PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Van gastro-enteritis, beter bekend als buikgriep, kun je je meerdere dagen flink ziek voelen. Het is meestal niet dodelijk, maar het herstel kan heel moeilijk zijn als het niet goed wordt behandeld. Als je zo snel mogelijk wilt herstellen moet je maatregelen nemen om de symptomen onder controle te krijgen, jezelf goed hydrateren en veel rusten.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je ziekte beoordelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Deze ziekte betreft alle onderdelen van het spijsverteringsstelsel. De symptomen kunnen onder andere misselijkheid, overgeven, diarree, buikpijn en algehele malaise zijn. Je kunt een of alle symptomen hebben als je buikgriep hebt.
    • De ziekte gaat vanzelf over, wat betekent dat het virus na 2-3 dagen meestal voorbij is. [1] Je hebt dus meestal niet langer dan een week last van de symptomen.
  2. De ziekte wordt verspreid door contact met een besmet persoon, door het eten van voedsel dat de zieke persoon heeft bereid, of door voorwerpen (zoals bijvoorbeeld de deurknop van de wc) aan te raken die net zijn aangeraakt door een zieke. Hierdoor blijven ziektekiemen achter die vervolgens door anderen kunnen worden opgepikt.
  3. Heb je contact gehad met iemand anders die buikgriep had? Heb je een of meerdere symptomen van buikgriep? Als jouw symptomen mild tot gemiddelde misselijkheid, overgeven en diarree zijn, heb je waarschijnlijk een vorm van buikgriep die wordt veroorzaakt door de drie meest voorkomende virale ziektekiemen: het norovirus, het rotavirus of het adenovirus.
    • Als je deze vorm van buikgriep hebt, is medische behandeling meestal niet nodig, behalve in twee gevallen: als je ernstige buikpijn hebt, of buikpijn die duidelijk te lokaliseren is (dat kan duiden op een blindedarmontsteking, een alvleesklierontsteking of andere ernstige aandoening), of als je tekenen van ernstige uitdroging vertoont, zoals flauwvallen of licht voelen in het hoofd, vooral bij opstaan, of een versnelde hartslag.
    • Bij kinderen zijn tekenen van uitdroging verminderde traanproductie, minder natte luiers, een ingezakte fontanel en een minder elastische huid (als je in de huid knijpt veert deze niet terug).
  4. Dit is vooral belangrijk als de symptomen na verloop van tijd niet beter worden. Bel de huisarts of ga naar de huisartsenpost als je last hebt van de volgende symptomen:
    • Steeds vaker of constant moeten overgeven, langer dan een dag
    • Koorts hoger dan 38,5ºC
    • Diarree langer dan 2 dagen
    • Gewichtsverlies
    • Verminderde urineproductie
    • Verwardheid
    • Zwakte [2]
  5. Uitdroging kan een ernstig probleem zijn. Als je de volgende symptomen van ernstige uitdroging ervaart, moet je onmiddellijk naar de eerste hulp gaan of 112 bellen.
    • Koorts hoger dan 39,5 ºC
    • Verwardheid
    • Traagheid (lethargie)
    • Toevallen
    • Moeite met ademen
    • Pijn op de borst
    • Flauwvallen
    • De laatste 12 uur niet geplast hebben [3]
  6. Baby's en peuters hebben een verhoogd risico, net als diabetici, ouderen en mensen met hiv. [4] Baby's en kinderen hebben meer kans om ernstig uitgedroogd te raken dan volwassenen. Als je vermoedt dat je kind uitgedroogd raakt, zoek dan onmiddellijk hulp. Veel voorkomende symptomen zijn onder andere:
    • Donkere urine
    • Mond en ogen zijn droger dan normaal
    • Geen tranen als het huilt [5]
  7. Was je handen vaak. Voorkom dat de buikgriep zich over je hele huishouden verspreidt door je handen steeds te wassen. Onderzoek heeft aangetoond dat je normale zeep moet gebruiken (antibacteriële zeep hoeft niet) en warm water, en daarmee je handen 15-30 seconden moet wassen zodat het echt effectief is. [6]
    • Raak mensen niet aan als het niet hoeft. Vermijd onnodig omhelzen, kussen en handenschudden.
    • Probeer oppervlakken die veel worden aangeraakt zoals deurknoppen, de knop van de spoelbak van de wc of de keukenkastjes niet aan te raken. Doe de mouw van je shirt over je hand heen, of leg er een tissue tussen.
    • Nies of hoest in je elleboog. Buig je arm en hou die voor je gezicht zodat je neus en mond in de plooi van je elleboog verborgen zitten. Dit voorkomt dat de ziektekiemen op je handen terechtkomen, waarmee je ze eerder kunt verspreiden.
    • Was je handen of gebruik regelmatig een ontsmettingsmiddel. Als je net hebt overgegeven, geniesd of op een andere manier lichaamsvloeistoffen hebt aangeraakt, ontsmet dan je handen.
  8. Kinderen moeten worden thuisgehouden van school of het kinderdagverblijf zodat ze de infectie niet verspreiden. Iedereen die buikgriep heeft, kan het virus ook overdragen via de ontlasting, dus tot zij geen diarree meer hebben moeten ze bij anderen uit de buurt blijven. [7]
    • Als de diarree over is kan je kind terug naar school, want dan is het niet langer besmettelijk. Misschien wil de school een briefje van de huisarts waarin staat dat het kind genezen is. Vraag op school na wat het beleid is.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De symptomen behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Richt je erop om vloeistoffen binnen te houden. Als je steeds moet overgeven, moet je vooral proberen om de misselijkheid te verminderen en het overgeven te stoppen. Zonder vloeistoffen kun je uitgedroogd raken, en herstel je minder snel.
    • Veel mensen drinken frisdrank zoals limoen- of citroenlimonade om de misselijkheid tegen te gaan. Anderen zweren bij gember om de misselijkheid te beteugelen. [8]
  2. Diarree kan worden omschreven als een frequente, vloeibare of waterige stoelgang. Patiënten kunnen het op verschillende manieren ervaren. Maar als je veel vocht verliest doordat je diarree hebt moet je dit aanvullen met een drankje dat elektrolyten bevat (Gatorade, O.R.S) en met water. Omdat elektrolyten (vooral kalium) heel belangrijk zijn voor de elektrische geleiding van het hart, moet je goed opletten dat je het tekort hieraan weer aanvult. [9]
    • Er bestaan verschillende opvattingen over of het beter is om het virus "eruit" te werken (dus geen diarreeremmers te slikken) of om de diarree te stoppen. Maar je kunt als je wilt bij de drogist diarreeremmers kopen.
  3. De combinatie van overgeven en diarree kan uitdroging als ernstige complicatie hebben. Volwassenen merken dat ze zijn uitgedroogd als ze duizelig zijn wanneer ze opstaan, een snelle hartslag hebben, een droge mond hebben of als ze zich heel zwak voelen. Deel van het probleem van uitdroging is dat het gepaard gaat met een tekort aan belangrijke elektrolyten zoals kalium.
    • Als je veel vocht verliest doordat je diarree hebt moet je dit zoals hierboven al gezegd werd aanvullen met een drankje dat elektrolyten bevat (Gatorade, O.R.S) en met water. Omdat elektrolyten (vooral kalium) heel belangrijk zijn voor de elektrische geleiding van het hart, moet je goed opletten dat je het tekort hieraan weer aanvult.
    • Als je veel vloeistoffen verliest en ernstige diarree hebt, ga dan naar de huisarts. Die kan bepalen of je echt buikgriep hebt en of behandeling nodig is. Er zijn andere aandoeningen, zoals bacteriële infecties, parasieten, of voedselallergie waardoor je ook ziek kunt zijn. [10]
  4. Baby's en peuters lopen een grotere kans op uitdroging. Als je kind niet wil drinken, ga dan naar de dokter, want een kind droogt veel sneller uit dan een volwassene. [11]
  5. Je kunt een zelfzorgmiddel nemen om de pijn te stillen zodat je je de dagen dat je ziek bent iets beter voelt. Een warm bad kan ook helpen.
    • Als de pijn met een pijnstiller niet weggaat, ga dan naar de huisarts.
  6. Omdat gastro-enteritis door een virus wordt veroorzaakt, en niet door een bacterie, zullen antibiotica niet helpen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Zorgen dat je je beter voelt

PDF download Pdf downloaden
  1. Onthou dat je thuis moet ontspannen omdat stressfactoren het herstel kunnen belemmeren. Doe alles wat je kunt om van spanningen af te komen zodat je je snel beter voelt.
  2. Steek je kostbare energie niet in het bijhouden van je werk. Iedereen is wel eens ziek, en je baas of leraar begrijpt dat heus wel, zolang je van plan bent het werk later in te halen. Richt je er nu op om beter te worden.
  3. Vraag een vriend of familielid om je te helpen met dingen die gedaan moeten worden, zoals de was, of het ophalen van medicijnen. De meeste mensen helpen je graag zodat je snel weer beter wordt.
  4. Om gehydrateerd te blijven moet je zo veel mogelijk vloeistoffen drinken als je kunt binnenhouden. Hou het bij water of een elektrolytenoplossing van de drogist. Laat alcohol, koffie en te zure (zoals sinaasappelsap) of basische (zoals melk) drankjes staan.
    • Sportdrankjes (zoals Gatorade) bevatten veel suiker en hydrateren je niet voldoende. Je krijgt er alleen maar een opgeblazen gevoel en buikpijn van. [12] .
    • Maak je eigen orale rehydratieoplossing. Als je moeite hebt om voldoende gehydrateerd te blijven, maar je kunt het huis niet uit om O.R.S. te kopen, maak dan je eigen drankje. Meng 1 liter water met 6 theelepels suiker en 0,5 theelepel zout, en drink er zo veel van als je kunt. [13]
  5. Als je veel moet overgeven, kun je voedingsmiddelen die pijn doen als het weer omhoog komt (zoals chips of pittig eten) beter laten staan. Eet de eerste 24-48 uur ook geen zuivelproducten, want die kunnen de symptomen van diarree verergeren. Als je weer wat kunt eten, begin dan met soep of bouillon, en daarna zachte voeding. [14]
  6. Probeer je aan het BRAT-dieet te houden, waarbij je bananen, rijst, appelmoes en toast eet. Dit is mild genoeg om binnen te houden, zodat je wat voedingsstoffen krijgt waardoor je kunt herstellen.
    • Bananen zijn heel goed omdat ze je op milde wijze van voedingsstoffen voorzien, maar ook rijk zijn aan kalium, waaraan je door diarree vaak een tekort hebt.
    • Rijst is mild en zelfs als je heel misselijk bent kun je dat meestal wel binnenhouden. Je kunt ook rijstwater met een klein beetje suiker drinken, maar de meningen zijn hierover nog verdeeld.
    • Appelmoes is ook mild en zoet, en het wordt goed verdragen, al eet je elke 30 minuten maar een lepeltje. Vooral bij kinderen moet je veel geduld hebben, want die kunnen maar heel kleine beetjes tegelijk aan. Hou het bij kleine hoeveelheden, want van grote hoeveelheden kun je weer gaan overgeven.
    • Toast is een milde vorm van koolhydraten en de meeste zieken kunnen dit wel binnenhouden.
    • Als niets anders lukt, eet dan babyvoeding. Babyvoeding in potjes is zacht voor de maag, makkelijk te verteren en het zit vol vitaminen en voedingsstoffen. Probeer dat als je niets anders binnen kunt houden.
  7. Het is essentieel dat je genoeg slaap krijgt als je lichaam tegen de buikgriep vecht. Zorg dat je minstens 8 tot 10 uur slaapt per dag, liefst meer.
    • Doe dutjes. Als je thuis kunt blijven van je werk of school, doe dan lekker een dutje 's middags als je moe bent. Voel je niet schuldig omdat je niet productief bent -- je hebt de slaap nodig om te kunnen herstellen.
  8. Als je het liefst op de bank hangt waar je toegang hebt tot eten en entertainment, neem je kussens en dekens dan mee naar de bank, zodat je kunt slapen wanneer je wilt in plaats van weer naar de slaapkamer te moeten lopen.
  9. Hoe aanlokkelijk dat ook mag zijn, neem geen slaappillen als je nog steeds moet overgeven. Als je diep in slaap bent en op je rug ligt, kun je stikken in je braaksel.
  10. Zodra je het gevoel hebt dat er iets uit moet, ga dan snel naar de wc. Het is beter om op te staan voor niets, dan dat het te laat is en je een bende maakt van de bank.
    • Blijf dichtbij een wc. Als het lukt om het toilet te bereiken is dat beter dan dat je de vloer moet schoonmaken.
    • Spuug ergens in dat makkelijk schoon te maken is. Als je een paar grote schalen hebt die je niet zo veel (of nooit meer) gebruikt, en die in de vaatwasser kunnen, is het een goed idee die naast je te houden. Je kunt de inhoud daarna in het toilet gooien, uitspoelen, en de schaal afwassen met de hand of in de vaatwasser.
  11. Zet een ventilator neer die frisse lucht over je lichaam blaast. Als je het echt heet hebt, zet dan een schaal met ijswater voor de ventilator.
    • Leg een koud kompres op je voorhoofd. Maak een washandje nat met koud water en leg dat op je voorhoofd. Maak het steeds weer nat indien nodig.
    • Neem een lauwe douche of bad. Je hoeft je niet in te zepen, het gaat om het afkoelen.
  12. Als je niets anders kunt dan liggen en film of tv kijken, vermijd dan zielige drama's en kies iets schattigs of grappigs. Onderzoek heeft aangetoond dat lachen de pijn kan verzachten en herstel bevordert.
  13. Als je je wat beter gaat voelen, neem dan weer wat normale taken op in je dagelijkse routine. Begin met een douche te nemen, en je aan te kleden zodra dat kan, en ga verder met kleine klusjes, boodschappen en uiteindelijk weer naar je werk of school.
    Advertentie

Tips

  • Desinfecteer het huis als je buikgriep over is. Was de lakens, maak de wc schoon, desinfecteer deurknoppen, etc. (alles wat besmet kan zijn en ziektekiemen kan verspreiden).
  • Wees niet te trots om om hulp te vragen!
  • Het kan helpen om het licht wat te dimmen en geluiden zoveel mogelijk buiten te sluiten. Dan worden je ogen niet moe van het felle licht. Door geluid kun je hoofdpijn en stress krijgen.
  • Drink kleine slokjes water, geen grote. Door grote slokken moet je vaak weer overgeven.
  • Gebruik pedaalemmerzakjes om een emmer mee te bekleden. Knoop ze dicht en gooi het weg, en doe er een schoon zakje in, zo kun je het makkelijk schoonhouden en kan het virus zich minder goed verspreiden.
  • Overweeg je kinderen te laten vaccineren tegen het rotavirus. [15] Een norovirusvaccin voor volwassenen wordt nog ontwikkeld. [16]
  • Een beetje limonade, water met citroen of citroenlimonade kan helpen tegen de vieze smaak na het overgeven. Drink er maar een klein beetje van met kleine slokjes. Spoel je mond ermee en slik het in.
  • Eet yoghurt of appelmoes, vooral yoghurt is goed voor je maag. Eet er kleine beetjes van zodat je het binnen kan houden. Yoghurt en appelmoes zijn licht verteerbaar voor je maag.
  • Je kunt ook grote handdoeken gebruiken om op over te geven, maar zorg dat er niets onder ligt wat beschadigd kan raken (zoals boeken of elektronica). Was de handdoek (en alles wat er onder ligt zoals dekens of lakens) daarna.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als er bloed of slijm in je diarree of braaksel zit, of als het langer dan drie dagen aanhoudt, ga dan onmiddellijk naar de huisarts.
Advertentie

Bronnen

  1. Janet Torpy MD, Cassio Lynn MA Robert M Golub MD Viral Gastroenterititis, JAMA, The American Journal of Medical Association, August 1 2012 volume 308, Nov (5) 1 528).
  2. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/dehydration-adults
  3. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/dehydration-adults
  4. Janet Torpy MD, Cassio Lynn MA Robert M Golub MD Viral Gastroenterititis, JAMA,the American Journal of Medical Association, August 1 2012 volume 308, Nov (5) 1 528.
  5. http://www.webmd.com/fitness-exercise/tc/dehydration-topic-overview
  6. JP Nifennegger, Proper Handwashing promotes wellness in Childcare, Journal of Pediatric Healthcare. 1997, Jan-Feb 11 91) 26-31.
  7. Allison Aiello, PhD, Rebecca Calhoun BS, Vanessa Perez, MS. Effect of Hand Hygiene on Infectious Disease in the Community Setting: A Meta Analysis, Journal of Public Health 2008 August 98 (8) 1372-1381
  8. Ozgoli, G, Goli,M, Simbar M Effects of Ginger Capsules on Pregnancy, Nausea and Vomiting, 1000 mg Ginger Capsules Were an Effective Herbal Remedy. Journal of Alternative and Complementary Medicine , 2009, March 15. (3) 243-246.
  9. Hypokalemia and Sudden Cardiac Death, Journal of Experimental and Clinical Cardiology 2010 winter, 15 (4) e96-e99
  1. Blanca Ochoa MD Christina Surawicz MD Diarheal Diseases: Acute and Chronic American College of Gastrenterology. Oct 2002, last updated Dec 2012
  2. Janet Torpy MD, Cassio Lynn MA Robert M Golub MD Viral Gastroenterititis, JAMA,the American Journal of Medical Association, August 1 2012 volume 308, Nov (5) 1 528
  3. http://www.cdc.gov/norovirus/about/treatment.html
  4. http://www.who.int/cholera/technical/en/
  5. Janet Torpy MD, Casso, Lynn MA, Robert M Golub MD, Viral Gastroenteritis, Journal of the academy of Medicine, JAMA, August 1 2012 vol 38 Nov 2 528
  6. http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/rotavirus/default.htm
  7. http://articles.chicagotribune.com/2012-02-24/travel/ct-trav-0226-norovirus-vaccine-20120224_1_cruise-ships-norovirus-nasal-vaccine

Over dit artikel

Deze pagina is 67.287 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie