PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je partner veel mokt, dan kan het tijd zijn om je relatie te evalueren. Of de neiging om te mokken nu uit onvolwassenheid voorkomt of een drang naar controle, mokken een vorm van manipulatie. Als je eraan toegeeft zal het probleem doorgaan of zelfs erger worden. Om met het probleem om te gaan moet je het gedrag van je partner beoordelen, ervoor zorgen dat je niet toegeeft aan het gedrag, en doorgaan met je dagelijkse routine. Moedig je partner aan om vrij te communiceren, bedenk of zijn of haar gedrag jouw schuld is, en overweeg naar relatietherapie te gaan of uit elkaar te gaan als je geen veranderingen ziet.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Omgaan met mokken

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit kan moeilijk zijn, maar doe je best om zoals gewoonlijk met je dag door te gaan. Stop niet al je tijd in het proberen om je partner te laten praten, of in het proberen blij te maken van je partner wanneer hij of zij begonnen is met mokken. Laat je partner zien dat het gedrag de extra aandacht die hij of zij wilt niet uitlokt, en dan zal hij of zij hopelijk stoppen met mokken, of het in de toekomst minder doen. [1]
    • Glimlach gewoon naar hem of haar, wees beleefd, en houd je aan je normale routine in plaats van dat je toegeeft.
    • Ondersteun het gedrag van je partner niet. Door je partner te laten mokken zullen jullie allebei alleen maar pijn worden gedaan in de relatie.
  2. Als je partner blijft mokken, kaart het probleem dan aan, en wees direct met hem of haar zonder dat je de gewenste reactie geeft. Door hem of haar herhaaldelijk te vragen wat er aan de hand is zal zijn of haar gedrag alleen maar versterkt worden. Zorg ervoor dat je het mokken erkent, maar dan je er niet aan toegeeft.
    • Zeg, in plaats van dat je vraagt wat er mis is, iets als, 'Ik weet dat je van streek bent. Ik weet niet zeker waarom, maar ik ben bereid om erover te praten wanneer je daar klaar voor bent.'
  3. Als je partner in volledige stilte rondhangt, wachtend tot je vraagt wat er mis is of aandacht aan hem of haar geeft, verwijder jezelf dan uit de situatie. Ga naar een andere kamer en lees wat, of maak een wandeling en haal wat frisse lucht.
  4. Je eigen stemming kan ook verergerd worden wanneer je in de buurt bent van iemand die mokt. Doe je best om je humeur goed te houden, en om zijn of haar gedrag je niet te veel te laten beïnvloeden. Als de negativiteit je echt begint aan te tasten, probeer je dan emotioneel los te koppelen van de situatie, zodat je simpelweg observeert.
    • Denk terwijl je observeert en jezelf emotioneel loskoppelt voor jezelf, 'Het is jammer dat mijn partner zo ongelukkig is. Ik hoop dat we hier in de toekomst aan kunnen werken wanneer hij/zij er klaar voor is.' [2]
    • Herinner jezelf eraan dat het mokken het probleem van je partner is, niet dat van jou.
    • Vertel jezelf dat je niet rond dit gedrag hoeft te blijven, of dat nu betekent dat je even weggaat of het voorgoed uitmaakt. Je hoeft niet voor altijd bij je partner te blijven.
    • Wees niet bang om je grenzen in de relatie op te leggen. Laat het gedrag van de ander je niet manipuleren of onder druk zetten om toe te geven.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Oplossingen op de lange termijn vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Dat is zijn of haar taak, niet de jouwe. [3] In een relatie zitten met iemand die mokt kan met de tijd ook je eigen zelfvertrouwen en welzijn beschadigen, waardoor je je misschien gaat afvragen of het jouw schuld is. Het is niet jouw schuld -- je partner is verantwoordelijk voor het oplossen van zijn of haar eigen gedrag, niet jij. [4]
    • Je partner moet, in essentie, leren hoe hij of zij zichzelf moet troosten en 'opvoeden' voor hij of zij deel uit kan maken van een gezonde relatie.
  2. Het kan moeilijk zijn om niet zelf te gaan mokken of met boosheid te reageren, maar werk eraan dat je open blijft voor communicatie. Vertel je partner dat het helemaal prima is als hij of zij direct naar je toekomt om erover te praten -- en dat er een veel grotere kans is dat je op een liefhebbende manier zal reageren als hij of zij erover praat in plaats van mokt.
    • Als het je partner uiteindelijk lukt om te gaan zitten om over het probleem te praten, moedig hem of haar dan aan om je te vertellen waarom hij of zij op deze manier reageerde en hoe hij of zij zich voelde. [5]
    • Je partner zal bijvoorbeeld misschien zeggen, 'Je was een halfuur te laat voor het avondeten, waardoor ik me voelde alsof je niet om me gaf,' of, 'Ik zag dat je aan het lachen en praten was met een andere man, waardoor ik dacht dat je hem leuker vond dan mij. Ik was jaloers.'
    • Dit kan in het begin onnatuurlijk aanvoelen, omdat het een erg kwetsbare en directe manier van communicatie is. Wanneer je partner echter op deze manier met je begint te praten, zullen jullie het probleem veel makkelijker aan kunnen pakken.
  3. Als je partner hier nog steeds mee worstelt of steeds dominanter wordt, overweeg dan professionele hulp in te schakelen, zoals relatietherapie. Het doormaken van het therapieproces kan je partner zich helpen realiseren dat mokken zowel zichzelf als de anderen om hem of haar heen pijn doet. [6]
    • Relatietherapeuten kunnen je ook wat gevorderde technieken geven om met dit gedrag om te gaan. [7]
    • Een relatietherapeut zal jullie misschien zelfs allebei apart spreken om te helpen bepalen wat de kern van het probleem voor beide partners is. De therapeut kan jullie dan helpen om door jullie individuele problemen heen te werken.
    • Als je partner dit gedragspatroon niet kan doorbreken, of als jullie relatie ongezond is geworden, dan kan een relatietherapeut je ook helpen bepalen of je wel of niet in de relatie moet blijven. [8]
    • Vraag je arts om een aanbeveling of zoek online naar betrouwbare relatietherapeuten in jullie buurt om een goede relatietherapeut te vinden. [9]
  4. Beëindig de relatie als je geen veranderingen ziet. Als je het duidelijk hebt gemaakt dat dit gedrag onacceptabel is, maar nog steeds geen veranderingen in het gedrag van je partner ziet, dan is het waarschijnlijk tijd om uit elkaar te gaan. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om continu de onvolwassenheid, jaloezie, en onzekerheid van je partner te valideren. Dat is niet eerlijk aan jou, en ongezond voor beide partijen.
    • Het proces van uit elkaar gaan kan mogelijk extra moeilijk en emotioneel zijn omdat je partner al geneigd is naar slecht gedrag zoals mokken. Wees voor een veilige en gezonde relatiebreuk respectvol maar duidelijk. Vertel je partner waarom je uit elkaar wilt gaan, en stel duidelijke grenzen op.
    • Je kunt bijvoorbeeld zeggen, 'Ik kan niet in deze relatie blijven als je niet met me kunt communiceren wanneer je van streek bent. Het lijkt erop dat je wat emotionele problemen hebt waar je doorheen moet werken, en ik wens alleen maar het beste voor je, maar we moeten uit elkaar gaan.' [10]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het mokgedrag van je partner analyseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk om te bepalen of je partner zich soms emotioneel terug moet trekken om iets te verwerken, of of hij of zij een regelmatige neiging heeft om te mokken. Iedereen heeft zo nu en dan ruimte nodig. Als je partner terugkomt van zijn of haar tijd alleen met een geaarder perspectief, nieuwe ideeën, of een bereidheid om het probleem op te lossen, dan was je partner waarschijnlijk niet aan het mokken.
    • Als je partner zich blijft terugtrekken en je kil blijft behandelen, dan gebruikt hij of zij deze tijd duidelijk niet om het probleem te verwerken of om je beter te begrijpen. In plaats daarvan is hij of zij waarschijnlijk aan het mokken om aandacht en controle te proberen te krijgen.
  2. Zoek naar een patroon in het gedrag van je partner. Als je de gebeurtenis die het mokken getriggerd heeft kunt identificeren, dan kun je je partner erover benaderen of die trigger(s) vermijden.
    • Je partner kan bijvoorbeeld getriggerd worden wanneer je een sarcastische opmerking maakt of laat opdaagt voor het avondeten.
  3. Het herkennen van bepaalde soorten gedrag kan je helpen bevestigen dat je partner zich manipulatief gedraagt. Deze handelwijzen zijn rode vlaggen die een ongezonde, beheersende relatie kunnen aanduiden.
    • Je partner zal bijvoorbeeld misschien objecten tussen zichzelf en jou in stoppen, zoals een krant of boek, zodat hij of zij je kan blijven negeren. Dit gebeurt soms zelfs in het openbaar.
    • Herken of zijn of haar houding even helemaal verandert wanneer er iemand anders in de buurt komt, maar meteen weer kil en ongevoelig wordt wanneer de ander weg is. Als je partner zijn of haar charmes op deze manier aan en uit kan schakelen heeft hij of zij deze manipulatie waarschijnlijk geoefend.
  4. Als je partner je berichten stuurt waarin hij of zij zegt van streek te zijn, maar weigert om het probleem echt aan te kaarten, dan mokt hij of zij. [11] Er zijn meerdere specifieke verbale en fysieke tekenen die laten zien dat je partner mokt:
    • Je partner stormt weg, verstopt zich, of trekt zich terug in een kamer.
    • Je partner gebruikt onvolwassen lichaamstaal wanneer hij of zij van streek is, zoals pruilen, zuchten, het vouwen van zijn of haar armen, of zelfs het stampen met zijn of haar voeten.
    • Je partner wijst troost af en weigert om wederkerige affectie te tonen. [12]
    • Je partner geeft je de stille behandeling of beëindigt gesprekken met 'prima' of 'laat dan maar.' [13]
    • Je partner probeert je je soms misschien schuldig te laten voelen door iets te zeggen als, 'je geeft niet eens om me,' of 'niemand geeft om me.'
  5. Of je partner nu mokt door onvolwassenheid of het mokken gebruikt als een tool om de controle over je te behouden, betekent het waarschijnlijk dat hij of zij een lage emotionele intelligentie heeft. Je partner kan zijn of haar emoties misschien niet eens aan zichzelf uiten. In de toekomst zal je partner gezonde zelfpraat en/of zelfliefde moeten ontwikkelen om met dit probleem om te gaan.
    • Mokkers moeten vaak gezonde zelfpraat leren, zoals, 'Ik erken dat ik emotionele problemen heb en ben bereid aan ze te werken,' of, 'Wat ik deed was verkeerd en daar neem ik de volle verantwoordelijkheid voor. Ik zal in de toekomst beter handelen.'
    • Je partner moet zichzelf kunnen troosten en zichzelf kunnen vertellen, 'Ik ben mijn eigen persoon, ik heb waarde, en ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen gedrag. Ik kan op een gezonde manier met deze irritatie omgaan, en het niet op anderen afreageren.'
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.526 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie