PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een relatie kan een opwindend, heerlijk gevoel zijn. Je kunt een sterke band voelen met iemand om wie je geeft en die om jou geeft. Maar soms kunnen gevoelens van jaloezie of onzekerheid de kop opsteken en problemen in de relatie veroorzaken. Je kunt je partner in twijfel trekken, beschuldigingen uiten en bezitterig gedrag vertonen zonder dat je dat wilt. Je kunt minder bezitterig zijn ten opzichte van je partner. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf kalmeren in het moment, vertrouwen opbouwen in je relatie en bezitterig gedrag in de toekomst voorkomen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Jezelf kalmeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer je voelt dat je je te bezitterig opstelt naar je partner, is een time-out om jezelf te evalueren een goed idee. [1] Een kleine pauze geeft je de kans om na te denken over wat je doet, waarom je het doet, en welk effect het kan hebben op je relatie.
    • Als je bijvoorbeeld met je partner in een restaurant bent en merkt dat je je bezitterig wordt omdat de ober naar jullie allemaal lacht, excuseer jezelf dan even.
    • Neem een mentale time-out als je de directe omgeving niet kunt verlaten. Haal drie keer langzaam en diep adem en concentreer je gedurende die tijd alleen op je ademhaling.
    • Gebruik de tijd om jezelf af te vragen waarom deze situatie je bezitterig laat voelen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: 'Voel ik me jaloers? Onzeker? Waarom voel ik me zo bezitterig?'
  2. Het is oké om je soms een beetje jaloers of onzeker te voelen. Het is ook oké om naar je partner te uiten dat je je zo voelt, zolang je dat maar op de juiste manier doet. [2] Je kunt minder bezitterig zijn tegenover je partner als je met hem of haar praat en eventuele gevoelens van jaloezie of onzekerheid op een rustige, volwassen manier uit.
    • Vertel je partner hoe je je voelt en wat je denkt dat ervoor zorgt dat je je zo voelt.
    • Laat je partner weten wat hij of zij kan doen om je te helpen je gevoelens te overwinnen.
    • Zeg bijvoorbeeld iets als: 'Ik voel me nu een beetje bezitterig. Het is stom, maar ik denk dat ik jaloers ben op de aandacht die je krijgt.'
  3. Er kunnen momenten zijn dat je iets doet dat laat zien hoe bezitterig je bent voordat je jezelf kunt stoppen. Als dit gebeurt dan kun je het best je excuses aanbieden aan je partner en iedereen die bij de situatie betrokken is.
    • Stel bijvoorbeeld dat je onbeleefd bent geweest tegen een verkoopmedewerker omdat je onterecht jaloers werd toen die je partner begroette, dan moet je je verontschuldigen tegenover de verkoopmedewerker en je partner.
    • Als je je verontschuldigt tegenover iemand anders, kun je zeggen: 'Het spijt me voor hoe ik me net gedroeg. Het was ongepast en zal niet meer gebeuren.'
    • Als je je moet verontschuldigen tegenover je partner kan je beginnen met: 'Ik moet me verontschuldigen voor de manier waarop ik me gedroeg. Ik voelde me te bezitterig. Het is geen excuus, maar zo is het nu eenmaal gegaan.'
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Werken aan vertrouwen in je relatie

PDF download Pdf downloaden
  1. In sommige gevallen kun je je bezitterig voelen omdat er dingen in de relatie zijn gebeurd waardoor je twijfelt aan de stabiliteit van de relatie. Als dit het geval is, moet je de problemen met je partner bespreken. Op deze manier kun je de problemen oplossen, weet je waar je relatie staat en kun je minder bezitterig worden naar je partner.
    • Vertel je partner dat je graag zou willen praten over een aantal problemen die jullie in de relatie hebben gehad. Je zou kunnen zeggen: 'Kunnen we praten over de dingen die de laatste tijd niet goed gaan tussen ons?'
    • Heb een open en eerlijk gesprek over de dingen die je dwarszitten.
    • Vergeet niet dat het oplossen van sommige kwesties, zoals verraad in het verleden, meer dan één gesprek en wat tijd kan vergen. Het onopgelost laten van deze zaken kan ook leiden tot een blijvend gebrek aan vertrouwen.
  2. Een van de sleutels tot een succesvolle relatie is vertrouwen. [3] Je moet erop vertrouwen dat je partner om je geeft en eerlijk tegen je is, net zoals hij of zij jou vertrouwt. Een deel van het probleem met te bezitterig zijn is dat je op die manier je partner de boodschap geeft dat je hem of haar niet vertrouwt. Wees minder bezitterig tegenover je partner door vertrouwen te hebben in zijn of haar gevoelens en wat je partner doet.
    • Vertrouw je partner als die zegt ergens heen te gaan of iets te gaan doen. Je hoeft de persoon niet te controleren om te zien of die wel of niet trouw is.
    • Geloof wat je partner je vertelt. Tenzij je zeker weet dat je partner oneerlijk is, moet je vertrouwen op wat hij of zij zegt.
    • Heb vertrouwen in de gevoelens van je partner voor jou. Vertrouw erop dat je partner net zoveel om je geeft als hij/zij zegt.
  3. Een probleem met het bezitterig zijn van je partner is dat het ertoe kan leiden dat je je gedraagt op een manier die niet respectvol is voor je partner, jezelf of anderen. Je kunt dingen zeggen of doen die vernederend, neerbuigend of kwetsend zijn. Je kunt minder bezitterig zijn over je partner en een sterkere relatie opbouwen als je moeite doet om hem of haar het respect te tonen dat hij of zij verdient. [4]
    • Praat respectvol met en over je partner. Schreeuw of scheld niet en zeg niet opzettelijk dingen om hem of haar een slecht gevoel te geven.
    • Respecteer de privacy van je partner. Vermijd het doorzoeken van de spullen van je partner of het lezen van de teksten en berichten van je partner zonder toestemming - dit leidt meestal tot misverstanden.
  4. Zodra je je realiseert en aan jezelf toegeeft dat je minder bezitterig moet zijn tegenover je partner, dan moet je met je partner praten over wat er aan de hand is geweest. Erover praten met je partner kan helpen voorkomen dat je gevolg geeft aan je jaloerse en bezitterige gedachten. [5]
    • Vertel je partner dat je je realiseert dat je je de laatste tijd bezitterig hebt gedragen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Kunnen we praten? Ik weet dat ik me de laatste tijd nogal bezitterig gedraag.'
    • Leg aan je partner uit hoe je je hebt gevoeld en waarom je je zo voelt. Je zou kunnen zeggen, 'Ik voel me jaloers vanwege een aantal relatieproblemen die ik in het verleden heb gehad.'
    • Luister ook naar je partner. Dit zou een gesprek tussen jullie twee moeten zijn. Je moet begrijpen hoe je bezitterigheid de ander beïnvloedt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Bezitterig gedrag in de toekomst voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Erkennen dat je misschien te bezitterig bent tegenover je partner is een van de eerste stappen om minder bezitterig te worden. [6] Je moet ook eerlijk tegen jezelf zijn over waarom je je op deze manier voelt en gedraagt. Door eerlijk te zijn tegen jezelf kun je de problemen aanpakken die je hebt, waardoor je zo bezitterig bent ten opzichte van je partner.
    • Vraag jezelf af of je zo bezitterig bent vanwege iets uit je verleden. Heeft je ex-partner uit een vorige relatie je misschien verlaten voor iemand anders? Of, misschien was er ontrouw in het gezin waarin je bent opgegroeid?
    • Bepaal of er iets is wat je partner doet waardoor jij je bezitterig voelt. Bijvoorbeeld: flirt je partner veel met anderen?
    • Wees eerlijk over problemen met je eigenwaarde of zelfvertrouwen. Voel je je bijvoorbeeld onaantrekkelijk of heb je het gevoel dat je partner te goed voor je is?
  2. Soms gedraag je je bezitterig omdat je je onzeker voelt. Je kunt het gevoel hebben dat je je partner niet verdient. Als je denkt dat je je misschien bezitterig gedraagt vanwege persoonlijke onzekerheden of zelftwijfel, bouw dan aan je zelfvertrouwen, zodat je minder bezitterig kunt zijn naar je partner. [7]
    • Hou een dagboek bij of maak een lijst van al je goede eigenschappen. Maak een lijst van alles, van je geweldige ogen tot je gevoel voor humor tot je liefde voor strips.
    • Praat positief over jezelf. Kijk bijvoorbeeld in de spiegel en zeg tegen jezelf: 'Ik ben een geweldige vangst en Kelsey heeft geluk dat ze mij heeft, net zoals ik geluk heb met Kelsey.'
    • Schrijf het op als je partner je een compliment geeft of iets doet om te laten zien dat hij om je geeft.
  3. Het is een stuk makkelijker om jaloers te worden en je bezitterig te gaan gedragen als je moe, gestrest of hongerig bent, of je gewoon niet lekker voelt. [8] Je hebt gewoon niet de mentale of fysieke energie om jaloerse gedachten en bezitterig gedrag te bestrijden. Je kunt minder bezitterig zijn naar je partner als je de tijd neemt om goed voor je gezondheid te zorgen.
    • Eet uitgebalanceerde maaltijden en gezonde tussendoortjes om ervoor te zorgen dat je lichaam de voedingsstoffen en energie krijgt die je nodig hebt.
    • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan helpen om je stressniveau te verlagen, wat je zal helpen kalm te blijven als je je jaloers en bezitterig gaat voelen.
    • Probeer elke nacht 6-8 uur te slapen. Stel een regelmatige bedtijdroutine vast, zodat je de rust krijgt die je nodig hebt.
  4. Als bezitterigheid extreem wordt, schaad je uiteindelijk je relatie en bezorg je je partner (en jezelf) emotionele, mentale of zelfs fysieke pijn. Als je partner of anderen zeggen dat je minder bezitterig moet zijn, zie dat dan als een waarschuwing en overweeg om professionele hulp te zoeken.
    • Een counselor of therapeut kan je helpen bepalen waarom je zo bezitterig bent en je helpen minder bezitterig te zijn ten opzichte van je partner. [9]
    • Als je betrokken bent bij een religieuze gemeenschap, kun je met je religieuze leider praten over wat er aan de hand is. Je zou kunnen zeggen: 'Kunnen we het later hebben over enkele problemen die ik in mijn relatie heb? Ik heb het gevoel dat ik te bezitterig ben.'
    • Een huwelijks-, gezins- of relatieadviseur kan jou en je partner ook helpen om relatieproblemen aan te pakken die jullie mogelijk hebben.
    Advertentie

Tips

  • Vertrouw je partner. Die heeft ervoor gekozen om een relatie met je te hebben, niet iemand anders.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Te bezitterig zijn kan je partner het gevoel geven dat je hem of haar niet vertrouwt en dit kan problemen in de relatie veroorzaken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.034 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie