Ben ik neurodivergent?
Neurodivergent is een term die gebruikt wordt om mensen te beschrijven van wie de hersenen op een unieke manier werken. Het is een parapluterm zonder een vaste lijst van symptomen en signalen, maar een test als deze kan je nog steeds helpen om jezelf beter te kunnen begrijpen -- en je helpen om erachter te komen of je neurodivergent of neurotypisch bent.
Beantwoord enkele eenvoudige vragen om meer te weten te komen over hoe je hersenen de wereld om je heen verwerken. Klik op 'Test starten' om te beginnen.
Weet dat deze test geen vervanging is voor een officiële diagnose. Roep medische hulp in als je meer te weten wilt komen.
Overzicht van vragen
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
- Zeer mee eens
- Mee eens
- Neutraal
- Mee oneens
Meer tests
'Neurotypisch' is een parapluterm die gebruikt wordt om mensen te omschrijven die niet in een bepaalde ervaringscategorie vallen. De term neurodivergent wordt bijvoorbeeld gebruikt om autisme, ADHD, OCD, dyslexie en andere aandoeningen te omschrijven. Het is dus heel eenvoudig -- als je niet behoort tot een van de neurodivergente categorie\u00ebn, dan ben je neurotypisch.
Als je neurotypisch bent, betekent dat dan dat je niet uniek bent? Zeker niet. Je gedachten, gevoelens, overtuigingen en ervaringen mogen er gewoon zijn en zijn van jou persoonlijk. En we vinden die 'jou' geweldig!","edit_links":[{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/De-tekenen-van-dyslexie-herkennen"},{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Andere-mensen-helpen"}],"link_data":[{"title":"De tekenen van dyslexie herkennen","id":15796,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/De-tekenen-van-dyslexie-herkennen","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/9\/93\/Recognize-Signs-of-Dyslexia-Step-14-Version-3.jpg\/-crop-200-200-200px-Recognize-Signs-of-Dyslexia-Step-14-Version-3.jpg","alt":"De tekenen van dyslexie herkennen"},{"title":"Andere mensen helpen","id":13975,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Andere-mensen-helpen","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/e\/e9\/Help-Melancholic-People-Step-6.jpg\/-crop-200-200-200px-Help-Melancholic-People-Step-6.jpg","alt":"Andere mensen helpen"}],"minimum":0},{"text":"Er is een kans dat je neurodivergent bent.","meaning":"Uit je antwoorden blijkt dat er een kans is dat je neurodivergent bent, maar dit is niet 100% zeker. Je deelt enkele klassieke neurodivergente ervaringen, maar je kunt ook nog steeds neurotypisch zijn. Dus wat nu? We zijn blij dat je dat vraagt!
Als je denkt dat je wellicht neurodivergent bent, dan kan het een goed idee zijn om naar de huisarts te gaan. Dat is immers de enige manier om een doorverwijzing te krijgen naar een medische professional die een offici\u00eble diagnose kan stellen. Neurodivergentie omvat een breed scala aan unieke ervaringen, en een arts kan je helpen om erachter te komen welke ervaring (als daar sprake van is) bij je past.
En als je geen diagnose wilt, dan hoeft dat je er niet van te weerhouden om de problemen aan te pakken waar je mee zit. Hieronder kun je enkele artikelen vinden om je te helpen om de symptomen die je ervaart aan te pakken:","edit_links":[{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Meer-aandacht-hebben-voor-details"},{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Met-angst-omgaan"}],"link_data":[{"title":"Meer aandacht hebben voor details","id":13054,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Meer-aandacht-hebben-voor-details","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/e\/e2\/Improve-Attention-to-Detail-Step-12.jpg\/-crop-200-200-200px-Improve-Attention-to-Detail-Step-12.jpg","alt":"Meer aandacht hebben voor details"},{"title":"Met angst omgaan","id":6465,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Met-angst-omgaan","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/b\/ba\/Deal-With-Anxiety-Step-16.jpg\/-crop-200-200-200px-Deal-With-Anxiety-Step-16.jpg","alt":"Met angst omgaan"}],"minimum":0},{"text":"Het lijkt erop dat je neurodivergent bent.","meaning":"Uit je antwoorden blijkt dat je waarschijnlijk neurodivergent bent. Het kan zijn dat je soms het gevoel hebt dat je dingen anders ervaart dan de mensen om je heen. Misschien ben je tegen obstakels aangelopen op school, op je werk of bij sociale aangelegenheden waar andere mensen geen last van lijken te hebben. De waarheid is dat neurodivergentie een scala aan verschillende problemen omvat -- maar het kan er ook voor zorgen dat je op een prachtige, unieke manier denkt of voelt. Dat vinden we geweldig!
Als je een officieel antwoord wilt, dan is de volgende stap om naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing naar een specialist. Een specialist kan je helpen om jezelf beter te leren begrijpen en kan je meer inzicht geven in welke diagnose het beste bij je past. Neurodivergentie omvat een breed scala aan ervaringen, dus om jezelf beter te leren begrijpen en de beste zorg te krijgen, is het belangrijk om naar een arts te gaan.
Hieronder kun je enkele artikelen vinden om beter om te kunnen gaan met dingen in je dagelijks leven. Bekijk ze eens!","edit_links":[{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Je-concentreren"},{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Omgaan-met-een-autistisch-persoon"}],"link_data":[{"title":"Je concentreren","id":11236,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Je-concentreren","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/6\/6b\/Focus-Step-17-Version-3.jpg\/-crop-200-200-200px-Focus-Step-17-Version-3.jpg","alt":"Je concentreren"},{"title":"Omgaan met een autistisch persoon","id":17152,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Omgaan-met-een-autistisch-persoon","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/b\/b2\/Help-Someone-with-Depression-Step-26-Version-2.jpg\/-crop-200-200-200px-Help-Someone-with-Depression-Step-26-Version-2.jpg","alt":"Omgaan met een autistisch persoon"}],"minimum":0}]" class="quiz_results_data"/>
Meer over het neurodivergente brein
De term ‘neurodivergent’ omvat niet één bepaalde ervaring of een specifieke reeks symptomen. Het is in plaats daarvan een parapluterm die gebruikt wordt om mensen te omschrijven die niet neurotypisch zijn. Wanneer mensen het over neurodivergentie hebben, bedoelen ze vaak ADHD (aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis), OCD (obsessief-compulsieve stoornis) en autisme. Er zijn echter een hoop andere vormen van neurodivergentie. Artsen onderscheiden de volgende vormen van neurodivergentie:
ADHD (aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis). Er zijn drie soorten ADHD: onoplettend (vroeger ADD genoemd), hyperactief en een combinatie van deze twee. De symptomen voor deze soorten verschillen, maar over het algemeen hebben mensen met ADHD vooral moeite om zich ergens lang op te kunnen concentreren.
OCD (obsessief-compulsieve stoornis). OCD wordt gekenmerkt door obsessies, dwanghandelingen of een combinatie daarvan. Deze aandoening kan enorm veel stress veroorzaken bij de persoon in kwestie en kan zijn of haar leven ernstig verstoren.
Autismespectrumstoornis (ASS). Autisme omvat een breed scala aan ervaringen en symptomen. Het wordt over het algemeen gekenmerkt door problemen op sociaal vlak, herhalend gedrag/handelingen, spraakproblemen en problemen met non-verbale communicatie. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut heeft 2,1% van de Nederlandse kinderen tussen de 4 en 12 jaar autisme.
Syndroom van Down. Mensen met het syndroom van Down hebben een extra chromosoom. Er zijn drie vormen van dit syndroom: trisomie-21, translocatiesyndroom van Down en mosaïcisme. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere een trage spraak- en taalontwikkeling, problemen met het lange- en kortetermijngeheugen en lichte tot matige verstandelijke beperkingen.
Dyscalculie. Dit is een leerstoornis op het gebied van rekenen. Mensen met deze stoornis hebben moeite met het aanleren van wiskundige vaardigheden en het begrijpen van concepten op basis van getallen.
Dysgrafie. Dit is een leerstoornis in het vermogen om te schrijven. Mensen met deze stoornis hebben moeite om te leren schrijven en hebben vaak problemen met spelling, spaties en het kiezen van de juiste woorden.
Dyslexie. Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen en schrijven, evenals andere taalgerelateerde vaardigheden. Deskundigen schatten dat 7% van de mensen wereldwijd er last van heeft.
Dyspraxie. Dit is een ontwikkelingsstoornis bij het verwerken van informatie uit het lichaam, met name uit spieren en gewrichten. Mensen met dyspraxie hebben moeite met motorische taken en bewegen. Ze kunnen tegen problemen oplopen bij het sporten en autorijden, en evenwichtsproblemen hebben.
Bipolaire stoornis. Dit is een psychische stoornis waarbij er sprake is van wisselende stemmingen en energieniveaus. Er zijn drie vormen: bipolaire stoornis I, bipolaire stoornis II en een cyclothyme stoornis.
Syndroom van Prader-Willi. deze genetische aandoening kan verschillende lichamelijke en psychische klachten veroorzaken, waaronder een constant hongergevoel, ongeacht hoeveel iemand gegeten heeft.
Prikkelverwerkingsstoornis. Deze genetische aandoening zorgt dat je hersenen externe prikkels minder goed kunnen verwerken, wat tot een chronisch gevoel van ongemak kan leiden.
Sociale angst. Mensen met deze angststoornis zijn bang voor wat anderen van hun vinden. Dit kan sterk van invloed zijn op hun gedrag en hoe gelukkig ze zich voelen.
Syndroom van Gilles de la Tourette. Deze aandoening tast het zenuwstelsel aan, waardoor er tics ontstaan, oftewel bewegingen waar de persoon in kwestie geen controle over heeft.
Syndroom van Williams. Deze multisysteemaandoening veroorzaakt meestal hart- en vaatproblemen, evenals een aantal verschillende mogelijke leerstoornissen.
Wil je hier meer over weten?
Bekijk onderstaande bronnen eens voor meer informatie over neurodivergentie: