PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is moeilijk omgaan met iemand die neerbuigend tegen je doet. Niemand vindt het leuk om neerbuigend behandeld te worden. Met een beetje geduld en de juiste communicatieve vaardigheden is het wel mogelijk met een neerbuigende persoon om te gaan. In dit artikel worden twee veelvoorkomende situaties besproken waarin iemand neerbuigend kan doen: in je privéleven en op het werk.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Omgaan met een partner of vriend die neerbuigend doet

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] [2] Probeer tijdens het omgaan met de neerbuigende persoon je geduld niet te verliezen, omdat je anders de situatie alleen maar erger maakt. Voor je op de ander reageert pauzeer je even en haal je diep adem. Zeg iets tegen jezelf als: Ik ga aangeven wat het probleem is, maar ik blijf kalm en beleefd.
  2. Als iemand iets tegen je zegt wat kleinerend is, ook al wordt het achteloos gebracht, aarzel dan niet om voor jezelf op te komen. [3] [4] Laat de ander weten dat je het gevoel hebt dat je gekleineerd wordt, en dat dit ongepast is. Eerlijk zijn is cruciaal als je met de situatie om wilt gaan. Anders kan het zijn dat deze persoon zich helemaal niet realiseert dat hij/zij neerbuigend doet.
  3. Neerbuigendheid zit vaak in de klank van iemands stem. [5] Met andere woorden, het is niet altijd wat wordt gezegd, maar hoe het wordt gezegd wat belangrijk is. Probeer in je reactie op een neerbuigende persoon niet zelf ook neerbuigend te gaan doen. Vermijd dus sarcasme, gemompel, stemverheffing, etc.
  4. [6] [7] Als je wilt omgaan met moeilijke mensen, dan zal je je woorden zeer zorgvuldig moeten kiezen. Vermijd opmerkingen die defensief zijn, omdat je daarmee de neerbuigende persoon in de kaart speelt en de kans om de situatie op te lossen teniet doet. Gelukkig is het meestal mogelijk om defensieve uitingen om te zetten in meer constructieve reacties. Bijvoorbeeld:
    • Stel dat iemand iets neerbuigends tegen je zegt als: “Tsja, als ik jou was zou ik gaan voor een carrière en verdergaan met mijn leven.”
    • Je kunt wellicht in de verleiding komen om iets te zeggen als: “Je begrijpt er niets van! En bemoei je niet met mijn leven.”
    • Het is echter waarschijnlijk beter om iets te proberen dat wat productiever is, zoals: “Ik begrijp het wel dat je er op die manier tegenaan kijkt. Maar laat me uitleggen waarom het niet zo eenvoudig is …”
  5. [8] Als je te maken hebt met iemand die de neiging heeft om voortdurend kleinerende dingen tegen je te zeggen, neem dan even de tijd om je relatie met diegene in het algemeen te beschouwen. Probeer vast te stellen waarom je de opmerkingen kleinerend vindt, afhankelijk van de relatie die jullie hebben. Gewapend met deze kennis zal je dan in staat zijn om effectiever te communiceren.
    • Als je bijvoorbeeld een relatie hebt waarbij je het gevoel hebt dat je de ander iets schuldig bent, dan kan de druk van de schuld je een minderwaardig gevoel geven. Zorg dat je de schuld vereffend, of wees open naar de ander over hoe je je voelt.
  6. [9] Soms doen mensen neerbuigend om anderen ertoe te bewegen iets voor hen te doen. Als een vriend of partner bijvoorbeeld iets kleinerends tegen je zegt, dan kan het juist zo zijn dat hij of zij bang is om je kwijt te raken. De neerbuigende opmerkingen kunnen bedoeld zijn om je een inferieur gevoel te geven en daarmee afhankelijk van de ander te worden. Als je dit type gedrag herkent, bespreek dit dan kalm en open met je vriend(in)/partner.
  7. [10] Soms is de snelste en gemakkelijkste manier om met een neerbuigende persoon om te gaan, het gewoon achter je laten. Als je het neerbuigende commentaar niet lang genoeg uit kunt staan tot het moment dat je bij die persoon weg kunt gaan, klem dan gewoon je kaken op elkaar en probeer het te verdragen, en probeer diegene in de toekomst uit de weg te gaan.
  8. Als de neerbuigende opmerkingen van iemand ernstige schade aanrichten aan een relatie waar je waarde aan hecht, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Relatietherapeuten en gezinstherapeuten bijvoorbeeld zijn opgeleid om te bemiddelen tussen mensen die problemen ervaren binnen hun relatie.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Omgaan met een neerbuigende collega of baas

PDF download Pdf downloaden
  1. Dingen als schreeuwen, schelden en kleinerende opmerkingen zijn allemaal aanwijzingen dat iemand zich neerbuigend gedraagt. [11] Op de werkplek kunnen mensen echter soms op subtielere wijze neerbuigend doen, zoals roddelen over andere mensen achter hun rug om of iemand naar beneden halen door grappen te vertellen. Als je dit gedrag herkent, wijs er dan op. Je kunt ook helpen voorkomen dat dit zich op de werkplek voordoet, door een omgeving te stimuleren waarin geroddel, grappen maken over collega's, etc. wordt ontmoedigd.
  2. [12] Als een persoon een denigrerende opmerking maakt zonder dat dit onderdeel is van een gedragspatroon, dan is loslaten het meest efficiënte en effectieve wat je kunt doen. Iedereen zegt af en toe wel eens stomme dingen of heeft een slechte dag, of is onbedoeld onaardig tegen anderen. Als het gaat om een op zichzelf staand geval, probeer het dan te vergeven en over te gaan tot de orde van de dag.
  3. Soms is het mogelijk om kleinerend gedrag af te buigen. Als een collega zich superieur gedraagt of slimmer voordoet dan jou, communiceer dan op zo'n manier met een dergelijk persoon dat die gevoelens omgezet worden in productiviteit. [13] Zeg dingen als:
    • “Kun je me hierbij helpen?”
    • “Wat denk jij dat we moeten doen?”
    • “Misschien ben jij wel de beste persoon voor deze taak.”
  4. [14] Als je te maken hebt met een collega die zich chronisch neerbuigend gedraagt, praat dan met een leidinggevende over het gedragsprobleem. Probeer bewijs te leveren van het probleem, zoals neerbuigende e-mail die je hebt bewaard. Is het de leidinggevende zelf die zich neerbuigend gedraagt, dan kan het een stuk lastiger worden. Je kunt echter nog steeds ondersteuning zoeken bij collega's die soortgelijke situaties hebben meegemaakt.
  5. [15] Om zo efficiënt en effectief mogelijk om te gaan met een neerbuigende collega of leidinggevende kun je vragen om een persoonlijk gesprek om het probleem te bespreken. Als je op voorhand liever niet kenbaar wilt maken waar de bespreking over gaat, geef dan aan dat het over iets neutraals gaat zoals ‘communicatieve strategieën op de werkplek’.
    • Je kunt ook een leidinggevende vragen om als mediator bij het gesprek aanwezig te zijn.
  6. [16] Als het neerbuigende gedrag van iemand het moeilijker maakt voor je om je werk te doen, dan zal je diegene daarop aan moeten spreken. Reageer beleefd en zonder boos te worden op het gedrag. Probeer iets als: "Ik waardeer je input echt, en ik weet dat je veel ervaring hebt op dit gebied. Maar soms vind ik het moeilijk om vragen te stellen omdat ik het gevoel heb dat je me niet respecteert wanneer ik iets niet weet. Dat kan bijzonder neerbuigend overkomen."
  7. Als de denigrerende collega reageert door alleen maar neerbuigender te gaan doen, weersta de verleiding dan om dit te vergelden. Neem even de tijd om adem te halen, te kalmeren en de situatie te beoordelen, voor je reageert. [17]
  8. [18] Non-verbale communicatie is altijd belangrijk, zeker als je conflicten probeert op te lossen. Let tijdens het bespreken van het kleinerende gedrag met de desbetreffende collega op je lichaamshouding, evenals dat wat je zegt. Vermijd dingen als:
    • Wijzen met je vingers
    • Rollen met je ogen
    • Je armen over elkaar slaan
    • Je gezicht vlak voor dat van de ander houden
    • Staan terwijl de ander zit
  9. [19] Soms zijn mensen neerbuigend zonder het zich echt te beseffen. Probeer boven de situatie uit te stijgen en je eigen gevoelens te overwinnen, en het gezichtspunt van de collega te begrijpen.
    • Nodig je collega uit om uit te leggen wat hij of zij dacht of voelde op het moment dat hij, zij iets zei wat jij als denigrerend hebt ervaren.
    • Wees beleefd door vragen te stellen als: “Kun je me vertellen wat jou visie is?”
  10. [20] Na het gesprek kun je de leidinggevende vragen om een memo op te stellen met suggesties over het omgaan met en het vermijden van denigrerend gedrag. Dit memo kan gericht zijn aan alleen de betrokkenen bij het conflict, of kan richtlijnen bevatten voor het vermijden van denigrerend taalgebruik en opmerkingen op de werkvloer.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 38.588 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie