Pdf downloaden
Pdf downloaden
Veel mensen willen leren om minder te praten en meer te luisteren. Door meer te luisteren kun je informatie krijgen, meer leren over anderen en leren om jezelf kort en bondig uit te drukken.
Stappen
-
Spreek alleen wanneer het van belang is. Voordat je spreekt moet je jezelf afvragen of dat wat je wilt gaan zeggen echt belangrijk is. Vermijd praten wanneer je niet echt iets bij te dragen hebt aan een gesprek. [1] X Bron
- Mensen hebben de neiging om te luisteren naar degenen die hun woorden zorgvuldig kiezen. Iemand die altijd met zijn mening te koop loopt of verhalen vertelt kan de belangstelling van andere mensen mettertijd verliezen. Als je de neiging hebt om te veel praten, deel je wellicht onnodig voortdurend informatie.
-
Vermijd spreken om stiltes op te vullen. Vaak, beginnen mensen te praten om stiltes op te vullen. Misschien merk je dat je in professionele situaties, zoals op het werk of school, begint te praten om stiltes waar je een ongemakkelijk gevoel bij krijgt te doorbreken. Soms is stilte oké en hoef niet per se te praten, alleen maar om geluid te maken. [2] X Bron
- Bijvoorbeeld, als jij en een collega op hetzelfde moment in de kantine zitten, dan hoef je niet te gaan keuvelen. Als je collega niet geïnteresseerd lijkt te zijn in een gesprek, is diegene mogelijk niet in de stemming voor sociale interactie.
- In dit geval is het oké om een beleefd glimlach te tonen en de stilte te laten gebeuren.
-
Kies je woorden zorgvuldig. Als je te vaak praat, zeg je mogelijk het eerste dat in je opkomt, zonder jezelf te filteren. Leren om minder vaak iets te zeggen betekent leren na te denken over je woorden. Probeer na te denken over de woorden die je gaat zeggen, voor je iets zegt. Dit kan je leren om bepaalde dingen voor jezelf te houden, waardoor je over het geheel genomen minder zal zeggen. [3] X Bron
- Mensen onthullen vaak informatie die ze liever privé houden door te veel te praten. Als je iets wilt toevoegen aan een gesprek, vooral als het iets heel persoonlijks is, pauzeer dan even. Vergeet niet dat je op een later moment altijd nieuwe informatie kunt delen, maar je kunt nooit informatie weer privé maken nadat je het hebt gedeeld.
-
Wees je bewust van de tijd wanneer je spreekt. Door een idee te hebben hoe lang je al aan het woord bent, kan je minder gaan praten. Over het algemeen riskeer je na ongeveer 20 seconden de aandacht van de luisteraar kwijt te raken. Na dit punt moet je afstemmen op de luisteraar. Let op signalen dat de ander minder geïnteresseerd raakt. [4] X Bron
- Let op lichaamstaal. De luisteraar kan onrustig worden of diens telefoon controleren als de verveling toeslaat. Ook kunnen zijn of haar ogen gaan afdwalen. Probeer dat wat je wilt vertellen binnen de volgende 20 seconden af te ronden en laat vervolgens de spreker aan het woord.
- Over het algemeen kun je beter niet langer praten dan 40 seconden achter elkaar. Meer dan dit kan de luisteraar geïrriteerd maken of het gevoel geven er geen woord tussen te krijgen.
-
Denk erover na of je uit angst praat. Mensen praat vaak teveel door onderliggende sociale angst. Let op wanneer je veel praat. Voel je je angstig of nerveus? Zo ja, werk er dan aan om hier op andere manieren mee om te gaan. [5] X Bron
- Merk je dat je te veel praat, pauzeer dan even en denk na over je stemming. Hoe voel je je? Voel je je angstig of nerveus?
- Als je angstig bent kun je iets bijvoorbeeld tot 10 tellen in je hoofd of diep ademhalen. Je kunt ook jezelf een peptalk geven voorafgaand aan sociale evenementen. Herinner jezelf eraan dat het normaal is om zenuwachtig te zijn, maar dat je probeert om te ontspannen en plezier te maken.
- Als sociale angst een groot probleem voor je is, ga dan eens met een therapeut praten om dit probleem aan te pakken.
-
Probeer niet indruk op anderen te maken met je woorden. Vooral in werksituaties zijn mensen geneigd om indruk op anderen te maken en praten ze daardoor te veel. Als je merkt dat je veel praat, vraag je dan af of je probeert om indruk te maken. [6] X Bron
- Als je de neiging hebt om indruk te maken op anderen, vergeet dan niet dat mensen meestal meer onder de indruk zijn van wat je zegt dan hoeveel je zegt.
- In plaats van overdreven veel over jezelf te praten, reserveer je je inbreng voor die momenten dat je iets waardevols aan het gesprek kunt bijdragen.
Advertentie
-
Focus je alleen op de spreker. Wanneer je in gesprek bent, kijk dan niet naar je telefoon of om je heen. Denk niet over dingen na zoals wat je gaat doen na het werk of wat je 's avonds gaat eten. Richt je aandacht uitsluitend op de spreker. Dit zal je helpen om beter te luisteren, omdat je geconcentreerd bent op wat er gezegd wordt. [7] X Bron
- Houd je ogen het grootste deel van het gesprek op de spreker gericht. Als je merkt dat er zich andere gedachten opdringen, herinner jezelf er dan aan om terug te keren naar het heden en verder te luisteren.
-
Houd oogcontact. Oogcontact laat zien dat je aandachtig bent. Maak oogcontact als de ander praat. Oogcontact geeft aan dat je aanwezig bent en oplet. Een gebrek aan oogcontact kan onbeleefd of ongeïnteresseerd overkomen. [8] X Bron
- Elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, kunnen vaak onze aandacht opeisen, vooral als ze lawaai maken of meldingen laten horen. Bewaar je telefoon in je tas of zak wanneer je met iemand aan het praten bent, zodat je niet snel geneigd zult zijn om ernaar te kijken.
- Oogcontact kan ook aangeven of je iemand aan het vervelen bent. Als iemand oogcontact met je verbreekt terwijl je aan het praten bent, dan praat je mogelijk te veel. Pauzeer even en laat de spreker aan het woord.
-
Denk na over wat de spreker zegt. Luisteren is geen passieve daad. Terwijl de spreker praat, is het je taak om te luisteren naar wat diegene zegt. Probeer niet meteen te oordelen terwijl je dit doet. Zelfs als je het niet eens bent met wat de ander zegt, wacht je kalm op je beurt om te spreken. Denk niet na over hoe je wil reageren terwijl de ander nog aan het woord is. [9] X Bron
- Het kan helpen om je voor te stellen wat er wordt gecommuniceerd. Maak beelden in je geest als voorstelling van dat wat de spreker zegt.
- Je kunt ook proberen om de kernwoorden en zinnen eruit te halen terwijl de ander praat.
-
Verduidelijk wat de spreker zegt. In elk gesprek is het uiteindelijk jouw beurt om iets te zeggen. Voor je dit doet, moet je nochtans duidelijk maken dat je hebt geluisterd. Herhaal in je eigen woorden wat de spreker heeft gezegd en stel eventueel vragen daarover. [10] X Bron Herhaal niet letterlijk wat de spreker heeft gezegd. Herformuleer je eigen interpretatie van wat de ander heeft gezegd. Houd er ook rekening mee dat actief luisteren bedoeld is om te helpen je aandacht aan de spreker te besteden en diegene duidelijk te maken dat je luistert. Gebruik actief luisteren niet als manier om tussenbeide te komen of je mening te geven.
- Zeg bijvoorbeeld iets als, 'Dus je zegt dat je gespannen bent over het komende bedrijfsfeest.'
- Laat dit volgen door een vraag. Bijvoorbeeld, 'Waar denk je dat deze stress vandaan komt? 'Wil je erover praten?'
- Wees empathisch en niet-oordelend als je naar de spreker luistert. Toon je respect voor de ander en bevestig diens positie zonder je eigen positie te ondergraven.
Advertentie
-
Druk jezelf uit wanneer dat nodig is. Denk niet dat minder vaak het woord voeren inhoudt dat je niet voor jezelf kunt opkomen en jezelf mag uitdrukken. Heb je een ernstig probleem, of een advies dat je belangrijk vindt, aarzel dan niet om te spreken. Onderdeel van minder spreken is weten wanneer het belangrijk is om informatie te delen. [11] X Bron
- Bijvoorbeeld, als je een ernstig probleem in je persoonlijk leven doormaakt, dan is het goed er met anderen over te praten als je ondersteuning nodig hebt.
- Het is ook belangrijk om je mening te geven als die heel waardevol kan zijn. Heb je iets te zeggen, een duidelijke mening over iets op het werk bijvoorbeeld, dan kan het zinvol zijn om dit met je baas en collega's te delen.
-
Overdrijf het niet met het oogcontact. Oogcontact is belangrijk. Maar constant oogcontact kan te intens overkomen. Mensen associëren oogcontact vaak met zelfvertrouwen en alertheid, maar overdreven oogcontact komt wantrouwend over. Het is normaal om iemands blik ongeveer 7 tot 10 seconden vast te houden en daarna even weg te kijken. [12] X Bron
- Oogcontact kan wellicht ook minder passend zijn in bepaalde culturen. Aziatische culturen kunnen oogcontact oneerbiedig vinden. Als je een ontmoeting hebt met iemand uit een andere cultuur, zorg er dan voor om op de hoogte te zijn van de sociale etiquette rond oogcontact.
-
Zorg voor een open geest wanneer je luistert. Iedereen heeft wel ergens een menig over en een eigen gevoel van wat goed en normaal is. Als je aandachtig naar een andere mensen luistert, kunnen ze soms dingen zeggen waar je moeite mee hebt. Tijdens het luisteren is het echter belangrijk om geen oordelen te hebben. Merk je dat je veroordelend bent over iemand, pauzeer dan even en herinner jezelf eraan je te richten op de woorden. Je kunt de inhoud ervan later wel analyseren. Concentreer je bij het luisteren gewoon op de spreker en laat je oordeel achterwege. [13] X BronAdvertentie
Tips
- Voordat je deel gaat nemen aan een gesprek, moet je overwegen of je bijdrage nodig is of niet; als dit niet het geval is, zwijg dan verder.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.inc.com/minda-zetlin/7-reasons-why-its-smart-to-listen-more-than-you-talk.html
- ↑ http://www.inc.com/minda-zetlin/7-reasons-why-its-smart-to-listen-more-than-you-talk.html
- ↑ http://www.inc.com/minda-zetlin/7-reasons-why-its-smart-to-listen-more-than-you-talk.html
- ↑ https://www.fastcompany.com/3047285/know-it-all/the-science-of-why-we-talk-too-much-and-how-to-shut-up
- ↑ https://www.fastcompany.com/3047285/know-it-all/the-science-of-why-we-talk-too-much-and-how-to-shut-up
- ↑ https://www.fastcompany.com/3047285/know-it-all/the-science-of-why-we-talk-too-much-and-how-to-shut-up
- ↑ https://www.skillsyouneed.com/ips/listening-skills.html
- ↑ http://www.forbes.com/sites/womensmedia/2012/11/09/10-steps-to-effective-listening/#27dfa1e226fb
- ↑ http://www.forbes.com/sites/womensmedia/2012/11/09/10-steps-to-effective-listening/#27dfa1e226fb
- ↑ https://www.wsj.com/articles/tuning-in-how-to-listen-better-1406070727
- ↑ http://www.inc.com/minda-zetlin/7-reasons-why-its-smart-to-listen-more-than-you-talk.html
- ↑ http://www.inc.com/abigail-tracy/eye-contact-too-much-or-too-little.html
- ↑ http://www.forbes.com/sites/womensmedia/2012/11/09/10-steps-to-effective-listening/#278a38f326fb
Advertentie