Pdf downloaden
Pdf downloaden
Zelfverzekerd zijn kan een hele uitdaging vormen wanneer je in potentieel lastige situaties verkeert, zoals: meedoen aan een sportieve competitie, praten met iemand waar je graag iets mee zou willen beginnen, een toespraak houden, nieuwe mensen leren kennen, of een opmerking maken in de klas. Gelukkig kun je je zelfvertrouwen nu meteen vergroten door positief te gaan denken over jezelf, realistisch na te denken over een situatie, je op een zelfverzekerde manier te gaan gedragen, en technieken te gebruiken voor het beheersen van je angstige of nerveuze gevoelens die je hebt over een bepaalde situatie.
Stappen
-
Oefen positief te denken. Stel dat je bezig bent met de voorbereiding voor en presentatie op je werk of op school. Je wilt graag zelfverzekerd zijn en evenwichtig overkomen voor je publiek. Maar je voelt je niet zo zelfverzekerd als je wel zou willen en bent bang dat je een fout gaat maken. Positief denken kan je zelfvertrouwen enorm verbeteren en je helpen bij het omgaan met eventuele moeilijkheden. Dit heeft te maken met het idee dat je zelfbeeld van invloed is op je gedrag. [1] X Bron Als je negatief denkt (Ik ga falen. Dit is te moeilijk. Ik ga mezelf voor schut zetten), dan wordt de kans vergroot dat je negatief gedrag vertoont (zoals struikelen over je woorden, te veel zweten door overmatige nervositeit, etc.). Als je positief denkt (Ik ga slagen. Dit is absoluut te doen. Ik ga m’n uiterste best doen) wordt de kans op positief gedrag (duidelijk spreken en het behouden van een kalme fysiologische respons) groter.
- Focus op de positieve aspecten van jezelf en wat je goed doet. Ben je goed in het aan het lachen maken van mensen? Misschien kun je wat humor toepassen in je presentatie om de boel wat op te vrolijken.
- Noem snel zoveel mogelijk positieve kwaliteiten die je met je meedraagt als je kunt bedenken. Een aantal voorbeelden kunnen zijn: passie voor het onderwerp, je opleidingsniveau, je vermogen om andere mensen aan het lachen te maken, eerlijkheid en overtuigingskracht.
-
Ondersteun jezelf door zelfmotivatie. Het gebruik van positieve affirmaties en zelfmotivatie helpt bij het verbeteren van je zelfverzekerdheid en het verminderen van cognitieve angst. [2] X Bron [3] X Bron
- Gebruik positieve bevestigingen wanneer je minder zelfvertrouwen hebt, zoals: “Ik kan dit! Ik ben sterk. Go!” [4] X Bron
-
Vraag om validering of feedback. Het versterken van en positieve gedachten over het zelf kan nog verder toenemen door de omgang met andere mensen. [5] X Bron
- Vraag een vriend, familielid of collega om je een peptalk te geven. Vraag de ander om je te vertellen waar je goed in bent en dat alles wel goed komt (geruststelling geven).
- Zorg ervoor dat je niet te vaak om hulp vraagt bij taken die je ook wel alleen aankunt, omdat je daarmee anders je afhankelijkheid verhoogt en je zelfvertrouwen afneemt. Vraag om feedback, maar blijf wel zelfstandig.
Advertentie
-
Gebruik geleide verbeelding of visualisatie. Het gebruiken van de verbeelding helpt bij het vergroten van je zelfvertrouwen. [6] X Bron
- Probeer een verbeeldingstechniek waarbij je je kunt richten op het bereiken van zelfvertrouwen. Stel jezelf voor als volledig zelfverzekerd en bezig met het bereiken van je doel. Wat ben je aan het doen? Wat gebeurt er om je heen? Hoe voelt het? Wie is erbij? Waar denk je aan?
-
Wees duidelijk over je doelen. Het stellen van doelen vergroot het zelfvertrouwen, omdat het ons het gevoel geeft dat we naar iets positiefs toe aan het werken zijn. [7] X Bron Focus op het soort doelen dat je hebt voor de huidige situatie. Wellicht is je doel dat je bijvoorbeeld met je presentatie een heldere en duidelijke boodschap wilt uitleggen, er zeker van wilt zijn dat het aankomt, en dat je zelfverzekerd overkomt. Hoe meer doelen je bereikt, hoe zelfverzekerder je kunt worden.
- Denk na over het doel van je activiteit. Vraag jezelf af, “Wat hoop ik hiermee te winnen?”
- Stel specifieke doelen voor dat wat je wilt gaan doen. Focus jezelf op het bereiken van deze doelen in plaats van te denken aan wat er allemaal verkeerd kan gaan.
-
Vertrouw op een positieve uitkomst. Een selffulfilling-prophecy is dat waarbij je erin gelooft dat er iets negatiefs gaat gebeuren, waarna je op zo’n manier invloed gaat uitoefenen op het negatieve, dat het daadwerkelijk gebeurt. [8] X Bron Als je bijvoorbeeld heel erg bang bent dat je over je woorden gaat struikelen, kan die angst er uiteindelijk voor gaan zorgen dat deze negatieve uitkomst werkelijkheid gaat worden. Als je bang bent dat je gaat stotteren, dan zal je angst en nervositeit toenemen, je hart gaan jagen, en ben je niet meer in staat om je te concentreren en raak je de draad van je verhaal kwijt.
- In plaats van je te richten op het negatieve, richt je je op dat wat je wilt dat er zal gebeuren – helder spreken en je boodschap overdragen. Denk gedachten als: "Ik ga de zaal in en ben zelfverzekerd, kalm, geconcentreerd en weet hoe ik mijn verhaal over moet brengen."
-
Probeer je gedachte te veranderen. Merk je dat je negatief denkt over de situatie, ga dan op zoek naar iemand die je een ander verhaal kan vertellen. Succesvolle mensen op het gebied waarin je graag je zelfvertrouwen groter wilt maken kunnen dienst doen als rolmodellen. We kunnen leren van anderen, ze beschouwen als mentors, en hun succes en zelfvertrouwen nadoen.
- Heb je niet meteen iemand in persona bij de hand, dan kun je ook een vriend bellen om de situatie mee te bespreken.
Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:
Technieken gebruiken voor het in toom houden van negatieve emoties
-
Gedraag je zelfverzekerd. Non-verbale communicatie is belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Gedrag vertonen dat als zelfverzekerd wordt beschouwd kan je ook helpen om je van binnen zelfverzekerder te voelen.
- Sta rechtop en maak je lang. Postuur is een belangrijke non-verbale vorm van communicatie in die zin dat je zelfverzekerd over wilt komen. Je schouders laten hangen en het hoofd buigen zijn tekenen van onzekerheid of gedeprimeerdheid.
- Glimlach en lach. Hiermee laat je zien dat je op je gemak bent en een positief gemoed hebt. Het kan helpen om je publiek op haar gemak te stellen.
-
Ga de interactie aan met anderen. Extraversie is een voorspelling van zelfvertrouwen. Hoe socialer je bent, hoe zelfverzekerder je je voelt. [9] X Bron In plaats van je te verbergen voor mensen of ze te ontlopen omdat je nerveus of onzeker bent, kun je beter in het diepe springen en je richten op de omgang met andere mensen.
- Begroet mensen voor de presentatie. Vraag ze naar hun dag en praat wat over koetjes en kalfjes. Probeer te voorkomen dat je te veel over de presentatie gaat praten, omdat je daardoor nerveuzer kunt worden. Richt je gewoon op het gesprek dat je hebt met de persoon.
-
Accepteer je emoties. Veel voorkomende emoties die te maken hebben met weinig zelfvertrouwen zijn: nervositeit, angst, stress, vrees en terneergeslagen zijn. Als je deze emoties accepteert in plaats van tegen ze probeert te vechten, kun je wellicht in staat zijn om je gedrag te veranderen en het vertrouwen in jezelf te vergroten.
- Zeg tegen jezelf: “Het is prima om nerveus te zijn. Dit is een natuurlijke emotie en passend bij deze situatie.”
Advertentie
-
`Houd van jezelf. Atleten en mogelijk mensen in het algemeen, die respect hebben voor zichzelf en van zichzelf houden, zijn geneigd om positiever over het eigen gedrag te denken. [10] X Bron Baseer je eigenwaarde liever niet op je gedragingen of handelswijze – dit kan leiden tot meer angst en minder zelfvertrouwen. Beter is het om onvoorwaardelijk achting voor jezelf te hebben.
- Noteer 5 dingen die je geweldig vindt aan jezelf en lees ze hardop. Zeg ook tegen jezelf, “Ik houd van mijzelf en zal dat nooit vergeten.”
- Accepteer wie je bent en wat voor problemen je hebt, zoals je probleem om zelfverzekerd te zijn. [11] X Bron
-
Zie je angsten onder ogen. We moeten altijd ons best doen om angst geen obstakel te laten zijn op onze weg naar succes. Jezelf confronteren met je eigen angsten is een van de beste manieren om ervan af te komen.
- Maak je je zorgen over het spreken in het openbaar, hoe meer je oefent, hoe minder nerveus je zult zijn. Oefen het spreken voor je familie of vrienden, voor je aangewezen publiek. Dit kan je helpen om zelfverzekerder te worden. Zorg dat je reacties krijgt van je testpubliek op je presentatie, zodat je probleempunten aan kunt pakken voorafgaand aan de grote dag!
-
Ga verder met oefenen. Vergeet niet welke doelen je hebt gesteld voor jezelf en ga verder met het implementeren van die doelen in elke dag. Pas datgeen aan wat er niet goed ging en probeer het te verbeteren.
- Beschouw tegenslagen als kans om te leren of mogelijkheid om jezelf te verbeteren. [12] X Bron Dit zal je zelfverzekerdheid op de lange termijn vergroten, omdat je daardoor een betere kijk hebt op mogelijke fouten.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/Zourbanos_Nikos/publication/222428460_Mechanisms_underlying_the_self-talkperformance_relationship_The_effects_of_motivational_self-talk_on_self-confidence_and_anxiety/links/09e41505ab44eb0cc0000000.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/George_Doganis/publication/247515539_The_Effects_of_a_Mental_Training_Program_on_Juniors_Pre-Competitive_Anxiety_Self-Confidence_and_Tennis_Performance/links/02e7e52d3a9169b59c000000.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/Zourbanos_Nikos/publication/222428460_Mechanisms_underlying_the_self-talkperformance_relationship_The_effects_of_motivational_self-talk_on_self-confidence_and_anxiety/links/09e41505ab44eb0cc0000000.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/Zourbanos_Nikos/publication/222428460_Mechanisms_underlying_the_self-talkperformance_relationship_The_effects_of_motivational_self-talk_on_self-confidence_and_anxiety/links/09e41505ab44eb0cc0000000.pdf
- ↑ http://219.223.223.125/download/17881-1.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/George_Doganis/publication/247515539_The_Effects_of_a_Mental_Training_Program_on_Juniors_Pre-Competitive_Anxiety_Self-Confidence_and_Tennis_Performance/links/02e7e52d3a9169b59c000000.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/George_Doganis/publication/247515539_The_Effects_of_a_Mental_Training_Program_on_Juniors_Pre-Competitive_Anxiety_Self-Confidence_and_Tennis_Performance/links/02e7e52d3a9169b59c000000.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/Steven_Shepherd/publication/51544683_Rewriting_the_Self-Fulfilling_Prophecy_of_Social_Rejection_Self-Affirmation_Improves_Relational_Security_and_Social_Behavior_up_to_2_Months_Later/links/53cfdbd20cf2f7e53cf838fc.pdf
- ↑ http://fatih.edu.tr/~hugur/self_confident/Personality,peer%20relations,%20and%20self-confidence%20as%20predictors%20of%20happiness%20and%20loneliness.PDF
Over dit artikel
Deze pagina is 3.492 keer bekeken.
Advertentie