Pdf downloaden Pdf downloaden

Een schone navelpiercing is essentieel als je wilt dat een pas gezette piercing goed geneest en niet ontstoken raakt. Het schoonmaken duurt maar een paar minuten per dag en zorgt ervoor dat je piercing er nog jaren goed uit zal zien. Lees snel verder om erachter te komen wat je bij het schoonmaken van je navel wel en niet moet doen en hoe je ontstekingen het beste kunt behandelen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je piercing schoonmaken

Pdf downloaden
  1. Een navelpiercing moet minimaal een, maar liever twee keer per dag goed schoongemaakt worden.
    • De makkelijkste manier om je piercing schoon te maken is onder de douche. Maak van je hand een kommetje dat je onder de piercing houdt. Laat hier warm, schoon water inlopen. Probeer te vermijden dat je piercing in aanraking komt met zeep of andere doucheproducten. Dit kan ontstekingen veroorzaken en de huid rond de piercing uitdrogen.
  2. Gebruik een vloeibare antibacteriële zeep (met als actief ingrediënt triclosan) en verspreid enkele druppels over je handpalm. Laat de zeep opschuimen en verspreid het sop vervolgens over de piercing om ontstekingen te voorkomen en het genezingsproces te versnellen. Doe dit tijdens de genezingsperiode van de piercing een of twee keer per dag.
    • Meng om een zoutoplossing maken een theelepel zeezout met een half kopje gekookt water. Laat het water iets afkoelen en giet het dan in een schoon glas.
    • Gebruik geen zout met jodium of andere vormen van keukenzout. Deze kunnen namelijk voor irritatie zorgen. Je kunt in plaats van zeezout echter wel een zoutoplossing uit de winkel gebruiken.
    • Zet de rand van het glas onder je navelpiercing en druk het glas dan snel over de piercing heen. Druk het goed tegen je buik zodat er geen water uit het glas lekt.
    • Ga op de bank of op bed liggen en geef de piercing 10 à 15 minuten de tijd om de zoutoplossing op te nemen. Leg eventueel een handdoek neer, mocht je bang zijn dat de oplossing begint te lekken.
    • Spoel de piercing vervolgens grondig na met schoon water en dep hem droog met een stuk keukenpapier. Gebruik geen handdoek of washandje; hierin houden zich regelmatig bacteriën verborgen.
  3. Tijdens de genezingsperiode van je piercing zal er doorzichtig of wittig vocht uit de wond komen. Dit is volkomen normaal. Het kan echter voorkomen dat het vocht zich ophoopt en zo een korstje om de piercing vormt. Mocht zich een korstje om je piercing ontwikkelen, schrik dan niet! Ook dit is volkomen normaal.
    • Om korstjes te verwijderen kun je het wattenstaafje het beste met warm water nat maken. Gebruik het staafje vervolgens om de korstjes voorzichtig van de piercing weg te wrijven. Trek de korstjes nooit met je vingers weg; dit kan ontstekingen veroorzaken.
    • Als je de korstjes niet regelmatig verwijderd, kunnen ze rond het sieraad erg hard worden. Dit kan het bewegen van de piercing erg pijnlijk maken en het genezingsproces vertragen.
  4. Lavendelolie is een natuurlijk product dat het genezingsproces versnelt en zwellingen en gevoeligheid rond de piercing vermindert.
    • Was je handen met antibacteriële zeep. Laat vervolgens enkele druppels lavendelolie op een schoon wattenstaafje vallen en wrijf hiermee rond de piercing.
    • Beweeg het ringetje of staafje voorzichtig heen en weer om te zorgen dat de lavendelolie ook in de wond terechtkomt. Gebruik een tissue om overgebleven olie van de huid weg te vegen.
    • Je kunt lavendelolie bij de drogist of apotheek kopen. Let er hierbij wel op dat op de verpakking is aangeduid dat de olie medicinaal is. Zo weet je zeker dat de olie zo puur mogelijk is en verklein je de kans op huidirritatie.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Wat je beter kunt vermijden

Pdf downloaden
  1. Hoewel het op het eerste gezicht een goed idee lijkt om je piercing vaker dan twee keer per dag schoon te maken, kan dit ervoor zorgen dat de natuurlijke olies van je huid uit balans raken. Hierdoor ontstaat de kans dat de piercing uitgedroogd en geïrriteerd raakt.
    • Maak de piercing na het sporten of als je erg hebt gezweet wél een keer extra schoon. Zweet kan namelijk ook voor irritatie zorgen.
  2. Deze middelen drogen de huid namelijk uit, waardoor irritatie ontstaat.
    • Ook belemmeren deze middelen de groei van nieuwe, gezonde cellen in de piercing, waardoor het genezingsproces vertraagt.
  3. Deze producten zijn namelijk niet bedoeld voor wondjes (zoals piercings), maar voor andere vormen van huidirritatie waarbij de huid gesloten is. Zalven zouden alleen maar voor meer vocht in de wond zorgen, waardoor de huid geen zuurstof meer krijgt en het genezingsproces vertraagd wordt.
  4. Probeer je piercing de eerste 3 tot 4 weken zo min mogelijk heen en weer te bewegen of te draaien. Dit irriteert de huid en zorgt ervoor dat de wond alleen maar groter wordt. Ook hierdoor vertraagt het genezingsproces.
    • Als je het sieraad regelmatig heen en weer beweegt, raak je de piercing vaker aan dan nodig. Hierdoor kan je de wond aan bacteriën blootstellen, wat tot ontstekingen kan leiden.
  5. Zorg de eerste paar weken nadat je je piercing hebt laten zetten dat je geen strakke kleding draagt. Broeken met een hoge taille, strakke tanktops en panty's kun je voorlopig beter in de kast laten liggen. Strakke kleding zorgt namelijk voor extra druk op de wond, wat pijnlijk is en het genezingsproces bovendien vertraagt.
    • 's Nachts en tijdens het sporten kun je je piercing beschermen door er een pleister overheen te plakken. Zo voorkom je dat er teveel druk op de wond ontstaat of je piercing ergens achter blijft haken.
  6. Haal je piercing er zolang de wond nog niet genezen is niet uit. Navelpiercings groeien razendsnel dicht en als je het sieraad te snel verwijdert (zelfs als het maar heel kort is), zou het kunnen dat je het er niet meer terug in krijgt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Ontstekingen behandelen

Pdf downloaden
  1. Het kan voorkomen dat je piercing ondanks een goede verzorging ontstoken raakt. Als dit het geval is, kun je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen om te voorkomen dat de ontsteking verergert. De hoofdsymptomen van een ontstoken piercing zijn:
    • Extreme roodheid en zwelling rond de piercing.
    • Pijn of gevoeligheid bij het aanraken of bewegen van het sieraad.
    • Groene of bloederige pus die uit de wond lekt.
  2. Een warm kompres kan helpen de ontsteking te verminderen. Leg hiervoor een washandje in warm water, wring het uit en druk het drie minuten tegen de piercing. Doe dit 3 à 4 keer per dag.
  3. Maak de wond na afloop van het kompres schoon met een antiseptisch middel. Vergeet niet de piercing vervolgens grondig na te spoelen met water. Maak hem tot slot droog met een stuk keukenpapier en breng een dun laagje antibacteriële crème aan.
  4. Haal het sieraad 'nooit' uit de wond. Door dit te doen, kan de wond zich sluiten, waardoor de ontsteking onbereikbaar wordt. Dit maakt de behandeling van de infectie een stuk moeilijker en dus is het beter om het sieraad te laten zitten tot de ontsteking verdwenen is.
  5. Als de ontsteking binnen 24 uur niet vermindert of je koorts of rillingen hebt, is het van groot belang dat je even bij je huisarts langsgaat. Hij kan je een antibioticum voorschrijven om de infectie te verhelpen.
    Advertentie

Tips

  • Controleer als je piercing toch ontstoken raakt eerst of je niet allergisch bent voor het metaal. Hoewel de meeste piercers chirurgisch roestvrij staal gebruiken, doen ze dit niet allemaal. Mocht je twijfelen, bel hier dan met je piercer over en ga langs bij je huisarts.
  • Als je je piercing goed verzorgt, is de kans op ontstekingen klein.
  • Het is normaal dat je piercing de eerste dagen wat bloedt.
  • Je kunt zeep zonder kleurstoffen gebruiken (bijvoorbeeld van Neutral).
  • In het begin kan het pijnlijk zijn om het sieraad tijdens het schoonmaken te bewegen. Dit is echter wel noodzakelijk om ook het gebied onder de piercing goed schoon te krijgen.
  • Dettol is voor ontstoken piercings een echte aanrader.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik geen zout met jodium of reinigers met alcohol.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.467 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie