PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Of we het nu leuk vinden of niet, uiteindelijk zullen we allemaal wel eens (misschien in een werk- of vrijwilligerssituatie) een onmogelijk onvolwassen persoon ontmoeten. Het kan schadelijk zijn voor je emotionele leven, je sociale leven en je hele perspectief. Met enig begrip, zelfbeheersing en oefening zal het gemakkelijker worden om met een dergelijk persoon om te gaan.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Onvolwassen gedrag begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het woord onvolwassen betekent 'niet volledig ontwikkeld'. Van nature begrijpt de persoon misschien niet hoe hij of zij moet reageren op bepaalde situaties. Hoe jonger de persoon is, hoe moeilijker dat begrip kan zijn. [1] Houd rekening met onvolwassenheid bij jongeren.
    • Een jonge jongen kan bijvoorbeeld onvolwassen zijn door grapjes te maken over borsten en penissen, zijn vrienden voor de gek te houden, in zijn neus te peuteren en zich over het algemeen als een kind te gedragen. [2] Hoewel onaangenaam kan dit gewoon normaal gedrag zijn voor iemand van zijn leeftijd, en kun je het waarschijnlijk gewoon beter negeren. Laat jongere mensen de ruimte om op te groeien en volwassen te worden voordat je boos reageert.
    • Aan de andere kant kan een volwassen persoon die verder volwassen lijkt (d.w.z. iemand die de scheetgrappen achter zich heeft gelaten) nog steeds gebrek hebben aan emotionele volwassenheid – denk hierbij aan geen rekening houden met anderen, niet in staat zijn om de schuld van zijn of haar fouten te accepteren, of proberen om je opzettelijk jaloers of boos te maken.
  2. Extreme situaties kunnen soms leiden tot emotioneel onvolwassen reacties, iets wat leeftijdsregressie genoemd wordt, waarbij de grens tussen volwassen en kinderlijke emoties kan vervagen. Reageer meer doordacht als je merkt dat iemand onvolwassen reageert. Er zijn verschillende manieren om na te gaan of de reactie een volwassen of een kinderlijke/onvolwassen emotie is. [3]
    • Een persoon die emotioneel onvolwassen is, zal reactief zijn, zichzelf als slachtoffer zien, emotioneel reageren (intense of impulsieve reacties, zoals explosieve woede, plotselinge huilbuien, enz.), egocentrisch zijn en zich bezighouden met zelfbescherming, altijd de eigen daden voor zichzelf of anderen rechtvaardigen, manipulatief zijn, gemotiveerd door angst of het gevoel iets te 'moeten' doen, en de noodzaak om falen, ongemak en afwijzing te vermijden. [4]
    • Een persoon die emotioneel volwassen overkomt zal openstaan voor het horen van het perspectief van anderen, proactief zijn, gemotiveerd zijn door groei en handelen met een visie of doel, handelen omdat hij of zij ervoor kiest (niet omdat hij het gevoel heeft dat hij dat moet), integer handelen (wat betekent dat het handelen in lijn is met de eigen waarden). [5]
  3. Mensen die emotioneel onvolwassen zijn vinden het vaak moeilijk om met hun emoties om te gaan en ervaren vaak een vorm van aangeleerde hulpeloosheid, of het gevoel de eigen situatie niet te kunnen veranderen of het eigen leven niet te kunnen verbeteren. [6] Dit kan zijn omdat die persoon nooit heeft geleerd hoe ze moeilijke emoties onder ogen moet zien en ermee om moet gaan. Hoewel het onvolwassen gedrag niet gepast is, kan het helpen om het beter te begrijpen als je je realiseert dat de ander handelt vanuit angst, het gevoel zichzelf te moeten beschermen tegen deze ongemakkelijke emoties.
  4. De persoon met wie je te maken hebt kan leiden aan ADHD of een persoonlijkheidsstoornis. [7] Sommige aandoeningen van dit type kunnen onvolwassen lijken en zich op verschillende manieren manifesteren. [8]
    • Een persoon met ADHD lijkt misschien gewoon 'onvolwassen', maar heeft eigenlijk een neurologische ontwikkelingsstoornis. Hij of zij kan moeite hebben om zich te concentreren en overdreven praten, kan bazig lijken of gesprekken onderbreken, verbaal agressief reageren door frustraties, of moeite hebben om de eigen emoties onder controle te houden, wat vervolgens leidt tot uitbarstingen van woede of tranen. [9]
    • Een borderline persoonlijkheidsstoornis gaat vaak gepaard met sterke stemmingswisselingen.
    • Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis zijn vaak onvriendelijk, en missen het vermogen om je gevoelens te respecteren. [10]
    • Iemand met een theatrale persoonlijkheidsstoornis kan erg emotioneel doen om aandacht te trekken, en zich ongemakkelijk voelen wanneer hij of zij niet in het middelpunt van de aandacht staat. [11]
    • Narcisme doet zich voor bij mensen die zichzelf overdreven belangrijk vinden en een verminderd inlevingsvermogen hebben in anderen, wat resulteert in kwetsbaarheid die tot uitbarstingen zou kunnen leiden. [12]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Omgaan met een emotioneel onvolwassen persoon

PDF download Pdf downloaden
  1. De waarheid is dat dit niet jouw strijd is om te vechten -- als de persoon niet bereid is om zijn gedrag te herkennen en stappen te ondernemen om het te veranderen, is er weinig dat je kunt doen. Het kan bijzonder moeilijk zijn voor een emotioneel onvolwassen persoon om zich te realiseren dat hij moet veranderen, omdat een kenmerk van emotionele onvolwassenheid is dat je andere mensen of omstandigheden de schuld geeft van je eigen slechte gedrag. [13]
    • Het enige wat je kunt controleren is je eigen gedrag -- hoe je reageert op de persoon, en hoeveel tijd je met diegene doorbrengt.
  2. Afhankelijk van de ernst van de onvolwassenheid van de persoon en zijn of haar bereidheid om te veranderen, kan het nodig zijn om contact te vermijden. Als de onvolwassen persoon je partner is, moet je misschien de relatie stopzetten als je partner niet bereid is te veranderen. Als de persoon iemand is die je niet uit je leven kunt verwijderen, zoals een baas, collega of familielid, probeer dan het contact zo veel mogelijk te beperken.
    • Houd het contact met de ander zo kort mogelijk. Verontschuldig je voor het afbreken van het gesprek en zeg zoiets als: 'Het spijt me dat ik dit moet inkorten, maar ik zit midden in een groot project en ik moet er echt weer mee aan de slag.'
    • Doe je best om in een sociale omgeving de persoon te vermijden en praat met je andere vrienden of familieleden.
  3. Een emotioneel onvolwassen persoon kan manipulatief en egocentrisch zijn, dus als je met hem moet communiceren, probeer dat dan duidelijk en assertief te doen. Assertief betekent niet agressief -- het betekent dat je duidelijk en respectvol moet zijn en moet zeggen wat 'jij' nodig hebt, terwijl je tegelijkertijd respect hebt voor de behoeften, gevoelens en wensen van anderen. [14] Kortom, geef aan wat je nodig hebt, en laat de uitkomst los.
    • Begrijp dat zelfs als je volwassen communiceert over je behoeften, de onvolwassen persoon niet altijd volwassen reageert.
    • Lees meer over assertief handelen .
  4. Als je denkt dat de persoon openstaat voor feedback en iemand is die je graag in je leven wilt houden, dan kun je proberen met diegene te praten over zijn/haar gedrag. Bereid je voor op een defensieve houding van de ander, [15] wat het overbrengen van je boodschap kan bemoeilijken. Je zou zelfs kunnen voorstellen dat de persoon met iemand anders praat over het onvolwassen gedrag, en hoe de persoon daar wat aan kan doen.
    • Benoem het gedrag dat onvolwassen is en welke effecten het op jou heeft. Bijvoorbeeld: 'Het wordt me te veel als je niet meer meehelpt in huis. Zou je me alsjeblieft elke week willen helpen?' Geef de persoon dan elke dag specifieke dingen die hij/zij kan doen om te helpen.
    • Je zou de ander eraan kunnen herinneren dat verandering heel moeilijk kan zijn, maar dat je er voor de ander wilt zijn om te helpen groeien en volwassen te worden, als diegene dat wil.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Reageren op agressief onvolwassen gedrag

PDF download Pdf downloaden
  1. Negeer de persoon en richt je op iets anders. Dit is de gemakkelijkste manier en de eenvoudigste reactie wanneer de onvolwassen persoon probeert om je aandacht of een reactie te krijgen. Door op het gedrag te reageren, geef je toe aan wat de ander wil en versterk je diens onvolwassen acties. Het negeren van de persoon zal diegene waarschijnlijk frustreren doordat de aanval op jou is mislukt, en ervoor zorgen dat de ander het opgeeft.
    • Als de onvolwassen persoon zijn/haar geduld verliest of ruzie probeert te maken, is het belangrijk dat je je loskoppelt van de pogingen van de persoon om je van streek te maken.
    • Kijk weg van de persoon. Draai je hoofd of ogen weg. Dis is gewoon het niet erkennen van de aanwezigheid van de persoon.
    • Keer de ander je rug toe. Zelfs als de ander dan rondjes om je heen draait om je toch in de ogen te kijken, draai je je weer om.
    • Loop weg. Beweeg met een doel, de ander zo snel mogelijk vermijdend tot diegene stopt met volgen.
    • Probeer te negeren omdat je het duidelijk druk hebt. Met iemand praten of diegene lastig vallen wanneer de persoon voortdurend aan het bellen is, is erg moeilijk. Je zult er zo in opgaan dat je de ander niet zult opmerken.
  2. Als de persoon geen reden ziet om te stoppen of weg te gaan, dan moet je misschien een beetje confronterend zijn en duidelijk maken dat je verder geen tijd voor hem of haar hebt. Verzamel al je moed en vraag beleefd om met rust gelaten te worden, terwijl je tegelijkertijd jezelf uit de giftige omgeving verwijdert. Probeer een van de volgende benaderingen:
    • Wimpel hem of haar snel af door direct te zijn: 'Laat me alsjeblieft met rust, nu meteen. Ik heb een slecht humeur.'
    • Kom ter zake en vertel wat je wilt: 'Laat me met rust.'
    • Neem de leiding: 'Ik heb geen zin in een discussie. Dit gesprek is voorbij.'
    • Gebruik de techniek van de overslaande plaat. Herhaal eenvoudigweg je weigering door steeds weer te zeggen: 'Dit gesprek is voorbij'. Blijf kalm terwijl je deze techniek toepast en probeer weg te lopen.
  3. Het is mogelijk dat de persoon zich niet realiseert onvolwassen te doen. Een deel van het volwassen worden is leren omgaan met jongere en/of minder volwassen mensen. De confrontatie met de onvolwassen persoon die je lastigvalt en diegene laten weten dat dergelijk gedrag ongepast is, kan ertoe leiden dat de persoon je uit de weg gaat.
    • Recht voor z'n raap zijn zou kunnen helpen, 'Ik waardeer je gedrag niet. Stop ermee.'
    • Maak de ander eenvoudigweg bewust van het eigen gedrag: 'Je doet erg onvolwassen. Stop met me lastig vallen.'
    • Formuleer je antwoord als een vraag: 'Besef je wel hoe onvolwassen je je nu gedraagt?'
  4. Hoewel je in de verleiding kan komen om onvolwassen te reageren op de persoon en hem of haar een koekje van eigen deeg te geven, kan dit ernstig averechts werken. Als je met deze persoon in een werksituatie te maken hebt, kan je onvolwassen gedrag 'jou' in de problemen brengen. Bovendien kan het zelfs gevaarlijk zijn om een onvolwassen persoon die daarnaast agressief of opvliegend is, te irriteren. Als je de verleiding voelt om op de persoon te reageren, wees dan de volwassen persoon, trek je terug en blijf bij die ander uit de buurt.
  5. Als de persoon agressief is en niet ophoudt je lastig te vallen, raadpleeg dan een advocaat of de politie. Niemand mag je lastigvallen of aanraken. Deze mensen hebben extern ingrijpen nodig om je niet langer lastig te vallen, en ze zullen waarschijnlijk stoppen totdat iemand in staat is om invloed uit te oefenen die ze niet kunnen negeren. Er zijn een paar mogelijke opties:
    • Gebruik je sociale ondersteuningsnetwerk. Als contact met de persoon onvermijdelijk is, zoek dan een vriend, familielid, leraar of mentor, baas of iemand die je vertrouwt, en vraag om hulp.
    • Vertel de persoon dat je de politie gaat bellen. De dreiging van de autoriteiten kan hem voldoende intimideren om je niet langer lastig te vallen.
    • Bel de politie. Als je vreest voor je veiligheid en/of de persoon valt je lastig , bedreigt je , stalkt je , of is gewelddadig, dan kan de politie wellicht ingrijpen, of kun je aangifte doen bij de politie. Zorg ervoor dat je gedetailleerde aantekeningen maakt over elk incident, zodat je een verslag hebt van de intimidatie en hoe lang deze al aan de gang is.
    • Voorbeelden van intimidatie: bedreigingen, herhaalde telefoontjes, sms'jes, e-mail, briefjes of ander contact, iemand volgen, chantage, autobanden doorsnijden. [16]
    • Overweeg een contactverbod aan te vragen. Wetten hieromtrent zijn van land tot land verschillend, maar je kunt met de politie of een advocaat praten over je opties als het gaat om het aanvragen van een contactverbod.
    Advertentie

Tips

  • Haal diep adem. Koel je woede niet op deze persoon, of je bent tot hun niveau gezonken en laat hen winnen.
  • Handel niet impulsief. Wat je ook over je heen krijgt, neem even de tijd voordat je een beslissing neemt of iets zegt.
  • Het is belangrijk om de meningsverschillen te verwerken en toch rustig te blijven. Verhef je stem niet. Laat de persoon rustig weten dat je geen ruzie wilt maken, maar misschien kan het helpen om over de kwestie te praten. Bied je excuses aan als je bijvoorbeeld begon te schreeuwen. Wees oprecht en het kan hun verdediging voldoende afbreken om de logica terug te laten komen in de reactie van de ander.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Er is een verschil tussen een persoon die zich over het algemeen niet naar zijn of haar leeftijd gedraagt en iemand die een mishandelende pestkop is. Als je het gevoel hebt dat je wordt gepest , zoek dan andere hulp.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.929 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie