Pdf downloaden
Pdf downloaden
De meeste mensen hebben wel een beetje last van zenuwen vóór ze een toespraak gaan houden. Als je niet goed kunt omgaan met deze zenuwen, dan kunnen die je toespraak negatief beïnvloeden omdat je onzeker lijkt te zijn over wat je zegt. Het kan moeilijk zijn om je volledig te ontdoen van deze zenuwen, maar je kunt leren hoe je de angst voor het spreken in het openbaar kunt verminderen, door je angst beter te begrijpen, door het voorbereiden en oefenen van je toespraak en door voor jezelf te zorgen.
Stappen
-
Schrijf de redenen op waarom je angstig bent. Een duidelijk inzicht in je angst zal helpen om er minder last van te hebben. Noteer een paar redenen waarom je nerveus bent over je toespraak. Probeer specifieke redenen op te graven.
- Bijvoorbeeld, als je opschrijft dat je bezorgd bent om dom over te komen op de toehoorders, kom dan met een reden waarom je denkt dat je dom overkomt. Is het omdat je bezorgd bent dat je informatie niet klopt? Zodra je dit weet, kunt je meer tijd besteden aan onderzoek en het leren van je onderwerp. [1] X Bron
-
Maan je innerlijke criticus tot stilte. Wanneer je negatieve gedachten hebt over jezelf en je prestaties, zal je angst groeien. Als je geen vertrouwen hebt in jezelf, hoe kun je dan verwachten dat je publiek vertrouwen in je heeft? Wanneer je merkt dat je negatief denkt, stop die gedachte dan meteen. Vervang deze door een positieve gedachte.
- Bijvoorbeeld, je kunt iets denken als, "Ik ga mijn hele toespraak vergeten. Ik weet niet wat ik doe." Stop deze gedachte en vervang dit door, "Ik ken mijn onderwerp. Ik heb veel onderzoek gedaan. Plus, ik zorg dat mijn toespraak is opgeschreven zodat ik ernaar kan kijken wanneer ik wil. En als ik struikel over een paar onderdelen, dan is dat niet erg." [2] X Bron
-
Weet dat je niet de enige bent. De angst voor spreken in het openbaar wordt glossofobie genoemd. Ongeveer 80% van de bevolking is wel wat angstig voor spreken in het openbaar. [3] X Bron Deze groep voelt zich nerveus, heeft klamme handen, een versnelde hartslag en een zenuwachtig gevoel. Weet dat het volstrekt normaal is om je zo te voelen voorafgaand aan het houden van een toespraak.
- Dit is een onprettige ervaring is, maar je slaat je er wel doorheen. En elke keer dat je een toespraak houdt, raak je meer gewend aan de ervaring.
Advertentie
-
Zoek de richtlijnen voor je toespraak. We hebben de neiging dingen te vrezen die buiten onze controle liggen. Hoewel je niet elk aspect van je presentatie onder controle hebt, kun je spraakangst verminderen door het zo veel mogelijk beheersen de situatie. Als je wordt gevraagd te speechen, zoek dan uit wat de verwachtingen zijn van de organisator.
- Bijvoorbeeld, geef je een toespraak over een bepaald onderwerp, of kun je zelf het onderwerp kiezen? Hoe lang moet de toespraak duren? Hoe lang heb je om de toespraak voor te bereiden?
- Het vanaf het allereerste begin kennen van deze elementen zal helpen bij het verminderen van je angst.
-
Verken je onderwerp. Hoe meer je van een onderwerp af weet, hoe minder zenuwachtig je je voelt wanneer je erover praat voor publiek. [4] X Bron
- Kies iets waarover je gepassioneerd bent om op te nemen in de toespraak. Als je niet de mogelijkheid hebt om je eigen onderwerp te kiezen, probeer dan op zijn minst een ingang te vinden die je interesseert en waar je iets vanaf weet.
- Onderzoek meer dan je denkt dat nodig is. Niet alles wat je leert zal opgenomen worden in je toespraak, maar het telt op bij je vertrouwen in de materie.
-
Ken je doelgroep voorafgaand aan de toespraak. Zorg dat je weet wie je publiek is. Dit is essentieel omdat je de toespraak aan dit publiek zal moeten aanpassen. Bijvoorbeeld, je zal een andere toespraak moeten houden voor deskundigen dan voor beginners.
-
Schrijf een toespraak die bij je past. Gebruik taal in je toespraak die past bij je spreekstijl. Probeer geen manier van spreken te adopteren die onnatuurlijk is of je niet ligt, omdat je ongemak met de stijl van de toespraak waarschijnlijk op het publiek over zal komen.
-
Zorg voor een goed voorbereide toespraak. Hoe meer voorbereid je bent, des te minder angst je voelt. Zorg dat de gehele toespraak vooraf is uitgeschreven. Zoek passende illustraties en voorbeelden voor je publiek. Het maken van een effectieve en professioneel uitziende presentatie helpt bij het ondersteunen van je toespraak.
- Zorg voor een back-up plan. Overweeg wat je zult doen als de hulpmiddelen voor je presentatie niet beschikbaar zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een storing of stroomonderbreking. Print bijvoorbeeld een kopie van je dia's om naar te verwijzen mocht je diavoorstelling niet werken. Beslis hoe je de tijd zal vullen als je video niet werkt.
Advertentie
-
Raak vertrouwd met de locatie van je presentatie. Wanneer je weet waar je presentatie zal plaatsvinden, dan kan je visualiseren hoe je de toespraak gaat houden. Bekijk de kamer waar je gaat presenteren. Krijg een gevoel voor de grootte van het publiek. Weet waar de toiletten en de fonteintjes zijn.
-
Vraag naar de tijdsperiode van je presentatie. Weet wanneer je de toespraak gaat houden. Ben je de enige spreker, of zullen er meerdere sprekers zijn? Ben je als eerste, laatste, of ergens in het midden?
- Als je de keus hebt, bepaal dan op welk moment van de dag je liever je toespraak houdt. Werk je meestal beter in de ochtend of in de namiddag?
-
Ga na welke behoeften qua technologie je hebt. Als je van plan bent audio- of visuele hulpmiddelen te gebruiken in je presentatie, ga dan na of de locatie daar geschikt voor is.
- Maak de organisatie duidelijk wat je presentatievoorkeuren zijn. Bijvoorbeeld, als je liever met een handmicrofoon werkt dan met een headset, vertel dit dan. Andere dingen om te overwegen zijn een kruk, een podium of tafel, en het kunnen vertonen van je dia's op een kleine monitor, zodat je de tekst niet van het grote scherm hoeft te lezen. Werk deze informatie uit met de organisatie, instructeur of andere vertegenwoordiger, vóór de dag van je toespraak.
- Test vooraf de audio- en visuele hulpmiddelen. Als je presentatiehulpmiddel tijdens je toespraak niet werkt, zal je veel nerveuzer worden. Probeer dit te voorkomen door het van tevoren testen van je hulpmiddelen.
Advertentie
-
Oefen je toespraak. We hebben de neiging nerveus te zijn over dingen die onbekend voor ons zijn. Neem de tijd om te oefenen. Je hoeft je toespraak niet woord voor woord te onthouden, [5] X Bron maar je dient wel vertrouwd te zijn met je belangrijkste punten, de inleiding, overgangen, conclusie en voorbeelden. Oefen eerst alleen. Dit geeft je een kans om eventuele ongelijke plekken in je toespraak glad te strijken. Lees het hardop. Wennen aan het horen van jezelf. Test de formulering van je zinnen en zorg ervoor dat je ermee vertrouwd bent.
- Oefen vervolgens voor de spiegel of maak een video-opname van jezelf, zodat je je gebaren en gezichtsuitdrukkingen kunt zien.
-
Focus op de introductie. Als je goed van start gaat met je toespraak, zal de angst voor je toespraak aanzienlijk dalen. Vervolgens zal je je waarschijnlijk tijdens de rest van je presentatie meer op je gemak voelen.
- Hoewel je de toespraak niet uit het hoofd hoeft te leren, is het belangrijk zeer vertrouwd te zijn met hoe je toespraak begint. Hierdoor zal je de toespraak vol vertrouwen en met gezag beginnen.
-
Oefen de toespraak in het bijzijn van anderen. Vraag vrienden, collega's of familieleden die bereid zijn, om naar je toespraak te luisteren. Vraag hen suggesties te bieden. Dit geeft je de kans om meer vertrouwd te raken met spreken voor een publiek. Beschouw het als een test voor de dag van de toespraak.
-
Oefen in de zaal waar je de toespraak gaat houden. Als het mogelijk is, oefen dan in de kamer waar je daadwerkelijk de toespraak gaat presenteren. Let erop hoe de ruimte is ingedeeld. Ontdek wat de akoestiek is tijdens het spreken. Ga op het podium staan of aan de voorkant van de ruimte en probeer je daar op je gemak te voelen. Dit is immers de plek waar je zult gaan presenteren.Advertentie
-
Zorg voor een goede nachtrust. Een volledige nachtrust voor je de toespraak gaat houden, zal ervoor zorgen dat je, wanneer je de presentatie houdt, helder van geest bent en niet moe. Zorg voor 7-8 uur slaap zodat je goed uitgerust bent.
-
Eet goed. Eet een gezond ontbijt zodat je genoeg energie hebt voor je toespraak. Je kunt waarschijnlijk niet veel eten als je nerveus bent, maar probeer wel om iets te eten. Een banaan, yoghurt of mueslireep is goed voor een nerveuze maag.
-
Kleed je passend voor de presentatie. Wanneer je een presentatie geeft, moet je je voor de gelegenheid kleden. Meestal moet je netjes gekleed gaan voor een formele presentatie.
- Draag iets wat je een zelfverzekerd gevoel geeft en comfortabel zit. Als de kleding niet goed zit, dan kan je te veel van je aandacht gaan besteden aan je pijnlijke voeten of je jeukende nek.
- Als je niet zeker bent van de dresscode, vraag dit dan aan de organisatoren. Kies liever voor te formele dan te informele kleding.
-
Haal diep adem. Diepe ademhaling kan helpen bij het kalmeren je geest, het vertragen van je hartslag en ontspannen van je spieren. [6] X Betrouwbare bron American Institute of Stress Ga naar de bron
- Probeer de 4-7-8 methode: Adem 4 tellen in door je neus. Houd je adem vervolgens 7 tellen in. Adem 8 tellen uit door je mond. [7] X Bron
-
Probeer meditatie . Meditatie is een geweldige manier om de geest te vertragen en aanwezig te zijn in het hier en nu. Dit helpt je om je angst voor het spreken in het openbaar te verminderen, doordat het afstand schept tussen jou en je nerveuze verwachting. In plaats daarvan focus je je op dat wat er op dit exacte moment gebeurt. Probeer deze eenvoudige meditatieve methode:
- Zoek een comfortabele stoel of bed op een rustige plek waar je niet gestoord zult worden.
- Ontspan je lichaam en sluit je ogen.
- Begin met een diepe ademhaling, 4 tellen lang inademend en 4 tellen lang uitademend. Focus je gedachten op je adem.
- Wanneer je geest begint te dwalen, erkennen de gedachte en laat hem gaan. Breng je focus terug naar je adem. Adem in. Adem uit.
- Doe deze meditatie 10 minuten per dag voor het verminderen van algemene angst. Zorg ervoor dat je de ochtend van je toespraak ook mediteert.
-
Gebruik visualisatieoefeningen. Visualiseren dat je een succesvolle spreker bent kan je helpen wanneer het moment daadwerkelijk is aangebroken. Doorloop je toespraak en stel je voor hoe het publiek zou kunnen reageren op verschillende momenten in de tekst. Denk na over verschillende reacties, zoals lachen, woede, ontzag, applaus. Haal diep adem terwijl je elk van deze reacties visualiseert. [8] X Bron
-
Maak een wandeling voor je de toespraak gaat houden. Zorg ervoor dat je bloed en zuurstof gaat rondpompen, door een korte wandeling te maken of een andere oefening te doen op de ochtend van je toespraak. Je zal een deel van je stress wegbranden met het trainen. Het zal je gedachten ook de kans geven om zich even op iets anders te richten.
-
Blijf uit de buurt van cafeïne. Cafeïne kan bijdragen aan een zenuwachtig gevoel, je angst verergerend. Je gebruikelijke kop koffie 's ochtends zal geen groot verschil maken, maar wanneer je toch al wat nerveus bent, zal koffie of cafeïnehoudende frisdrank alleen maar olie op het vuur zijn. [9] X Bron
- Probeer liever een kalmerende kruidenthee, zoals kamille of pepermunt.
Advertentie
-
Beschouw je nervositeit als opwinding. In plaats van erover na te denken hoe zenuwachtig je wel niet bent, beschouw je deze gevoelens als opwinding. Je bent enthousiast over het geven van deze toespraak en de kans om je gedachten en expertise over een onderwerp met je publiek te delen. [10] X Bron
- Gebruik tijdens je toespraak je zenuwen om je gebaren en de beweging van je lichaam energie te geven. Probeer het echter wel zo natuurlijk mogelijk te houden. Ga niet rond ijsberen, maar het is prima om wat rond te lopen als je je daar prettiger bij voelt.
-
Spreek met vertrouwen. Angst voor spreken in het openbaar is een van de meest voorkomende fobieën, maar veel van deze mensen verbergen hun zenuwen goed genoeg, zodat het publiek zich niet bewust is van hun angsten. Vertel het publiek niet dat je zenuwachtig bent of angstig. Als het publiek je als zelfverzekerd en positief bekijkt, dan voel je je zekerder en positiever. [11] X Bron
-
Zoek naar vriendelijke gezichten in het publiek. Hoewel veel mensen denken dat het maken van oogcontact hun angst zal verergeren, kan het in werkelijkheid bijdragen aan het verminderen ervan. Ga gewoon op zoek naar vriendelijke gezichten in de menigte en veronderstel dat je een gesprek met hen voert. Laat hun glimlach je tijdens de toespraak aanmoedigen. [12] X Bron
-
Laat je fouten los. Blijf niet hangen in je fouten. Wellicht spreek je iets op een verkeerde manier uit of struikel je over sommige woorden, maar laat dat je niet hinderen. De meeste mensen in het publiek zal het niet eens opvallen. Stel jezelf realistische doelen. Maak je niet te druk als je een fout maakt. [13] X BronAdvertentie
Tips
- Sluit je aan bij een Toastmasters groep in je regio. Toastmasters is een organisatie die haar leden helpt bij het verbeteren van de communicatie en spreekvaardigheden in het openbaar.
- Indien je regelmatig in het openbaar moet spreken en dit maakt je extreem angstig, overweeg dan om eens te gaan praten met een psychotherapeut.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.speaking.pitt.edu/student/public-speaking/speechanxiety.html
- ↑ http://www.speaking.pitt.edu/student/public-speaking/speechanxiety.html
- ↑ http://www.forbes.com/sites/nickmorgan/2011/03/30/why-we-fear-public-speaking-and-how-to-overcome-it
- ↑ http://www.simplyspeakinginc.com/reduce-speech-anxiety.htm
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/communication-success/201305/5-tips-reducing-public-speaking-nervousness
- ↑ http://www.stress.org/take-a-deep-breath/
- ↑ http://www.drweil.com/drw/u/ART00521/three-breathing-exercises.html
- ↑ http://www.calmclinic.com/anxiety/types/public-speaking-anxiety
- ↑ http://www.stressbusting.co.uk/caffeine-and-anxiety/
- ↑ http://counseling.studentlife.uiowa.edu/self-help/30-ways-to-manage-speaking-anxiety/
- ↑ http://www.speaking.pitt.edu/student/public-speaking/speechanxiety.html
- ↑ http://www.speaking.pitt.edu/student/public-speaking/speechanxiety.html
- ↑ http://www.speaking.pitt.edu/student/public-speaking/speechanxiety.html
Over dit artikel
Deze pagina is 3.019 keer bekeken.
Advertentie