PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een van de voornaamste redenen dat werknemers ontevreden of ongelukkig zijn op het werk is slecht management. Een slechte baas kan een goede werksfeer verpesten, waardoor personeel zich ongemakkelijk en ongelukkig kan voelen op de werkvloer. Een baas heeft de mogelijkheid goede of slechte taken op te leggen en om ons uiteindelijk te ontslaan. Deze scheve machtsverdeling is de reden dat het zo belangrijk is om een goede band te hebben met je manager. Je hebt het recht je mond open te trekken in een poging de situatie te veranderen als je baas slecht werk verricht. Wel moet je weten dat sommige bazen opzettelijk slecht omgaan met personeelsleden omdat dat voordelig voor hen kan uitpakken. Als jij als werknemer er dan iets van zegt, zal je gezien kunnen worden als een bedreiging van die voordelen en moet jij weten hoe jij jezelf kan verdedigen. Als je wil weten hoe je om kan gaan met een slechte baas en hoe je de werkomgeving kan verbeteren, ga dan gauw naar de eerste stap.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Jullie relatie verbeteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je er moeite mee hebt een goede relatie met jouw baas te hebben, wees dan niet stil. Door met je baas te praten over de problemen die spelen, kan je er op een kalme, beleefde en professionele manier samen met je baas uitkomen. Natuurlijk kan het type relatie dat je met je baas hebt en het type persoon dat hij is, beïnvloeden hoe jij het gesprek benadert, maar over het algemeen kan je stellen dat praten meer oplevert dan boos en gefrustreerd worden en niet in staat te zijn je werk af te krijgen. [1]
    • Je zal verbaasd zijn hoeveel bazen geen idee hebben dat hun personeel zich vergeten, boos of gefrustreerd voelt, of het gevoel heeft gemengde signalen te ontvangen. Wanneer jij met je baas over je problemen praat, dan is hij waarschijnlijk blij dat jij er wat over zegt.
    • Als je er nooit met je baas over praat, dan is de kans vrijwel nihil dat jullie relatie of jouw werkomgeving zal verbeteren. Het is soms moeilijk om er iets over te zeggen, maar uiteindelijk is dat het waard.
    • Je moet van tevoren voorzichtig bedenken wat je zal gaan zeggen. Vraag je baas om een afspraak te plannen om te praten en zorg ervoor dat je goed voorbereid bewijsmateriaal hebt, en goede voorbeelden kan geven van de keren dat je gefrustreerd was over jouw situatie.
  2. Het voelt misschien goed om je baas zwart te maken, maar op de lange termijn is het veel beter om het imago van je baas te verbeteren en om doelen te bereiken die zowel goed zijn voor jou, als voor het gehele bedrijf op zich. Als je tijd besteedt aan het zwartmaken van jouw baas of als je zijn werk probeert te saboteren om je eigen werk af te krijgen, dan verslechter je jullie relatie en de werkomgeving alleen maar. Probeer het niet voor alleen jezelf makkelijker te maken, maar help jouw baas zijn doelen te bereiken, zodat alles veel beter zal verlopen. [2]
    • Natuurlijk is het laatste wat je wil doen, samenwerken met iemand die jij niet erg respecteert. Wel is dit veel beter dan constant ruzie hebben met iemand met wie je samen moet werken.
  3. Ook al klinkt het bijhouden van alle irritante en vreselijke dingen die je baas gedaan heeft niet als de leukste manier om je tijd te besteden, toch kan je het beter doen als je het gevoel hebt dat de situatie uit de hand gelopen is. Bewaar alle negatieve e-mails die je ontvangen hebt, bewaar memoranda waaruit blijkt dat jouw baas gemengde signalen afgeeft en doe simpelweg alles dat je kan om de problemen die je in jullie professionele relatie hebt gehad, te documenteren. Dit wordt om twee redenen geadviseerd: [3]
    • Ten eerste, als jij en je baas jullie problematische relatie bespreken en jouw baas doet alsof hij of zij niet weet waar jij het over hebt, dan heb je bewijsmateriaal. Als jouw baas hoort dat jij gemengde signalen ontvangt, dan is het effectiever om twee inhoudelijk totaal verschillende e-mails te tonen waaruit dit blijkt.
    • Ten tweede, als jouw baas het type is dat anderen vals beschuldigt, dan is het bijhouden van al jullie interacties, of zelfs met hem spreken in het bijzijn van anderen , een goede manier om dingen recht te zetten.
  4. Door negatief over je baas tegen collega’s te praten, zal je het probleem alleen maar erger maken en kan jij, degene die juist geen oorzaak van het probleem zou moeten zijn, juist wel degene zijn die bijdraagt aan het probleem. Ook al heb je soms wellicht de neiging om over de managementstijl van jouw baas te zeuren, moet je die negatieve gevoelens toch gewoon voor jezelf houden. Door samen met je collega’s te zeuren over jullie baas zal het probleem niet worden opgelost. En onthoud dat er op vrijwel elke werkvloer geroddeld wordt, waardoor een collega die jouw gezeur aanhoort, het door kan spelen aan je baas.
    • Voorkom vooral dat je negatief over je baas praat tegen personeel met een hogere functie dan jij. Dit zal je reputatie alleen maar schaden. Onthoud dat jij degene moet zijn die goed met iedereen kan opschieten, iemand die in staat is problemen op te lossen en dus niet constant bij iedereen aan het klagen is.
  5. Nog een manier om jouw relatie met je baas te verbeteren, is om toekomstige problemen te voorkomen. Zie het als anticiperen op de driftbui van een kleuter: als jij je baas aan hoort komen lopen en je hoort dat hij pissig is, zorg er dan voor dat je iets achter de hand hebt om te zeggen om hem te kalmeren, of pas een manier toe om de situatie te ontlopen als je iets weet. Als jij je baas goed kent, dan zou je moeten weten wat hem boos maakt en kan je beter met een oplossing komen voordat de situatie uit de hand loopt. [4]
    • Als je weet dat een collega een belangrijk probleem zal gaan bespreken tijdens een vergadering, dan kan je alvast kort met je baas over dat probleem praten, zodat hij of zij enigszins voorbereid is.
    • Als je weet dat je baas in een slechte bui zal zijn als het regent of als hij in de file staat, zorg er dan voor dat je goed of leuk nieuws voor hem hebt wanneer hij binnenkomt.
  6. Misschien kan het verleidelijk zijn de zwakheden van je baas uit te buiten, maar op die manier zal je weinig bereiken in jouw bedrijf of werkomgeving. Probeer in plaats daarvan je baas te helpen zijn of haar zwakheden te bestrijden, zodat alles efficiënter en met minder conflicten verloopt. Als jouw baas altijd te laat is bij vergaderingen, bied hem of haar dan aan de volgende vergadering alvast te beginnen. Als jouw baas ongeorganiseerd is, bied dan aan het volgende verslag op te maken voordat je het aan de klant moet presenteren. Zoek naar punten waarop jouw baas hulp kan gebruiken en maak gebruik van de mogelijkheid. [5]
    • Als jij je baas helpt dingen op orde te krijgen, dan zal jullie relatie zeker verbeteren. Jouw baas zal je waarschijnlijk dankbaar zijn.
  7. Veel managers worden nooit geprezen, omdat het op de één of andere manier onterecht geloofd wordt dat managers alleen werknemers moeten prijzen en niet andersom. Misschien ben je wat nerveus om jouw manager te benaderen om advies aan te bieden, maar goede managers zullen jou werkelijk dankbaar zijn voor opbouwende, hulpvolle feedback en zullen de kans waarderen om te leren beter te presteren. Pas echter wel op dat je een slechte baas niet vleit, want daar schiet je niets mee op.
    • Jouw baas zal onder de indruk zijn van jouw pogingen om hem of haar een positiever gevoel te geven over zijn of haar managementstijl, waardoor alles veel soepeler zal verlopen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het hebben van de juiste mentaliteit

PDF download Pdf downloaden
  1. Een slechte baas is iemand die zich opzettelijk onaardig of onethisch gedraagt en die niet bereid is op een eerlijke en open manier met jou om te gaan. Een slechte relatie is het onvermogen om met elkaar te communiceren of samen te werken om daar wederzijds profijt van te hebben. Wanneer jij jouw baas benadert over jullie situatie, focus je dan ook op de relatie en niet op de persoon. Dit zal jou helpen rustig te blijven en een productieve manier te vinden om iets aan de situatie te doen.
  2. Voordat je jouw baas de schuld geeft van alle problemen die spelen in jullie relatie, moet jij jezelf afvragen of het misschien niet gewoon aan jezelf ligt en dat jij iets aan jezelf moet verbeteren. Misschien heb je het gevoel dat jij jezelf perfect gedraagt, maar je moet ervoor zorgen dat jij daadwerkelijk de gestelde doelen bereikt, de kar trekt bij projecten en effectief communiceert. Vraag jezelf af of er iets is dat jij zelf kan doen om je eigen gedrag te verbeteren en of dat vervolgens bijdraagt aan een oplossing van de problemen die je hebt met je baas. [6]
    • Ja, misschien is jouw baas echt heel erg onredelijk en is er niets dat jij kan doen om te verbeteren hoe hij of zij jou behandelt. Het is echter wel beter om alles dat je kan aan jezelf gedaan te hebben, gewoon voor alle zekerheid.
  3. Een gezonde dosis humor kan jou helpen jouw relatie met je baas te benaderen en het allemaal niet al te serieus te nemen. Ook al is er mogelijk niets grappigs aan conflicten op de werkvloer, toch moet jij enige afstand kunnen nemen en jezelf herinneren dat jouw werk tenslotte niet het enige is in dit leven en dat je genoeg betekenisvolle relaties en interesses hebt buiten je werk. De volgende keer dat jouw baas je frustreert of je irriteert, leer er dan om te lachen, er niet op in te gaan en het niet telkens zo verschrikkelijk serieus te nemen. [7]
    • Als jouw baas gewoonweg beledigend of discriminerend is, of zich totaal niet aan de regels houdt, dan is daar natuurlijk niets grappigs aan. Leren om dagelijkse, nietszeggende irritaties weg te honen kan jou helpen je houding ten opzichte van jullie relatie te verbeteren.
  4. Ook al ben je soms geneigd te roddelen over je baas, je kinderachtig te gedragen of uit wrok te laat op het werk te komen, of om iets lulligs te doen als het stelen van de nietmachine van je baas, toch zul je met deze capriolen niets opschieten. Zelfs als jouw baas zich kinderachtig of onvolwassen gedraagt, verlaag je dan niet tot zijn of haar niveau en behoud te allen tijde een professionele houding — je moet tenslotte wel onthouden dat je op je werk bent en niet op het schoolplein. Werk aan jezelf om kalm te kunnen blijven en je waardigheid te behouden, zodat jouw baas degene is die zich onprofessioneel gedraagt als jullie een conflict hebben. [8]
    • Als jij je onprofessioneel gedraagt, dan zegt dat iets over jou en je vooruitzichten binnen het bedrijf. Jij wil niet dat andere mensen op het werk denken dat jij kinderachtig bent, alleen maar omdat jij niet om kan gaan met het gedrag van je baas.
  5. Als jij en je baas het niet met elkaar eens zijn, dan voelt het misschien goed om terug te vechten door lelijke woorden te gebruiken, je agressief te gedragen en persoonlijk aan te vallen, of om iets anders te doen om jouw frustraties te luchten. Op het moment zelf voelt dat goed, maar op de langere termijn zal het jullie relatie alleen maar verder schaden en jezelf belasten. Jij wil hier ongehavend uit zien te komen, en niet betrokken worden bij de capriolen van jouw baas.
    • Als je het gevoel krijgt dat je zo boos wordt dat je iets kan gaan zeggen waar je spijt van gaat krijgen, excuseer jezelf dan, ga even weg en kom pas terug als jij je klaar voelt om het gesprek weer aan te gaan.
  6. Als jij je op jouw baas focust in plaats van op het probleem, dan dreig je gefrustreerd te raken en het persoonlijk te maken. In plaats van boos te worden op je baas omdat hij of zij slecht georganiseerd, verwarrend of afstandelijk is, zou je moeten werken aan het aanpakken van het probleem op het werk, of dat nou is dat je er moeite mee hebt op efficiënte wijze vergaderingen te leiden, of dat je collega’s er moeite mee hebben samen te werken omdat jouw baas gemengde signalen afgeeft. Kijk eens hoe jij dit probleem kan aanpakken door zowel samen te werken met je baas, als gewoon zonder hem te werken.
    • Het probleem bekijken dat speelt op het werk in plaats van het potentieel frustrerende gedrag van je baas, zullen jouw acties om de situatie te verbeteren, productiever maken. Als jij je meer focust op hoe jouw baas zich gedraagt, dan dreig je het persoonlijk te maken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Actie ondernemen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het probleem echt uit de hand is gelopen, dan kan je het beste met de leidinggevende spreken, of met iemand met een hogere functie binnen het bedrijf. Als je alles geprobeerd hebt of je hebt er goed over nagedacht en jij realiseert je dat er niets meer is dat jij kan doen, dan is de beste mogelijkheid die je hebt wellicht om het probleem naar een hoger niveau te brengen. Spreek met jouw leidinggevende over het probleem. Maak duidelijk dat je graag zou willen dat alles op het werk goed verloopt, maar dat je er gewoon niet uitkomt met je baas. Wees zo kalm en professioneel mogelijk, zelfs als je van binnen kookt.
    • Focus op productiviteit, niet op emoties. Klaag er niet over dat jouw baas onaardig of onbeleefd is, maar focus op werkgerelateerde aspecten van de baan, zoals het feit dat jullie tekort aan communicatie het moeilijk maakt om goed werk te verrichten.
    • Praat tegen je leidinggevende niet slecht over je baas. Wees zo aardig mogelijk wanneer je jouw zorgen uit. Zeg niet dat jouw baas gek of volledig gestoord is; praat in plaats daarvan over hoe jouw baas wat inflexibel is of vaak doelstellingen verandert. Je wil niets zeggen waardoor het lijkt alsof jij degene bent die moeite heeft zich rustig te houden of met anderen op te schieten.
  2. Je hoeft niet altijd alles samen met je baas te doen als je op het werk komt. Als je jouw baan wel gewoon wil houden, maar je weet dat je een lastige relatie met je baas hebt, dan is het waarschijnlijk beter om iemand binnen het bedrijf te vinden met wie je wel goed kan samenwerken en iemand die jou veel te leren heeft, zodat jij je op andere positieve relaties kan focussen. Als jij hebt gewerkt met iemand wie jij echt bewondert, kijk dan of er een manier is om meer met die persoon om te gaan en om meer van hem of haar te leren; op die manier zal jij veel meer positieve werkervaring opdoen. [9]
    • Als jij en die persoon vriendelijk zijn en goed kunnen samenwerken, dan kan hij of zij misschien wel wat duidelijkheid verschaffen over manieren om zo goed mogelijk met je baas samen te kunnen werken. Je hoeft niet slecht over je baas te praten om inzicht te krijgen in hoe je jouw relatie met hem moet benaderen. Die persoon kan jou misschien wel wat waardevolle inzichten geven, zeker als diegene al langer dan jij bij het bedrijf werkt.
  3. Nog een manier om met een slechte baas om te gaan, is om simpelweg te vragen of je naar een andere afdeling binnen het bedrijf overgeplaatst kan worden, als jij je realiseert dat jij en je baas echt niet kunnen samenwerken. Als jij binnen het bedrijf wil blijven, maar je hebt bepaald dat jij gewoon niet langer met je baas kan samenwerken, dan kan je misschien het beste met jouw leidinggevende praten over hoe jij een betere plek binnen het bedrijf kan vinden. Je zal zo in staat zijn een nieuwe, beter werkende relatie met een begripvollere baas op te bouwen.
    • Als jij in het verleden goed met anderen hebt samengewerkt en gebleken is dat het onmogelijk voor je is met deze baas samen te werken, dan zal dat niets over jou zeggen. Sterker nog, je zal veel beter af zijn wanneer je initiatief neemt om de situatie te verbeteren.
  4. Als dit het geval is, dan is het belangrijk dat je contact opneemt met een arbeidsrechtadvocaat als je echt denkt dat je gediscrimineerd wordt. Sommige conflicten brengen onenigheid met zich mee over wat legaal is.  Klokkenluiders die schendingen melden, zijn rechtsbeschermd en kunnen overwegen hun zorgen naar buiten te brengen. [10]
    • Als het conflict gaat om fraude waarbij er geprobeerd wordt geld van de overheid te ontvangen, dan moeten klokkenluiders waarschijnlijk speciale procedures volgen om hun rechten te beschermen. De Amerikaanse ‘False Claims Act’ eist dat klokkenluiders met oorspronkelijke kennis van zulke fraude de eersten zijn om hun claim in te dienen, en om zich te onthouden van openbaarmaking van bepaalde informatie over hun claim.
  5. Als de situatie tussen jou en je baas zo uit de hand gelopen is dat jij vertrek als enige uitweg ziet, dan zal je wat zelfonderzoek moeten verrichten om erachter te komen of dat wel echt de beste optie is. Als jouw werksituatie je gezondheid, je zelfvertrouwen of je algemene gezondheid negatief beïnvloedt en er is geen mogelijkheid om overgeplaatst te worden om de situatie te verbeteren, dan kan je wellicht het beste vertrekken. Onthoud echter wel dat het moeilijk kan worden een nieuwe baan te vinden, afhankelijk van wat voor baan jij zoekt en hoe de economie ervoor staat, dus vraag je af of vertrekken echt de beste optie is. [11]
    • Natuurlijk kan je doen wat velen doen die ongelukkig zijn op het werk: Begin te solliciteren op andere banen terwijl je jouw huidige baan nog hebt. Jij zal op die manier aantrekkelijker zijn voor andere bedrijven omdat je nog werk hebt. Ook zal het een beeld schetsen van hoe de arbeidsmarkt ervoor staat.
    • Als jouw situatie echter werkelijk niet te tolereren is, dan heb je geen excuses nodig om jezelf te dwingen om te blijven. Weet wat jouw breekpunt is!
  6. Sommige mensen willen zo graag weg bij hun huidige werksituaties, dat ze uit wanhoop de eerstvolgende baan accepteren die wordt aangeboden. Voordat je dit doet, moet je eerst met anderen binnen het bedrijf en met je toekomstige baas praten en moet je nagaan of je nieuwe werksituatie niet net zo slecht is. Ook al sta je te popelen om te vertrekken, het zal je niets opleveren als je volgende werksituaties weer net zo slecht zijn. [12]
    • Wanneer je een nieuw werkaanbod accepteert, zorg dan dat je absoluut geen slechte voorgevoelens over je baas hebt. Zodra je de keuze maakt, zal je op weg zijn naar een productieve en gezonde carrière.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Iedere rechtsvordering heeft tijdslimieten en sommigen daarvan zijn verrassend kort. De tijdslimiet voor klokkenluiders van milieuzaken voor het indienen van een klacht als vergelding, is slechts dertig (30) dagen. Sommige ambtenaren stellen tijdslimieten van slechts tien (10) dagen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.268 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie