PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Mensen aan elkaar voorstellen is een kunst en een blijk van goede manieren. Een goede introductie kan de aanzet zijn van een geweldig gesprek, en het kan de ongemakkelijkheid wegnemen als mensen elkaar voor het eerst zien. Als je mensen aan elkaar voorstelt is het belangrijkste en lastigste deel het uitvinden van wie je aan wie voorstelt, op basis van rang of senioriteit. Als je dat eenmaal weet, kun je ervoor zorgen dat twee mensen elkaar leren kennen -- en dat er een goed gesprek ontstaat.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De basisprincipes leren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je mensen aan elkaar voor wilt stellen, is de timing erg belangrijk. Je wilt niet al voordat de introductie begonnen is de mist in gaan door de verkeerde mensen aan elkaar voor te stellen, of door een goed gesprek te onderbreken. Hier volgt wat je moet weten:
    • Als je een gesprek met twee mensen hebt die elkaar niet kennen, stel ze dan zo snel mogelijk aan elkaar voor. Dat kan lastig zijn. Laten we zeggen dat je met je huisgenoot Amanda bent, en dat je je vriend van de middelbare school Jim tegenkomt. Jim begint een verhaal over een wederzijdse vriend. Die arme Amanda staat er een beetje ongemakkelijk en verveeld bij, terwijl Jim maar doorratelt. Het is belangrijk om een gaatje te vinden zodat je Amanda bij het gesprek kunt betrekken.
    • Stel geen mensen aan elkaar voor die midden in een serieus gesprek verwikkeld zijn. Misschien ben je aan het werk met een klant, en wil je hem heel graag aan je baas voorstellen. Hoewel dit belangrijk is, zou je je baas niet moeten storen als hij in een gesprek verwikkeld is met iemand anders. Wacht op het juiste moment, als je baas niet bezig lijkt te zijn; als je mensen op het verkeerde moment aan elkaar voorstelt begint het contact misschien niet goed.
  2. Dit is belangrijk om te weten, omdat de persoon met de lagere rang altijd moet worden voorgesteld aan de persoon met de hogere rang. Over het algemeen is geslacht in een sociale omgeving de 'troefkaart' en bepaalt de hoogste rang; vrouwen staan boven mannen, behalve als de man duidelijk ouder is dan de vrouw. Daarna is leeftijd de bepalende factor; een ouder persoon is hoger in rang dan een jonger persoon, wat een handige onderscheiding is als het om twee mensen van hetzelfde geslacht gaat. Hier volgt wat je moet onthouden:
    • Je 70-jarige schoonmoeder heeft een hogere rang dan je nieuwe vriendje.
    • Leeftijd gaat boven de meeste andere rangen of autoriteiten, uit respect. Je tachtigjarige buurman staat hoger dan je viertienjarige nichtje (volgens de meeste mensen).
    • Als alle andere dingen gelijk zijn, moet je de persoon die je het langste kent als eerste noemen: stel je nieuwere vriend voor aan je oudere vriend.
    • Bij sociale introducties worden mannen meestal aan vrouwen voorgesteld, uit respect. Geslacht is geen factor in een zakelijke omgeving, want daar is de rang belangrijker.
    • Je familieleden hebben een hogere rang dan je vrienden.
  3. In een zakelijke omgeving hebben vrouwen nog steeds een hogere rang dan mannen, en oudere mensen een hogere rang dan jongere, maar positie overstijgt zowel leeftijd als geslacht. Dit betekent dat als een jonge man een hogere positie heeft dan een vrouw, de vrouw aan de man moet worden voorgesteld omdat hij een hogere rang heeft. Het komt erop neer dat de positie eerst de rang bepaalt, dan geslacht en dan leeftijd. Hier volgt wat je moet weten:
    • Je baas heeft een hogere rang dan je collega, partner of beste vriend.
    • Je oudere collega staat hoger dan je jongere collega.
    • Je klant moet aan je werknemers worden voorgesteld.
    • Als je mensen van gelijke rang in de zakelijke wereld aan elkaar voorstelt, stel dan de persoon die je niet zo goed kent voor aan de persoon die je beter kent. Zeg altijd de naam van de persoon die je beter kent als eerste.
  4. Dit kan een beetje verwarrend zijn, maar het betekent gewoon dat je de naam van de persoon met de hogere rang zegt en dan de andere persoon aan hem voorstelt. Dan is de persoon met de hogere rang de belangrijkste in deze situatie. Hier zijn wat voorbeelden:
    • Stel een vriend of partner voor aan een familielid. Het familielid heeft een hogere rang : "Pap, dit is mijn vriend, Danny".
    • Stel een zakelijk contact met een lagere rang voor aan een relatie met een hogere rang : "Meneer de directeur, ik wil Meneer Jansen graag aan u voorstellen".
    • Stel een klant voor aan een zakelijke partner : "Meneer de klant, dit is Meneer Geld, mijn zakelijke partner".
    • Stel een jonger persoon voor aan een ouder persoon : "Meneer Oud, ik wil u graag Noortje Jong voorstellen".
    • Stel een man aan een vrouw voor : "Marie, dit is Jan".
    • Laat in een zakelijke omgeving rang boven geslacht gaan. Als Meneer Thomas een man met een hogere rang is dan Mevrouw Davids, heeft Meneer Thomas meer autoriteit door zijn positie, ook al is Mevrouw Davids een vrouw : "Meneer Thomas, mag ik aan u voorstellen: Mevrouw Davids".
  5. Doe dit pas nadat je de mensen aan elkaar hebt voorgesteld. Als ze zelf al genoeg om over te praten hebben is dat prima, maar als je een zakelijk gesprek faciliteert of mensen op een feestje op hun gemak wilt stellen, kun je iets noemen dat deze mensen met elkaar gemeen hebben, waarover ze verder kunnen praten, of wat meer informatie geven over beide personen waardoor ze makkelijker contact maken. Je kunt een gemeenschappelijk interesse noemen, of de naam van een plaats of persoon noemen die ze allebei kennen. Hier zijn wat manieren om mensen aan elkaar te koppelen:
    • "Elizabeth, ken je Willem al? Ik geloof dat jullie allebei van Nick en Simon houden".
    • "Mam, dit is mijn vriendin Stacy. Ze geeft les in jouw yogastudio".
    • "Meneer Jansen, dit is Meneer Smit. Meneer Smit heeft me geholpen bij de zaak de Vries. Zonder de hulp van Meneer Jansen hadden we die zaak nooit kunnen afronden".
    • "Marie, dit is Mark Schot, mijn buurman. Mark is schrijver. Marie is net begonnen met een cursus creatief schrijven".
    • "Annet, ken je Rick al? Rick werkt samen met Jeroen, je huisgenoot. Is Jeroen geen fantastische vent? Jammer dat hij er niet bij kan zijn vanavond…"
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De etiquette onder de knie krijgen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste formele introducties hebben te maken met de werkvloer, maar ze kunnen ook plaatsvinden tijdens formele sociale gelegenheden, of als je je onder voorname personen begeeft. Als je mensen in een formele omgeving aan elkaar voorstelt, gebruik dan de voor- en achternaam van de personen, en zeg: "Mag ik u voorstellen…", of "Kent u …. al". Hier volgt wat je zou moeten doen:
    • Zeg eerst de naam van de persoon met de hoogste rang.
    • Gebruik zowel voor- als achternaam, en eventueel een titel, zoals "Doctor/Meneer". Bijvoorbeeld: "Doctor Jansen, mag ik u voorstellen: Stefanie Smit. Doctor Jansen was mijn geschiedenisleraar. Stefanie zit in het laatste jaar van haar studie geschiedenis".
    • Geef relevante details als je de twee aan elkaar voorstelt, zoals de relatie die je met de persoon hebt. Bijvoorbeeld: "Meneer de Baas, mag ik u voorstellen: Mark Jansen. Meneer de Baas is mijn baas. Mark Jansen is mijn partner".
  2. Bij minder formele gelegenheden, zoals een tuinfeestje, kun je mensen gewoon aan elkaar voorstellen door de namen te noemen en iets te zeggen als: "Willem de Groot, Elizabeth Mulder". Je kunt de twee ook wat meer ongedwongen aan elkaar voorstelen, door bijvoorbeeld te zeggen: "Ik wil je al zo lang voorstellen aan …." In een informele omgeving hoef je je niet zo druk te maken om alles op de juiste manier te zeggen, maar moet je er gewoon voor zorgen dat mensen aan de praat raken.
    • In informele situaties mag je ook alleen de voornamen gebruiken.
  3. In dit geval moet je elke nieuwkomer aan elk individu van de groep voorstellen, behalve als het een kleine, informele groep is waar een algemene introductie volstaat, en als het niet te veel tijd kost of het gesprek te veel verstoort om elk groepslid bij naam te noemen als je de aandacht van de groep hebt.
    • Stel bij een formele, grotere groep de nieuwkomer eerst voor aan de hele groep, en neem de nieuwkomer vervolgens mee naar elk persoon om ze met hun naam voor te stellen: "Carolien, dit is Willem, mijn baas; Lydia, dit is Willem, mijn baas", etc. Ga zo de hele groep rond.
    • Hoewel je misschien denkt dat het grappiger of makkelijker is om gewoon te zeggen: "Marie, dit is iedereen. Iedereen, dit is Marie", helpt dat niet om het gesprek op gang te helpen. Daarnaast is het onbeschoft om "iedereen" te zeggen, omdat het dan lijkt alsof Marie het niet waard is om iedereen te leren kennen. Natuurlijk moet je wel discreet zijn. Als je op een luidruchtig feest bent en Marie is net binnen, kan het overweldigend voor haar zijn als je haar onmiddellijk aan twaalf nieuwe gezichten voorstelt. Betrek Marie dan rustig bij het gesprek en stel haar steeds aan een paar mensen tegelijk voor.
  4. Je hoeft, zowel in formele als informele gevallen, de introductie niet om te keren. Het is wel duidelijk voor beide partijen wie wie is. Het kan vervelend zijn om de namen te herhalen of de introductie om te draaien, en je kunt er door voor paal komen te staan.
  5. Het is ons allemaal wel eens overkomen. Je wilt twee mensen aan elkaar voorstellen, en dan realiseer je je dat je de naam van de persoon die voor je neus staat compleet bent vergeten. Je kunt dan twee dingen doen:
    • Je beleefd verontschuldigen, en zeggen: "Het spijt me, hoe heet je ook al weer?"
    • Eronderuit proberen te komen. Zeg: "Kennen jullie elkaar al?" Pauzeer dan even en wacht tot de mensen zichzelf voorstellen. Dit verdient niet de schoonheidsprijs, maar het kan in geval van nood helpen, vooral als je de naam van iemand bent vergeten die je al meerdere keren hebt ontmoet!
  6. De algemene richtlijn is dat je mensen aan elkaar moet voorstellen op de manier waarop je ze normaal gesproken ook noemt. Als je bijvoorbeeld goede vrienden bent geworden met je vroegere leraar, Lucy Holstrom, kun je haar gewoon aan je vriend voorstellen als "Lucy", als je haar zo altijd noemt. Als het een meer formele situatie is en de persoon heeft je geen toestemming gegeven om zijn/haar voornaam te gebruiken, en je noemt hem/haar altijd "Professor" of "Mevrouw", blijf dat dan ook gewoon doen.
    • Als je twijfelt, kies dan voor de formele optie. Je kunt beter hebben dat je baas zegt: "Je mag me wel Bob noemen", dan dat je hem meteen "Bob" noemt in plaats van Meneer.
    Advertentie

Tips

  • De reacties nadat mensen aan elkaar zijn voorgesteld kunnen variëren van simpelweg "Hallo", of "Leuk je te ontmoeten", tot "Elizabeth heeft me zoveel over je verteld". Overdrijf het niet met te ouderwetse, bloemrijke taal, want dat kan een afknapper zijn. [1]
  • Voorkom dat je mensen aan elkaar voorstelt van wie je niet 100% zeker bent dat ze elkaar wel willen leren kennen. Als je op een klein feestje bent, is dat één ding. Maar wanneer je bij de opening van een nieuw museum bent, en je baas is er, net als je buurman Ronald, stel ze dan niet aan elkaar voor als je denkt dat je baas geen zin heeft om die oude Ronald te leren kennen. Het kan ook helpen om eerst te bedenken op wat voor manier je twee mensen aan elkaar kunt koppelen. Help dan na een korte introductie het gesprek op gang.
  • Methodes van introductie die je moet zien te vermijden zijn:
    • De woorden "moet" of "zou moeten" gebruiken als je mensen aan elkaar voorstelt. Dit kan overkomen als onbeleefd, opdringerig of bazig. Zeg bijvoorbeeld niet: "Jullie moeten elkaar echt leren kennen", of "Jullie zouden elkaar moeten leren kennen", of "Jullie moeten vast een hoop hebben om over te praten" (Want hoe zou je dat van tevoren kunnen weten?)
    • Zeg ook niets waarbij een actie vereist is, zoals handen schudden, want ook dat is onbeleefd. Bijvoorbeeld: "Schud de hand met…"
    • Alleen maar zeggen "Dit is…" kan een beetje te informeel klinken, dus gebruik deze zinsconstructie niet bij een formele ontmoeting.
    • Iemand dwingen om een persoon te ontmoeten van wie hij/zij al duidelijk heeft gemaakt dat hij/zij er niet op zit te wachten om voorgesteld te worden. Probeer geen ruzies te lijmen en bagatelliseer hun problemen niet - het is zijn/haar eigen keuze om niet voorgesteld te willen worden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je iemands naam vergeet, draai er dan niet omheen. Geef gewoon toe dat zijn/haar naam je even ontschoten is. Wees nederig!
  • Onderwerpen die je beter kunt vermijden tijdens een introductie zijn scheiding, ontslag, ziekte, enz. [2] Mensen voelen zich meestal ongemakkelijk bij dit soort onderwerpen.
  • Onthou dat er culturele, sociale en regionale verschillen kunnen zijn bij het aan elkaar voorstellen van mensen. Er kunnen kleine nuances zijn die je misschien moet weten als je op onbekend terrein bent.
Advertentie

Bronnen

  1. Peggy Post, Excuse me, but I was next , p. 36, (2006), ISBN 978-0-06-088916-6
  2. Peggy Post, Excuse me, but I was next , p. 36, (2006), ISBN 978-0-06-088916-6
  3. Erin Bried, How to sew a button and other nifty things your grandmother knew , pp. 264-265, (2009), ISBN 978-0-345-51875-0
  4. http://www.artofmanliness.com/2010/08/10/how-to-make-introductions-like-a-gentleman/
  5. http://www.rightattitudes.com/2007/11/03/etiquette-protocol-introducing-people/
  6. http://ambertheblack.com/how-to-make-an-introduction/
  7. http://www.theartofdoingstuff.com/how-to-make-an-old-fashioned-introductionaccording-to-emily-post/

Over dit artikel

Deze pagina is 14.386 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie