Dit artikel is bijdragen van Christy Irvine, PhD
. Dr. Christy Irvine is erkend klinisch psycholoog en heeft haar eigen privépraktijk in Portland, Oregon. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring en is gespecialiseerd in individuele en relatietherapie, waarbij ze verschillende technieken gebruikt als emotiegerichte therapie, acceptatie- en commitmenttherapie, interpersoonlijke psychotherapie en cognitieve verwerkingstherapie. Dr. Irvine heeft een bachelordiploma in psychologie behaald aan Whitman College en een Ph.D. in klinische psychologie aan de Universiteit van Connecticut.
Dit artikel is 2.142 keer bekeken.
Wanneer je partner veel boosheid ervaart, kan het moeilijk zijn om daar mee om te gaan—vooral als die boosheid naar jou gericht is. Als je niet de vaardigheden hebt om met een boze partner om te gaan, kunnen zijn gevoelens na verloop van tijd veel wrok veroorzaken. Blijf lezen om te leren hoe je met je partners boosheid kunt omgaan en het effectief kunt aanpakken om jullie relatie te verbeteren.
Stappen
-
Soms kun je de kleine dingen gewoon loslaten. Als je partner boos is over iets dat op de lange termijn niet van belang is, laat hem dan gewoon boos zijn tot hij er moe van wordt. Ruziemaken over ieder meningsverschil dat je hebt kan vermoeiend zijn.
- Als je bijvoorbeeld echt pizza wilt voor het avondeten, maar je partner wil Chinees, is het waarschijnlijk niet de moeite waard om er ruzie over te maken. Als het echter een groot probleem is als financiën of communicatie, is het waarschijnlijk iets dat jullie moeten bespreken.
Advertentie
-
Bestrijd zijn boosheid met vrede en kalmte. Houd je stem zacht, schreeuw niet, en probeer niet boos terug te worden. Als hij naar je toe stapt, doe je een stap terug. Als hij schreeuwt en roept, praat je rustig. Als je niet meegaat in zijn boosheid, wordt hij waarschijnlijk veel sneller rustig. Hoewel het zwaar kan zijn, zal net zo boos als hij doen alleen maar het probleem verergeren.
- Je emoties onder controle houden in een dergelijke situatie kan moeilijk zijn. Als het moet, haal je een paar keer diep adem of tel je tot 10 zodat je niet boos of van streek wordt.
-
Je partner weet waarschijnlijk dat zijn boosheid een probleem is. Als je met hem praat probeer je jezelf in zijn positie te plaatsen om zijn gevoelens in gedachten te houden. Onthoud dat deze persoon van je houdt en dat zijn boosheid niet per se alleen op jou gericht is. Dit kan het voor hem makkelijker maken om rustiger te worden en voorkomen dat hij defensief wordt. [1] X Bron
- Dit kan je ook helpen als je zijn boosheid persoonlijk opvat. Probeer te onthouden dat hij waarschijnlijk boos wordt door externe factoren, niet noodzakelijkerwijs door iets dat jij hebt gedaan.
Advertentie
-
Boosheid maskeert vaak een andere emotie. Als je partner boos is, voelt hij zich misschien gekwetst, van streek of verdrietig. Als hij rationeel met je kan praten, probeer dan te luisteren naar waar hij eigenlijk behoefte aan heeft onder alle boosheid. [2] X Bron
- Als je partner bijvoorbeeld boos is dat je laat thuiskwam, is hij misschien bang omdat hij je een paar uur niet kon bereiken.
- Of als je partner boos is omdat je iets ter sprake hebt gebracht dat je wilt dat hij verandert in jullie relatie, kan hij zich gekwetst of bezorgd voelen dat je hem gaat verlaten.
-
Je kunt proberen om een rationeel gesprek te hebben met je partner. Op die manier kunnen jullie praten over het probleem en het proberen recht te zetten. Probeer zijn boosheid niet onder het tapijt te schuiven, anders gaat het na verloop van tijd etteren. Als hij kalm genoeg is, kunnen jullie proberen om dingen uit te praten. [3] X BronAdvertentie
-
Soms moeten mensen afkoelen voor ze weer kunnen praten. Als je partner erg boos is en jullie komen niet verder met jullie gesprek, laat het dan even los. Geef elkaar 15 minuten om af te koelen en je gedachten te verzamelen voordat je weer praat. [4] X Bron
- Je partner kan meer tijd nodig hebben om af te koelen en dat is niet erg. Blijf contact houden en begin alleen weer te praten als je er allebei klaar voor bent.
- Je partner ruimte geven kan ook jou helpen kalmeren en je emoties onder controle te krijgen. Omgaan met een boze partner kan moeilijk zijn, dus het is belangrijk om een pauze te nemen als jij er ook eentje nodig hebt.
-
Geef niet toe aan de boosheid van je partner omdat dat makkelijker is. Hoewel je kunt proberen om kalm en rationeel te blijven, kun je ook voor jezelf opkomen en je partner vertellen dat hij te boos wordt. Vertel je eigen behoeften en wensen terwijl je die van je partner niet vergeet.
- Je kunt bijvoorbeeld zeggen, “Ik begrijp dat je boos bent, maar je moet met me communiceren voordat je zo ontploft.”
- Of, “We moeten redelijk over dingen kunnen praten zonder tegen elkaar te ontploffen.”
Advertentie
-
Laat je partner weten dat hij niet tegen je moet roepen of schreeuwen. Je kunt hem dat ook vertellen als hij vervelend wordt of je gaat uitschelden. Respect gaat twee kanten op en het is belangrijk dat je partner je blijft respecteren zelfs als hij boos is. [5] X Betrouwbare bron Mind Ga naar de bron
- Zeg iets als, “Ik vind het niet prettig als je zo tegen me schreeuwt” of, “Als je me gaat uitschelden, stellen we deze discussie uit tot later.”
- Soms betekent aan je grenzen vasthouden dat je een tijdje afstand neemt van het gesprek.
-
Doe dit als je allebei kalm en rustig bent. Praat met je partner over wat hem echt boos maakt en welke specifieke situaties hem tot ontploffing lijken te brengen. Als je die triggers kunt herkennen, kun je helpen om je partner te kalmeren wanneer het lijkt dat hij weer boos wordt. [6] X Betrouwbare bron Mind Ga naar de bron
- Probeer zijn triggers niet te veroordelen zodat hij niet defensief wordt tijdens dit gesprek.
- Misschien wordt je partner bijvoorbeeld wel boos als hij te laat is. Als dat zo is, plan je om 15 minuten eerder op te staan en help je hem in te pakken voor zijn werk.
Advertentie
-
Woedeproblemen kunnen echt hun tol gaan eisen in relaties. Als je partners boosheid problemen voor jou veroorzaakt, kan een professional in de geestelijk gezondheidszorg helpen. Praat met een therapeut of raadgever om te kijken wat jullie kunnen doen om jullie communicatie te versoepelen en je emoties beter te beheersen. [7] X Bron
- Je partner kan ook in zijn eentje een cursus woedebeheersing moeten doen.
Tips
- Omgaan met een boze partner kan zwaar zijn. Zorg dat je tijd reserveert om voor je eigen welzijn te zorgen. [8] X Betrouwbare bron Mind Ga naar de bron
Waarschuwingen
- Als je je ooit onveilig voelt bij je partner, bel je meteen de hulpdiensten. [9] X Betrouwbare bron Mind Ga naar de bron
Gerelateerde artikelen
Bronnen
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/anger-in-the-age-entitlement/200904/how-deal-angry-partner
- ↑ https://psychcentral.com/blog/how-to-switch-off-an-angry-person#4
- ↑ https://au.reachout.com/articles/when-someone-is-always-angry
- ↑ https://au.reachout.com/articles/when-someone-is-always-angry
- ↑ https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anger/for-friends-and-family/
- ↑ https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anger/for-friends-and-family/
- ↑ https://au.reachout.com/articles/when-someone-is-always-angry
- ↑ https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anger/for-friends-and-family/
- ↑ https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anger/for-friends-and-family/
Over dit artikel
Was dit artikel nuttig?
Gerelateerde artikelen
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!
Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.
Meld me aan!