PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is altijd vervelend om een lager cijfer te halen dan je verwacht had, maar het is belangrijk dat je je er niet volledig door naar beneden laat halen. Als je weet hoe je met een laag cijfer om moet gaan, kun je van je fouten leren en niet alleen een betere student worden, maar zelfs een beter mens.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een laag cijfer accepteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Een laag cijfer halen is heus niet het einde van de wereld. Denk niet dat één slecht cijfer iets zegt over hoeveel jij waard bent als student. Het feit dat het je iets doet geeft al aan dat je gemotiveerd bent en hoge verwachtingen van jezelf hebt.
    • Geef jezelf geen straf als je een slecht cijfer hebt gehaald. Leer van je fouten te leren en probeer het in het vervolg beter te doen.
    • Bedenk dat een '6' in principe voldoende betekent, een '8' goed, en een '10' uitmuntend. [1] Als je je cijfer zo definieert en het in perspectief ziet, was het misschien niet eens zo slecht.
  2. Het kan zijn dat je op het moment dat je je cijfer krijgt in de stress schiet, gefrustreerd raakt of zelfs in de war bent als je je cijfer krijgt. Je mag best even van slag zijn en je emoties uiten. Als je je gevoelens onderdrukt ga je je op den duur alleen maar slechter voelen. [2]
    • Door je hart te luchten tegen een vriend of vriendin, een familielid of een klasgenoot, kun je vaak makkelijker omgaan met een slecht cijfer en doorgaan met je leven.
  3. Als je er maar over door blijft jammeren terwijl je al emotioneel bent maak je het probleem alleen maar erger dan het is. [3] Probeer iets te gaan doen dat je aandacht ervan afleidt.
    • Sporten, kletsen met je vrienden, naar muziek luisteren of andere dingen doen die je leuk vindt zijn allemaal gezonde manieren om gevoelens van angst en stress te verminderen. [4]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Nagaan waar het fout is gegaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een patroon kunt ontdekken in je fouten kan dat je helpen bepalen waar bij jou het probleem ligt, zodat je er zelfstandig aan kunt werken om die punten te verbeteren. [5]
    • Was er een bepaald vak, bijvoorbeeld wiskunde of Nederlands, waarin je het niet goed hebt gedaan? Als dat zo is, probeer aan die vakken dan meer tijd te besteden.
    • Was er misschien een reeks vragen over een zelfde soort onderwerp waar je de antwoorden niet op wist? Als dat zo is, probeer dan te bepalen onder welke categorie die vragen vielen en ga na voor welk vak je dus harder zou moeten studeren.
    • Ben je vaak te laat gekomen bij een bepaalde les? Als dat het geval is, doe dan beter je best om op tijd te komen.
  2. Je docent kent jouw sterke en zwakke punten, dus je hoeft echt niet bang te zijn om hem of haar om hulp te vragen. [6]
    • Vraag in plaats van: 'Waarom heb ik een slecht cijfer gekregen?' liever: 'Hoe zou ik mijn antwoorden moeten formuleren om een beter cijfer te krijgen?' [7]
  3. Vraag aan anderen in de klas of ze je willen vertellen wat voor cijfer ze gehaald hebben. Als de anderen een vergelijkbaar cijfer hebben gehaald is er misschien een probleem met het studiemateriaal en niet met jou. Als je klasgenoten het allemaal beter hebben gedaan, vraag dan aan een aantal van hen welke strategieën ze hebben gebruikt om hogere cijfers te halen.
    • Soms stellen docenten de cijfers in een klas waarin veel leerlingen problemen hebben, bij. Als veel studenten een slecht cijfer hebben gehaald, is jouw lage cijfer misschien niet zo slecht als je dacht, en als je dat weet kun je al een stuk geruster zijn. [8]
  4. 4
    Neem je studiegewoontes onder de loep. Probeer eerlijk en objectief te zijn tijdens je zelfreflectie. Neem even de tijd om na te denken over hoe en hoe veel je voor het vak hebt gestudeerd en hoe goed je je hebt voorbereid. Als je er niet echt voor gestudeerd hebt of het studeren steeds hebt uitgesteld, dan kan dat aan je slechte cijfer hebben bijgedragen. Probeer als dat zo is van nu af aan je studiegewoontes te verbeteren.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Effectief plannen voor de toekomst

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer je eenmaal punten hebt herkend die je moet verbeteren, kun je stappen zetten om daar ook inderdaad aan te gaan werken. Maak waar nodig positieve veranderingen in je leven:
    • Stel voor jezelf een studieschema op met een vaste routine en houd je daar vervolgens aan. Houd ook rekening met andere activiteiten en verplichtingen die je hebt en reserveer meer dan genoeg tijd om iedere opdracht op tijd af te krijgen. Een regelmatig schema zal ervoor zorgen dat je veel minder gespannen bent en dat je beter gaat presteren. [9] Probeer uitstelgedrag in ieder geval zo veel mogelijk te vermijden.
    • Zorg dat je meer slaap krijgt. De hoeveelheid slaap die je krijgt is van grote invloed op je stemming en op je vermogen om informatie in je op te nemen en te onthouden. [10]
    • Zorg dat je nergens door wordt afgeleid. Geef voorrang aan de dingen die het belangrijkst zijn.
  2. Vaak willen docenten alleen maar zien dat je bereid bent om je in te spannen voor je werk. Vraag of je misschien een hoger cijfer kunt krijgen door extra opdrachten te doen. [11] Als je je cijfer niet kunt veranderen, kun je het misschien aanvullen.
    • Het is slim om van tevoren even te rekenen zodat je weet welke cijfers je voor de komende opdrachten en proefwerken moet halen om uiteindelijk het cijfer dat je voor een bepaald vak wilt, te halen.
  3. Centra voor bijles, inloopspreekuren van docenten en studiegroepen: ze bestaan allemaal om je te helpen slagen. [12] Kijk of je in het vervolg je studiegewoontes kunt aanpassen door een aantal van de hierboven genoemde hulpmiddelen onderdeel te maken van je routine.
  4. Je kunt het cijfer dat je gehaald hebt dan misschien niet veranderen, maar je kunt wel de nodige dingen doen om ervoor te zorgen dat het de volgende keer beter gaat. Kijk of je het als een leerervaring kunt zien. Sta jezelf toe af en toe fouten te maken. Eén slecht cijfer is heus niet bepalend voor je toekomst, en het is ook niet bepalend voor hoe goed jij bent als student.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 19.715 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie