Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als jij het idee hebt dat je het heel goed doet op je werk kun je best om salarisverhoging vragen. Veel mensen vinden het eng om op hun baas af te stappen en om salarisverhoging te vragen, ook al weten ze dat ze een hoger salaris verdienen, en verzinnen allerlei smoesjes als, 'de economie staat er nu niet goed voor' of 'ik vind toch nooit een goed moment.' Als jij ook zo iemand bent, sta jezelf dan niet langer in de weg en zorg er op een strategische manier voor dat je eindelijk eens de salarisverhoging krijgt die je verdient.
Stappen
-
Oefen zelf invloed uit. Binnen de meeste bedrijfstakken is het heel moeilijk om een salarisverhoging te krijgen. Je kunt het proces zelf beïnvloeden door bijvoorbeeld te zorgen dat je een andere functie krijgt aangeboden. Dit kun je doen door structureel harder te werken en meer te presteren dan je volgens je functieprotocol officieel moet, en door concrete resultaten te laten zien. [1] X Bron
- Als jij een zogenaamde 'sterwerknemer' bent binnen het bedrijf, kunnen ze meestal wel dat beetje extra vinden om je tevreden te houden. Aan de andere kant wordt ook vaak het excuus gebruikt dat het bedrijf al over het jaarbudget heen is, om te voorkomen dat jij om een salarisverhoging vraagt, dus pas op. [2] X Bron Zorg daarom dat je weet wat je waard bent volgens objectieve criteria (zie hieronder), en zet door.
- Als je al eerder met je baas over je salaris hebt onderhandeld, en jullie zijn al tot een overeenkomst gekomen, dan kan het lastiger zijn om meer te vragen. Je werkgever gaat ervan uit dat jij tevreden bent met wat je krijgt en zal geen zin hebben in extra bedrijfskosten zonder dat daar een goede reden voor is.
- Het lijkt misschien slim om te zeggen dat je een andere baan aangeboden hebt gekregen, maar pas daarmee op. Het kan zijn dat je baas het serieus neemt en dan is het zaak dat je dat aanbod ook inderdaad hebt gekregen en bereid bent het aan te nemen als je baas zegt dat je dan maar op moet stappen. Wees daarop voorbereid!
-
Stel je verwachtingen niet te hoog. Als het bedrijf waar je werkt al 'over het maximum budget heen is' en te maken heeft met de gevolgen van een recessie, ontslagen of andere financiële probelemen, dan kun je misschien beter even wachten. Tijdens een periode van recessie kunnen de meeste bedrijven geen salarisverhogingen bieden en tegelijkertijd je baan garanderen. Dat betekent echter niet dat je dit als een excuus moet gebruiken om het vragen om een salarisverhoging steeds maar te blijven uitstellen.
-
Zorg dat je de regels kent die binnen het bedrijf gelden. Lees het personeelshandboek (en het intranet, als je bedrijf dat heeft), of, nog beter, praat met iemand van de afdeling Personeelszaken. Probeer onder andere het volgende te weten te komen:
- Zijn de salarissen binnen het bedrijf gebaseerd op jaarlijkse evaluatiegesprekken?
- Worden de salarissen verhoogd volgens een vast schema of volgens een vaste schaal?
- Wie is er bevoegd om de beslissing te nemen (of kan een verzoek indienen voor zo'n beslissing)?
-
Zorg dat je weet wat je waard bent – volgens meetbare criteria. Je kunt zelf wel geloven dat je meer waard bent, zeker als je het gevoel hebt dat je iedere dag 110 procent meer doet dan de rest, maar veel werkgevers zeggen dat ze pas een salarisverhoging geven als de werknemer 20% meer presteert dan toen hij of zij werd aangenomen. Om te bepalen hoe veel jij waard bent, kun je onder andere rekening houden met het volgende:
- Je functieprotocol
- Je verantwoordelijkheden, inclusief managementfuncties of leidinggevende taken
- Je ervaring met het soort werk dat binnen het bedrijf gedaan wordt
- Je opleidingsniveau
- Je positie binnen het bedrijf
-
Probeer te weten te komen hoe veel andere werknemers met vergelijkbare functies binnen de markt verdienen. Dat heb je misschien al gedaan ter voorbereiding op je eerste salarisonderhandelingen, maar het kan zijn dat je functie en je verantwoordelijkheden in de tussentijd zijn veranderd. Kijk naar vergelijkbare niveaus binnen de industrie om na te gaan hoe veel anderen betaald krijgen voor hetzelfde soort werk. Bepaal wat de gebruikelijke marge is voor mensen die het werk doen dat jij doet bij jou in de regio of binnen jouw bedrijfstak. Door gegevens te verzamelen met betrekking tot vergelijkbare functies sta je sterker omdat je tijdens het gesprek met je baas weet waar je over praat. [3] X Bron
- Bovenstaande zaken kunnen je helpen om je baas te overtuigen, maar je moet ze niet gebruiken als belangrijkste argument als je om een salarisverhoging vraagt; ze zijn met name bedoeld om jou , en niet je baas, te informeren over jouw potentiële waarde. [4] X Bron Carolyn Kepcher, <i>Carolyn 101</i>, pp. 129-130, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2
-
Zorg dat je op de hoogte bent van de trends en ontwikkelingen binnen je bedrijfstak. Neem een abonnement op een vaktijdschrift of lees in ieder geval regelmatig een of meerdere vaktijdschriften en praat met je collega's over de toekomst van jullie bedrijfstak.
- Kijk ook verder dan je neus lang is en probeer je regelmatig voor te stellen hoe de toekomst van je bedrijf en de bedrijfstak eruit zullen zien. Neem bijvoorbeeld aan het eind van iedere maand de tijd om even kritisch naar de toekomst te kijken.
- Proberen te voorspellen wat je misschien in de toekomst moet gaan doen helpt je zowel tijdens je dagelijkse bezighedens als tijdens het onderhandelen over je salaris: Je neemt hiermee de leiding op weg naar de toekomst en zorgt ervoor dat het bedrijf beter kan opereren binnen de wispelturige markt.
Advertentie
-
Maak een lijst van alles wat je tot nu toe hebt bereikt. Gebruik hierbij duidelijke criteria om je prestaties aan af te meten zoals verbetering van kwaliteit, tevredenheid van de klanten en, met name, verhoging van de winst. De lijst herinnert je eraan hoe veel je waard bent, maakt het concreet en levert je een objectieve basis om je eisen te stellen.
- Sommige mensen raden aan een verslag te schrijven van alles wat je gepresteerd hebt en dat aan je baas te laten zien. Anderen zeggen juist dat het al duidelijk zou moeten zijn wat jij bereikt hebt en dat je je prestaties alleen maar hoeft te noemen om ze te benadrukken en om het geheugen van je baas even op te frissen. [5] X Bron Carolyn Kepcher, <i>Carolyn 101</i>, p. 126, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2 Het kan allebei en welke manier je uiteindelijk kiest is afhankelijk van je eigen voorkeur en die van je baas, en van de relatie die je met hem of haar hebt.
- Als je je baas mondeling gaat proberen te overtuigen, leer de lijst dan uit je hoofd.
- Als je besluit de lijst uit te printen zodat je baas hem later nog een keer na kan lezen, laat de tekst dan eerst nog even door iemand anders nakijken.
-
Ga je loopbaan bij het bedrijf tot nu toe na. Belangrijk hierbij zijn met name projecten waaraan je hebt meegewerkt, problemen die je hebt helpen oplossen, en de mate waarin de activiteiten van het bedrijf en de winstmarges zijn verbeterd sinds jij bij het bedrijf bent komen werken. Het gaat er niet alleen om dat je je werk goed hebt gedaan, want dat is natuurlijk vanzelfsprekend, het gaat erom dat je méér hebt gedaan dan er van je verwacht werd en dat je kunt aantonen dat het bedrijf mede dankzij jouw inzet meer winst maakt. Om je argumenten te formuleren kun je jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:
- Heb je een lastig project afgerond of meegewerkt aan de afronding ervan? En pluk je daar nu op een positieve manier de vruchten van?
- Heb je overgewerkt of een erg krappe deadline gehaald? Kunnen ze nog steeds op die manier op je rekenen?
- Heb je initiatief genomen? Op welke manier(en)?
- Heb je meer gedaan dan er van je gevraagd werd? Op welke manier(en)?
- Heeft het bedrijf dankzij jou tijd of geld bespaard?
- Heb je bepaalde systemen of processen verbeterd?
- Heb jij anderen ingewerkt of begeleid waardoor ze nu in staat zijn beter hun werk te doen? Volgens de Amerikaanse zakenvrouw Carolyn Kepcher, 'tilt een stijgend getij alle boten op,' [6] X Bron Carolyn Kepcher, <i>Carolyn 101</i>, p. 130, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2 en een werkgever hoort graag dat jij hebt meegewerkt aan het helpen van je collega's en dat zij mede dankzij jou meer bekwame en beter inzetbare medewerkers van het bedrijf zijn geworden.
-
Zeg ook wat jouw toekomstige waarde voor het bedrijf zal zijn. Op die manier laat je aan je baas zien dat je verder kijkt dan je neus lang is en dat je in staat bent het bedrijf te helpen eventuele kansen te herkennen en te benutten. En je weet hierdoor ook net even beter dan de rest welke richting het bedrijf op zal gaan. [7] X Bron Carolyn Kepcher, <i>Carolyn 101</i>, pp. 130-131, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2
- Probeer specifieke doelstellingen op lange termijn waar het bedrijf in de toekomst wat aan kan hebben te herkennen.
- Verder is het makkelijker om een bestaande werknemer tevreden te houden dan om een sollicitatieprocedure te moeten starten om een nieuwe kracht aan te nemen. Dit moet je natuurlijk niet letterlijk zo zeggen, maar als je de nadruk legt op de positieve rol die jij hebt gespeeld binnen de ontwikkeling van het bedrijf zal je baas dat zeker onthouden.
-
Bedenk van tevoren om hoe veel salarisverhoging je wilt vragen. Probeer niet te gretig over te komen en houd je verzoek realistisch en redelijk.
- Als je je thuis voelt in je functie, breng de salarisverhoging dan in verband met de hogere winst die het bedrijf dankzij jouw prestaties en jouw toekomstvoorspellingen heeft gemaakt en nog kan gaan maken. Als jij verwacht dat je de komende maanden een lucratief project of contract gaat binnenhalen kan dat je verzoek om salarisverhoging weleens heel gunstig beïnvloeden. Je hoeft niet rechtstreeks te zeggen dat jij verwacht dat je er de komende tien maanden voor zult zorgen dat het bedrijf winst gaat maken, maar als je het overtuigend kunt brengen kan je baas er eigenlijk niet omheen. En als je baas een makkelijke manier zoekt om je salarisverhoging te verdedigen ten overstaan van zijn of haar superieuren, dan sta je op die manier zeker sterk.
- Vaak denken mensen dat het slim is om meteen op een veel hoger niveau binnen het bedrijf te onderhandelen, maar als je om een salarisverhoging wilt vragen is dat niet zo'n goed idee omdat het bij je baas de indruk kan wekken dat je te ver gaat en het bedrijf probeert uit te buiten.
- Deel getallen op in kleinere stukjes zodat ze minder groot lijken. Je kunt bijvoorbeeld vragen om €150 extra per maand vragen in plaats van €1800 per jaar. [8] X Bron Ken Langdon, <i>Cultivate a Cool Career</i>, p. 49, (2004), ISBN 978-0-399-53338-9
- Je kunt ook vragen om andere dingen dan alleen salarisverhoging. Misschien ben je ook tevreden met aandelen in het bedrijf, een financiële bijdrage voor kleding of huur, een belangrijkere titel of een (betere) bedrijfsauto, in plaats van extra geld. Voor zover van toepassing kun het hebben over verbetering van je secundaire arbeidsvoorwaarden, een meer prestigieuze titel of meer verantwoordelijkheden, zoals een leidinggevende rol of bepaalde managementtaken.
- Bereid jezelf erop voor dat het lastig wordt en dat je een compromis zult moeten sluiten. Ook al is het voorstel dat je je baas doet niet onrealistisch, bereid je er toch op voor dat je nog wat zult moeten onderhandelen, als je baas al openstaat voor je verzoek.
-
Wees niet bang om om een salarisverhoging te vragen. Het is misschien niet makkelijk om je baas om een salarisverhoging te vragen, maar er nooit om vragen, is nog erger.
- Vooral vrouwen durven vaak niet om een salarisverhoging te vragen omdat ze niet te veeleisend of ambitieus over willen komen. [9] X Bron Probeer het als een kans te zien om te laten zien dat jij je werk genoeg waardeert om op basis daarvan je carrière te plannen op een manier die niet alleen gunstig is voor jezelf maar ook voor het bedrijf waar je werkt.
- Onderhandelen is een vaardigheid die je kunt leren. Als je moeite hebt met onderhandelen, neem dan eerst even de tijd om het te leren en probeer het uit in een aantal andere situaties voordat je op je baas afstapt.
-
Kies een geschikt moment. Om een positieve reactie te krijgen op je verzoek komt het in de eerste plaats aan op een goede timing. Stel jezelf de vraag wat jij binnen een aantoonbare periode precies hebt gedaan, waardoor je meer waard bent geworden voor het bedrijf of voor de organisatie. Om een salarisverhoging vragen heeft geen zin als je nog niks bijzonders aan het bedrijf hebt laten zien – hoe lang je er ook al werkt.
- Het juiste moment is aangebroken wanneer jij duidelijk veel waard bent voor de organisatie. [10] X Bron Ken Langdon, <i>Cultivate a Cool Career</i>, p. 49, (2004), ISBN 978-0-399-53338-9 Daarom moet je het ijzer smeden terwijl het heet is en om een salarisverhoging vragen vlak nadat je een bijzondere prestatie hebt geleverd, bijvoorbeeld kort nadat je een succesvolle conferentie hebt gehouden, zeer positief commentaar hebt gekregen, ervoor hebt gezorgd dat er een contract is getekend met een grote klant, uitzonderlijk goed werk hebt verricht dat zeer enthousiast is ontvangen door derden, etc.
- Vraag niet om een salarisverhoging kort nadat het bedrijf veel verlies heeft geleden. [11] X Bron
- Om een salarisverhoging vragen alleen maar op basis van 'hoe lang je al bij het bedrijf werkt' is riskant omdat je dan eerder overkomt als iemand die zijn of haar tijd uitzit en niet als iemand die geïnteresseerd is in de vooruitgang van het bedrijf. Zeg nooit tegen je baas: 'Ik werk hier nu een jaar dus ik vind dat ik wel recht heb op een salarisverhoging.' [12] X Bron Carolyn Kepcher, <i>Carolyn 101</i>, p. 129, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2 Waarschijnlijk zegt je baas dan, 'Ja, en wat dan nog?'
Advertentie
-
Maak een afspraak met je baas voor een gesprek. Neem er speciaal de tijd voor. Als je spontaan zijn of haar kantoor binnenloopt en om een salarisverhoging vraagt, maak je een onvoorbereide indruk – en kom je niet over als iemand die het inderdaad verdient. Je hoeft het niet te lang vantevoren te vragen, maar zorg er wel voor dat jullie het gesprek onder vier ogen kunnen voeren en dat jullie niet gestoord kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld 's morgens als je binnenkomt zeggen: 'Voordat u weggaat, zou ik u graag even spreken.'
- Bedenk dat het afwijzen van een mondeling verzoek veel lastiger is dan het afwijzen van een schriftelijk verzoek of een verzoek per e-mail.
- Dagen die je beter kunt vermijden zijn maandag, omdat er dan altijd honderden andere zaken moeten worden afgehandeld, en vrijdag, omdat je baas dan waarschijnlijk al andere dingen aan zijn of haar hoofd heeft.
-
Presenteer jezelf op een professionele manier. Wees zelfverzekerd, probeer niet arrogant over te komen en blijf positief. Praat beleefd en duidelijk, zodat je jezelf beter kunt beheersen. En bedenk dat het uiteindelijk waarschijnlijk niet half zo erg zal zijn als het verzamelen van de moed om het gesprek te beginnen! Leun een beetje naar voren terwijl je met je baas praat. Daarmee straal je vertrouwen uit.
- Zeg eerst hoe leuk je je werk vindt. Door aardig te zijn zorg je voor de nodige menselijke connectie met je baas.
- Vervolgens kun je het hebben over alles wat je bereikt hebt. Daarmee laat je aan je baas zien waarom een salarisverhoging belangrijk voor je is.
-
Formuleer je verzoek om salarisverhoging zorgvuldig en wacht vervolgens af wat je baas zegt. Zeg niet alleen maar 'Ik wil een salarisverhoging.' Zeg tegen je baas hoe veel meer je wilt verdienen door het uit te drukken in een percentage; zeg bijvoorbeeld dat je graag 10% meer zou willen verdienen. Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen hoe veel meer je per jaar zou willen verdienen. Wat je ook zegt, probeer zo specifiek mogelijk te zijn, zodat je baas ziet dat je er echt goed over na hebt gedacht. Daarna zijn er de volgende mogelijkheden:
- Als je baas zonder meer 'nee' zegt, ga dan verder naar het volgende hoofdstuk.
- Als je baas zegt 'Ik zal erover nadenken,' probeer dan alvast een afspraak te maken voor een vervolggesprek.
- Als je baas meteen toestemt, zeg dan zoiets als, 'Ik heb liever niet dat u ja zegt als het niet serieus bedoeld is', om het hem of haar even goed in te prenten en zorg vervolgens dat je je baas 'eraan houdt' (zie hieronder). [13] X Bron Mark Palmer and Scott Solder, <i>You need this book to get what you want</i>, p. 251, (2010), ISBN 978-1-84737-704-3
-
Bedank je baas voor zijn of haar tijd. Dit is belangrijk, onafhankelijk van zijn of haar antwoord. Je kunt zelfs nog verder gaan door je baas meer te geven dan hij of zij van je verwacht, zoals een bedankkaartje, of je kunt hem of haar trakteren op een lunch. Je kunt je baas ook achteraf nog even bedanken in een e-mail, ook al heb je hem of haar al verschillende keren persoonlijk bedankt. [14] X Bron Mark Palmer and Scott Solder, <i>You need this book to get what you want</i>, Chapter 16, (2010), ISBN 978-1-84737-704-3
-
Zo ga je om met een baas die zijn of haar beloften niet nakomt. Als het antwoord ja was, dan moet je nog maar afwachten of je de salarisverhoging ook inderdaad krijgt. Je baas kan altijd nog terugkrabbelen, of het simpelweg vergeten. Trek niet gelijk je conclusies als je de salarisverhoging niet direct krijgt. Er gaan nou eenmaal vaak dingen mis: misschien heeft je baas te maken met tegenwerking van bovenaf of zijn er problemen met het budget, etc.
- Je kunt je baas een slecht gevoel geven over het niet nakomen van zijn of haar belofte (bijvoorbeeld door iemand te noemen die je kent die om een salarisverhoging vroeg, waarna zijn of haar baas erop terugkwam, en hoe het personeel vervolgens gedemotiveerd raakte). Doe dit wel op een zeer subtiele en tactvolle manier.
- Vraag aan je baas per wanneer de salarisverhoging ingaat. Dit kun je op een subtiele manier doen door te vragen of je misschien iets moet ondertekenen om de verhoging te bevestigen en in werking te stellen.
- Je kunt nog een stap verdergaan door te zeggen: 'Ik neem aan dat dit aan het eind van de maand geregeld is, nadat u het benodigde papierwerk hebt afgehandeld?' etc.; hiermee zet jij het plan alvast in actie en hoeft je baas dat niet meer te doen.
Advertentie
-
Trek het je niet persoonlijk aan. Als je na de afwijzing een negatieve werkhouding aanneemt of slechter gaat presteren, dan denkt je baas waarschijnlijk dat hij of zij de juiste beslissing heeft genomen. Als je op je werk de reputatie opbouwt van iemand met een negatieve houding of iemand die niet tegen kritiek kan, dan is de kans nog kleiner dat je ooit een salarisverhoging zult krijgen. Als je baas eenmaal zijn of haar laatste oordeel heeft gegeven, reageer er dan zo elegant mogelijk op. En dat doe je dus niet door op te staan en de deur achter je dicht te slaan!
-
Vraag je baas wat je anders kunt doen. Daarmee laat je zien dat je de mening van je baas serieus neemt. Misschien kunnen jullie het samen eens worden over bepaalde taken die een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengen die jij gedurende een bepaalde periode kunt gaan uitvoeren en die geleidelijk zullen leiden tot een nieuwe functie en een hoger salaris. Dit laat ook zien dat je betrokken bent bij je baan en bereid bent hard te werken. Hierdoor zul je op je baas overkomen als een doorzetter en hij of zij zal zeker aan je denken tijdens de eerstvolgende ronde van salarisverhogingen.
- Als je een sterwerknemer bent, blijf dan op hetzelfde niveau presteren en vraag het een paar maanden later nog een keer.
-
Stuur je baas achteraf toch een e-mail om hem of haar te bedanken. [15] X Bron Hiermee heb je een schriftelijk bewijs met een datum waar je je baas tijdens latere onderhandelingen aan kunt herinneren. Je baas merkt door zo'n e-mail ook dat je dankbaar bent voor het gesprek dat jullie hebben gehad en je laat ermee zien dat jij geen half werk verricht.
-
Laat het er niet bij zitten. Je hebt nu uitgesproken dat je graag een salarisverhoging wilt, en je baas zal er rekening mee moeten houden dat je misschien een andere baan gaat zoeken. Bepaal een datum om het er opnieuw over te hebben en zorg er tot dat moment voor dat je je werk zo goed mogelijk doet. Gooi er niet met de pet naar omdat je teleurgesteld bent omdat je de salarisverhoging nog niet hebt gekregen.
-
Als de situatie niet verandert kun je natuurlijk ergens anders solliciteren. Leg je er niet bij neer dat je altijd minder betaald zult krijgen dan je verdient. Als jouw ambities hoger liggen dan het salaris dat het bedrijf waar je nu werkt je kan betalen, dan kun je misschien beter proberen een andere functie te zoeken die gepaard gaat met een hoger salaris – ofwel bij hetzelfde bedrijf, of ergens anders. Denk hier wel eerst goed over na voordat je het echt doet; je hoeft je schepen niet achter je te verbranden alleen maar omdat het gesprek met je baas geen succes was.
- Je kunt het beter nog even volhouden in je huidige baan en proberen voor die salarisverhoging te werken. Maar als je maanden later nog steeds niet de erkenning hebt gekregen die je verdient, ondanks dat je zo hard hebt gewerkt, dan kun je best eens kijken wat andere bedrijven te bieden hebben, zonder je schuldig te hoeven voelen.
Advertentie
Tips
- Een salarisverhoging moet je verdienen, niet eisen. Je kunt bijvoorbeeld tegen je baas zeggen dat je graag wilt weten wat je kunt doen om in de toekomst een hoger salaris of een hoger uurloon te krijgen, in plaats van een salarisverhoging te eisen voor wat je eerder hebt gedaan.
- Je kunt ook vragen om meer verantwoordelijkheid om je salarisverhoging te rechtvaardigen. Dat zal beter overkomen dan simpelweg om meer geld vragen, zeker als de verantwoordelijkheden die je nu hebt niet al te veel van je vragen en je werkgever vindt dat je genoeg verdient.
- Zorg er voordat je je baas om wat voor salarisverhoging dan ook vraagt voor dat je alle nog lopende projecten, taken en problemen op je agenda hebt afgehandeld. Om een salarisverhoging vragen halverwege een lopend project heeft weinig zin. Vergeet niet dat het belangrijk is om het juiste moment te kiezen!
- Als reden voor een salarisverhoging kun je beter niet zeggen 'Ik heb het geld nodig.' Je kunt veel beter bewijzen dat je een salarisverhoging verdient, door te benadrukken hoe veel jij waard bent voor het bedrijf. Een goede manier om dat te doen is door letterlijk te laten zíen wat je gepresteerd hebt. Je kunt je prestaties bijvoorbeeld aan je baas laten zien in de vorm van een 'presentatie', of een 'lijstje' maken op papier waar je tijdens het gesprek naar kunt verwijzen, of je kunt ze in een brief zetten waarin je zegt dat je graag een afspraak zou willen maken om het erover te hebben. Probeer specifiek te zijn; onderbouw je voorbeelden met cijfers.
- Zorg dat je een redelijk bedrag in gedachten hebt (bijvoorbeeld op basis van de geldige salarisschaal) en bereid je erop voor om te onderhandelen. Wees aardig maar zelfverzekerd tijdens het onderhandelen, en probeer niet emotioneel te worden. (Onthoud dat het een zakelijk en geen persoonlijk gesprek is.) Als je werkgever je geen bevredigende salarisverhoging biedt, probeer dan te onderhandelen over een compromis zoals bonussen op basis van prestaties, extra vrije dagen met behoud van salaris of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Vraag van alles wat je bereikt met je onderhandelingen een schriftelijke bevestiging met de nodige handtekeningen ter goedkeuring.
- Zorg als het kan voor betere kwalificaties. Je hoeft niet alleen maar te zitten wachten en om salarisverhoging te vragen alleen maar omdat je al een bepaalde tijd bij het bedrijf werkt. Als je betere kwalificaties hebt heb je je werkgever meer te bieden. Doe een cursus, haal een certificaat of een diploma, of toon initiatief en leer uit jezelf nieuwe vaardigheden. Vervolgens gebruik je wat je bereikt hebt om te laten zien dat je nu meer waard bent dan eerst.
- Veel bedrijven zijn aangesloten bij de cao-bepalingen binnen de bedrijfstak. Vraag of je baas op die manier informatie kan achterhalen bij het bepalen van je nieuwe salaris, als je denkt dat je minder verdient dan anderen die hetzelfde werk doen. Je maakt daarmee de vergelijkingen die je zo goed onderzocht hebt geloofwaardiger.
- Volg de hiërarchische lijn als je om salarisverhoging vraagt. Als je directe leidinggevende bijvoorbeeld een manager is, praat dan niet achter zijn of haar rug om rechtstreeks met het afdelingshoofd. Je kunt beter eerst met je directe leidinggevende praten en aan hem of haar vragen wat je daarna moet doen.
- Kijk of er in het werknemershandboek (of een soortgelijk document) van je bedrijf iets staat over hoe je om een salarisverhoging kunt vragen. Als er bijvoorbeeld een procedure voor bestaat die precies aangeeft wat je moet doen, volg die dan stap voor stap. Maar als er in het reglement staat dat je werkgever geen salarisverhoging verleent buiten de daarvoor bestemde periode, dan kun je beter wachten tot de volgende herziening en vragen om een salarisverhoging die iets hoger ligt dan gebruikelijk. Dat maakt waarschijnlijk een betere indruk dan proberen tegen het systeem in te gaan.
- Kijk eens goed naar de huidige verantwoordelijkheden en verwachtingen die bij je baan horen. Zorg ervoor dat je dat allemaal volledig uitvoert zonder dat iemand je erom hoeft te vragen en zonder dat anderen je de hand boven het hoofd houden. Probeer vervolgens op basis daarvan dingen te vinden die efficiënter zouden kunnen worden gedaan door bepaalde procedures te veranderen of te herstructureren. Voor managers is een salarisverhoging een beloning voor iemand die boven verwachting heeft gepresteerd, en niet voor iemand die de kantjes er van afloopt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Houd de discussie gericht op je werk en op wat jij waard bent. Voer nooit privézaken, zelfs geen geldnood of andere problemen aan als reden waarom je een salarisverhoging nodig hebt. Dit is een zakelijk gesprek en het aanvoeren van persoonlijke problemen is een teken van zwakheid van jouw kant, niet iets waarvan je wilt dat je baas het weet. Gebruik in plaats daarvan als reden de waarde van het werk dat jij levert.
- Het is een feit dat werkgevers veel meer ervaring hebben op het gebied van onderhandelen. De grootste fout die je daarom als werknemer kunt maken, is je niet voor te bereiden op de onderhandeling.
- Denk goed na voordat je dreigt ontslag te nemen als je geen salarisverhoging krijgt. Dat werkt namelijk bijna nooit. Hoe waardevol je ook denkt dat jij bent voor het bedrijf, maak niet de fout te denken dat je onmisbaar bent. Er zijn meestal genoeg gegadigden die maar al te graag jouw werk zouden willen doen voor minder geld. Als je later toch besluit ontslag te nemen omdat je de salarisverhoging niet gekregen hebt, let dan goed op wat je zegt in je ontslagbrief, zodat je er later geen problemen mee krijgt.
- Blijf positief. Gebruik dit moment niet om te klagen over het management, je collega's, de arbeidsomstandigheden of wat dan ook. Vergelijk jezelf ook niet met andere werknemers. Dat kan overkomen als onredelijke kritiek, ook al ben je positief over hun werk. Als je om wat voor reden dan ook toch een probleem ter sprake wilt brengen, doe dat dan op een beleefde manier tijdens een ander gesprek en niet tijdens je verzoek op een salarisverhoging, en kom dan ook met ideeën voor mogelijke oplossingen.
- Houd er rekening mee dat je baas altijd bepaalde deadlines en budgetten moet respecteren.
Advertentie
Bronnen
- ↑ BBC News, How to get a pay rise, http://news.bbc.co.uk/2/hi/2947990.stm
- ↑ BBC News, How to get a pay rise, http://news.bbc.co.uk/2/hi/2947990.stm
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/kim-keating/six-steps-to-asking-for-a_b_3694758.html
- ↑ Carolyn Kepcher, Carolyn 101 , pp. 129-130, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2
- ↑ Carolyn Kepcher, Carolyn 101 , p. 126, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2
- ↑ Carolyn Kepcher, Carolyn 101 , p. 130, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2
- ↑ Carolyn Kepcher, Carolyn 101 , pp. 130-131, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2
- ↑ Ken Langdon, Cultivate a Cool Career , p. 49, (2004), ISBN 978-0-399-53338-9
- ↑ Emine Saner, Why women won't ask for a pay rise, http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/aug/27/women-wont-ask-pay-rises
- ↑ Ken Langdon, Cultivate a Cool Career , p. 49, (2004), ISBN 978-0-399-53338-9
- ↑ Emine Saner, Why women won't ask for a pay rise, http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/aug/27/women-wont-ask-pay-rises
- ↑ Carolyn Kepcher, Carolyn 101 , p. 129, (2004), ISBN 978-0-7432-7034-2
- ↑ Mark Palmer and Scott Solder, You need this book to get what you want , p. 251, (2010), ISBN 978-1-84737-704-3
- ↑ Mark Palmer and Scott Solder, You need this book to get what you want , Chapter 16, (2010), ISBN 978-1-84737-704-3
- ↑ Emine Saner, Why women won't ask for a pay rise, http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/aug/27/women-wont-ask-pay-rises
Advertentie