PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Nijnagels ontstaan wanneer de huid langs de zijkanten van je vingernagels en in de buurt van je nagelriemen begint te schilferen en scheurt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een droge huid en ontstaan er pijnlijke, vervelende wondjes. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om je nijnagels te behandelen en ze sneller te laten genezen. Met behulp van enkele eenvoudige nagelverzorgingsproducten en eerstehulpmiddelen zouden je handen binnen enkele dagen genezen moeten zijn. Zorg dat je de basisrichtlijnen voor wondverzorging opvolgt om je nijnagels schoon te houden en een nog pijnlijkere infectie te voorkomen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De nijnagel afknippen

PDF download Pdf downloaden
  1. Wikkel een kleine pleister strak om je vinger om de nijnagel te bedekken als je hem niet direct af kunt knippen. Zo voorkom je dat de nijnagel nog verder losscheurt totdat je thuis bent of op een andere plek bent waar je de nijnagel op de juiste manier kunt behandelen. [1]
    • Als je gescheurde huid bloedt, oefen dan ongeveer tien minuten druk uit met een schoon en droog vel keukenpapier of een doek en plak dan een pleister op de plek.
  2. Maak je handen nat onder de warme kraan en smeer ze grondig in met zeep. Spoel je handen af totdat alle zeepresten verdwenen zijn. [2]
    • Een nijnagel is eigenlijk gewoon een wond, en het is dus belangrijk om de plek schoon te houden om een infectie te voorkomen.
    • Het warme water maakt je huid ook zachter en zorgt ervoor dat je de nijnagel gemakkelijker kunt behandelen.
  3. Je handen moeten droog zijn, zodat je zalf aan kunt brengen en een pleister kunt plakken na het verwijderen van de nijnagel. Wees voorzichtig, zodat de nijnagel niet nog verder losscheurt.
    • Als je geen schone handdoek hebt, gebruik dan vellen keukenpapier of schud het water van je handen en laat ze aan de lucht drogen. Gebruik geen vieze handdoek, want dan kunnen er vuildeeltjes en bacteriën in je gescheurde huid terechtkomen.
  4. Doe de nagelriemknipper in een klein bakje. Giet genoeg ontsmettingsalcohol, isopropylalcohol of waterstofperoxide in het bakje om de nagelriemknipper te bedekken. Laat hem dan ten minste tien seconden in het middel weken. Haal de nagelriemknipper uit de vloeistof en veeg hem droog met een schone handdoek. [3]
    • Als je geen nagelriemknipper hebt, dan kun je ook een nagelschaartje of een nagelknipper gebruiken.
    • Als je geen ontsmettende vloeistof in huis hebt, dan kun je je hulpmiddel schoonmaken met warm water en zeep.
  5. Knip voorzichtig de losse en ruwe stukken dode huid af, zodat ze niet ergens achter blijven haken en nog verder losscheuren. Laat de zachte, gevoeligere, levende huid die zich dichter bij je nagels en nagelriemen bevindt met rust. [4]
    • Als de nijnagel zich aan je dominante hand bevindt en het lastig voor je is om hem af te knippen met je niet-dominante hand, vraag dan iemand om hem voor je af te knippen.

    Waarschuwing : bijt en kauw niet op je nijnagels om te ze kunnen verwijderen. Er kunnen bacteriën uit je mond in de wond terechtkomen en je huid kan verder losscheuren, waardoor de nijnagel erger wordt.

    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De nijnagel helpen genezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Knijp een klodder antibacteriële zalf op een schone vingertop. Smeer de zalf voorzichtig op de nijnagel totdat hij er volledig mee bedekt is. [5]
    • De zalf houdt de nijnagel vochtig, zodat hij sneller geneest en je geen infectie krijgt terwijl de wond geneest.
  2. Wikkel voorzichtig een kleine pleister rondom je vinger om je nijnagel te bedekken. Zo blijft de nijnagel nergens achter haken en scheurt de huid niet verder los terwijl hij geneest. [6]
    • De pleister voorkomt ook dat er vuildeeltjes en bacteriën in de wond terechtkomen, zodat hij niet geïnfecteerd raakt en het genezingsproces niet verhinderd wordt.
  3. Haal de pleister voorzichtig van je vinger en was je handen met warm water en zeep om de nijnagel schoon te maken. Droog je handen vervolgens af met een schone handdoek. Bedek de nijnagel weer met een laagje zalf en wikkel een nieuwe pleister om de plek. [7]
    • De nijnagel zou in vijf tot zeven dagen genezen moeten zijn, als je hem maar iedere dag op deze manier verzorgt.

    Waarschuwing : als je nijnagel na ongeveer een week nog niet genezen lijkt te zijn, ontstoken is of erger lijkt te worden, ga dan naar de huisarts om de plek te laten onderzoeken. [8]

  4. Smeer je handen twee tot drie keer per dag in met een vochtinbrengend middel om het ontstaan van nieuwe nijnagels te voorkomen. Breng na het wassen van je handen of meerdere keren per dag ongeparfumeerde lotion op je handen aan om te voorkomen dat je nagelriemen uitdrogen. Doe voor het slapengaan een druppel nagelriemolie op iedere vinger op de plek waar je nagelriem overgaat in je nagel om de huid ‘s nachts gehydrateerd te houden. [9]
    • Nijnagels worden veroorzaakt door een droge huid, dus als je je huid goed hydrateert nadat je nijnagel genezen is, is de kans kleiner dat er een nieuwe nijnagel ontstaat.
    Advertentie

Tips

  • Nijnagels ontstaan vaker bij koud weer, waardoor je huid sterker uit kan drogen. Smeer je handen vaak in met een vochtinbrengend middel en draag handschoenen om je vingers tegen koud weer te beschermen.
  • Als je nagelriemen erg droog en rafelig zijn, denk er dan over om een manicure te ondergaan om ze bij te werken en pijnlijke nijnagels te voorkomen.
  • Als je huid en nagels bijzonder droog zijn, denk er dan over om een tijdje geen nagellak en nagellakverwijderaar te gebruiken. Deze producten bevatten agressieve chemische stoffen en kunnen je huid en nagels op den duur uitdrogen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Kauw en bijt niet op je nijnagels om ze te verwijderen. Daardoor kunnen ze geïnfecteerd raken en kan de huid nog verder losscheuren.
  • Roep medische hulp in als de huid rondom je nagelbed losgescheurd is, je diepe snijwonden hebt of je nijnagel na ongeveer een week nog niet genezen is.
Advertentie

Benodigdheden

  • Water
  • Zeep
  • Handdoek
  • Nagelriemknipper
  • Pleisters
  • Antibacteriële zalf
  • Vochtinbrengend middel
  • Nagelriemolie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.795 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie