
    • Zeg iets relevants voor het gesprek, waarbij je voortborduurt op iets dat iemand anders zei. Je zou bijvoorbeeld iets kunnen zeggen als: 'Ik ben het eens met wat David net zei, maar ik denk ook dat ___'.
  7. Het beheersen van je stemvolume kan je helpen om duidelijker en hoorbaarder te spreken. Probeer je meer bewust te zijn van hoe je klinkt en wat je zegt. Dit is een ander voorbeeld waarbij het nuttig kan zijn om eerst te oefenen met een vriend of opnameapparaat. [7]
    • In plaats van met een monotone stem te spreken, varieer je de toonhoogte van je stem en het tempo van je woorden.
    • Begin met een gemiddelde toonhoogte en stel je stem zo nodig omhoog of omlaag bij.
    • Schat je volume in. Je moet luid genoeg spreken om de aandacht van anderen te trekken, maar niet zo hard dat dit voor hen ongemakkelijk is.
    • Pauzeer even nadat je iets belangrijks hebt gezegd en articuleer je woorden langzaam en duidelijk, zodat iedereen kan horen wat je zegt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De fysieke symptomen van verlegenheid en angst beheersen

Pdf downloaden
  1. Veel mensen krijgen een droge mond of droge keel wanneer ze ergens bang voor zijn, waardoor het praten wordt bemoeilijkt. Als je verlegen of angstig bent, dan kun je misschien een glas of flesje water bij de hand houden, zodat je wat kunt drinken voordat je iets gaat zeggen spreken. [8]
    • Vermijd cafeïne of alcohol als je toch al zenuwachtig/nerveus bent. Cafeïne kan je meer gespannen maken, en alcohol kan een verslaving in de hand werken.
  2. Verlegenheid en angst leiden vaak tot gevoelens van stress en opgehoopte energie. Als je te nerveus bent om luid te spreken, dan kan het nuttig voor je zijn om een deel van die opgebouwde stress van tevoren weg te laten stromen. Ga even naar het toilet en gebruik dat moment alleen om je spieren op te rekken en wat aan te spannen, voordat je naar de anderen terugkeert. [9]
    • Strek je nek naar voren, naar achteren en van links naar rechts.
    • Strek je mond zo wijd mogelijk open.
    • Leun tegen de muur en strek je hamstrings, en daarna je adductorspieren (lies) , door je benen te spreiden en naar een kant te leunen.
    • Ga op ongeveer vijf centimeter van een muur staan en doe vijf snelle push-ups tegen de muur.
  3. Veel mensen met extreme verlegenheid, angst of nervositeit hebben last van onplezierige lichamelijke klachten. Het kan hierbij gaan om versnelde hartslag, oppervlakkige ademhaling, een licht gevoel in het hoofd en vrees. Ongeacht de lichamelijke klachten die je verlegenheid veroorzaakt, kan diepe ademhaling helpen om te kalmeren en je klachten van vrees/nervositeit verlichten. [10]
    • Haal langzaam adem terwijl je tot vier telt. Adem diep in tot onderin je middenrif (onder je ribben), in plaats van oppervlakkige borstademhaling.
    • Houd je adem vier seconden in je middenrif.
    • Adem langzaam uit terwijl je tot vier telt.
    • Herhaal dit meerdere keren tot je merkt dat je hartslag en ademhaling vertraagt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je geest kalmeren

Pdf downloaden
  1. Als je verlegen bent of nerveus, dan kun je angstige gedachten hebben in momenten van paniek. Deze gedachten kunnen zeer werkelijk aanvoelen, maar door er even afstand van te nemen en die gedachten uit de dagen, kun je makkelijker uit je cyclus van zelftwijfel en verlegenheid breken. [11] Ask yourself the following questions:
    • Waar ben ik bang voor? Is deze angst realistisch?
    • Zijn mijn angsten gegrond, of ben ik deze angst aan het creëren of overdrijven?
    • Wat is de ergst mogelijke uitkomst? Zou het echt zo erg zijn, of kan ik dit uitkomst wel aan en er weer van herstellen?
  2. Heb je de keten van zelftwijfel doorbroken, dan kun je die gedachten vervangen door iets dat positiever en bemoedigender is. Vergeet niet dat je het vermogen hebt om je manier van denken te veranderen, wat op zich weer kan veranderen hoe je je voelt. [12]
    • Probeer af te komen van je verlegen, nerveuze gedachten, door tegen jezelf te zeggen: 'Verlegenheid en angst zijn gevoelens. Ze kunnen vervelend aanvoelen, maar ik kan omgaan met deze gevoelens tot ze weer voorbijgaan'.
    • Zeg tegen jezelf: 'Ik ben een intelligent, vriendelijk en interessant persoon. Ik voel me misschien verlegen, maar mensen zijn wel geïnteresseerd in wat ik te zeggen heb.'
    • Herinner jezelf eraan dat je eerder verlegen of nerveus bent geweest, en dat alles wel goed is gekomen. Denk na over die keren dat je succes hebt gehad of angst hebt overwonnen, om jezelf sterker te maken.
  3. Door dingen te doen waar je plezier aan beleeft komt er endorfine vrij, vermindert stress en kan onrust worden gekalmeerd. Weet je dat je in een situatie terecht gaat komen waarbij je moet omgaan met anderen en in de wetenschap dat je luider gaat spreken dan je prettig vindt, neem dan even de tijd van tevoren om iets leuks en ontspannends te doen. [13]
    • Je hebt niet veel tijd of inspanning nodig om je even te ontspannen. Zelfs een korte wandeling, luisteren naar rustige muziek of het lezen van een boeiend boek, kan je helpen om kalmer te worden en je te ontspannen.
    Advertentie

Tips

  • Vergeet niet om zelfverzekerd te zijn, maar niet uit de hoogte te doen.
  • Blijf zelfverzekerd en geloof in jezelf.
  • Sla je armen niet over elkaar. Leg je armen liever op je heupen of laat ze langs je zij hangen. Gekruiste armen sluiten je af en doen voorkomen alsof je niet wilt praten, terwijl open armen mensen laten weten dat je wilt praten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Doe je eerste poging niet in een grote groep of onder mensen die geen respect voor je hebben. Oefen met een kleine groep mensen waar je je bij op je gemak voelt.
  • De hele tijd te luid spreken of anderen afkappen die aan het woord zijn, kan als onbeleefd, onaangenaam gedrag overkomen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.392 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie