Hoewel het geweldig is om je geliefd en gekoesterd te voelen, is de lijn tussen zorgzaam gedrag en bezitterig gedrag nogal dun. Krijg je het gevoel dat je vriend bezitterig begint te worden, dan is het zaak om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Hoewel bezitterig gedrag meestal geworteld is in een lage eigendunk, kan een bezitterige partner deze gevoelens op jou afwentelen. [1] X Bron Een bezitterige vriend kan het moeilijk voor je maken om je eigen mening en ideeën te hebben, en kan je het gevoel geven dat het verkeerd is om een eigen leven te hebben, los van de ander. [2] X Bron Hij kan proberen om je ervan te weerhouden je vrienden op te zoeken en de controle over je leven langzamerhand over te nemen. [3] X Bron Stop je dit niet, dan is het waarschijnlijk dat dit gedrag gaat escaleren, maar er zijn echter manieren waarmee je om kunt gaan met een bezitterige vriend.
Stappen
-
Omschrijf je gevoelens. Je vriend realiseert zich misschien niet dat hij zich op een voor jou bezitterige manier gedraagt. Misschien is dit zijn eerste relatie of had zijn vorige vriendin een andere persoonlijkheid dan jij hebt. Wellicht maakt hij een gebeurtenis mee in z’n leven waardoor hij je dichter naar zich toetrekt dan jij prettig vindt. Praten over wat je wilt en nodig hebt binnen een relatie is altijd een goede plek om te beginnen.
- Probeer met een aantal voorbeelden te beginnen: “Wanneer je me meerdere keren belt als ik uitga met vriendinnen, dan krijg ik het gevoel dat je me niet vertrouwt” of “Het zit me dwars dat je niet met me praat als ik tijd heb doorgebracht met mijn vrienden.”
- Geef specifiek aan op welke momenten je het gevoel had dat de ander zich bezitterig gedroeg: “Ik was er helemaal af dat bij de voetbalwedstrijd, omdat je me negeerde nadat ik een spelletje had gespeeld met mijn vrienden van de universiteit.”
- Ga hem niet beschuldigen. Noem hem bijvoorbeeld niet “bezitterig.” In plaats daarvan kun je beter zeggen dat je het gevoel had dat hij zich overdreven bezitterig gedroeg, en je daar een verstikkend gevoel bij had. Beschuldigingen kunnen resulteren in een ruzie, maar dat zou niet mogen gebeuren als je uitdrukt wat je voelt.
-
Bespreek het gedrag dat je onacceptabel vindt. Dit hoort een helder gesprek te zijn en privé, waarbij je vrij kunt praten over het soort gedrag dat je niet wilt tolereren binnen een relatie. Dit gesprek hoort zicht te beperken tot punten waar je geen compromis over wenst te sluiten. Hier volgen een paar voorbeelden van gedrag dat je onacceptabel zou kunnen vinden:
- Vragen om te stoppen met het zien van je vrienden, vooral als dat mannen zijn, zonder een goede reden.
- Je vertellen wat je moet dragen, of dat hij opmerkingen maakt als hij vindt dat je iets draagt dat “ongepast” is.
- Je voortdurend bellen of sms’en als je ergens anders bent.
- Je telefoon, e-mail of persoonlijke bezittingen doorzoeken.
- Voortdurend willen weten waar je bent gedurende de dag.
- Je een schuldig gevoel geven omdat je gemaakte afspraken moet wijzigen, ook al heb je een geldige reden.
- Je ultimatums geven of dreigen met sancties, als je niet genoeg tijd voor hem vrijmaakt.
-
Leg uit wat je nodig hebt binnen een relatie. Wellicht weet je vriend niet wat je nodig hebt binnen een relatie, dus is het belangrijk om dit aan hem duidelijk te maken. Dit kan helpen bij het verminderen van zijn bezitterige gedrag.
- Leg uit waarom je het nodig hebt onafhankelijk te kunnen leven. Vertel je vriend dat hoewel je het geweldig vindt om samen met hem te zijn, het belangrijk is voor jezelf en voor hem om los van elkaar tijd door te brengen met vrienden en familie. Het hebben van een leven los van je partner is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde relatie [4] X Bron Moedig hem ook aan om tijd door te brengen met zijn vrienden en familie, zonder jou.
- Geef je wens aan om te worden vertrouwd. Net zoals jij hem vertrouwd zou hij jou ook moeten kunnen vertrouwen. Dit is de hoeksteen van een gezonde relatie.
- Spreek een aantal regels af over jullie relatie: een voorbeeld is dat jullie beide de tijd moeten krijgen om tijd door te brengen met vrienden van het andere geslacht. Hierbij mag dan wel verwacht worden dat volledige eerlijkheid, loyaliteit en monogamie in acht worden genomen. [5] X Bron
-
Overleg de verplichtingen die horen bij de relatie. Bezitterig gedrag is meestal het gevolg van een gebrek aan zelfachting en onzekerheid. [6] X Bron Als het bezitterige gedrag van je vriend niet al te zwaar is, dan kan het helpen om hem eraan te herinneren dat je toegewijd bent aan de relatie en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over je intenties.
- Verbale affirmaties zijn een krachtige manier om je vriend gerust te stellen. Een eenvoudige “Ik houd van jou en alleen van jou” is vaak al voldoende.
-
Vertel hem over de dingen die je samen met vrienden gaat doen. Vaak komt de bezitterigheid voort uit jaloezie en onzekerheid. [7] X Bron Door je vriend te betrekken in een aantal van de activiteiten die je samen met vrienden gaat ondernemen, wordt hij wellicht meer gerustgesteld over het leven dat je leeft, als hij niet in de buurt is.
- Het kan vooral helpen om je vrienden voor te stellen aan je vriend. Het kan zijn dat hij het idee dat je tijd doorbrengt met andere mannen niet zo geweldig vindt. Dit is echter geen reden voor je om daarmee te stoppen. Nodig je vriend uit om een keer mee te gaan, zodat hij weet dat ze geen bedreiging vormen voor jullie relatie.
-
Geef je relatie tijd om te helen. Nadat jullie een gesprek hebben gehad waarin je uitlegt welke negatieve gevoelens je hebt bij de relatie, kan het zijn dat de gemoederen bij jullie allebei zijn opgelopen. Dit is een goed moment om even de tijd te nemen om na te denken over wat er is besproken, voor jullie weer bij elkaar komen in een poging samen een gelukkiger en gezondere relatie te hebben dan voorheen.
- Wees je ervan bewust dat progressie tijd kost. Je vriend zal niet meteen veranderen. Je zal bereid moeten zijn om er tijd en moeite in te steken om ervoor te zorgen dat deze veranderingen in zijn bezitterige gedrag zich kunnen voltrekken.
- Schroom niet om hem erop te wijzen als hij terugvalt in z’n oude gewoonte. Laat dit niet ongemoeid. Wijs hem direct op het gedrag en leg uit wat voor gevoel je dat geeft.
- Moedig hem aan wanneer hij liefhebbend is zonder bezitterig te zijn. Wanneer hij zich op een manier gedraagt die je prettig vindt, vertel hem dat dan. Hierdoor zal hij dit vaker willen doen.
-
Wees realistisch over het feit of jullie relatie het waard is om te herstellen. Als je vriend zijn gedrag wil veranderen en bereid is om je gevoelens te respecteren en te luisteren naar jouw behoeften en noden bonnen de relatie, dan kun je het erop wagen om de relatie een kans te geven. Als je je je echter gedeprimeerd voelt, onrustig of angstig, dan kun je beter uit de relatie stappen.
- Vergeet niet dat, hoezeer je dat ook wilt, je hem niet kunt veranderen. Hij zal bereid moeten zijn om de verandering van zijn gedrag in gang te zetten en ermee door te gaan.
Advertentie
-
Houd er rekening mee dat je het wellicht uit moet maken met je bezitterige vriend. Als het bezitterige gedrag van je vriend escaleert, of zich al op een zorgwekkend niveau bevindt, dan is het belangrijk om je te realiseren dat je hem niet kunt veranderen (in ieder geval niet zonder professionele hulp). [8] X Bron Zijn verlangen om zijn partner te beheersen kan een onderdeel zijn van zijn persoonlijkheid, maar is iets waar je geen genoegen mee hoeft te nemen. Dan wordt het tijd om het uit te maken.
- Plan wat je tegen hem wilt zeggen. Vergeet niet dat je mening telt en dat je het verdient dat er naar je geluisterd wordt. Sta niet toe dat je bezitterige vriend jou de schuld in te schoenen schuift - vergeet niet dat jij degene bent die deze relatie beëindigt, en om een valide en legitieme reden.
-
Zet het verbreken van de relatie door. Het met iemand uit maken is nooit gemakkelijk en kan vooral erg moeilijk zijn als jij degene bent binnen de bezitterige relatie die door de ander wordt beheerst.
- Kies een plaats en een tijd om het met je vriend uit te maken. Hoewel je dit meestal het best persoonlijk kunt regelen, kan het zijn dat een bezitterige vriend zich overmatig emotioneel of agressief gaat gedragen.
- Een plek waar veel mensen zijn is waarschijnlijk het veiligst om het uit te maken, als je om wat voor reden dan ook je zorgen maakt over de reactie van je vriend.
- Deel je voornemen om het uit te maken met je bezitterige vriend met een goede vriend(in) of familielid. Vraag de ander om je eraan te houden dat je het uitmaakt.
- Zorg dat hij je uit laat spreken. Je hoort hem te kunnen vertellen wat je wilt vertellen, zonder onderbroken te worden. Zolang je dit op een beheerste en beleefde manier doet, zou hij naar je moeten luisteren.
- Blijf niet hangen. Heb je gezegd wat je wilt zeggen en hem de kans gegeven om te reageren, ga dan weg. Geef hem de tijd om aan het idee te wennen voor je weer contact opneemt.
- Kies een plaats en een tijd om het met je vriend uit te maken. Hoewel je dit meestal het best persoonlijk kunt regelen, kan het zijn dat een bezitterige vriend zich overmatig emotioneel of agressief gaat gedragen.
-
Houd rekening met een mogelijke tegenaanval. Als je vriend tijdens jullie relatie bezitterig was, dan zal hij dit gedrag waarschijnlijk aanhouden tijdens het verbreken van de relatie. Door hier rekening mee te houden kun je er beter mee omgaan wanneer dit zich voordoet.
- Ga niet mee in zijn pogingen om je een schuldgevoel aan te praten zodat je maar bij hem blijft. Dit kan komen in de vorm van “Weet je nog die keer dat we langs het strand hebben gelopen tijdens zonsopkomst?” of als een ernstiger bedreiging (zoals dreigen zich van het leven te beroven). Het belangrijkst is dat je dit herkent als emotionele manipulatie – accepteer het niet!
- Als je ex-vriend dreigt om zichzelf om te brengen of iemand anders, dan is het essentieel dat je iemand hier direct van op de hoogte brengt. Bel 911 als je gelooft dat hij of iemand anders in direct gevaar verkeert.
- Blijf bij je beslissing. Ongeacht de reactie van je vriend zal je moeten onthouden dat je een terechte keuze hebt gemaakt om een eind te maken aan een ongezonde relatie.
- Ga niet mee in zijn pogingen om je een schuldgevoel aan te praten zodat je maar bij hem blijft. Dit kan komen in de vorm van “Weet je nog die keer dat we langs het strand hebben gelopen tijdens zonsopkomst?” of als een ernstiger bedreiging (zoals dreigen zich van het leven te beroven). Het belangrijkst is dat je dit herkent als emotionele manipulatie – accepteer het niet!
-
Zoek steun bij vrienden en familie. Het is belangrijk om steun te zoeken bij goede vrienden en familie, op wat voor manier je dan ook maar nodig hebt. Misschien heb je het nodig dat ze je besluit om de relatie te verbreken nog eens bevestigen, of om je te herinneren aan kenmerken van het zorgwekkende gedrag van je nu ex-vriend.
- Het aanhalen van de banden met mensen die je tijdens je relatie met je bezitterige ex-vriend wellicht kwijt bent geraakt, kan een belangrijk onderdeel zijn van het verdergaan na die ongezonde relatie.
-
Zoek professionele hulp als je het nodig hebt. Afstand nemen van een verstikkende relatie kan een hele uitdaging zijn. Maal angst voor het alleen zijn is onvoldoende reden om bij iemand te blijven waarvan je het gevoel hebt dat die je leven beheerst. Een hulpverlener kan je helpen bij het omgaan met eventuele negatieve gevoelens die je hebt en met de pijn van het beëindigen van een relatie.
- Over je relatie praten kan een gezonde manier zijn om in het reine te komen met het feit dat het gedrag van je partner verkeerd was.
-
Geef jezelf tijd om te herstellen. Of het nu goed gegaan is of slecht, het beëindigen van een relatie is nooit gemakkelijk. Even tijd nemen voor jezelf, voor je begint aan een nieuwe relatie, is aan te raden. Ben je er weer klaar voor, dan kun je het volgende doen om de relatie met je bezitterige ex-vriend achter je te laten:
- Denk na over alle ups en downs van je vorige relatie. Het is belangrijk dat je inziet dat er naast de slechte ook goede tijden waren. De tijd die je in deze relatie hebt doorgebracht is niet weggegooid. Het heeft juist een doel gediend in die zin dat je nu weet wat je in ieder geval NIET wilt zien in een partner.
- Leer de kenmerken herkennen van een bezitterige vriend, zo vroeg mogelijk. De volgende keer zal je beter weten wat de waarschuwingssignalen zijn van een jaloers en bezitterig gedrag. Je zult daar bij een volgende mogelijke relatie beter op kunnen letten.
- Vergeet niet om van jezelf te houden. Als je relatie een deel van je eigendunk, zelfvertrouwen of eigenliefde heeft weggehaald, neem dan de tijd om dat weer terug te krijgen. Breng tijd door samen met vrienden, leer een nieuwe hobby, of zoek troost op een favoriete plek. Allemaal goede manieren om weer in contact te komen met je ware zelf.
- Begin voorzichtig en zorgvuldig aan een nieuwe relatie. Neem de lessen die je in de vorige relatie hebt geleerd ter harte en pas ze toe om een gelukkige en gezonde relatie op te kunnen bouwen met de volgende persoon, wanneer de tijd daar rijp voor is.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://youqueen.com/love/relationships/how-to-deal-with-a-possessive-boyfriend/
- ↑ http://www.whatdomenreallythink.com/b/possessive-boyfriend-signs.php
- ↑ http://www.healthguidance.org/entry/16250/1/Dealing-With-a-Possessive-Boyfriend.html
- ↑ http://www.whatdomenreallythink.com/b/possessive-boyfriend-signs.php
- ↑ http://emmrys.ca/resources/possessive-controlling-boyfriends-girlfriends
- ↑ http://www.healthguidance.org/entry/16250/1/Dealing-With-a-Possessive-Boyfriend.html
- ↑ http://www.femalenetwork.com/sex-relationships/5-tips-for-dealing-with-an-overly-possessive-boyfriend
- ↑ http://emmrys.ca/resources/possessive-controlling-boyfriends-girlfriends