PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als het om zonnebrillen gaat, overtreft niets de klassieke Ray-Bans. Voor welke look jij ook gaat, Ray-Bans maken jou compleet. Zorg er alleen wel voor dat je niet bestolen wordt — wees een slimme consument. Weet wat het verschil is tussen een échte Ray-Ban en een goedkope namaak.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Zoeken naar gebreken van de bril

PDF download Pdf downloaden
  1. Alle Ray-Ban producten worden van hoogwaardig materiaal gemaakt, d.m.v. de meest gedetailleerde productieprocessen. Het plastic van Ray-Ban zonnebrillen wordt uit één stuk acetaat gemaakt en wordt met de hand gepolijst. Hierdoor zou je geen ruwe plekjes, inkepingen en vooral geen naden moeten zien. Zie je dat wel, dan zijn het overduidelijk replica's. [1]
    • Naden kunnen overall zitten op neppe Ray-Bans, maar ze zitten vooral op plekken zoals het bovenste randje van de bril boven de glazen en bovenop de pootjes die op je oren steunen.
  2. Houd je Ray-Bans vast. Draai ze een paar keer om. Gooi ze een heel klein beetje omhoog. Ze moeten wel iets wegen en ze moeten stevig aanvoelen. Ze moeten niet opvallend licht, dun of breekbaar aanvoelen. Als ze echt heel licht zijn, dan zijn ze waarschijnlijk niet echt.
    • Echte Ray-Bans hebben metalen steuntjes binnenin de pootjes die op je oren steunen. Die zorgen voor wat extra gewicht. Als je een model met doorzichtige pootjes hebt (bijvoorbeeld de Clubmaster Squares) [2] , dan zou je dit metaal moeten zien zitten. Zie je dat dan niet, dan is je bril nep.
  3. Kijk eens goed naar de glazen. Tik er zachtjes op met je nagel. Als ze eruit zien, voelen en klinken als echt glas, dan is dat een goed teken — veel Ray-Bans gebruiken echt glas. Wanneer je brillenglazen niet van echt glas zijn, dan betekent dat niet meteen dat je bril nep is, tenzij het er gewoon overduidelijk wat wazig en goedkoop uitziet.
    • Als je glazen niet van glas lijken te zijn, raak dan niet in paniek — sommige Ray-Ban modellen hebben glazen van ander materiaal, maar nog steeds wel materiaal van een hoogwaardige kwaliteit. [3] Voor alle duidelijkheid, volledig heldere brillenglazen zijn een teken dat jouw bril waarschijnlijk echt is. Een ander materiaal dan glas betekent niet meteen dat je bril nep is.
  4. Doe de bril open en bekijk ze vanaf de achterkant. De scharniertjes in de hoeken van de bril zouden van een hoogwaardig kwaliteit metaal gemaakt moeten zijn. Ze moeten echt aan de bril vastgeschroefd zitten en niet gelijmd, of in positie gehouden met goedkoop plastig — zoals eerder gezegd kan dit betekenen dat de bril nep is.
    • Veel Ray-Bans — maar niet alle — hebben een onderscheidend metalen scharniertje dat zeven vergrendelende ‘tandjes’ bevat. [4] Als je dit ziet, is dat een goed teken. Zie je dat niet, dan betekent dat niet altijd dat jouw bril nep is, aangezien bepaalde Ray-Ban types andere scharniertjes hebben (zoals Ray-Bans Aviators en Clubmasters).
  5. Bekijk je bril vanaf de voorkant. Bij de meeste Wayfarer- en Clubmaster-modellen zie je een klein, zilver, horizontaal ‘diamandje’ of ovaalvormig dingetje in de hoeken van de bril zitten. Deze moeten scherp en glanzend zijn. Je zou er geen laagje vanaf moeten kunnen schrapen en het moet eruitzien alsof je ze niet zomaar van de bril af zou kunnen trekken. Als de gravuren er echt niet zo uitzien, dan is de kans groot dat jouw bril niet echt is.
  6. De meeste Ray-Ban modellen hebben een klein, onopvallend ‘RB’ logo op de voorkant van één van de glazen. Het is klein en bevindt zich bij de rand van het glas en is makkelijker te zien als je er een licht op schijnt. Als jouw bril nep is, dan zie je dit of helemaal niet, of het ziet er nep en slordig uit.
    • Weet echter wel dat sommige modellen van vóór het jaar 2000 een ‘BL’ logo tonen. Dit staat voor ‘Bausch & Lomb’, de oorspronkelijke eigenaar van Ray-Ban. In 1999 heeft Bausch & Lomb het bedrijf verkocht aan het Italiaanse bedrijf Luxottica. [5] Dit nieuwe eigendom wordt weerspiegeld in het label en de verpakking van moderne Ray-Bans (zie hieronder).
  7. Nogmaals, alle onderdelen van Ray-Ban zonnebrillen worden van hoogwaardig materiaal gemaakt — zelfs de kleine neusbrug die op je neus steunt. Het moet gemaakt zijn van een stevig, comfortabel rubberachtig materie. Het moet niet breekbaar, glad of gemakkelijk verwijderbaar aanvoelen.
    • Ook kan je zoeken naar kleine ‘RB’ logo’s op het metalen middenstuk op de neusbrug. Dit is te zien op sommige, maar niet op alle Ray-Bans en kan een teken zijn van kwaliteit. [6]
  8. Bekijk je bril van de zijkant. Er moet een schuingedrukt ‘Ray-Ban’ logo staan. Bekijk dit goed — het zou zuiver en professioneel bevestigd moeten zijn. Als het logo er slecht gemaakt uitziet of als het erop lijkt dat het met bijvoorbeeld lijm is vastgeplakt, dan is je bril waarschijnlijk niet echt.
    • Uiteraard is er geen logo aanwezig op Ray-Ban modellen met erg dunne brillenpoten, zoals Aviators.
  9. Als je Wayfarer of Clubmaster Ray-Bans hebt, dan zou je een witte tekst aan de binnenkant van de brillenpoten moeten zien. Op de linkerpoot zie je het serie –en fabrieksnummer. Op de rechterpoot zie je het Ray-Ban logo, ‘Made in Italy’ en een gestileerd ‘CE’ logo (wat aantoont dat de bril gecertificeerd is om in Europa verkocht te mogen worden). Als deze tekst mist of als die vlekkerig of slecht geprint is, dan is je bril vrijwel zeker nep.
    • Als je nog steeds de originele verpakking van je Ray-Bans hebt, controleer dan of het serienummer van het label op de doos overeenkomt met die op de bril zelf. Komen ze niet overeen, dan klopt er iets niet!
    • Nogmaals, de pootjes van Aviators zijn zo dun dat er geen tekst op de binnenkant van de pootjes staat.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Controleren op goede verpakking

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je jouw bril nieuw hebt gekocht, zou die in een doos verkocht moeten zijn met een groot wit verzendlabel. Op dit label staat belangrijke informatie ter identificatie — als dit label afwezig is, dan is je bril waarschijnlijk nep. Officiële dozen van Ray-Bans moeten de volgende informatie bevatten: [7]
    • Modelnummer: Begint met ‘RB’ if ‘0RB’, gevolgd door vier nummers.
    • Submodelnummer: Begint met een letter, gevolgd door vier nummers.
    • Code van het lenstype: Combinatie van één letter en één nummer (bijv. ‘2N’).
    • Dikte van de lens (in mm): Een nummer van twee cijfers.
  2. Alle Ray-Bans hebben een eigen brilhouder — als die van jou dat niet had (en je hebt hem bijvoorbeeld in een plastic zakje gekregen), dan zou het kunnen duiden op een replica, tenzij je de bril bij een aftermarket vandaan hebt. De brilhouder moet de volgende kenmerken van goed vakmanschap vertonen: [8]
    • Een scherp, glimmend goud logo links op de voorkant. Het logo moet ‘100% UV Protection – Ray Ban – Sunglasses by Luxottica’ tonen.
    • Een Ray-Ban logo op het knoopje.
    • Getextureerd materiaal van echt leer (en dat ook zo aanvoelt).
    • Een hard en beschermend voorgedeelte.
    • Nauwkeurig naaiwerk.
  3. Echte Ray-Bans zijn vaak verpakt met een klein boekje waarin het aangeschafte product staat beschreven en waarin wat afbeeldingen te zien zijn. Dit boekje moet vlekkeloos geprint zijn van een goede kwaliteit, ietwat glanzend papier. De boekjes zijn volledig gecontroleerd en bewerkt voordat ze zijn gecontroleerd. Als er spelfouten, grammaticafouten of feitelijke fouten in staan, dan is dat geen goed teken.
  4. Bij Ray-Bans krijg je bijna altijd een klein brillendoekje. Als je deze niet hebt gekregen, dan is je bril misschien niet echt. Hetzelfde geldt wanneer het doekje slecht gemaakt is. Controleer op de volgende defecten:
    • Vlekjes of andere tekens van eerder gebruik
    • Dunne, ruwe of een wat aangevreten textuur
    • Losse naadjes
    • Goedkoop uitziend materiaal
  5. Ray-Bans worden verkocht met een stickertje op het glas als een teken van goede kwaliteit. Deze sticker is zwart met goud (niet geel) en heeft een Ray-Ban logo in het midden. De tekst om de rand zegt: ‘100% UV Protection’ en ‘Sunglasses by Luxottica’. De volgende defecten kunnen zorgen wekken:
    • Missende of verkeerd gespelde tekst
    • Logo dat niet precies in het midden staat
    • Lijm onder de sticker (het zit niet vastgelijmd zoals bij een normale sticker)
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Oordelen over de verkoper

PDF download Pdf downloaden
  1. Helaas verkoopt niet iedereen echte Ray-Bans, maar wordt er vaak misbruik gemaakt van de onwetendheid van de consument door goedkope replica’s te verkopen. Om er zeker van te zijn dat jij niet wordt opgelicht, moet je alleen kopen bij verkopers die een vergunning hebben om Ray-Bans te mogen verkopen.
    • Via de store locator op de officiële Ray-Ban website kan je winkels vinden die het recht hebben om Ray-Bans te verkopen. [9]
  2. Net als bij veel luxegoederen worden ook Ray-Bans nagemaakt en extreem goedkoop verkocht. Ook al variëren verschillende modellen heel erg in prijs, goedkoop zullen Ray-Bans nooit zijn. Ray-Bans zijn hoogwaardige producten, handgemaakt van het best verkrijgbare materiaal. Dat is dan ook te merken aan de prijs. Wees skeptisch wat betreft opvallend lage prijzen, zelfs als de verkoper zegt dat het een aanbieding is.
    • Om de prijzen te verduidelijken: Wayfarer-modellen variëren van zo’n €60 tot €300. [10]
  3. Als je niet zeker weet of een verkoper betrouwbaar is, riskeer dan niet dat je wordt opgelicht. Koop jouw Ray-Bans op de officiële Ray-Ban website, ray-ban.com/Netherlands. Op deze website zal je ieder model kunnen vinden. Deze optie is altijd beter dan een verdachte verkoper.
  4. De kwaliteit van replica’s is veel minder dan de kwaliteit van echte Ray-Bans. Replica's zijn vaak slecht gemaakt, gaan snel kapot en zien er simpelweg veel slechter uit. Daarnaast zijn er nog wat belangrijke, minder overduidelijke verschillen: [11]
    • Replica’s beschermen je ogen niet goed tegen UV straling. Wanneer je een zonnebril draagt zonder UV bescherming, kan dat nog slechter zijn voor je ogen dan helemaal geen zonnebril. [12]
    • Op replica’s krijg je vrijwel nooit garanties. Als ze kapot gaan, wat in vergelijking met echte Ray-Bans snel kan gebeuren, zal je dus geen vergoeding krijgen.
    • Replica’s kunnen gemaakt zijn in fabrieken die hun werknemers uitbuiten. Door nepproducten te kopen, steun je (onbewust) een illegale handel en misschien ook uitermate slechte arbeidsomstandigheden.
    Advertentie

Tips

  • Controleer de Ray-Ban print links en rechts op de bril.
  • Het garantiebewijs moet geen fouten in tekst en layout bevatten en moet vlekkeloos gemaakt zijn.
  • Meestal krijg je alleen bij het Wayfarer-model een boekje met gedetailleerde Ray-Ban iconen.
  • Overweeg de prijs die je voor je Ray-Bans hebt betaald. De prijs zegt vaak veel, dus als je jouw Ray-Bans tegen een redelijke prijs hebt gekocht, dan is dat een goed teken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Goed licht voor inspectie
  • Een bril, mocht je die nodig hebben om van dichtbij beter te kunnen zien
  • Een lijst met modelnummers, afkomstig van de Ray-Ban website

Over dit artikel

Deze pagina is 18.108 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie