Pdf downloaden Pdf downloaden

Er wordt van je gevraagd om het "massapercentage" van een bepaalde chemische stof te bepalen voor een proefwerk scheikunde. Voor je in paniek raakt, lees eerst even verder. Het is veel gemakkelijker dan het klinkt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Beginnen

Pdf downloaden

Een massapercentage is de massa van een bepaalde chemische stof gedeeld door de totale massa van alle chemische stoffen in een oplossing/samengestelde stof, uitgedrukt in een percentage. Er zijn twee manieren om deze vraag over massapercentages te benaderen. Lees hieronder verder om te bepalen welke benadering je moet kiezen.

  1. 1
    Bepaal of de vraag die je moet oplossen je de massa's van de chemische stoffen oplevert, of niet.
    • Als de massa's gegeven zijn. Als in de vraag de massa van de chemische stoffen al gegeven is, zoals bij "Wat is het massapercentage van 5 g natriumhydroxide opgelost in 100 g water?" , volg dan de instructies zoals hieronder beschreven in het deel "Hoe bepaal je het massapercentage bij gegeven massa's".
    • Als de massa's niet gegeven zijn. Soms wordt je gevraagd om het massapercentage te geven, maar de massa van de chemische stoffen is onbekend. In deze gevallen zal je de chemische formules gebruiken voor het oplossen van de chemische massa's. Een dergelijke vraag kan er als volgt uitzien, "Bepaal het massapercentage van waterstof in een watermolecuul?" Is dit het geval, volg dan de instructies in het deel "Hoe bepaal je het massapercentage, als de massa's niet gegeven zijn".
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Hoe bepaal je het massapercentage bij gegeven massa's

Pdf downloaden

Onderstaand vind je de stappen nodig voor het oplossen van een vraag over massapercentage waarbij de massa van de chemische stoffen gegeven is. Een dergelijke vraag kan er als volgt uitzien, "Wat is het massapercentage van 5 g of natriumhydroxide opgelost in 100 g water?" De voorbeelden in dit onderdeel werken deze vraag uit.

  1. Tel alle massa's van alle elementen in de samengestelde stof of oplossing bij elkaar op. Dit geeft je de totale massa. Dit is de noemer. Noteer deze.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap doe je 100 g + 5 g voor de totale massa van 105 g.
  2. Wanneer je gevraagd wordt om het "massapercentage" te vinden, wordt je gevraagd om de massa te bepalen van een bepaalde chemische stof (de gevraagde chemische stof), als een percentage van de totale massa van alle elementen. Bepaal wat je chemische stof in kwestie. Noteer deze. Dit is je teller.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap bepaal je dat de gevraagde chemische stof 5 g natriumhydroxide is.
  3. Deel de massa van de gevraagde chemische stof, gevonden in de stap "Bepaald de gevraagde chemische stof" , door de totale massa zoals berekend in "Bereken de totale massa". Het resultaat van deze deling is de massa.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap deel je 5 g (massa van natriumhydroxide) door 105 (totale massa) en krijg je het verhoudingsgetal van de massa, 0,04761.
  4. Vermenigvuldig het verhoudingsgetal van de gevonden massa met 100. Dit geeft het massapercentage.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap vermenigvuldig je 0,04761 met 100 en krijg je 4,761%. Dus is het massapercentage van 5 g natriumhydroxide opgelost in 100 g water 4,761%.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Hoe bepaal je het massapercentage, als de massa's niet gegeven zijn

Pdf downloaden

Onderstaand vind je de stappen die nodig zijn om een vraag over massapercentages op te lossen, waarbij de chemische massa's niet gegeven zijn. Een dergelijke vraag kan er als volgt uitzien, "Bepaal het massapercentage waterstof in een watermolecuul? " De voorbeelden in dit onderdeel werken deze opgave uit.

  1. Voor je het massapercentage in een dergelijke opgave kunt berekenen, zal je de onderstaande scheikundige concepten moeten begrijpen.
    • Samengestelde stoffen. Een samengestelde stof wordt gevormd door het combineren van twee of meer verschillende chemische elementen. Deze elementen worden bij elkaar gehouden door covalente bindingen of ionische bindingen. De elementen in samengestelde stoffen kunnen middels chemische reactie weer worden gescheiden.
      • Bijvoorbeeld. Waterstof en zuurstof zijn verschillende chemische elementen. Een watermolecuul is daarom een samengestelde stof, omdat het bestaat uit twee waterstofatomen en één zuurstofatoom.
    • Chemische formules. Een samengestelde stof kan worden genoteerd in een verkorte vorm. Dit heet een chemische formule. Een chemische formule houd ook rekening met de relatieve hoeveelheid van elk atoom in een samengestelde stof.
      • Bijvoorbeeld. De chemische formule van water bestaat uit een "H" van waterstof en een "O" van zuurstof. Omdat er twee waterstofatomen op elke zuurstofatoom in een watermolecuul zitten, zal de chemische formule van water uit twee H's per O moeten bestaan. Aldus wordt de chemische formule van water geschreven als H2O.
    • De molverhouding. De relatieve hoeveelheid van het ene type atoom vergeleken met die van een ander type atoom in een samengestelde stof heet het aantal mol. Deze vind je door de kijken naar de chemische formule van een samengestelde stof.
      • Bijvoorbeeld. De chemische formule van water is H2O. Door deze formule te ontleden weten we dat de molverhouding van waterstof en zuurstof in een watermolecuul gelijk is aan 2:1.
  2. Misschien zijn de chemische formules gegeven, maar is dit niet het geval, schrijf dan eerst de chemische formules van elke gevraagde samengestelde stof op. Als de chemische formules gegeven zijn, dan kun je deze stap overslaan en verder gaan met de stap "Bepaald de massa van elk element".
    • Bijvoorbeeld, in deze stap moet je de chemische formule van water schrijven als H2O.
  3. Zoek het molecuulgewicht van elk element in de chemische formule op in het periodiek systeem. Noteer deze.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap zoek je het molecuulgewicht van zuurstof, 15,9994; en het molecuulgewicht van waterstof, 1,00794.
  4. Bepaal hoeveel mol er in elk element van de samengestelde stof aanwezig zijn. Vermenigvuldig de molmassa met de molverhouding. Noteer deze.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap is de molverhouding van waterstof en zuurstof in water 2:1. Daarom vermenigvuldig je de molmassa van waterstof met 2, 1,00794 X 2 = 2,01588; en laat je de molmassa van zuurstof zoals die is, 15,9994.
  5. Tel de totale massa van alle elementen in je samengestelde stoffen bij elkaar. Zorg dat je de massa's gebruikt uit de stap "Vermenigvuldig de massa's met de molverhouding" om rekening te houden met de juiste molverhoudingen. Schrijf deze op. Dit wordt je noemer.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap tel je 2,01588 (de massa van 2 mol waterstofatomen) met 15,9994 (de massa van 1 mol zuurstofatomen) en je krijgt 18,01528.
  6. Wanneer je gevraagd wordt om het "massapercentage" te berekenen, dan wordt je gevraagd om de massa van een bepaalde chemische stof (de gevraagde chemische stof) te bepalen als percentage van de totale massa van alle elementen. Bepaal de gevraagde chemische stof. Schrijf deze op. Dit is de noemer.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap ontdek je dat de gevraagde chemische stof waterstof is.
  7. Deel de massa van de gevraagde chemische stof uit de stap "Bepaal de gevraagde chemische stof" door de totale massa berekend in "Bereken de totale massa". Dit berekende getal is de massaverhouding.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap deel je 2,01588 (de massa van waterstofatomen) door 18,01528 (totale massa van een watermolecuul). Hiermee vind je een massaverhouding van 0,11189.
  8. Vermenigvuldig de resulterende massaverhouding ratio uit de stap "Delen" met 100. Dit geeft je het antwoord, het massapercentage.
    • Bijvoorbeeld, in deze stap vermenigvuldig je 0,11189 met 100 en krijg je 11,18%. Het massapercentage van waterstofatomen in een watermolecuul is 11,18%.
    Advertentie

Tips

  • Zorg dat je chemische formule in balans is in de stap "Schrijf de chemische formule uit". Als de chemische formule gegeven is, dan hoort deze in balans te zijn. Maar, als je eerst gevraagd is om een chemische vergelijking op te lossen om de voornoemde chemische formule te maken, zorg er dan voor dat deze in balans is, voor je het massapercentage gaat bepalen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 34.412 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie