PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Om goede relaties op te bouwen met mensen uit andere culturen, is het essentieel om te leren hoe je verbaal en non-verbaal met hen kunt communiceren. Je kunt de dingen eenvoudiger maken door ook meer te leren over hun cultuur en tolerant te zijn. Gewapend met kennis over effectief communiceren, kun je leren van mensen uit andere culturen en je eigen kennis met hen delen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een flexibele houding aannemen

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Een beetje kennis kan je ver brengen. Heb je tijd voor je op reis gaat of een ontmoeting hebt met iemand uit een andere cultuur, neem dan even de tijd om de basis te leren van wat wel en niet aanvaardbaar is binnen die cultuur. Je kunt hierover online meer informatie vinden, zoals via het National Center for Cultural Competence. [2]
  2. Verschillende culturen zullen op verschillende volumes spreken, meer of minder direct emoties tonen, al dan niet 'over alledaagse dingen praten', en andere verschillen in de communicatie. [3] Tijdens het communiceren met mensen uit andere culturen, kun je dergelijke verschillen verwachten, met inbegrip van die waar je je niet van bewust was.
  3. Tijdens de communicatie met een andere cultuur, kunnen er ongeschreven regels zijn over sociale hiërarchie waar je niet aan gewend bent. [4] [5] Bijvoorbeeld: wanneer je uit een cultuur afkomstig bent waar mannen en vrouwen als gelijken met elkaar communiceren, maar moet communiceren met iemand uit een cultuur waar mannen meer het woord. Ook kan je iemand tegenkomen die verwacht dat een jonger persoon een oudere persoon grotendeels het woord laat voeren, terwijl je verwacht dat alle leeftijdsgroepen gelijkelijk met elkaar communiceren.
  4. Als je iemand niet hebt begrepen, of denkt dat hij of zij jou niet begrijpt, dan kun je daar iets over zeggen. Wees niet grof of beledigend, maar leg het probleem geduldig uit. Het is meestal beter om open te zijn dan een probleem binnen de communicatie niet te benoemen, omdat die anders tot grotere problemen kan leiden.
    • Als je niet helemaal hebt begrepen wat iemand bedoelde, geef dit dan aan en vraag of de ander het kan herhalen?'
    • Als je denkt dat iemand je niet begrepen heeft, zeg dan iets als: 'Laten we de zaken nogmaals doornemen om er zeker van te zijn dat we het allemaal goed voor ogen hebben'. Ook kun je duidelijk maken dat de andere persoon vragen mag stellen.
  5. Elke cultuur heeft zijn eigen set van dominante waarden, overtuigingen en vooroordelen. Deze kunnen doorklinken bij de communicatie met mensen uit andere culturen. Bij basiscommunicatie is het echter niet het moment om mensen op basis van deze verschillen te beoordelen. In plaats daarvan toon je respect voor wie ze zijn, en ben je tolerant. [6] Misschien leer je zelfs iets nieuws.
    • Zelfs als culturele verschillen expliciet naar voren komen tijdens een gesprek, ben je tolerant en open van geest, in plaats van kritisch. Als je bijvoorbeeld Amerikaan bent en iemand maakt een opmerking dat Amerikanen altijd zo werkgericht zijn, zeg dan iets als: 'Ja, het is waar dat veel Amerikanen werk erg serieus nemen, maar daar zijn een heleboel goede redenen voor. Geef eens een paar voorbeelden van hoe jouw cultuur over werk denkt?'
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    "Onthoud dat innovatie, creativiteit en intelligentie onafhankelijk zijn van leeftijd, cultuur, huidskleur en geslacht."

    Maureen Taylor

    Deskundige op het gebied van spreken in het openbaar
    Maureen Taylor is algemeen directeur en oprichter van SNP Communications, een adviesbureau gespecialiseerd in bedrijfscommunicatie gevestigd in de San Francisco Bay Area. Ze helpt al meer dan 25 jaar leiders, oprichters van bedrijven en innovators in alle sectoren om hun communicatie-uitingen aan te scherpen en goed over te brengen.
    Maureen Taylor
    Deskundige op het gebied van spreken in het openbaar
  6. Communiceren met mensen uit andere culturen kan verhelderend en boeiend zijn, maar ook problemen geven. Verwacht niet alles wel vanzelf zal gaan of volledig wordt begrepen. Wees geduldig met anderen, en vraag hen om geduldig te zijn met jou.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Verbaal communiceren

PDF download Pdf downloaden
  1. [7] Het verheffen van je stem maakt je niet gemakkelijker te begrijpen, en kan als onbeleefd worden gezien. Evenzo mag je mensen uit andere culturen niet behandelen alsof zij onintelligent zijn, ook al zijn er problemen met de communicatie. Communicatieproblemen ontstaan door culturele verschillen, niet vanwege verschillen in intelligentie.
  2. Wees beleefd en gebruik formele manieren om iemand aan te spreken, totdat het duidelijk is dat dit niet nodig is (zoals een zakelijk contact dat aangeeft om elkaar met de voornaam aan te spreken). [8] Afhankelijk van de culturen die onderling met elkaar omgaan, kan dit als volgt geschieden:
    • Met de voor- en achternaam
    • Alleen met de achternaam
    • Met een titel als 'mr.', 'sir', 'mijnheer' of 'mevrouw'
    • Met behulp van formele voornaamwoorden, als die bestaan in de afgesproken taal.
  3. Als je gaat communiceren met mensen die een andere taal spreken, probeer dan vooraf een paar standaardzinnen te leren. Je situatie vereist mogelijk niet dat je de vreemde taal vloeiend spreekt (of dit is wellicht niet mogelijk), maar je kunt wel proberen om een paar woorden of zinnen te leren.
    • Oefen de grondbeginselen, met inbegrip van: 'Hallo', 'Alstublieft', 'Bedankt', 'Hoe gaat het met u?' enz.
    • Houd altijd een taalgids bij de hand, of een elektronisch apparaat waarmee je zinnen kunt opzoeken die je wellicht nodig hebt.
    • Wees geduldig wanneer anderen proberen om je taal te spreken.
  4. Als je communiceert met mensen die een andere taal spreken, probeer dan eerst hun taal te spreken, of zoveel als je kunt. Zelfs als je niet veel meer kunt zeggen dan 'Hallo' en 'Hoe gaat het met u?' in hun taal, dan nog wordt het gebaar meestal gewaardeerd.
  5. Het foutief toepassen van niet-standaard of obscene taal kan je moeilijk te begrijpen maken, en als zeer beledigend worden opgevat. Aangezien volkstaal en vloeken complex zijn en sterk afhankelijk van de context, is het beter om deze voorkomen, tenzij je absoluut zeker weet hoe je ze goed moet gebruiken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Non-verbale communicatie toepassen

PDF download Pdf downloaden
  1. In sommige culturen kan het wijzen met een wijsvinger, het 'ok'-teken en andere gemeenschappelijke gebaren als beledigend worden gezien. [9] Omdat je wellicht niet weet welke gebaren op deze manier verkeerd kunnen worden opgevat, kun je het beter houden bij gebaren met open handen. [10] Gebruik bijvoorbeeld je hele hand om ergens naar te wijzen.
  2. [11] Houd je voeten op de vloer, zit rechtop, gebruik je armen niet overmatig en neem verder een min of meer conservatieve houding aan. Dit omdat bepaalde houdingen als beledigend kunnen worden opgevat in bepaalde culturen. Bijvoorbeeld: het tonen van je voet kan in sommige culturen als onbeleefd worden beschouwd, dus sla je benen niet zo over elkaar dat je voetzool te zien is. [12]
    • Als blijkt dat een minder formele houding aanvaardbaar is, dan kun je die aanhouden.
  3. Sommige culturen verwachten meer fysiek contact tussen mensen wanneer ze communiceren dan andere culturen. Bijvoorbeeld: sommige culturen geven enthousiaster een hand of raken elkaar met meer overtuiging aan dan andere. [13]
    • Vat het niet beledigend op als een andere cultuur minder of meer fysiek is dan je gewend bent in de omgang. De uitzondering is als je het gevoel krijgt dat je persoonlijke grenzen worden geschonden of dat je wordt misbruikt. Als je je ergens ongemakkelijk bij voelt, laat het de ander dan weten.
    • Het is een goede vuistregel om terughoudend te zijn bij fysiek contact met mensen uit andere culturen wanneer je met hen communiceert. Als ze echter meer fysiek contact lijken te gebruiken, ga er dan in mee, mits je je er niet onprettig bij voelt.
  4. In sommige culturen wordt oogcontact tijdens een gesprek gezien als een teken van eerlijkheid en belangstelling. In andere culturen kan dit echter als respectloos, confronterend, of als een teken van seksuele belangstelling worden gezien. [14] Omgekeerd vinden sommige culturen dat het niet in de ogen kijken van een superieur tijdens een gesprek, een teken is van respect. [15]
  5. [16] [17] Het is normaal dat verschillende culturen gezichtsuitdrukkingen anders gebruiken. Bijvoorbeeld: Amerikanen glimlachen vaak, terwijl andere culturen veel glimlachen kunnen beschouwen als oppervlakkigheid. Wanneer je omgaat met mensen uit andere culturen, kun je zien dat ze expressiever zijn met hun gezicht (bij het tonen van geluk, verdriet, frustratie, enz.) dan je gewend bent, of merk je dat ze juist erg weinig uitdrukking laten zien.
    • Veel communicatie is non-verbaal, ongeacht de cultuur. Je kunt je echter concentreren op de inhoud van wat er gezegd wordt, en eventueel vragen om een toelichting. Bijvoorbeeld, als iemand op iets reageert met een onverwachte glimlach of door te lachen, dan moet je wellicht iets zeggen als, 'Nee, ik meen het serieus.'
  6. [18] Sommige culturen vereisen meer persoonlijke ruimte dan anderen. Als je met mensen uit een andere cultuur omgaat, en je merkt dat ze dichter bij je komen of juist meer afstand nemen dan je gewend bent, dan is het niet noodzakelijkerwijs het geval dat ze je grenzen willen overschrijden of proberen je te ontwijken. Probeer gewoon hun signalen te volgen met betrekking tot de persoonlijke ruimte en zo goed mogelijk te communiceren.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 11.715 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie