PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ken je iemand die gewoon niet in staat lijkt om de waarheid te spreken? Sommige mensen liegen om zichzelf in een beter daglicht te zetten, of om te krijgen wat ze willen; anderen geloven echt dat wat zij zeggen waar is. Hoe dan ook, een leugenaar confronteren met zijn/haar gedrag is een goed vertrekpunt als je met een leugenaar om wilt leren gaan. Het is belangrijk om te onthouden dat jij niet de macht hebt om iemand anders te veranderen. Als puntje bij paaltje komt is het enige dat jij kunt doen gewoon zelf de waarheid vertellen. Lees verder hoe je kunt leren omgaan met een leugenaar.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het probleem vaststellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Herken wanneer iemand aan het liegen is . Als je weet waar je naar moet kijken, dan is het niet moeilijk om te weten wanneer iemand tegen je liegt. Weten hoe je het kunt herkennen als iemand jou probeert te misleiden kan je een aanwijzing geven over hoe ernstig de kwestie is. Leer hoe de persoon er in normale, stressvrije situaties uitziet, en hoe hij/zij zich gedraagt. Vergelijk dit met het gedrag dat hij/zij vertoont als je vermoedt dat hij/zij liegt. Na een tijdje zou je de lichaamstaal van diegene goed genoeg hebben leren kennen om met redelijke zekerheid te kunnen zeggen of iemand de waarheid vertelt of niet.
    • Kijk hoe hij/zij zich gedraagt als je hem/haar naar zijn/haar geboortedatum of geboorteplaats vraagt. Vergelijk dit gedrag vervolgens met hoe hij/zij gedraagt als je een iets lastigere vraag stelt: of hij/zij met jouw vriend/vriendin vreemdgaat, of dat hij/zij met de boeken gesjoemeld heeft op het werk. Als de persoon de waarheid vertelt, dan zou hij/zij geen symptomen van stress moeten vertonen als hij/zij lastigere vragen beantwoordt.
    • Vergeet alles wat je gehoord hebt over het gebrek aan oogcontact dat zogenaamd met liegen gepaard zou gaan. Sterker nog, veel leugenaars maken juist doelbewust oogcontact om deze mythe te ontkrachten. [1]
    • Als mensen liegen vertonen ze onbewust lichamelijke tekenen van stress. Let op de volgende tekenen:
      • Een nepglimlach waar alleen de mond bij betrokken is, en niet de ogen.
      • Een hogere stem dan normaal.
      • Verwijde pupillen. [2]
      • Een erg laag knippergehalte (en een zeer hoog knippergehalte als de leugen klaar is).
      • Ongedurige voetbewegingen , zoals schuifelen of met de voeten tikken.
      • Het aanraken van het gezicht , zoals herhaaldelijk de mond, ogen of neus bedekken.
  2. Veel mensen liegen over een paar onderwerpen die hen extreem ongemakkelijk doen voelen. Vaak zijn dit dingen waar ze zich voor schamen, of slecht gedrag in het verleden. Als de persoon in kwestie de neiging heeft om consequent te liegen over een bepaald onderwerp, dan kan hij/zij dat doen om ervoor te zorgen dat jij erover ophoudt, en dat je van onderwerp verandert. Als deze persoon echter te pas en te onpas liegt, en je geen patroon kunt vinden, dan heb je misschien met een groter probleem te maken.
    • Als iemand telkens liegt als jij hem vraagt waarom zijn vader er nooit is, of waarom hij de middelbare school nooit heeft afgemaakt, of waarom zij weigert om met een bepaald iemand te praten, dan kan het zijn dat diegene wil dat jij je neus niet in zijn/haar zaken steekt. En daar heeft hij/zij misschien nog wel gelijk in ook. Tenzij je een serieuze relatie hebt met iemand heb jij niet het recht om elk klein detail uit iemands leven te weten.
    • Aan de andere kant, als de persoon gewoon voor de lol lijkt te liegen (zelfs over de meest triviale onderwerpen), dan is hij/zij misschien wel een dwangmatige leugenaar. Aangezien zijn/haar gelieg geen patroon vertoont, zal het een stuk moeilijker zijn om het met zijn/haar bedoelingen eens te worden.
  3. [3] Het voelt nooit goed om een leugen voorgeschoteld te krijgen, maar sommige leugens zijn schadelijker dan andere. Voordat je een interventie op touw zet, dien je uit te vogelen hoe de leugens de leugenaar, jou, en anderen beïnvloeden.
    • Probeert de persoon zichzelf er slechts voor te behoeden dat hij/zij te veel zegt? Misschien is dat niet zo erg helemaal niet.
    • Liegt hij/zij om anderen te manipuleren? Maken mensen beslissingen op basis van wat hij/zij zegt, en realiseren ze zich daarbij niet dat ze voorgelogen zijn? Dit is een probleem dat aangekaart moet worden.
    • Liegt hij/zij om weg te kunnen komen met slecht gedrag, zoals stelen, vreemdgaan of iemand kwetsen? Dit gedrag heeft een uiterst negatief effect.
  4. Sommige mensen genieten meer van liegen dan van de waarheid vertellen. Het kan als een verslaving beschouwd worden, waar bij elke leugen een kleine 'high' behaald wordt. Schaamteloze leugenaars die er lange tijd mee weggekomen zijn beginnen te liegen als hun 'way of life', niet eens meer uit een noodzakelijk oogpunt. Dwangmatige leugenaars zijn lastig te verbeteren, omdat ze hun gelieg, net als bij elke andere verslaving het geval is, moeten laten behandelen.
  5. Pathologische leugenaars vertellen leugens die zo ver van de werkelijkheid vandaan liggen dat ze vaak ontzettend doorzichtig zijn. Vaak geloven ze in de leugens die ze zelf verspreiden, en zullen ze je volstrekt absurde verhalen vertellen. Dat doen ze met een pokerface die zo betrouwbaar lijkt dat je ze haast wel móet geloven. Pathologische leugenaars hebben een psychologische stoornis. Helaas zul jij ze, aangezien ze denken dat ze de waarheid vertellen, niet van het liegen af kunnen houden. Desalniettemin is het de moeite waard om ze ermee te confronteren. Zo kun je namelijk vaststellen of een wake-up call hen ertoe zal drijven om hulp te zoeken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De leugenaar confronteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Schrijf elke vermoedelijke leugen die je hoort op, en beschrijf in detail waarom je denkt dat er sprake is van een leugen. Ga een beetje op onderzoek uit, zodat je bewijs hebt van het feit dat hij/zij aan het liegen was; vertrouw niet zonder meer op je onderbuikgevoel. Je wilt de leugenaar zonder twijfel laten weten dat hij/zij bedrieglijk geweest is.
    • Als je harde bewijzen kunt verzamelen, zoals e-mails of papierwerk dat hetgeen hij/zij gezegd heeft tegenspreekt, dan zal dat de confrontatie een stuk makkelijker maken.
    • Als je op anderen mensen vertrouwt om de leugen aan te kaarten, probeer dan om hier meerdere mensen voor te strikken.
  2. Iemand en public aanspreken op zijn/haar slechte gedrag is vrij kil, en zal waarschijnlijk geen veranderingen teweegbrengen. Het is beter om de kwestie privé te bespreken, zodat de gevoelens van schaamte en gêne het kookpunt niet zullen bereiken. Vertel de persoon kalm waarom jij denkt dat hij/zij gelogen heeft. Bespreek de precieze leugen(s) waar je het over hebt.
    • Noem hem/haar geen leugenaar. Nogmaals, het is beter om het eerst even rustig aan te pakken. Meestal zal de persoon in kwestie zich zo schamen dat hij/zij betrapt is, dat hij/zij ermee zal stoppen.
  3. Let zorgvuldig op zijn/haar lichaamstaal, om vast te stellen of hij/zij aan het liegen is. Luister naar zijn/haar smoes. Als hij/zij de leugen bekent en zich verontschuldigt, dan hoef je de confrontatie misschien niet verder te voeren. Bespreek de kwestie uitvoerig, en beëindig het gesprek door hem/haar te zeggen dat je hoopt dat het niet meer voor zal komen.
  4. Als de persoon in de verdedigende stellingen schiet, smoesjes verzint, of door blijft liegen, dan is het tijd om het bewijsmateriaal te laten zien. Laat de persoon e-mails, papieren en ander bewijsmateriaal dat jij vergaard hebt zien. Zo kun je bewijzen dat hij/zij jou voorgelogen heeft. Hiermee staat de leugenaar met de rug tegen de muur, en zal hij/zij ofwel zwijgen, danwel zich verontschuldigen.
  5. Dit is moeilijk om aan te horen, en de persoon in kwestie zal waarschijnlijk verdrietig zijn als je hem/haar vertelt dat je niet langer gelooft wat er uit zijn/haar mond komt. Leg uit dat je er niets aan kunt doen, maar dat je extra goed op zult letten omdat je bang bent dat hij/zij weer tegen je zal liegen. Zeg hem/haar dat het vertrouwen verbroken blijft, tenzij hij/zij over langere periode kan bewijzen toegewijd te zijn aan de waarheid.
    • De meeste mensen zullen zich hier diep voor schamen, en zullen je hopelijk beloven voortaan de waarheid te vertellen.
    • Dwangmatige leugenaars zouden toe kunnen geven dat ze een verslaving hebben, en jou om hulp vragen om van die gewoonte af te komen. Het kan zijn dat je ze herhaaldelijk dient te confronteren met hun gedrag, voordat ze er voorgoed mee zullen stoppen; sommigen raken er nooit helemaal vanaf.
    • Pathologische leugenaars en sociopaten zullen niet onder de indruk zijn van jouw confrontatie. Voor hen is liegen een essentieel onderdeel van hun persoonlijkheid.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Maya Diamond, MA

    Dating- en relatiecoach
    Maya Diamond is dating- en relatiecoach in Berkeley, Californië. Ze heeft 7 jaar ervaring met het helpen van singles die vastzitten in frustrerende datepatronen om innerlijke zekerheid te vinden, in het reine te komen met het verleden en gezonde, liefdevolle en langdurige relaties te krijgen. In 2009 behaalde ze haar masterdiploma somatische psychologie aan het California Institute of Integral Studies.
    Maya Diamond, MA
    Dating- en relatiecoach

    Overweeg therapie als je een relatie hebt met de persoon die liegt. Dating- en relatie-expert Maya Diamond: "Als je je partner op een leugen betrapt, laat hem of haar dan weten wat je hebt waargenomen, vertel hoe je erover denkt en stel voor hoe je wilt dat hij of zij de situatie in de toekomst aanpakt. Als het een grote leugen is, kan het nuttig zijn om naar relatietherapeut te gaan, zodat je het verraad of het wantrouwen kunt doorstaan en de wond in de relatie kunt laten helen."

  6. Zeg hem/haar dat dwangmatig of overmatig liegen middels therapie behandeld kan worden. Moedig de persoon aan om hulp in te schakelen voordat iedereen het vertrouwen in hem/haar verliest. Over het algemeen worden leugenaars vroeg of laat ontdekt. Als gevolg daarvan kunnen ze hun baan verliezen, hun relaties verpesten, en hun kans op een eerlijker leven vergooien.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Omgaan met de nasleep

PDF download Pdf downloaden
  1. Mensen die er een gewoonte van gemaakt hebben om te liegen kunnen die doorgaans niet gelijk van zich afschudden. Verbaas je dus niet als je de persoon in kwestie binnenkort weer eens zal liegen. Afhankelijk van jouw relatie met de leugenaar wil je hem/haar wel of niet helpen het patroon te doorbreken. Misschien wil je hem/haar voortdurend blijven confronteren en corrigeren, maar misschien ben je er na een tijdje wel helemaal klaar mee.
  2. Uiteindelijk weet jij niet wat er zich in het hoofd van een ander afspeelt. Als iemand wil stoppen met liegen, dan zal hij/zich daar zelf op moeten leggen, en zich daaraan houden. Als iemand niet wil stopen, dan is er niets dat jij daaraan kunt veranderen.
  3. Omgaan met een leugenaar kan je emotioneel enorm uitputten. Net wanneer je denkt dat het vertrouwen hersteld is, betrap je hem/haar weer op liegen, en moet je noodgedwongen opnieuw beginnen. Het is belangrijk dat je even de tijd neemt om afstand van hem/haar te nemen, en met mensen op te trekken die je kunt vertrouwen. Ook kun je overwegen om hulp te zoeken. Je krijgt immers te maken met een heleboel gemengde emoties als je close bent met een leugenaar.
    • Laat je niet inpakken door de leugens van een ander. Zorg ervoor dat je altijd redelijk wat grip op de waarheid weet te behouden. Goede leugenaars lijken geloofwaardig, en het is daarom belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen de waarheid en tussen fantasie.
    • Verbreek de band met hem/haar als de situatie escaleert. Laat jezelf er niet te veel mee in. Op een gegeven moment moet je de banden verbreken, en een 'giftige relatie' laten voor wat die is. Als je vergeefs alles geprobeerd hebt, verbreek de banden dan. Begin het herstelproces.
    Advertentie

Tips

  • Focus de confrontatie op het verbroken vertrouwen, en hoe dat jullie relatie beïnvloedt.
  • Spreek niets anders dan de waarheid. Leugenaars hebben er een hekel aan om de waarheid aan te horen. Dat komt omdat het hen blootstelt aan de werkelijkheid (dat ze geen controle uit kunnen oefenen over anderen), en dat het hen dwingt om de controle over te dragen.
  • Luister zorgvuldig naar de leugenaar als hij/zij aan het woord is. Leugenaars hebben de neiging om foutjes te maken, en hun verhalen meer dan eens te vertellen. Als je de eerste keer goed geluisterd hebt, dan zul je oneffenheden in hun versies van de verhalen kunnen herkennen.
  • Maak geen ruzie. Dit kan de situatie alleen maar erger maken.
  • Ga dergelijke mensen uit de weg.
  • Ga na waarom ze gelogen kunnen hebben. Misschien was het een schreeuw om aandacht. En hoewel dat geen goed excuus is, kan het zijn dat ze een probleem hebben, en dat ze te bang zijn om daarmee om te gaan.
  • Als je boos wordt op de leugenaar, herinner jezelf dan aan het feit dat zij liegen omdat ze de waarheid niet aankunnen. Laat weten dat jij dat wel kunt!
  • Maak geen keuzes op basis van wat de leugenaar jou vertelt.
  • Leugenaars die de intentie hebben om jou schade toe te brengen kunnen ervoor zorgen dat iedereen zich tegen jou keert. Het is daarom extreem belangrijk om de leugenaar te ontmaskeren, en mensen hiervan op de hoogte te stellen. Echte leugenaars hebben maling aan wie ze met hun leugens kwetsen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Woede en nare woorden leiden alleen maar tot meer haat. Ook bewijzen ze dat de leugens over jou correct waren. Laat je niet manipuleren, laat jezelf niet als gemeen iemand overkomen. Dat is namelijk precies waar de leugenaar op uit is.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 67.448 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie