PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Manga zijn strips uit Japan. Vergeleken met de Amerikaanse stripboeken hebben ze een volledig eigen esthetiek met inbegrip van de kenmerkende grote en expressieve ogen. Maar het tekenen en maken van Manga is een kunstvorm die oefening, creativiteit en inspiratie vergt. Hier is een wikiHow gids voor het maken van manga.

  1. Leer de verschillende stijlen, zoals shonen (jongens) en shoujo (meisjes), en de verschillen tussen beide. Begrijp daarnaast de te gebruiken technieken.
  2. Een manga vertelt een verhaal in beelden en je verhaal zal een beetje beperkt zijn als al je personages stokfiguurtjes zijn. Ontwikkel met behulp van je kennis van de mangastijlen een eigen stijl in plaats van je vast te houden aan de stereotypen van manga. Als je niet kunt tekenen, zoek dan een kunstenaar, maar je zal wel een uitstekende schrijver moeten zijn om een kans te maken wat betreft het vinden van een goede artiest.
  3. Net als bij alle verhalen, heb je een goed plan nodig. Zorg dat je precies weet wat er gaat gebeuren in je verhaal, bekijk het in je hoofd als een film of een anime voordat je het gaat schrijven. Als je met een kunstenaar werkt, zal je diegene een duidelijke, levendige beschrijving of een eenvoudig storyboard moeten geven, zodat ze je script begrijpen.
  4. Tijdens het schrijven van het script, zou je precies moeten weten hoe de lay-out van je manga gaat worden, maar als dit niet het geval is, teken dan de kaders en maak schetsen op papier van de personages. Als je met een kunstenaar werkt, vraag die dan of diegene dat voor je kan doen of dat je dit zelf moet doen. In dit stadium maakt het niet uit of de kunstenaar het script volledig begrijpt en wellicht iets verkeerd doet, omdat je nog niet met de details bezig bent, omdat je foutjes kunt corrigeren of wijzigen zonder definitief werk te verknoeien. Voeg er nog geen tekstballonnen aan toe.
  5. Werk de karakters uit en zet je basisidee om in een kunstwerk. Als je met een kunstenaar werkt, laat deze fase dan aan hem/haar over. Voeg nog steeds geen tekstballonnen toe.
  6. Als alternatief kun je een foto nemen met je webcam of smartphone (de kwaliteit zal dan wel wat minder zijn).
  7. Met behulp van beeldbewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop of GIMP, maak je de lijntekeningen schoon en zorg je ervoor dat het er professioneel uitziet. Een grafische tablet is hierbij bijzonder handig, zodat je alles met dezelfde nauwkeurigheid kunt bewerken als met een potlood. Nogmaals, laat dit stadium over aan de kunstenaar, als die ervaring heeft met beeldbewerking.
  8. Als je van plan bent om elke week een heleboel manga-strips te maken, dan ga je die waarschijnlijk niet inkleuren, maar een enkele mangatekening of een korte graphic novel kan prima in kleur.
  9. Houd het schoon – breng geen kleurcodering aan in je tekstballonnen en voeg geen overbodige effecten toe. Als je met een artiest samenwerkt, dan kun je hem of haar sommige van de meer complexe effecten laten doen, maar iedereen kan wel gewone tekstballonnen maken.
    • Als je de gemakkelijke weg wilt nemen, maak dan gebruik maken van een website zoals Comicgenesis.com en publiceer het als een vrije webcomic, maar de enige inkomsten die je hiermee kunt verdienen komen via merchandise en donaties - niet een goede manier om voor te gaan, als je van plan bent om een fulltime manga-kunstenaar te worden. Een fulltime manga-kunstenaar verdient meestal gemiddeld €30k tot €35k per jaar. Uiteraard geldt dat hoe meer publiciteit je krijgt, hoe meer je betaald krijgt.
    • Zoek een uitgever in je eigen land. Als dit je eerste manga is, dan is dit zeker de beste weg om te kiezen. Je denkt misschien dat het niet zal gaan verkopen, omdat het niet uit Japans komt, maar met de wereldwijd toenemende populariteit van manga zou je wel eens verrast kunnen staan.
    • Ben je vastbesloten om in Japan te publiceren, bereid je dan maar voor op veel hard werk en teleurstelling. Een manga-artiest worden in Japan is niet eenvoudig, het is echter niet onmogelijk. Probeer deel te nemen aan een wedstrijd die manga-tijdschriften houden. Dit is de makkelijkste manier om jezelf te vestigen in de Japanse manga-industrie.
    Advertentie

Tips

  • Maak verschillende ontwerpen van je personages en vergelijk ze, om te zien welke stijl past bij je eigen smaak en de persoonlijkheid van je karakters.
  • Blijf tekenen en kijk er eens in de zoveel tijd nog eens naar om ze te controleren op mogelijke fouten.
  • Maak je geen zorgen als je eerste schetsen niet lukken. Leren tekenen kost tijd en oefening!
  • Ga zeker niet verder met het eerste ding dat je kunt bedenken. Investeer tijd en werk in de ontwikkeling. Als je werk volgens je eigen normen niet perfect is, blijf dan doorwerken! Het talent komt uiteindelijk, en beter dan ooit!
  • Ken de grenzen. Maak de verhaallijnen van elk hoofdstuk niet te lang, aangezien dit saai kan worden (tenzij je gevechtsscènes aan het verhaal toevoegt). Gebruik ook niet te veel dialoog in het verhaal, omdat dit vaak nog saaier is.
  • Wees creatief en kies verstandig alvorens de hoofd- en aanvullende personages in te vullen. Verstrengel plot en personages, maar voeg alleen dan randfiguren toe als het niet logisch zou zijn zonder die karakters - zoals het gezin waar de hoofdpersoon uit afkomstig is.
  • Je hoeft niet je hele manga-strip in te kleuren, alleen de eerste paar pagina's en vervolgens de rest in zwart-wit. Dat is hoe de meeste manga's worden gemaakt.
  • Zorg ervoor dat je de juiste leeftijdsgroep aangeeft bij je manga, omdat anders kinderen misschien iets lezen/bekijken dat niet passend is voor hun leeftijd.
  • Probeer eerst iets te publiceren in je eigen land. Als je dat nog niet hebt gedaan, dan zal je vrijwel zeker worden afgewezen door een Japanse uitgever.
  • Leer hoe je landschappen moet ontwerpen voor de verschillende gebieden in de kaders van je manga.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Stel het verhaal voorop. Een manga gericht op de tekeningen in plaats van op het verhaal is een gegarandeerde mislukking.
  • Wijzig het verhaal liever niet nadat je bent begonnen met het maken van de tekeningen, vooral niet als je samenwerkt met een kunstenaar.
  • Als je werk wordt afgewezen, is dat niet het einde van de wereld. Vraag waar je de mist in bent gegaan, pas het aan en probeer het opnieuw.
  • Houd er rekening mee dat je heel weinig geld zult verdienen. Tenzij je op bijvoorbeeld een wekelijkse basis publiceert, krijg je wellicht niet vaker dan één of twee keer per jaar betaald. Heb je de verantwoordelijkheid voor een gezin, maak dan alleen manga in je vrije tijd of nadat je met pensioen bent gegaan, tenzij je partner bereid is om erbij te werken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Manuscript-papier (speciaal papier met de juiste randen en afmetingen voor een stripboek)
  • Gum
  • Potlood
  • Liniaal
  • Computer
  • Scanner
  • Beeldbewerkingssoftware
  • Optioneel - tekentablet (als je van plan bent om veel op de computer te werken)
  • Optioneel - muziek (luister naar iets passend bij je genre of de stemming waarin je momenteel schrijft)
  • Optioneel – passer (als hulp bij het tekenen van cirkels)
  • Optionele – basisvormen (als hulp bij het tekenen van vormen van een bepaalde grootte)

Over dit artikel

Deze pagina is 5.365 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie