PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Okra is een groente die de hele zomer lang kan worden geoogst. Wanneer je een peul oogst, zal er een nieuwe voor in de plaats komen. De plant is verwant aan hibiscus en brengt gelijkaardige prachtige bloemen voort. Okra groeit het best in warme klimaten, maar zelfs als je in meer noordelijke gebieden woont is het mogelijk om okra vanuit zaad binnenshuis te kweken en dan naar buiten te verplanten wanneer het warmer wordt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Okra planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je in een gebied woont met warme zomers en milde winters, dan is het gemakkelijker om okra buiten in je tuin te planten in plaats van binnenshuis te beginnen. Je moet de okrazaadjes in de vroege lente planten wanneer de temperatuur 's nachts niet meer onder 12,5°C zakt. Als dit niet voorvalt tot in de late lente of het begin van de zomer, dan is het beter om 2-3 weken voor de laatste vorst binnen te zaaien. Wanneer de kiemplanten stevig zijn en het buiten warmer wordt, dan kan je ze verplanten naar je buitentuin.
    • Om binnen te beginnen moet je de zaadjes in veengrond voor zaadjes planten en deze goed vochtig houden. Plaats ze in een warme, zonnige kamer of gebruik groeilampen om ze tijdens het ontkiemen warm te houden. Houd de temperatuur tussen 18-21°C.
    • Wanneer het warmer wordt, is het tijd om de kiemplanten naar buiten te verplanten. Volg dezelfde stappen als wanneer je okrazaadjes buiten zou planten.
  2. Okra groeit het best in volle zon. Als je het op een schaduwachtige plaats probeert te kweken, zal het niet veel peulen produceren en is het mogelijk dat de planten het niet overleven. Okra moet geplant worden op een plaats die minstens 6 uur volle zon per dag krijgt. Maak je geen zorgen dat het te warm zou worden – okra komt pas goed op dreef rond de piek van de zomer, wanneer de zon op zijn heetst staat.
  3. Okra groeit het best in grond met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,0. Controleer de pH-waarde van je bodem om vast te stellen dat het de juiste waarde heeft. Je kan er kalksteen of beendermeel in verwerken om de pH te verhogen. Als je verkiest om de pH-waarde van je bodem niet te veranderen door drastische maatregelen toe te passen, dan is het mogelijk om simpelweg een grote hoeveelheid compost, die de pH naar een neutrale waarde of 7 zal brengen, aan de grond toe te voegen.
  4. Okra groeit goed in zeer rijke grond die vol nutriënten zit. Je kan de grond verrijken door compost, verpakte organische meststoffen of 4-6-6 meststoffen met een trage afgifte te gebruiken. [1] Ploeg de aarde tot op een diepte van 30 cm en werk er 10 cm compost of meststof onder. Gebruik een hark zodat het gelijkmatig verdeeld wordt.
    • Vergeten om voedingsstoffen aan de grond toe te voegen kan ertoe leiden dat de okraplanten niet veel peulen zullen produceren.
  5. Het is tijd om okra in je tuin te planten wanneer het warm weer is. Plant de zaden 10 cm van elkaar op een diepte van 1-2 cm. Als je de zaden eerst binnen hebt geplant, dan moet je de kiemplanten 'heel' voorzichtig behandelen en ze 30 cm uit elkaar in rijen planten. Graaf kuilen die groot genoeg zijn voor de wortelkluiten en duw de grond zachtjes rond de basis van de planten aan. Bewater de tuin om de grond te helpen effenen.
    • Als je het ontkiemen van de zaden wilt versnellen, dan kan je ze de nacht voor het planten in water laten weken of ze invriezen om de hulzen te laten kraken.
    • Als je kiemplanten verplant moet je ervoor zorgen dat je de kleine spilwortels niet afbreekt. Als deze geplet worden dan zullen de kiemplanten niet groeien. [2]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Okra verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Okra vereist minstens 2,5 cm water per week. Bewater elke mogen om de aarde goed vochtig te maken, behalve na zware regenval. Okra is bestand tegen een beetje droogte, maar het groeit veel beter als het tijdens de zomer veel water krijgt.
    • Het is beter om okra 's morgens water te geven zodat de plant tijd heeft om voor de avond te drogen. Als het water 's nachts in de grond blijft staan, kan het verrotting in de hand werken.
    • Wanneer je okra bewatert moet je proberen om geen water op de bladeren terecht te laten komen. Wanneer de zon op de okraplanten begint te schijnen, kan het water als een vergrootglas werken en de bladeren verbranden.
  2. Wanneer de zaadjes uitgekomen zijn en ongeveer 7,5 cm hoog zijn, moet je de kleinere kiemplanten uitdunnen en uitsluitend de sterke laten staan. Dun ze uit zodat de overblijvende kiemplanten in rijen 30-60 cm uit elkaar staan. Als je kiemplanten van binnen naar buiten hebt verplant, dan mag je deze stap overslaan.
  3. Je moet het onkruid verwijderen wanneer de planten nog jong zijn. Bedek daarna het gebied rond de kiemplanten met een zware laag bodembedekking, zoals dennennaalden. Dit zal voorkomen dat nog ander onkruid uit de grond tevoorschijn zal komen. [3]
  4. Het is een goed idee om in de zomer voortdurend compost te blijven toevoegen, want okra heeft veel voedingsstoffen nodig om te groeien. Je zou drie keer compost rond de planten in de grond moeten steken: een keer na het uitdunnen van de kiemplanten, een keer nadat de eerste peulen zijn beginnen te groeien en nog een laatste keer halfweg het groeiseizoen. Om dit te doen moet je simpelweg op een tiental centimeter rond de planten een beetje compost in de grond rakelen zodat de grond wordt verrijkt.
    • Je kan ook meer verpakte meststoffen of een meststof met een trage afgifte rond de plant in de grond steken.
    • Doe dit niet te vaak: drie keer is meer dan voldoende. Te veel compost of meststof kan de planten meer schade berokkenen dan voordeel opleveren.
  5. Onder andere bladluizen en mimasorupsen houden van okra. De planten zijn robuust en zullen gewoonlijk niet ten prooi vallen aan insecten, maar toch is het een goed idee om de populaties laag te houden en ervoor te zorgen dat de meeste niet in de nabijheid van je okragewassen kunnen komen. Controleer de stengels en bladeren regelmatig op gaten, gele bladeren en andere tekenen die kunnen wijzen op aantasting door ongedierte. Je kan de insecten er handmatig af halen of de bladeren met zeepwater besproeien om het ongedierte weg te houden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Okra oogsten en gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Ongeveer 8 weken nadat je de okra hebt geplant, zullen peulen beginnen te groeien. Eenmaal je de eerste okrapeulen ziet verschijnen en rijpen, is het mogelijk om deze regelmatig te oogsten. Gebruik een schaar of een snoeischaar om de okrapeulen vlak boven de doppen af te snijden waar de dikke stengels samenkomen met de takken van de plant. Eenmaal je gesneden hebt zal een nieuwe okrapeul op dezelfde plaats verschijnen. Blijf de okra de hele zomer lang oogsten tot het groeiseizoen tot een einde komt en de planten stoppen met nieuwe peulen te produceren.
    • Oogst de peulen wanneer ze 5-7,5 cm lang zijn.
    • Oogst de okra om de twee dagen. In warme klimaten of op de piek van het seizoen mag je dagelijks oogsten om een snelle aangroei te stimuleren. Het kan zelfs nodig zijn om op de piek van het seizoen twee keer per dag te oogsten. De peulen worden houtachtig en hard wanneer ze te groot worden.
    • Overweeg om handschoenen en lange mouwen te dragen wanneer je okra oogst. De bladeren en peulen zijn bedekt met stekels die de huid kunnen irriteren. [4]
  2. De smaak en textuur van okra zijn het best binnen enkele uren na de oogst. Je zal waarschijnlijk een teveel aan okra hebben dat je kan gebruiken in traditionele gerechten zoals:
  3. . Dit een fantastische manier om de smaak en textuur van okra gedurende vele maanden te bewaren. Je kan de okra inmaken op dezelfde manier zoals je komkommers inmaakt, door gebruik te maken van zoutig pekelwater. Maak okra meteen na het oogsten in voor het beste resultaat.
  4. Als je te veel hebt om op te eten of als je tijdens de winter ook van okra wilt kunnen genieten, dan is invriezen een goede optie. Om okra in te vriezen moet je het gedurende 3 minuten blancheren en het daarna in een ijsbad stoppen om te voorkomen dat het te lang gaart. Daarna moet je het in kleine hapklare stukken snijden. Leg de stukken op een schaal en vries ze in tot ze vast zijn. Steek ze daarna in een vrieszak om ze lange tijd te bewaren.
    Advertentie

Tips

  • Okra heeft slechts zelden last van ongedierte. De insecten die kunnen voorkomen zijn onder andere bladluizen, tripsen, mijten en larven.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Okra is gevoelig voor ziekten die de bodem uitputten; plant geen okra waar ook al leden van de Nachtschadefamilie (aardappelen, tomaten) of koolsoorten (kool, broccoli) hebben gegroeid.
Advertentie

Benodigdheden

  • Geschikte plaats in je tuin
  • Graafmateriaal
  • Okrazaadjes
  • Iets om water te geven
  • Bodembedekking
  • Compost of 4-6-6 meststof

Over dit artikel

Deze pagina is 18.959 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie