Pdf downloaden Pdf downloaden

Mensen ervan overtuigen dat jouw manier de beste is, is vaak erg lastig -- vooral als je niet zeker weet waarom ze nee zeggen. Draai de rollen in je gesprek om en overtuig mensen van jouw standpunt. De truc is om hen zich af te laten vragen waarom ze nee zeggen -- en met de juiste tactiek is dat mogelijk.

Methode 1
Methode 1 van 5:

De basis

Pdf downloaden
  1. Weten hoe je mensen overtuigt gaat niet alleen om woorden en lichaamstaal -- het gaat ook om weten wat de juiste tijd is om met ze te praten. Als je mensen benadert wanneer ze ontspannener zijn en openstaan voor discussie, zal je waarschijnlijk sneller en betere resultaten bereiken.
    • Mensen zijn het makkelijkst te overtuigen als ze net iemand hebben bedankt -- ze voelen zich alsof ze iets verschuldigd zijn. Daarbij zijn ze het meest overtuigend nadat ze zijn bedankt -- ze voelen zich alsof ze ergens recht op hebben. Als iemand jou bedankt, is dat het perfecte moment om om een gunst te vragen. Een beetje zoals "voor wat, hoort wat." Jij deed iets voor hen, nu is het tijd voor hen om iets terug te doen. [1]
  2. Een belangrijk onderdeel van al dan niet effectieve overtuiging, is gebaseerd op hoe goed je met je klant/zoon/vriend/werknemer omgaat. Als je de persoon niet goed kent, is het belangrijk om meteen een band op te bouwen -- zoek zo snel mogelijk iets dat jullie gemeenschappelijk hebben. Mensen voelen zich over het algemeen veiliger bij mensen die op hen lijken, en ze mogen die mensen ook meer. Zoek dus naar parallellen en spreek die uit.
    • Praat eerst over wat hen interesseert. Een van de beste manieren om mensen te laten praten, is te praten over hun passie. Stel intelligente, doordachte vragen over wat hen interesseert -- en vergeet niet te zeggen waarom die interesses jou interesseren! Als die persoon ziet dat je een geestverwant bent, zal hij zien dat hij zichzelf voor jou open kan stellen. [2]
      • Staat er op zijn bureau een foto waarop de ander parachutespringt? Te gek! Je wilde altijd al parachutespringen -- maar moet je dat doen vanaf 3000 of 5000 meter? Wat is zijn deskundige mening?
  3. Als je tegen je zoon of dochter zegt: "Maak geen rommel van je kamer," terwijl je bedoelt: "Ruim je kamer op," kom je nergens. "Aarzel niet om contact op te nemen" is niet hetzelfde als: "Bel me donderdag!" Met wie je ook praat, de ander zal niet weten wat je bedoelt en je dus niet kunnen geven wat je wilt.
    • Duidelijkheid is belangrijk. Als je onduidelijk bent, wil de ander het misschien wel met je eens zijn, maar degene zal niet noodzakelijkerwijs weten wat je zoekt. Spreken op bevestigende toon zal je helpen directheid te behouden en je bedoeling helder te houden.
  4. [3] Weet je nog, toen je op school leerde over de aanpak van Aristoteles? Nee? Nou, hier heb je een opfriscursus. Die gast was slim -- en deze manieren zijn zo menselijk dat ze tot de dag van vandaag waar zijn.
    • Ethos -- denk aan geloofwaardigheid. We geloven eerder mensen die we respecteren. Waarom denk je dat er woordvoerders zijn? Precies vanwege deze aanpak. Hanes is een goed voorbeeld. Goed ondergoed, gerespecteerd bedrijf. Is dat genoeg om je te overtuigen hun producten te kopen? Nou, misschien. Wacht, Michael Jordan draagt al twintig jaar Hanes? [4] Verkocht!
    • Pathos -- gebaseerd op je emoties. Misschien ken je de reclame van SPCA, met Sarah McLachhlan, droevige muziek en zielige puppy's. Die reclame is vreselijk. Waarom? Omdat je ernaar kijkt, verdrietig wordt, en de puppy's wilt helpen. Pathos op z'n best.
    • Logos -- dat is de wortel van het woord "logica". Dit is misschien de eerlijkste manier om te overtuigen. Je zegt gewoon waarom de persoon met wie je praat, het met je eens zou moeten zijn. Daarom worden statistieken zo vaak gebruikt. Als iemand zou zeggen: "Gemiddeld sterven mensen die sigaretten roken, 14 jaar eerder dan niet-rokers," (wat trouwens waar is) [5] , en je wilde altijd al een lang en gezond leven leiden, zou het logisch zijn om te stoppen. Bam. Overtuiging.
  5. Dit is regel nr. 1 als het op overtuiging aankomt. Per slot van rekening, als er geen behoefte is voor wat je probeert te verkopen/krijgen/doen, zal het niet gebeuren. Je hoeft niet de nieuwe Bill Gates te zijn (hoewel hij zeker een behoefte creëerde) -- je hoeft alleen maar naar de Piramide van Maslow te kijken. Denk aan verschillende soorten behoeften -- of het nu lichamelijk is, veiligheid en zekerheid, zelfrespect of zelfactualisatie, je kunt zeker een gebied vinden waar iets ontbreekt, iets dat alleen jij kunt verbeteren. [6]
    • Creëer schaarste. Afgezien van wat we als mensen nodig hebben om te overleven, heeft bijna alles een relatieve waarde. Soms (misschien wel meestal) willen we dingen omdat andere mensen deze dingen willen (of hebben). Als je wilt dat iemand wil wat jij hebt (of bent of doet, of gewoon jou wil), moet je dat object schaars maken, zelfs als jij dat object bent. Het is een kwestie van vraag en aanbod. [7]
    • Creëer dringendheid. Om te zorgen dat mensen nu actie ondernemen, moet je een gevoel van dringendheid kunnen creëren. Als ze niet voldoende gemotiveerd zijn om nu te willen wat jij hebt, zullen ze in de toekomst waarschijnlijk niet van gedachten veranderen. Je moet mensen in het heden overtuigen; dat is het enige wat van belang is. [8]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Je vaardigheden

Pdf downloaden
  1. Ja. Dat klopt -- mensen zijn eerder overtuigd door een snelle, zelfverzekerde spreker dan door nauwkeurigheid. Klinkt ergens logisch -- hoe sneller je praat, hoe minder tijd je luisteraar heeft om te verwerken wat je zei en daar vraagtekens bij te zetten. Dat niet alleen, je creëert ook het gevoel dat je het onderwerp echt begrijpt, door supersnel door de feiten te gaan, in volledige overtuiging.
    • In oktober 1976 werd een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology, over snelheid van spreken en houding. De onderzoekers spraken met de deelnemers, probeerden hen te overtuigen dat cafeïne slecht voor ze was. Als ze supersnel spraken, met 195 woorden per minuut, waren de deelnemers meer overtuigd; degenen die met 102 woorden per minuut werden toegesproken, waren minder overtuigd. Met sneller spreken (195 woorden per minuut is de hoogste spreeksnelheid voor mensen in een normaal gesprek), werd de boodschap geloofwaardiger geacht -- en dus overtuigender. Snel spreken is een indicatie van zelfvertrouwen, intelligentie, objectiviteit en kennis. Spreken op 100 woorden per minuut, het minimum van normale conversatie, werd geassocieerd met de negatieve kant van de medaille. [9]
  2. Wie had gedacht dat arrogantie goed was (op het juiste moment)? Recent onderzoek zegt zelfs dat mensen de voorkeur geven aan arrogantie boven expertise. Heb je je ooit afgevraagd waarom schijnbaar domme politici en hoge omes overal mee wegkomen? Waarom Sarah Palin nog steeds bij Fox News werkt? Het is een gevolg van de manier waarop menselijke psychologie werkt. Wat een gevolg.
    • Onderzoek van de Carnegie Mellon University heeft aangetoond dat mensen liever advies hebben van zelfverzekerde bronnen -- zelfs als we weten dat de bron niet zo'n geweldige staat van dienst heeft. Als iemand zich hiervan bewust is (onderbewust of anderszins), kan het zorgen dat hij zich met overdreven zelfvertrouwen uitlaat over het onderwerp. [10]
  3. Als je onbenaderbaar lijkt, afgesloten en niet ontvankelijk voor compromissen, zullen mensen niet luisteren naar wat je te zeggen hebt. Zelfs als je alleen maar goede dingen zegt, zien ze wat je met je lichaam zegt. Let niet alleen op wat er uit je mond komt, maar ook op je houding.
    • Blijf open. Houd je armen niet over elkaar, en richt je lichaam naar de andere persoon. Houd goed oogcontact, glimlach, en ga niet friemelen.
    • Doe de ander na. Nogmaals, mensen houden van degenen die op hen lijken -- door hen na te doen breng je jezelf letterlijk in dezelfde positie. Als ze op een elleboog leunen, doe dat zelf dan ook. Als ze achterover leunen, leun jij achterover. Doe dit niet zo duidelijk dat je de aandacht trekt -- eigenlijk zou dit bijna automatisch moeten gaan als je een band voelt.
  4. Stel je een typische politicus voor die met een pak aan op een podium staat. Een verslaggever stelt hem een vraag over zijn kiezers, die vooral 50 jaar en ouder zijn. Als reactie schudt hij zijn vuist, wijst, en zegt agressief: "Ik voel mee met de jongere generatie." Wat is hier verkeerd aan?
    • Alles is verkeerd. Zijn hele imago -- zijn lichaam, zijn bewegingen -- zijn strijdig met wat hij zegt. Hij heeft het gepaste, zachte antwoord, maar zijn lichaamstaal is hard, ongemakkelijk en fel. Als gevolg is hij niet geloofwaardig. Om overtuigend te zijn, moeten je boodschap en je lichaamstaal overeenstemmen. Anders kom je gewoon over als een leugenaar.
  5. Oké, je moet niet doordrammen als iemand nee tegen je zegt, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen het aan de volgende persoon te vragen. Je zult niet iedereen kunnen overtuigen, vooral als je nog niet bent uitgeleerd. Vasthoudendheid zal zich uiteindelijk uitbetalen.
    • De meest overtuigende persoon is degene die bereid is te blijven vragen wat ze willen, zelfs wanneer ze steeds worden afgewezen. Geen enkele wereldleider zou iets gedaan hebben gekregen als ze na de eerste afwijzing hadden opgegeven. Abraham Lincoln, een van de meest gerespecteerde presidenten in de geschiedenis, verloor zijn moeder, drie zonen, een zus, zijn vriendin, was zakelijk mislukt en verloor acht verkiezingen voordat hij president van de Verenigde Staten werd. [11]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

De prikkel

Pdf downloaden
  1. Je wilt iets van iemand, dat weten we nu. Wat kun je hen geven? Wat zouden ze willen hebben, denk je? Het eerste antwoord: geld.
    • Stel dat je een weblog of krant hebt en je wilt een schrijver interviewen. In plaats van te zeggen: "Hé! Ik vind je werk geweldig!" wat zou meer effect hebben? Dit is een voorbeeld: "Beste Jan, ik zag dat je nieuwe boek over een paar weken uitkomt, en ik denk dat de lezers van mijn blog het te gek zullen vinden. Heb je interesse in een interview van 20 minuten, voor al mijn lezers? We kunnen afsluiten met een stukje om je boek aan te prijzen." [12] Nu weet Jan dat als hij meewerkt aan dit artikel, zijn doelgroep groeit, hij meer van zijn werk verkoopt, en meer geld verdient.
  2. Oké, oké, niet iedereen is geïnteresseerd in geld. Als dat geen optie is, neem dan de sociale route. De meeste mensen maken zich druk om hun imago. Als je een vriend van hen kent, is dat nog beter.
    • Hier heb je hetzelfde onderwerp, maar dan met een sociale prikkel: "Beste Jan, ik las pas dat onderzoek dat je publiceerde, en ik vroeg me af: "Waarom weet IEDEREEN hier niet van?" Ik vroeg me af, heb je interesse in een interview van 20 minuten om over dit onderzoek te spreken? In het verleden heb ik geschreven over onderzoek van Max, van wie ik weet dat je ook met hem hebt samengewerkt, en ik denk dat jouw onderzoek een grote hit zal zijn op mijn blog." [13] Nu weet Jan dat Max er ook bij is betrokken (gericht op ethos) en dat deze persoon een passie heeft voor zijn werk. Sociaal gezien heeft Jan geen reden om dit niet te doen, en veel reden om het wel te doen.
  3. Deze methode is misschien het zwakst, maar kan effectiever zijn bij sommige mensen. Als je denkt dat iemand niet onder de indruk is van geld of sociaal imago, probeer dit dan.
    • "Beste Jan, ik las pas het onderzoek dat je hebt gepubliceerd, en ik vroeg me af: "Waarom weet IEDEREEN hier niet van?" Dit is eigenlijk een van de redenen waarom ik mijn podcast "Social Triggers" ben begonnen. Mijn grote doel is om de inzichten van academische papers onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Ik vroeg me af, heb je interesse voor een kort interview van 20 minuten? We kunnen je onderzoek onder de aandacht brengen van al mijn luisteraars, en hopelijk kunnen we samen de wereld wat slimmer maken." [14] Die laatste regel negeert het geld en het ego, en gaat direct voor het morele aspect.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Strategieën

Pdf downloaden
  1. Heb je weleens meegemaakt dat een vriend zegt: "Eerste rondje is voor mij!" en jij meteen dacht: "Dan is de tweede voor mij!"? Dat is omdat we geleerd hebben wederdiensten te doen; dat is wel zo eerlijk. Dus als je een "goede daad" voor iemand doet, zie dat dan als een investering in je toekomst. Mensen zullen terug willen geven. [15]
    • Je bent misschien sceptisch, maar mensen gebruiken deze techniek voortdurend. Echt voortdurend. Die vervelende vrouwen in kiosken bij het winkelcentrum die crème uitdelen? Wederkerigheid. Het pepermuntje bij de rekening na je diner? [16] Wederkerigheid. Het gratis tequilaglas dat je kreeg aan de bar? Wederkerigheid. Het is overal. Bedrijven over de hele wereld maken er gebruik van.
  2. Het is menselijk om cool te willen zijn en "erbij te horen". Als je de ander laat weten dat andere mensen het ook doen (hopelijk een groep of persoon die ze respecteren), verzekert dat de ander ervan dat wat je voorstelt, goed is, en hoeven onze hersenen niet te analyseren of het al dan niet goed is. Door een "kuddegeest" kunnen we geestelijk lui zijn. Zo voelen we ons ook niet achtergesteld.
    • Een voorbeeld van het succes van deze methode is het gebruik van informatiekaartjes in hotelbadkamers. Uit een onderzoek bleek dat 33% meer klanten hun handdoeken hergebruikten door informatiekaartjes in hotelkamers waarop stond: "75% van de gasten in dit hotel hergebruiken hun handdoeken", volgens onderzoek door Influence at Work in de Amerikaanse stad Tempe in Arizona. [17]
      • Het wordt nog intenser. Als je ooit psychologielessen hebt gevolgd, heb je van dit fenomeen gehoord. In de jaren 50 voerde Solomon Asch een reeks conformiteitsonderzoeken uit. Hij plaatste iemand in een groep mensen die allemaal het verkeerde antwoord moesten geven (in dit geval, dat een zichtbaar kortere lijn langer was dan een zichtbaar langere lijn (een 3-jarige zou dit nog zien)). Als gevolg daarvan zei maar liefst 75% van de deelnemers dat de kortere lijn langer was, volledig ingaand tegen wat ze eigenlijk geloofden, alleen maar om erbij te horen. Bizar, hè?
  3. Als ouder heb je dit zeker meegemaakt. Een kind zegt: "Mammie, mammie! Laten we naar het strand gaan!" Mama zegt nee, voelt zich wel schuldig, maar kan haar keuze niet terugdraaien. Maar dan, als het kind zegt: "Oké, goed. Gaan we dan naar het zwembad?" wil mama ja zeggen, en doet dat ook.
    • Dus vraag wat je eigenlijk wil als tweede . Mensen voelen zich schuldig als ze een verzoek weigeren, ongeacht wat het is. Als het tweede verzoek (d.w.z. het echte verzoek) iets is waarvoor ze geen reden hebben het te weigeren, zullen ze de gelegenheid aangrijpen. Het tweede verzoek geeft hen vrijheid van schuld, als een ontsnappingsroute. Ze voelen zich opgelucht, beter over zichzelf, en jij krijgt wat je wilt. [18] Als je een donatie wilt van 10 euro, vraag dan 25 euro. Als je een project in een maand voltooid wilt zien, vraag dan eerst om 2 weken.
  4. Onderzoeken hebben aangetoond dat de verzekering van "wij" productiever is in het overtuigen van mensen dan andere, minder positieve benaderingen (namelijk de dreigende aanpak ( Als jij dit niet doet, doe ik het wel ) en de rationele aanpak ( Je zou dit moeten doen om de volgende redenen )). Het gebruik van "wij" geeft een gevoel van kameraadschap, saamhorigheid en begrip.
    • Weet je nog hoe we zeiden dat het belangrijk is een band op te bouwen, zodat de luisteraar overeenkomsten met jou voelt en je aardig vindt? En hoe we zeiden dat je lichaamstaal moet nadoen zodat de luisteraar overeenkomsten voelt en je aardig vindt? Nou, nu moet je "wij" gebruiken... zodat de luisteraar overeenkomsten voelt en je aardig vindt. Die had je vast al aan zien komen.
  5. Je weet wel hoe een team soms niet echt op gang komt totdat iemand de bal aan het rollen brengt. Nou, jij moet die persoon zijn. Als jij het eerste stukje voor je rekening neemt, zal je luisteraar meer geneigd zijn om de rest te doen.
    • Mensen willen een taak liever afmaken, in plaats van alles zelf te doen. Als de was moet worden gedaan, gooi de kleren dan in de wasmachine, en vraag je partner of hij of zij de rest wil doen. [19] Het is zo makkelijk dat de ander geen nee kan zeggen.
  6. Mensen willen consequent zijn. Als je hen "ja" kunt laten zeggen (op een of andere manier), zullen ze zich daaraan willen houden. Als ze hebben toegegeven dat ze een bepaald probleem willen aanpakken, of al op weg zijn en jij ze een oplossing aanreikt, zullen ze een verplichting voelen de rit uit te zitten. Wat het ook is, zorg dat ze ermee instemmen.
    • In een onderzoek door Jing Xu en Robert Wyer, toonden deelnemers dat ze overal ontvankelijker voor waren als ze eerst iets werd getoond waarmee ze het eens waren. In een van de sessies luisterden deelnemers naar een toespraak van John McCain of Barack Obama, en kregen vervolgens een Toyota-reclame te zien. Republikeinen waren meer overtuigd door de reclame na het kijken naar John McCain, en Democraten? Inderdaad -- ze waren meer pro-Toyota na het kijken naar Barack Obama. Dus als je iets probeert te verkopen, zorg je dat klanten het eerst met je eens zijn - zelfs als waar je over praat niets te maken heeft met wat je verkoopt. [20]
  7. Het lijkt misschien niet altijd zo, maar mensen denken onafhankelijk en zijn niet allemaal achterlijk. Als je niet alle kanten belicht, zijn mensen minder geneigd je te geloven of het met je eens te zijn. [21] Als je met zwakke punten te maken hebt, pak die dan zelf aan -- vooral voordat iemand anders dat doet.
    • In de loop der tijd zijn veel onderzoeken uitgevoerd die eenzijdige en tweezijdige argumenten vergeleken, en hun effectiviteit en overtuigingskracht in verschillende contexten. Daniel O'Keefe van de University of Illinois bekeek de resultaten van 107 verschillende onderzoeken (50 jaar, 20.111 deelnemers) en ontwikkelde een soort meta-analyse. Hij kwam tot de conclusie dat tweezijdige argumenten overtuigender zijn dan hun eenzijdige equivalenten -- bij verschillende soorten overtuigende boodschappen en met gemengde doelgroepen. [22]
  8. Heb je ook van de hond van Pavlov gehoord, het experiment over klassieke conditionering? Dit is net zo. Je doet iets dat onbewust een reactie uitlokt bij de ander -- en degene weet het niet eens. Maar weet dat dit tijd kost en veel moeite.
    • Als je elke keer kreunt als je vriend de naam Pepsi noemt, is dat een voorbeeld van klassieke conditionering. Uiteindelijk, als je kreunt, denkt je vriend aan Pepsi (misschien wil je dat hij meer Coca-Cola drinkt?). Een nuttiger voorbeeld zou zijn als je baas voor iedereen dezelfde woorden van lof gebruikt. Als je hoort hoe hij iemand anders feliciteert, word je eraan herinnerd dat hij het tegen jou zei -- en je werkt net iets harder door het gevoel van trots dat je stemming verbetert.
  9. Als je een machtspositie hebt, is deze methode nog beter -- en een absolute must. Laat weten dat je volledig vertrouwen hebt in de positieve eigenschappen van je ondergeschikten (werknemers, kinderen, enz.), en ze zullen eerder geneigd zijn te gehoorzamen.
    • Als je tegen je kind zegt dat hij slim is en dat je weet dat hij goede cijfers zal halen, zal hij je niet willen teleurstellen (als dat enigszins kan). Door hem te laten weten dat je vertrouwen in hem hebt, is het gemakkelijker voor hem om in zichzelf te geloven.
    • Als je de baas bent bij een bedrijf, wees dan een bron van positiviteit voor je werknemers. Als je iemand een zeer moeilijk project geeft, laat haar dan weten dat je het aan haar geeft omdat je weet dat zij het kan. Ze heeft de kwaliteiten X, X en X laten zien, die dat bewijzen. Met die boost wordt haar werk zelfs nog beter.
  10. Als je iemand iets kunt geven, prima. Maar als je kunt voorkomen dat iets wordt weggenomen, nog beter. Je kunt hen helpen een stressfactor in hun leven te vermijden -- waarom zouden ze nee zeggen?
    • Er is een onderzoek geweest waarin een groep leidinggevenden een besluit moest nemen over een voorstel aangaande verlies en winst. De verschillen waren enorm: Twee keer zoveel leidinggevenden zeiden ja tegen het voorstel als werd voorspeld dat het bedrijf $500.000 zou verliezen als het voorstel niet zou worden aangenomen, vergeleken met als het project tot een winst van $500.000 zou leiden. Zou je overtuigender kunnen zijn door gewoon de kosten te bespreken in plaats van de voordelen? Misschien. [23]
    • Dit werkt net zo goed in huis. Krijg je je man maar niet weg voor de TV voor een leuk avondje uit? Makkelijk. In plaats van dat je hem zich schuldig laat voelen over je behoefte aan "kwaliteitstijd", herinner je hem eraan dat dit de laatste avond is voordat de kinderen terugkomen. Hij zal meer overtuigd zijn in de wetenschap dat hij iets misloopt. [24]
      • Dit moet je met een korreltje zout nemen. Er is ook onderzoek gedaan waaruit blijkt dat mensen niet graag worden herinnerd aan negatieve dingen, in elk geval persoonlijk. Als het te dichtbij komt, raken ze in paniek over de negatieve gevolgen. Ze hebben bijvoorbeeld liever "een mooie huid" dan dat ze "huidkanker vermijden". [25] Dus houd in gedachten wat je vraagt, voordat je het op een bepaalde manier inkleedt.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Als verkoper

Pdf downloaden
  1. Wees beleefd, opgewekt, en charismatisch. Een goede houding zal beter helpen dan je zou denken. Mensen zullen willen horen wat je te zeggen hebt -- binnenkomen is ten slotte het moeilijkste gedeelte.
    • Je wilt niet dat ze denken dat je jouw standpunt aan hen opdringt. Wees beminnelijk en heb zelfvertrouwen -- dan zullen ze nog eerder geneigd zijn elk woord te geloven.
  2. Laat hen alle voordelen van je idee zien. Maar niet voor jou! Vertel hen hoe het hen voordeel zal opleveren. Dat trekt altijd hun aandacht.
    • Wees eerlijk. Als je een product of idee hebt dat ze niet nodig hebben, zullen ze dat weten. Het wordt ongemakkelijk, en ze zullen niets meer geloven. Bespreek beide kanten van de situaties om hen te verzekeren dat je rationeel en logisch bent, en hun belang in het oog hebt.
  3. En wees klaar voor alles waar je niet aan had gedacht! Als je je verkooppraatje hebt geoefend en goed hebt doorgekeken, zal dit geen probleem zijn.
    • Mensen zijn op zoek naar iets om tegenin te gaan als het lijkt alsof jij meer winst haalt uit de transactie. Minimaliseer dit. De luisteraar moet profiteren -- niet jij.
  4. Onderhandeling is een groot onderdeel van overtuiging. Dat je moest onderhandelen, betekent niet dat je uiteindelijk niet hebt gewonnen. Veel onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat gewoon het woord "ja" overtuigend kan zijn.
    • Hoewel "ja" misschien geen overtuigend woord lijkt, heeft het macht omdat je zo aangenaam en vriendelijk overkomt, en omdat de andere persoon onderdeel is van het verzoek. Wat je wilt, inkleden alsof het een akkoord is in plaats van een gunst, kan de ander ertoe leiden te "helpen". [26]
  5. Als je met je baas praat, of een andere persoon in een machtspositie, wil je misschien voorkomen te direct te zijn. Hetzelfde geldt als je voorstel nogal ambitieus is. Bij leidinggevenden moet je hun gedachten leiden, zorgen dat ze denken dat ze het zelf hebben bedacht. Ze moeten hun gevoel van macht behouden om zich goed te voelen. Speel het spel en voer hun voorzichtig je goede ideeën. [27]
    • Begin door je baas wat minder zelfvertrouwen te geven. Praat ergens over waar hij/zij niet veel over weet -- praat zo mogelijk buiten zijn kantoor, op neutraal terrein. Na je pitch herinner je hem eraan wie de baas is (hij!) -- zodat je hem weer een gevoel van macht geeft -- dus hij kan iets doen aan je verzoek. [28]
  6. Emotioneel worden maakt niemand effectiever in het overtuigen. In situaties van emotie of conflict, zal kalm, afstandelijk en niet-emotioneel blijven je altijd de meeste invloed geven. Als iemand anders zijn geduld verliest, zullen ze bij jou een gevoel van stabiliteit zoeken. Jij hebt ten slotte je emoties onder controle. Ze zullen je op zulke momenten vertrouwen om hen te leiden.
    • Zet boosheid doelmatig in. Conflict maakt de meeste mensen ongemakkelijk. Als je zo ver wilt gaan, dat wil zeggen, de situatie op scherp zetten, zal de ander zich terugtrekken. Doe dit echter niet vaak, en vooral niet in het heetst van de strijd of wanneer je je emoties niet onder controle hebt. Gebruik deze tactiek alleen met vaardigheid en doelmatigheid. [29]
  7. Het kan niet genoeg worden benadrukt: zekerheid is overtuigend, begeesterend en aantrekkelijk als geen andere eigenschap. De man in de ruimte die vlug spreekt met een glimlach op zijn gezicht, vol zelfvertrouwen, is degene die iedereen aan zijn zijde krijgt. Als je echt gelooft in wat je doet, zullen anderen dat zien en reageren. Ze zullen net zoveel zelfvertrouwen willen hebben als jij. [30]
    • Heb je dat niet, dan is het in jouw belang om te doen alsof. Als je een vijfsterrenrestaurant binnenloopt, hoeft niemand te weten dat je je kostuum hebt gehuurd. Zolang je niet binnenwandelt in een spijkerbroek en T-shirt, stelt niemand vragen. Bij het pitchen moet je er net zo over denken.
    Advertentie

Tips

  • Het helpt als je vriendelijk en sociaal bent, en een gevoel voor humor hebt; als je iemand bent waar mensen graag mee omgaan, zal je meer invloed op hen hebben.
  • Probeer niet met iemand te onderhandelen als je moe bent, haast hebt, bent afgeleid, of gewoon "uit je hum" bent; je zult waarschijnlijk concessies doen waar je later spijt van hebt.
  • Let op je mond. Alles wat je zegt moet optimistisch, bemoedigend en vleiend zijn; pessimisme en kritiek zijn niet aantrekkelijk. Een politicus die bijvoorbeeld toespraken geeft over "hoop" zal eerder een verkiezing winnen; praten over "bitterheid" zal niet werken.
  • Van tijd tot tijd helpt het je publiek te laten weten dat iets echt heel erg belangrijk voor je is, en soms niet; beoordeel dit zelf.
  • Bij een discussie geef je eerst de ander gelijk, en noem je alle goede punten van zijn opvatting. Bijvoorbeeld, als je je vrachtwagens wilt verkopen aan een bepaalde meubelzaak, en de manager zegt in je gezicht: " Nee, ik ga je wagen niet kopen! Ik vind dit merk veel beter om deze redenen" , geef je hem gelijk, door iets te zeggen als: " Natuurlijk, wagens van dat merk zijn goed, ik heb zelfs gehoord dat ze al 30 jaar een goede reputatie hebben ". Hij zal dan echt een toontje lager zingen. Nu kun je over je eigen vrachtwagens beginnen, bijvoorbeeld: " ...maar wist u dat als uw vrachtwagens in de vrieskou vastlopen, het bedrijf u niet zal helpen? En dat u dan zelf de Wegenwacht moet bellen? " Zo neemt hij jouw kant van het verhaal in overweging.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Geef niet opeens op - zo denkt de ander dat hij heeft gewonnen, en het zal moeilijker zijn om hem in de toekomst te overtuigen.
  • Geef geen preek, anders sluit de ander zijn opties volledig af, totdat je geen invloed meer over hem hebt.
  • WEES NOOIT kritisch of confronterend met je doelgroep. Dit kan soms lastig zijn, maar met deze methode bereik je nooit je doel. Ze zullen zelfs merken wanneer je slechts een klein beetje geïrriteerd of gefrustreerd bent, en meteen in de verdediging schieten, dus het beste is om te wachten tot later. Veel later.
  • Leugens en overdrijvingen zijn nooit goede keuzes vanuit een moreel en utilitair perspectief. Je doelgroep is niet dom, en als je denkt dat je hen kan overtuigen zonder gepakt te worden, verdien je wat je toekomt.
Advertentie
  1. http://www.newscientist.com/article/mg20227115.500-humans-prefer-cockiness-to-expertise.html
  2. http://www.forbes.com/sites/jasonnazar/2013/03/26/the-21-principles-of-persuasion/
  3. http://socialtriggers.com/persuasion-tips-help/
  4. http://socialtriggers.com/persuasion-tips-help/
  5. http://socialtriggers.com/persuasion-tips-help/
  6. http://glo.msn.com/relationships/10-tricks-to-mastering-the-art-of-persuasion-5785.gallery#!stackState=0__%2Frelationships%2F10-tricks-to-mastering-the-art-of-persuasion-5785.gallery%3FphotoId%3D63338
  7. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324669104578203461416235022.html
  8. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324669104578203461416235022.html
  9. http://glo.msn.com/relationships/10-tricks-to-mastering-the-art-of-persuasion-5785.gallery#!stackState=0__%2Frelationships%2F10-tricks-to-mastering-the-art-of-persuasion-5785.gallery%3FphotoId%3D63338
  10. http://glo.msn.com/relationships/10-tricks-to-mastering-the-art-of-persuasion-5785.gallery#!stackState=0__%2Frelationships%2F10-tricks-to-mastering-the-art-of-persuasion-5785.gallery%3FphotoId%3D63338
  11. http://www-2.rotman.utoronto.ca/facbios/file/10-0352%20The%20Role%20of%20Bolstering%20and%20Counterarguing%20Mindsets%20in%20Persuasion.pdf
  12. http://conversionxl.com/17-lesser-known-ways-to-persuade-people/# .
  13. http://conversionxl.com/17-lesser-known-ways-to-persuade-people/# .
  14. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324669104578203461416235022.html
  15. http://glo.msn.com/relationships/10-tricks-to-mastering-the-art-of-persuasion-5785.gallery#!stackState=0__%2Frelationships%2F10-tricks-to-mastering-the-art-of-persuasion-5785.gallery%3FphotoId%3D63338
  16. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10510970701849388#.UdHNTZytbVQ
  17. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324021104578553900295324678.html
  18. http://inspirationpro.net/9-powerful-techniques-for-persuading-people
  19. http://conversionxl.com/17-lesser-known-ways-to-persuade-people/# .
  20. http://www.forbes.com/sites/jasonnazar/2013/03/26/the-21-principles-of-persuasion/
  21. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324021104578553900295324678.html

Over dit artikel

Deze pagina is 24.696 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie