Pdf downloaden
Pdf downloaden
Muggen zijn in veel opzichten de gevaarlijkste dieren ter wereld. In Nederland zijn ze hooguit irritant, maar voorzichtige schattingen houden muggen verantwoordelijk voor honderden miljoenen gevallen van malaria per jaar. [1] X Bron Muggen kunnen echter ook allerlei andere ziekten overbrengen, zoals het West-Nijlvirus, gele koorts en dengue. Vooral als je op reis gaat is het belangrijk om zo veel mogelijk maatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen, zelfs als je die vreselijk jeukende bulten niet erg vindt. Om deze kleine moordenaars kwijt te raken moet je weten waar ze wonen, hoe je ze op afstand kunt houden en hoe je ze kunt doden.
Stappen
-
Doe een insectenwerend middel op. Bij outdoorwinkels of drogisterijen kun je een enorme verscheidenheid aan insectenwerende middelen kopen. Breng het aan op onbedekte huid als je naar buiten gaat. Als je zonnebrandmiddel gebruikt, doe dat dan eerst op en daarna pas de insectenspray. Hier zijn wat veelgebruikte chemische oplossingen om muggen van je af te houden:
- Middelen met 30% tot 50% DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) kunnen worden gebruikt door volwassenen en kinderen van 2 maanden of ouder, en zijn meerdere uren effectief. Middelen met minder DEET bieden korter bescherming en moeten vaker opnieuw worden aangebracht. [2]
X
Bron
- DEET kan de huid irriteren als je het te veel of te lang gebruikt. Het veroorzaakt bij sommige mensen zelfs ernstige reacties.
- Ondanks de geruchten is het (nog) niet bewezen dat DEET kanker kan veroorzaken. [3] X Betrouwbare bron National Pesticide Information Center Ga naar de bron
- Middelen met maximaal 15% picaridin. [4] X Bron
- Middelen met 30% tot 50% DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) kunnen worden gebruikt door volwassenen en kinderen van 2 maanden of ouder, en zijn meerdere uren effectief. Middelen met minder DEET bieden korter bescherming en moeten vaker opnieuw worden aangebracht. [2]
X
Bron
-
Overweeg een volledig natuurlijke oplossing. Experimenteer met middelen zonder chemicaliën, zoals Citronella (natuurlijke plantenolie). Teatree-olie en vitamine B schijnen bij sommige mensen ook goed te werken. Zoals bij elk product hangt de effectiviteit af van de situatie, van je eigen huid en van het soort mug waar je mee te maken hebt. Let echter wel op dat de zogeheten "alternatieve" middelen vaak niet op dezelfde manier onderzocht zijn als de middelen uit de winkel - doe dus zelf wat onderzoek en lees ervaringen van andere gebruikers voor je je geld eraan uitgeeft.
-
Draag losvallende shirts met lange mouwen en lange broeken als je naar buiten gaat. Een van de beste manieren om te zorgen dat je niet gestoken wordt is door je huid simpelweg te bedekken. Draag zo lang mogelijke mouwen en pijpen zodat je zoveel mogelijk huid bedekt. Zorg ook dat je kleding lekker los valt. Dit dient twee doelen: ten eerste is het veel comfortabeler in warme, vochtige omstandigheden waarin muggen goed gedijen. Ten tweede kunnen muggen soms door kleding heen steken als het heel strak op de huid zit, vooral als de stof dun is.
- Als je er geld voor hebt kun je bij kampeer- of outdoorwinkels speciale broeken en shirts kopen die van heel sterk maar licht materiaal zijn gemaakt. Deze kleding biedt maximale bescherming tegen muggenbeten en is relatief erg comfortabel om te dragen.
- Je kunt je kleding ook inspuiten met een insectenwerend middel voor extra bescherming.
-
Verspil geen geld aan een elektrische muggenlamp. Je doodt er heel veel insecten mee, maar over het algemeen worden alleen de onschuldige beestjes gedood. [5] X Bron Daarnaast geeft het ook een ontzettend smerig geluid als er een insect invliegt. Je kunt muggen beter doden met een speciaal apparaat dat hitte en CO2 gebruikt om de mug aan te trekken en ze dan te vangen.
-
Slaap onder een klamboe. Een klamboe is gemaakt van heel fijn gaas waardoor de lucht nog makkelijk kan circuleren, maar waar muggen en andere insecten niet doorheen kunnen. Hang de klamboe boven je bed en maak de bovenkant vast aan één of meerdere punten. Hang het zo op dat je er niet tegenaan ligt, want muggen kunnen wel door het gaas heen prikken als het jouw huid raakt. Controleer regelmatig of er geen gaten in je klamboe zitten en plak ze eventueel dicht met ducttape.
- Bescherm baby's van 2 maanden of jonger door een muggennet over het wiegje te bevestigen met een elastiek rondom, zodat het goed vastzit. [6] X Bron
Advertentie
-
Vermijd delen van de wereld waar veel muggen zitten. Helaas wonen muggen op elk continent, behalve op Antarctica. Ze komen vooral veel voor in warmere, vochtigere plaatsen, meestal rond de evenaar. Als je absoluut wilt voorkomen dat je door muggen wordt gestoken, ga dan niet naar de tropen.
- Muggen komen vooral veel voor in de jungles en moerassen van Midden- en Zuid-Amerika, Zuid- en Zuidoost-Azië, Sub-Saharisch Afrika en Oceanië.
- Als je niet zeker weet of het veilig is om naar een bepaald deel van de wereld af te reizen, kijk dan eens op de Center for Disease Control (CDC) Malaria Travel Information website. [7] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron Deze site geeft per land aan of malaria veel voor komt en of er resistentie tegen anti-malariamiddelen bestaat.
-
Vermijd stilstaand water. Muggen houden van water, vooral stilstaand water, dus vijvers, meren en moerassen zijn de hemel op aarde voor muggen, vooral in de zomer. De meeste muggensoorten leggen hun eitjes in stilstaand water, en sommigen kunnen hun eitjes zelfs in zout water leggen. [8] X Bron Blijf dus uit de buurt van stilstaand water, of het nu kleine plasjes zijn of grote meren, als je muggen wilt ontwijken.
- Veel muggensoorten blijven redelijk in de buurt van waar ze broeden. [9] X Bron Als je ver van stilstaand water vandaan blijft, kun je deze soorten goed vermijden.
-
Zorg dat er geen water blijft staan rondom je huis of kampeerplek. Het is heel makkelijk om per ongeluk de juiste omstandigheden te creëren voor muggen om te broeden. Een babybadje dat in de zomer meerdere dagen buiten blijft staan bijvoorbeeld, kan al snel een broeinest van muggen worden. Gooi al het stilstaande water bij je huis weg. Als je een zwembad hebt, dek het dan af als je het niet gebruikt, en behandel het water met chemische toevoegingen zoals chloor. Hier zijn nog wat plekken waar water in kan blijven staan:
- Oude autobanden of jerrycans
- Lege bloempotten
- Zwembaden
- Kuilen in de tuin
- Verstopte goten
-
Vermijd het "muggenseizoen". In de tropen zijn de verschillen tussen de seizoenen minimaal, dus gedijen de muggen daar in het warme weer het hele jaar door. In meer gematigde gebieden zoals Nederland zijn muggen echter alleen actief in de warmere maanden. In koudere perioden overwinteren de muggen, en de nieuwe volwassen muggen komen niet verder dan het larvale stadium. [10] X Bron
- Overstromingen hebben ook grote invloed op de hoeveelheid muggen. In sommige delen van de wereld, zoals de Nijl in Egypte, zijn regelmatig overstromingen. Het stilstaande water door de overstroming veroorzaakt een dramatische toename van de muggenpopulaties.
-
Zorg dat je het niet te warm krijgt. Dit advies is vooral belangrijk als je in een heet, vochtig klimaat bent. Muggen houden van warme lichamen, [11] X Bron dus als je koel blijft, kun je muggenbeten vermijden. Donkergekleurde stoffen absorberen meer warmte dan lichte kleuren, dus draag die ook liever niet. Probeer ook niet te veel te sporten. Naast dat je daardoor meer warmte gaat uitstralen, ga je zwaarder ademen. Kooldioxide, een van de gassen die je uitademt, wordt door de muggen al op grote afstand geroken. [12] X BronAdvertentie
-
Grijp de mug uit de lucht. Dit is erg moeilijk en hiervoor moet je veel oefenen, want de lucht die je bewegende hand verplaatst waarschuwt de mug al ver van tevoren.
-
Gebruik een vliegenmepper. De vliegenmepper, meestal van metaal of plastic, zit bevestigd aan een buigzaam handvat, waarmee je de kans om een stilzittende mug te raken drastisch vergroot. Je kunt ook je hand op eenzelfde manier gebruiken om mee te slaan.
-
Klap met twee handen. Twee handen zijn effectiever dan één, omdat de lucht die je met beide handen verplaatst de mug juist tussen de twee handen blaast.
-
Probeer de mug niet te vangen terwijl hij je prikt. Er bestaat een broodje aap verhaal dat zegt dat als je je spieren aanspant of je huid straktrekt wanneer een mug je bijt, zijn snuit in je huid vast blijft zitten en hij doordrinkt van je bloed tot hij ontploft. Er bestaat hiervoor geen enkel wetenschappelijk bewijs.
-
Vang de mug onder een kopje. Als bovengenoemde stappen niet werken, of als je het zielig vindt om een mug dood te slaan, kun je hem levend vangen en buiten vrijlaten. Zet langzaam een kopje over de mug een en schuif er een stuk papier onder. Dit is een vredelievendere oplossing dan de mug te doden. Hou het papier goed tegen het kopje aan en laat de mug in een geschiktere omgeving weer vrij.Advertentie
Tips
- Smeer mentholgel op je enkels, polsen en schouders.
- Vliegenmeppers zijn er in alle soorten en maten. Elk voorwerp dat je arm langer maakt en daardoor je zwaai versnelt is bruikbaar, dus ook een opgerolde krant.
- In Thailand kun je een citronellaplant zoeken en er een takje vanaf breken. De geur houdt muggen op afstand.
- Blijf niet te lang buiten.
Advertentie
Waarschuwingen
- Ultrasone muggenverjagers houden muggen weg door een heel hoog geluid te maken dat voor een mug klinkt als het geluid van de libelle, de natuurlijke vijand van de mug. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt.
- Onthou dat DEET een zeer giftige stof is. Gebruik het met mate, en alleen als muggen een daadwerkelijk gevaar voor de gezondheid vormen, zoals in de tropen.
- Muggen zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang - wees dan extra voorzichtig.
- Als je naar de jungle gaat, doe dan onderzoek of er malaria is.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.mimosq.org/mosquitobiology/mosquitobiology.htm
- ↑ http://wwwn.cdc.gov/travel/contentDengueTropicalSubTropical.aspx - CDC Outbreak Notice. Public domain resource.
- ↑ http://npic.orst.edu/factsheets/DEETgen.html
- ↑ http://wwwn.cdc.gov/travel/contentDengueTropicalSubTropical.aspx - CDC Outbreak Notice. Public domain resource.
- ↑ http://www.sciencedaily.com/releases/1997/07/970730060806.htm 1
- ↑ http://wwwn.cdc.gov/travel/contentDengueTropicalSubTropical.aspx - CDC Outbreak Notice. Public domain resource.
- ↑ http://www.cdc.gov/malaria/travelers/country_table/a.html
- ↑ http://jeb.biologists.org/content/10/1/27
- ↑ http://www.mosquitoes.org/LifeCycle.html
Advertentie