Pdf downloaden Pdf downloaden

Het kan lastig zijn om mensen te vermijden, vooral wanneer die mensen je gezelschap willen. Er zijn echter stappen die je kunt nemen om onbereikbaar te zijn, of je nu een bepaald persoon wilt vermijden of gewoon even geen contact wilt met mensen in het algemeen. Begrijp om welke redenen je mensen wilt vermijden en onthoud dat het je wellicht niet zal lukken om mensen voor altijd te vermijden.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Mensen vermijden in het algemeen

Pdf downloaden
  1. Veel mensen zijn van nature introvert en hebben gewoon tijd nodig om na sociaal contact hun batterij weer op te laden. Als je echter depressief bent of last hebt van sociale angst, dan kun je overwegen om hulp in te roepen.
    • Introversie is volkomen normaal. Mensen met een introvert karakter krijgen mentale energie van alleen zijn, terwijl mensen met een extrovert karakter energie krijgen door tijd door te brengen met andere mensen. Geef jezelf de tijd en de ruimte. Doe wat je moet doen om je in balans te voelen.
    • Als je niet zeker weet of je introvert bent of meer te weten wilt komen over je persoonlijkheid, denk er dan over om een persoonlijkheidstest te doen als de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). [1] Weet dat persoonlijkheidstesten je inzicht in jezelf kunnen geven, maar je wellicht niet een volledig beeld van je persoonlijkheid geven.
    • Een sociale angststoornis of sociale fobie kan ervoor zorgen dat je aan extreme verlegenheid lijdt en bang bent voor sociale interacties, zoals nieuwe mensen ontmoeten, met anderen praten en naar sociale aangelegenheden gaan. De kern van deze angst is dat je bang bent om bekeken te worden door anderen en beoordeeld te worden op je uiterlijk, wat je zegt of wat je denkt dat mensen over je zeggen. Als je denkt dat je wellicht een angststoornis hebt, ga dan naar de huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut.
    • Een depressie wordt gekenmerkt door een somber, hopeloos gevoel, evenals het verliezen van interesse en plezier in dingen die je doorgaans interessant vindt. Veel mensen met een depressie trekken zich terug uit het sociale leven en vermijden contact met vrienden, familie en geliefden. De steun van deze geliefden kan echter één van de beste manieren zijn om uit een depressie te komen. Als je denkt dat je depressief bent, vertel het dan aan iemand—een vriend, een familielid of iemand anders die dicht bij je staat. Denk erover om naar de huisarts te gaan zodat hij of zij je door kan verwijzen naar een psycholoog of therapeut.
  2. De beste manier om mensen te vermijden is om thuis te blijven. Er zijn mensen buiten, dus ga niet naar buiten.
    • Lees een boek of kijk een film. Ga op onderzoek uit op het internet. Speel een spel. Doe waar je zin in hebt.
    • Denk erover om je telefoon uit te zetten of het geluid uit te schakelen. Schakel chatapps als Facebook Chat, Skype en Google Messenger uit.
    • Onthoud dat dit op de lange termijn wellicht geen oplossing is. Een dag thuis blijven is iets anders dan een week of een maand lang thuisblijven.
  3. Als je toch ergens heen moet, dan kun je een bepaalde houding aannemen en sociale hints geven waardoor mensen geen contact met je zullen zoeken.
    • Maak geen oogcontact. Men zegt ook wel dat de ogen een kijkje in iemands ziel bieden. Oogcontact kan een sociale hint zijn dat je met iemand wilt praten: je geeft aan dat je een verbinding wilt maken en dat jij en de ander van elkaar bewust zijn. Kijk naar je telefoon, in een boek, naar de wereld om je heen of naar je voeten—als je maar niet in de ogen van een ander kijkt.
    • Draag een koptelefoon of oordopjes. Luister naar muziek of een podcast, of draag gewoon een koptelefoon om mensen af te weren. Of je nu in de trein zit, door een straat loopt of in een park zit, mensen zullen je minder snel aanspreken als je een koptelefoon op hebt.
    • Lees. Buig je diep over een boek, een krant, een e-reader of een iPad. Concentreer je echt op wat je leest, en mensen zullen minder snel geneigd zijn om je te storen.
  4. Als je mensen wilt vermijden, ga dan naar een plek waar geen andere mensen zijn.
    • Denk erover om een weekend te gaan kamperen. Ontsnap aan het drukke leven van een plek waar veel mensen bij elkaar wonen. Zorg dat je van tevoren informatie opzoekt en je weekendje weg goed voorbereidt.
    • Ga naar een bos, een park of een nationaal park. Kijk of er natuurreservaten, bossen en natuurgebieden bij je in de buurt zijn. Maak een lange wandeling, of ga ergens zitten en geniet van de stilte. Zorg dat je je aan de regels van het park houdt.
    • Weet dat je zelfs in natuurgebieden mensen tegen kunt komen. Er zijn miljarden mensen op deze planeet en het zal erg lastig zijn om ze allemaal te vermijden. Als je in de natuur toch iemand tegenkomt, wees dan beleefd, groet de ander en loop vervolgens weer verder.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Een bepaald persoon vermijden

Pdf downloaden
  1. Als je weet waar iemand op een bepaald tijdstip is, dan zul je hem of haar een stuk gemakkelijker kunnen vermijden.
    • Kom erachter waar degene werkt, als je dat nog niet weet. Vermijd het bedrijf waar de persoon werkt. Als de persoon een collega van je is, vraag je leidinggevende dan of je op een ander tijdstip kunt werken dan de persoon in kwestie.
    • Ga niet naar feestjes en andere bijeenkomsten als je weet dat de persoon daar ook zal zijn. Je kunt ook proberen om op een ander tijdstip te komen zodat jullie er niet tegelijkertijd zijn. Als een bijeenkomst via het internet georganiseerd wordt, bekijk de gastenlijst dan voordat je heengaat.
  2. Kijk waar en wanneer je de persoon tegenkomt en ga die situaties uit de weg. Als je merkt dat je iemand maar tegen blijft komen, kun je degene vermijden door je gewoonten te veranderen.
    • Als je de situaties waarin je de persoon normaal tegenkomt niet kunt vermijden, bijvoorbeeld omdat jullie samen les hebben of collega’s zijn, denk er dan over om ingrijpendere stappen te nemen: laat het vak vallen of zoek een andere baan. Probeer tijd met andere mensen door te brengen zodat je niet alleen bent met de persoon in kwestie.
    • Neem elke dag een andere route naar school of naar je werk. Neem tevens een andere route naar huis toe. Als je na schooltijd meestal naar een bepaalde plek gaat, denk er dan over om direct naar huis te gaan.
    • Als je bang bent dat iemand je volgt of in de gaten houdt, verander je routine dan vaker. Ga nooit langs dezelfde weg naar huis. Vertel het aan een ouder, een docent of een vriend die je vertrouwt.
  3. Negeer zijn of haar berichten en wees voorzichtig met de persoonlijke informatie die je op je profiel zet. Wat je op internet doet kan door meer mensen gezien worden dan je wellicht denkt. [2]
    • Denk erover om de persoon te blokkeren op Facebook. Denk erover om de persoon te ontvrienden en je account zo in te stellen dat de ander je berichten niet kan zien. Het kan nodig zijn om deze stap te nemen als de ander je blijft lastigvallen.
    • Verwijder de persoon van al je accounts op sociale media: Twitter, Instagram, Facebook, Snapchat, etc. Hoe minder mogelijkheden er zijn voor de ander om contact met je op te nemen, hoe gemakkelijker het zal zijn om hem of haar te vermijden.
    • Weet dat de ander het waarschijnlijk opmerkt als je hem of haar op sociale media blokkeert of verwijdert. Dit kan voor de ander een duidelijke boodschap zijn dat je geen contact meer met hem of haar wilt, maar het kan de situatie ook verergeren of doen escaleren.
  4. Laat de telefoon overgaan totdat hij overschakelt naar je voicemail. Als je iemand probeert te vermijden en degene met je in contact probeert te komen, dan kan hij of zij anoniem bellen of de telefoon van een ander gebruiken.
    • Neem de telefoon niet op als je door een anoniem nummer of privénummer gebeld wordt. Als het een belangrijk telefoontje is, zal de beller een voicemailbericht achterlaten of een andere manier zoeken om met je in contact te komen.
    • Als je lastiggevallen wordt door een anonieme beller, dan kun je contact opnemen met je provider om erachter te komen wie de anonieme beller is. De werkwijze verschilt per provider. Vaak zul je een formulier in moeten vullen en een kort logboek bij moeten houden met de data en tijdstippen van de telefoontjes. Kijk op de website van je provider om te zien wat je moet doen.
    • Denk erover om het telefoonnummer te blokkeren zodat de persoon je niet met zijn of haar eigen telefoon kan bellen. [3]
  5. Oogcontact is een aanwijzing dat je sociaal contact wilt, en de ander kan dit zien als een uitnodiging om je aan te spreken.
    • Als je toch per ongeluk oogcontact maakt, blijf dan niet naar de ander kijken. Kijk snel weg en zoek iemand anders op om mee te praten.
    • Als je ergens naartoe wilt lopen en de persoon staat in de weg, loop dan met een wijde boog om hem of haar heen. Wacht totdat hij of zij weggaat. Zorg dat de ander geen reden heeft om je aan te spreken.
  6. Hoe meer mensen er zijn, hoe veiliger je bent. Breng je tijd in groepen door en praat met anderen, zodat je geen gesprek hoeft te hebben met de persoon die je probeert te vermijden.
    • Als je in een groep bent, kan de persoon die je probeert te vermijden het eng vinden om je aan te spreken. Zorg dat er altijd ten minste een persoon bij je in de buurt is, of je nu naar de les gaat, in de kantine eet of naar de wc gaat.
    • Als je toch met de ander moet praten, probeer dan zo snel mogelijk een eind aan het gesprek te maken. Laat de ander je niet om de tuin leiden om het gesprek op gang te houden. Bedenk een smoes (‘Ik moet naar de les’ of ‘Ik ben laat voor een afspraak.’) en loop weg.
  7. Als je iemand probeert te vermijden en de ander je lastig blijft vallen, dan is het een goed idee om de autoriteiten in te schakelen om het probleem op te lossen.
    • Je kunt een contactverbod of een straatverbod aanvragen. Met een straatverbod mag de ander niet in een bepaald gebied komen. Met een contactverbod mag de ander op geen enkele manier contact met je opnemen, ook niet via sociale media. Daarnaast kun je ook een huisverbod aanvragen als de persoon die je lastigvalt bij je in huis woont. Met dit verbod mag hij of zij het huis niet meer in. [4] [5] [6]
    • Bel iemand als je je door een persoon ongemakkelijk voelt. Vertel het aan een vriend, een familielid, een docent of een andere volwassene die je kunt vertrouwen. Zorg dat iemand die je goed kent weet waar je bent.
    • Bel 112 als je in acuut gevaar bent. Vertel de medewerker waar je bent, wie je bent en wie de persoon is die je volgt. Ga naar een veilige plek als een klaslokaal, een winkel, het huis van een vriend of een openbare plek met veel mensen. Sluit jezelf op in de wc als je niet anders kunt en bel daar 112.
  8. Het kan veel stress opleveren om steeds op eieren te moeten lopen om iemand te proberen te vermijden. Als je met de persoon zelf praat, kun je wellicht het probleem oplossen.
    • Bedenk wat het probleem is en wat je precies wilt gaan zeggen. Ben je zelf de veroorzaker van het probleem of is de ander dat? Probeer je emoties onder controle te houden. Blijf rustig, rationeel en geduldig.
    • Wees voorzichtig. Bedenk hoe de persoon zal reageren. Als je bang bent dat hij of zij misschien gewelddadig wordt, denk er dan over om een mediator in te schakelen. Neem een gezamenlijke vriend of familielid mee of roep de hulp van een professionele mediator in.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.189 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie