PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een vrije relatie is een relatie zonder verwachting van een langdurige verbintenis of van monogamie. Als je denkt aan een vrijblijvende relatie of als je op dit moment een dergelijke relatie hebt, maak dan van communicatie en eerlijkheid de eerste prioriteit. Ga er niet maar van uit dat de dingen vanzelf goed komen, maar wees duidelijk over wat je verwachtingen zijn. Hanteer enkele regels en beperk het contact. Raak niet emotioneel betrokken, want dit kan ertoe leiden dat je meer wilt.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Zeker weten dat het bij je past

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je begint aan een vrijblijvende relatie (of ermee instemt), moet je er zeker van zijn dat het iets is wat je wilt. Schrijf de voor- en nadelen ervan op voor je eraan begint, en denk na over hoe het goed het bij je past.
    • Mensen kiezen om verschillende redenen voor een vrije relatie. Misschien heb je net een langdurige relatie beëindigd en ben je niet klaar voor een nieuwe, of ben je druk bezig met je carrière en heb je geen tijd voor een echte relatie.
    • Laat je partner je niet onder druk zetten om een relatie vrijblijvend te maken als het niet iets is wat je wilt.
  2. Definieer de relatie zo snel mogelijk, zodat ieder van jullie duidelijke verwachtingen heeft. [1] Als iemand zegt dat hij niet wil trouwen of onzeker is over een verbintenis, hoop dan niet dat hij van gedachten verandert of 'bijdraait'. Het is niet jouw taak om iemand te 'repareren' of aan te moedigen om te veranderen. Vraag de persoon op de man of vrouw af: 'Is dit wat je wilt?' of 'Is er een kans dat dit tot iets anders leidt?' en neem ze op hun woord dat dit is wat hij of zij wil.
    • Je zult je waarschijnlijk geen held voelen wanneer je een ongebonden persoon weet te veranderen. In plaats daarvan voel je je misschien eerder gefrustreerd of teleurgesteld.
  3. Verwacht niet dat een vrije relatie op enigerlei wijze zal veranderen. Als je onduidelijk bent of jullie een vrijblijvende relatie hebben, probeer daar dan duidelijkheid over te krijgen. Als je samen bent met iemand en je wilt graag toewerken naar een vaste relatie, erken dan dat je een zeer moeilijke strijd voert. Het is dan het beste om te accepteren dat de relatie niet zal veranderen, en je af te vragen of je dat kunt accepteren.
    • Als je ongelukkig bent in een vrije relatie, praat dan over wat je wilt en kijk of de ander er in mee wil gaan. Als dat niet het geval is, kun je misschien beter stoppen met de relatie.
    • Als je niet geïnteresseerd bent in een vaste relatie, wees dan heel voorzichtig als je merkt dat de ander wel liever een vaste, gebonden relatie wil.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Jezelf en je partner respecteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als jullie het beide eens zijn over een vrije relatie, definieer dan aan welke regels jullie je moeten houden. Het is het beste om duidelijke grenzen te stellen voor hoe de relatie zal kunnen verlopen, in plaats van je af te vragen wat wel en niet oké is. Stel vragen en zorg ervoor dat het eerlijk aanvoelt. Zorg ervoor dat jullie beide soortgelijke verwachtingen hebben van de relatie. [2]
    • Stel enkele basisregels vast met betrekking tot het fysiek zijn met andere mensen of het doorbrengen van tijd met anderen. Beslis of je relatie een geheim is of dat je abrupt kunt vertrekken als je verliefd wordt op iemand anders.
    • Ook al is de relatie informeel, je hebt nog steeds te maken met een persoon, niet met een seksspeeltje. Het feit dat het een ongedwongen relatie is, betekent niet dat je de ander respectloos of koud kunt behandelen.
    • Bedenk dat het net zo belangrijk is om in een vrijblijvende relatie te communiceren als in een vaste. Zorg ervoor dat de communicatielijnen open blijven.
  2. Eerlijkheid is van vitaal belang in een vrije relatie. Alleen omdat een relatie vrijblijvend is, betekent dit niet dat jullie tegen elkaar moeten liegen. Als je ongelukkig bent met een regeling, hoop dan niet dat je er overheen komt. Zeg er iets over. Als je buiten de gestelde grenzen stapt, geef het dan toe. Kleine leugens kunnen gemakkelijk veranderen in grote leugens, en doen alsof de dingen oké zijn terwijl dat niet zo is, is oneerlijk tegenover je partner en jezelf. Maak er een gewoonte van om feedback te geven en uitdrukking te geven aan hoe je je voelt. [3]
    • Als je wilt dat de regels veranderen, praat er dan over. Als je partner de regels wil veranderen, wees dan eerlijk over je eigen gevoelens daaromtrent en of je bereid bent om mee te gaan in de veranderingen.
    • Als je partner bijvoorbeeld aangeeft seks te willen hebben met meerdere mensen, vraag je dan af wat je daar van vindt.
  3. Jullie horen beide evenveel inspraak te hebben in wat er in de relatie gebeurt. Als je partner wil dat de relatie alleen op zijn of haar voorwaarden bestaat, zeg er dan iets van. Zeg duidelijk wat je wilt, zoals: 'Ik wil vanavond langskomen' of 'Ik heb deze week een korte pauze nodig'. Als je partner een verzoek doet dat je niet wilt inwilligen, zeg dat dan. [4]
    • Zorg ervoor dat je partner naar je luistert en je gedachten en gevoelens in overweging neemt. Als je gedachten en gevoelens over de relatie er niet toe lijken te doen, kan dit leiden tot wrok en bitterheid.
    • Ga niet gewoon mee met wat je partner wil, vooral niet als het je pijn doet of je boos of overstuur maakt. Zeg dan iets als: 'Ik voel me daar niet prettig bij'.
  4. Het moet niet alleen jij zijn die tijd vrij maakt of compromissen sluit. Als je partner in deze tijd en energie vraagt en toch excuses maakt om niet hetzelfde voor je te doen, dan is het geen gelijkwaardige relatie. Als je het gevoel hebt dat je veel meer tijd of energie steekt om elkaar te ontmoeten of te zien, overweeg dan om erover te praten of ermee te stoppen. Wat de aard van jullie relatie ook is, je zult een stuk tevredener zijn als het voelt alsof de machtsverhouding in balans is. [5]
    • Als je niet wilt breken, maar toch meer gelijkheid wilt, zeg dan: 'Ik kom de laatste tijd veel bij jou thuis, waarom kom je de volgende keer niet bij mij?'
    • Je kunt ook zeggen: 'Ik heb het gevoel dat ik veel tijd opzij zet om tegemoet te komen aan jouw agenda. Kun je wat meer rekening houden met mijn tijd?'
  5. Als jullie beiden seks hebben buiten deze relatie, gebruik dan altijd bescherming en moedig je partner aan om hetzelfde te doen. Niemand wil een seksueel overdraagbare infectie of ongewenste zwangerschap. Als jij en je partner seks hebben met andere mensen buiten de relatie, zorg dan dat je beschermd bent. Als je dronken bent of onder de invloed van drugs, heb dan geen seks. [6]
    • Seks hebben met meerdere mensen verhoogt je kansen op het krijgen van een soa en hiv.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Vrij met elkaar omgaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Doe je best om je emoties buiten deze relatie te houden. Emotionele investering kan leiden tot het willen doorbrengen van meer tijd samen, de persoon in een meer romantisch ligt zien, of willen dat er progressie zit in de relatie. Het kan gevoelens van gehechtheid en verbondenheid bevorderen. [7] Vrijblijvende relaties ontwikkelen zich niet verder, dus als je merkt dat je meer wilt of op meer hoopt, stop er dan mee of praat erover. Romantische relaties houden in dat je ook emotioneel intiem bent, dus vermijd dit deel van de relatie als je dat niet wilt.
    • Vermijd 'kussengesprekken' en het delen van gevoelens na de seks.
    • Als de persoon met wie je samen bent verwacht dat je voor hem of haar zorgt of naar hem of haar luistert, erken dan dat dit meer op een vast relatie gaat lijken. Houd je betrokkenheid bij elkaars leven minimaal.
  2. Deel geen zeer persoonlijke informatie met de ander. Als je meer persoonlijke informatie met elkaar begint te delen, kan dit jullie emotionele band vergroten, wat kan leiden tot gevoelens van betrokkenheid. Je kwetsbaar opstellen en diepere gesprekken voeren kan leiden tot een grotere verbondenheid. [8] Aangezien het de aard van de relatie is om deze gevoelens te vermijden, houd je de dingen vrolijk en onpersoonlijk.
    • Praat alleen over het nu. Als je vaak over de toekomst praat, kan dit erop wijzen dat je een langdurige relatie wilt.
    • Als je je meer emotioneel geëngageerd begint te voelen, trek je dan een beetje terug.
  3. Stel deze persoon niet voor aan je vrienden en familie. De meeste mensen die een ongedwongen relatie willen, willen hun leven gescheiden houden, dus het introduceren van vrienden of familie kan gemengde signalen afgeven. Het kan grenzen doen vervagen en tot verwarring leiden. Houd je persoonlijke leven privé en gescheiden van je informele relatie.
    • Sommige mensen vinden het oké om met vrienden van een vrijblijvende partner om te gaan. Dit vereist een grote mate van compartmentalisatie.
  4. Bel, sms, e-mail en neem niet te regelmatig contact op met de persoon. Beperk het contact tot één keer per week. Het doorbrengen van meer tijd samen kan gevoelens van genegenheid of binding versterken, wat de aard van de vrije relatie ondergraaft. [9]
    • De wens om de persoon meer dan één keer per week te zien kan erop wijzen dat je meer wilt dan een terloopse relatie.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Ermee stoppen

PDF download Pdf downloaden
  1. De aard van vrije relaties is dat ze eindigen wanneer ze niet langer voor beide partijen voordelig zijn. Als je met iemand bent die geen verbintenis wil en je vindt het moeilijk om ermee om te gaan, stop er dan mee. Misschien heb je moeite gedaan om een connectie te vinden en de relatie te laten werken, maar merk je dat je ongelukkig of ontevreden bent in de relatie. Als het zover is, erken dan dat je de persoon niet kunt veranderen. Als de relatie eerder negatief dan positief aanvoelt, verbreek hem dan. [10]
    • Zeg iets als: 'Dit is leuk geweest en ik vind het leuk om tijd met je door te brengen. Maar ik ben op zoek naar een toegewijde relatie en dat is dit niet. Ik weet dat dit is wat je wilt, maar het is niet langer wat ik wil. Geen probleem, maar bel me alsjeblieft niet meer.'
  2. Als je partner dicteert wanneer jullie elkaar zien, wanneer jullie seks hebben, hoe vaak jullie elkaar zien en wanneer jullie elkaar vermijden, dan komt dit over alsof je niet meer baas bent over je eigen leven. Ander overheersend gedrag zou bijvoorbeeld overmatige kritiek kunnen inhouden, het gevoel dat je de ander iets 'schuldig' bent, of het gevoel onder druk te staan om dingen te doen die je niet wilt doen. [11]
    • Als je je gecontroleerd begint te voelen, loop dan weg voordat de ander je hart breekt.
    • Ga niet mee in iets waar je het niet mee eens bent. Als je gevoelens hebt die de ander niet deelt, dan kun je de relatie hebt best verbreken.
  3. Vermijd opmerkingen als: 'Ik wil je in mijn leven en ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder jou, maar ik wil nog steeds andere mensen zien.' Dit kan de ander in verwarring brengen en hem of haar zich laten afvragen hoe jij je voelt. Als je gevoelens zijn veranderd, laat het de ander dan weten. Of je nu gevoelens voor de ander begint te krijgen of je interesse in de ander hebt verloren, je moet iets zeggen. Wees niet overmatig kritisch of veroordelend naar de persoon, als een manier om controle over diegene te krijgen. [12]
    • Vrije relaties hebben altijd een vervaldatum. Of een van jullie nu iemand anders vindt of de interesse verliest, weet dat er een einde aan komt. Zorg gewoon dat je de ander in de tussentijd niet kwetst en weet wanneer je ermee moet stoppen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.268 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie