Pdf downloaden Pdf downloaden

Scoliose wordt gedefinieerd als een abnormale kromming van de wervelkolom. De drie voornaamste vormen van scoliose zijn functionele, neuromusculaire en idiopathische scoliose. Het type scoliose, evenals de ernst ervan, en het potentieel om na verloop van tijd de verergeren, bepaalt wat voor soort behandeling je nodig hebt.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Oefenen om je klachten te verminderen

Pdf downloaden
  1. De volgende oefeningen kunnen aangepast worden voor zowel de C- als S-krommingen van scoliose, of die nu naar links of naar rechts afwijken. Je moet echter altijd je arts consulteren om ervoor te zorgen dat je de oefeningen goed aanpast.
    • Kies met de hulp van je arts de juiste scoliose-oefeningen voor een effectieve behandeling. Scoliose-oefeningen dienen specifiek te zijn voor je curvepatroon.
    • Algemene, evenwichtige oefening wordt breed ondersteund als niet-operatieve manier om de klachten van een milde pijn in de onderrug die gepaard gaan met milde tot matige scoliose te verminderen. Train niet slechts één kant van je lichaam in de hoop onevenwichtigheden te corrigeren.
    • Hoewel deze oefeningen als onderdeel van een uitgebreider oefenprogramma kunnen worden gebruikt, kan het louter gericht zijn op een kant van het lichaam leiden tot een onbalans in de spieren die klachten kunnen verergeren, en het is niet aangetoond dat het scoliose effectief kan terugdringen of zelfs vertragen.
  2. Ga op je knieën zitten op de oefenmat. Houd een grote oefenbal tegen je heup boven de naar buiten gerichte kromming van je rug. Leun zijwaarts over de bal totdat je zij tegen de bal tussen je heup en de onderkant van je ribbenkast rust. Houd jezelf in evenwicht met beide voeten en je onderste hand, terwijl je reikt met je bovenste hand om verder te rekken. [1]
    • Houd deze positie 20-30 seconden vol en doe 2-3 herhalingen. Deze oefening kan dagelijks worden gedaan.
  3. Wikkel een handdoek rond een schuimrol en leg het breedste deel over de oefenmat. Ga over de schuimrol liggen zodat die loodrecht op je lichaam staat. Hij moet rusten in de ruimte tussen je heup en de onderkant van je ribbenkast. Je bovenste been dient gestrekt te zijn en je onderste been gebogen achter je. Strek je bovenarm totdat je hand de vloer raakt. [2]
    • Probeer de pose 20-30 seconden vol te houden en doe 2-3 herhalingen -- je kunt dit dagelijks doen.
  4. Ga plat op je buik liggen. Kom in een plank-positie, zodat je omhoog wordt gehouden door je tenen, onderarmen en ellebogen. Je partner knielt naast je aan de bolle kant van de kromming van je rug, plaatst zijn of haar handen op je middenrif en trekt je middenrif voorzichtig naar zich toe, wat zorgt voor een mooie, diepe oprekking. [3]
    • Houd deze positie 20-30 seconden vol en doe 3-4 herhalingen -- je kunt deze oefening dagelijks doen.
  5. Zoals eerder vermeld is een verschil in beenlengte een veel voorkomende afwijking die aan scoliose kan bijdragen. Ga op een trap staan met het langste been. Laat het andere been naar de vloer zakken terwijl je die knie buigt. Til tijdens het buigen de arm aan dezelfde kant als je verminderde been zo hoog mogelijk op. Bijvoorbeeld: als je je linkerbeen laat zakken, til dan tegelijkertijd je linkerarm op. [4]
    • Doe 2-3 sets van 5-10 herhalingen van deze oefening. Doe dit alleen aan de kant van het kortere been. Deze oefening kun je dagelijks doen.
  6. Dit is een klassieke yogahouding en ook effectief bij de behandeling van scoliose. Begin in een plankpositie — op je buik, met de benen en armen gestrekt voor je en je handpalmen naar beneden tegen de grond. Houd je handen op de grond voor evenwicht en duw je heupen en billen langzaam naar boven, zodat je lichaam een driehoek vormt met de vloer als de basis van de driehoek. [5]
    • Houd deze positie gedurende vijf seconden vol, en laat je daarna langzaam zakken in een plankpositie. Doe twee tot drie sets van vijf tot 10 herhalingen. Je kunt deze oefening dagelijks uitvoeren.
  7. Deze rekoefening is ook aangepast om scoliose te behandelen die voortvloeit uit een ongelijke beenlengte. Stap naar voren met het lange been voor je. Houd je romp rechtop en verschuif vervolgens je gewicht heen en weer tussen de voor- en achterbenen. Laat de voorste knie buigen terwijl je je erop verschuift. Til de arm die het tegenovergestelde is van je voorste been zo hoog mogelijk op. Terwijl je die arm optilt, reik je terug met de andere arm, met de handpalm omhoog, zo ver als je redelijke gemakkelijk kunt gaan. [6]
    • Deze beweging zorgt ervoor dat de romp en de ruggengraat naar de kant van het voorste been draaien.
    • Doe deze oefening alleen aan die ene kant. Doe twee tot drie sets van vijf tot 10 herhalingen. Deze oefening kun je dagelijks doen.
  8. Begin deze oefening met je knieën op de mat en je buik bovenop een grote oefenbal. Laat jezelf iets voorover vallen, over de bal, in een ontspannen houding. Vanuit deze houding kom je overeind tot aan het punt waar je rug loodrecht staat op de bal zelf. Houd je armen en benen uitgestrekt, zodat zij ook loodrecht op de bal staan.
    • Houd deze positie 10 tellen vol en doe 10 herhalingen.
  9. Begin deze oefening zitting op een grote oefenbal met je voeten plat op de vloer om in evenwicht te blijven. Buk voorover zodat je bovenlichaam parallel aan de vloer is en je je armen rond het midden van je bovenbenen kunt klemmen. Neem in elke hand een dumbbell, houd je ellebogen licht gebogen en laat je armen dicht langs je zijden hangen, waarna je de lichte gewichten zijwaarts optilt totdat je armen parallel zijn met de grond – laat de gewichten daarna langzaam weer zakken.
    • Voor deze oefening doe je drie sets van 10 herhalingen. Je kunt de oefening dagelijks doen, mits met lichte gewichten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Aanvullende behandeling krijgen

Pdf downloaden
  1. Er zijn drie primaire vormen van scoliose, en elk kan verschillende behandelingen vereisen. Het gaat hierbij om functionele, neuromusculaire en idiopathische scoliose. Patiënten zijn ook verschillend in hun C-curve of S-curve van de wervelkolom. Je arts kan een eventuele scoliose diagnosticeren, en de beste behandelingsopties aanbevelen.
    • Functionele scoliose is een kromming van de wervelkolom als gevolg van enige vorm van structureel gebrek ergens anders in het lichaam. Een veel voorkomende afwijking die dit veroorzaakt is een verschil in beenlengte. Dit kan meestal worden gecorrigeerd door orthopedische inlegzolen. Dit helpt bij het corrigeren van het verschil in de beenlengte en bij het voorkomen dat de wervelkolom abnormaal gebogen wordt.
    • Neuromusculaire scoliose is een kromming van de wervelkolom als gevolg van structurele afwijkingen in de wervelkolom zelf. Omdat dit vaak zal verergeren na verloop van tijd, wordt dit vaak behandeld met een operatie.
    • Idiopathische scoliose is, zoals de naam al impliceert, een kromming van de wervelkolom om onbekende redenen. De toestand corrigeert zichzelf vaak in de kindertijd, maar dient wel in de gaten gehouden te worden. Als het voorkomt bij schoolgaande kinderen, dan is de kans een stuk groter dat het zal verslechteren. [7] Indien de kromming minder is dan 25 graden, dan is er geen behandeling nodig.
  2. Algemeen geldt dat een kromming van 25 tot 40 graden mogelijk een brace vereisen. Een operatie wordt aanbevolen bij krommingen van meer dan 40 graden. Je arts kan aangeven of een rug-brace, operatie of een andere optie het beste is in jouw specifieke geval.
  3. Afgezien van de thuisoefeningen in methode 1, kan je arts of fysiotherapeut een ingrijpender behandelingsoptie voorstellen, gebaseerd op één van de belangrijkste behandelingsmethoden bij scoliose, waaronder de Schroth, Nu Schroth en Scientific Exercises Approach to Scoliose (SEAS). Elke methode maakt gebruik van verschillende principes en technieken, afgestemd op de exacte spinale kromming van een specifieke patiënt.
    • De Schroth-methode behandelt scoliose door te streven naar het omkeren van de abnormale houding. De oefeningen proberen de positie van het bekken te corrigeren, de wervelkolom uit te rekken en met behulp van 'rotational angular breathing' de best mogelijke houding te bereiken, en middels aanspannen de rompspieren te versterken en de best mogelijke houding te bevorderen. [8]
    • De Nu-Schroth methode weerspiegelt nieuwe kennis en begrip van deze ziekte in de afgelopen decennia. Enkele voordelen van deze methode omvatten een trainingsschema voor thuis dat het eenvoudiger maakt om regelmatig te trainen, het geregeld maken van foto's om het verloop en de werking van de oefeningen bij te houden, en chiropractie en manuele therapie ter verbetering van de doeltreffendheid van de oefeningen. [9]
    • De SEAS-methode bestaat uit oefeningen die tweemaal per week worden gedaan, hetzij thuis of middels fysiotherapie. Deze oefeningen zijn gebaseerd op actieve zelfcorrectie (ASC) die volledig is afgestemd op de individuele patiënt, posities die de patiënt helpen om maximale te functioneren, en worden gecombineerd met oefeningen ter verbetering van de neuro-motorische controle en stabiliteit. [10]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Sommige artsen raden aan om slechts één kant van je lichaam te trainen, maar dit is zeer omstreden onder orthopedische medische professionals, en het is algemeen aanvaard dat dit niet binnen de norm valt van de zorg voor enige vorm van scoliose. Wees dus op je hoede voor elk oefenprogramma dat geen evenwichtige training is en zich alleen maar richt op één kant van je lichaam.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.671 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie