Pdf downloaden
Pdf downloaden
De relatie tussen moeder en kind kan moeilijk zijn. Als ouder is ze gewend je te vertellen wat je moet dragen en eten en hoe je moet handelen, maar naarmate je opgroeit verandert de dynamiek tussen moeder en kind. Je wilt onafhankelijker zijn en dat kan vaak leiden tot spanning en ruzie. Hoewel het volkomen natuurlijk is om je soms boos en overstuur te voelen, is het belangrijk om te weten hoe je op die gevoelens moet reageren zonder jezelf of je moeder te kwetsen.
Stappen
-
Herken je dat boos zijn niet slecht is. Woede is een normale emotie en een veel voorkomende reactie op dingen die ons van streek maken. Het is belangrijk om te beseffen dat het uitdrukken van woede een goede zaak kan zijn, en dat het volledig vermijden van woede juist kan leiden tot grotere, schadelijker uitbarstingen tegenover je moeder op een later moment. [1] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron
-
Verken de onderliggende gevoelens die je woede veroorzaken. Boos zijn op je moeder is vaak een manier om je echte gevoelens te verdoezelen of een manier om uit te drukken dat je behoeften hebt waaraan niet wordt tegemoet gekomen. [2] X Bron Als je boosheid in je voelt opkomen, neem dan even de tijd om je af te vragen: 'Waar gaat dit gevoel echt over? Enkele veel voorkomende onderliggende gevoelens zijn:
- Kwetsbaarheid
- Schaamtegevoelens
- Angst
- Onveiligheid
-
Denk na over de dingen die je humeur verslechteren. Bij het omgaan met je moeder, is het belangrijk om te weten wat je aanzet om je boos te voelen, zodat je niet alleen deze situaties met haar kunt vermijden, maar ook bereid bent om te gaan met boos zijn op een gezonde manier, als de situatie onvermijdelijk is. [3] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron Enkele veel voorkomende triggers zijn:
- Schending van ruimte of privacy
- Bespreken van cijfers of schoolverantwoordelijkheden
- Intrekken van privileges
- Vragen over relaties met vrienden of geliefden
- Discussies over taken
-
Identificeer of je boosheid chronisch of tijdelijk is. Als je de neiging hebt om boos te worden op je moeder als gevolg van bepaalde woorden of omstandigheden, is je woede waarschijnlijk tijdelijk -- probeer dit soort situaties te vermijden en praat met haar over de manier waarop bepaalde woorden jou boos maken. Als je boosheid echter extreem van aard is en vaak voorkomt of met minimale provocatie, dan kan je boosheid chronisch zijn -- overweeg om een externe partij, zoals een therapeut, te benaderen voor hulp bij deze meer complexe gevoelens.Advertentie
-
Stel je reactie op een situatie uit. Soms is het ergste wat je kunt doen het eerste wat je te binnen schiet als je van streek bent; het zal waarschijnlijk slecht doordacht zijn of zowel je moeder als jezelf op de lange termijn kwetsen. Neem in plaats daarvan een moment (of zoveel tijd als je nodig hebt!) om je woede te begrijpen. Probeer iets te zeggen als:
- Mam, dit frustreert me vreselijk en ik heb even tijd nodig om over dit alles na te denken.
- Ik ben nu wat van streek, maar ik wil er later op terugkomen.
-
Kalmeer jezelf. Als je boos bent, is het heel belangrijk om te proberen wat af te koelen voordat je je moeder ergens mee confronteert. Wanneer je echt boos bent, probeer dan een van deze manieren om te kalmeren: [4] X Betrouwbare bron National Domestic Violence Hotline Ga naar de bron
- Kalmeer jezelf door herhaaldelijk kalmerende dingen tegen jezelf te zeggen, zoals 'Je bent oké, kalm aan' of 'Rustig aan, alles komt goed'.
- Verlaat de situatie en ga wandelen of rennen. Wat in beweging komen zal helpen om wat van de intensiteit van je woede weg te nemen en de tijd weg van de situatie zal je tijd geven om na te denken.
- Probeer langzaam tot 10 te tellen voordat je iets zegt (of een hoger cijfer als je meer tijd nodig hebt!).
- Concentreer je op het vertragen van je ademhaling. Haal langzaam en diep adem door je neus, en adem dan langzaam je mond uit. Herhaal dit totdat je voelt dat je hart vertraagt en je boosheid afneemt.
-
Bedenk mogelijke oplossingen voordat je reageert. Zodra de onmiddellijke, vurige woede een beetje is afgenomen, bepaal je het resultaat dat je wilt (om de autosleutels te krijgen, om naar het feestje te mogen gaan, meer zakgeld, etc.) en overweeg manieren om dit op kalme wijze met je moeder te bespreken. [5] X Bron Houd in gedachten dat een compromis veel kan opleveren! Bijvoorbeeld: als je van je moeder de auto niet mag lenen, probeer dan iets te zeggen als: 'Ik begrijp dat je niet wilt dat ik de auto leen, maar wat als ik naderhand de tank vul met €20 aan benzine?' en zie wat ze zegt.
- Probeer samen een middenweg te vinden, en wees bereid een offer te brengen om een compromis te bereiken.
- Probeer aan te bieden om extra klusjes rond het huis te doen, zoals de afwas doen of je kamer opruimen.
- Laat je moeder zien dat je het echt probeert door dingen te doen zonder gevraagd te worden, zoals het helpen dekken van de tafel voor het avondeten of het oefenen van je muziekinstrument.
-
Maak je opmerkingen zo rustig en respectvol mogelijk. Als je met je moeder (of wie dan ook) praat, is het niet erg om het oneens te zijn, zolang je niet respectloos of agressief bent. Om een constructief gesprek te kunnen voeren, moet je om het volgende denken:
- Gebruik 'ik' verklaringen om je gevoelens en gedachten te bespreken vanuit jouw perspectief, wat minder argumentatief is en kan helpen om het gesprek met je moeder in een positieve richting te sturen. Probeer bijvoorbeeld te zeggen: 'Ik voel veel druk om al deze klusjes te doen als ik nog zoveel huiswerk over heb' in plaats van: 'Je laat me zoveel huishoudelijk werk doen dat ik geen tijd voor mezelf heb!'
- Haal haar overtuigingen of ideeën niet naar beneden. Je hoeft het niet over alles eens te zijn, maar opmerkingen als 'Dat is een stom idee!' werken contraproductief.
- Concentreer je op het heden en haal niet alle vroegere grieven op. Het zal de discussie verwarren en het gesprek snel doen escaleren tot een ruzie.
- Wees respectvol en vermijd sarcasme ten koste van alles -- het is anders de snelste manier om een positief gesprek te laten ontsporen. [6] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron In plaats van te reageren, 'Ja, mam, ik zal dat meteen doen' probeer je iets te zeggen als, 'Ik weet dat je wilt dat ik dat nu doe, maar is het oké dat ik eerst deze opdracht afmaak?'
- Speel je ouders niet tegen elkaar uit. Dit zal de situatie alleen maar doen escaleren, en kan nog meer gevoelens kwetsten.
-
Luister naar wat je moeder te zeggen heeft. Ook al is het moeilijk te geloven dat je moeder gelijk zou kunnen hebben, toch is het belangrijk om haar standpunt aan te horen. Ze zou redenen kunnen hebben die je niet hebt overwogen! Hoe dan ook, je moet haar respecteren door naar haar te luisteren, net zoals je wilt dat ze jou respecteert en jouw kant hoort.
- Probeert te herhalen en samen te vatten nadat je haar kant hebt gehoord. [7] X Bron Bijvoorbeeld: je zou iets kunnen zeggen als: 'Mam, laat me eens kijken of ik je goed begrijp. Het klinkt alsof je zegt dat ik de auto niet doordeweeks kan hebben vanwege school, maar je vindt het goed dat ik hem zaterdagavond gebruik als ik er benzine in doe. Bedoel je dat?'
- Dit heeft twee voordelen: het laat zien dat je naar je moeder hebt geluisterd, en het stelt haar in staat om alles te verduidelijken wat misschien verkeerd begrepen is.
-
Weet dat je het argument misschien niet 'wint'. Misschien krijg je deze keer je zin niet, maar dat betekent niet dat je er niet in geslaagd bent om goed met je boosheid op je moeder om te gaan. Uiteindelijk is zij de autoriteitsfiguur en moet je er rekening mee houden wat ze zegt. Maar weet dat je rustige, rationele discussie met haar ervoor zorgt dat ze je meer respecteert, wat je ongetwijfeld ten goede zal komen bij toekomstige meningsverschillen.
-
Ga verder met je dingen nadat jullie beiden je mening hebben gegeven. Nadat jij en je moeder de kans hebben gehad om je hart te luchten en je je mening effectief en gepast hebt geuit, moet je op een van de volgende manieren verder gaan:
- Als je niet in staat bent om tot een overeenkomst te komen, ga dan akkoord om het er niet mee eens te zijn. Je hebt twee mensen nodig om ruzie te maken -- als je dus ziet dat het gesprek tussen jou en je moeder nergens heen gaat, maak je dan los van de ruzie en ga verder. Probeer te zeggen, 'Mam, ik heb het gevoel dat we nu in cirkels praten, en ik denk dat we dit gesprek voorlopig moeten uitstellen.'
- Als je tot een overeenkomst komt, erken die prestatie dan! Zorg ervoor dat je je verontschuldigt als dat nodig is, en ga goed om met een eventuele verontschuldiging van je moeder, maar laat het daarna opvolgend met een eenvoudige: 'Ik vond het echt leuk hoe we daar mee omgingen. Bedankt, mama'. Dit helpt echt om verder te komen. [8] X Bron
Advertentie
-
Werk aan veiligheid in je relatie met je moeder. Hoe vaker je problemen met je moeder op een duidelijke, nuchtere manier aanpakt, hoe groter de kans dat ze inziet dat je opgroeit, en dus jou en je beslissingen en meningen meer durft te vertrouwen. Stel basisregels op en bouw vertrouwen en veiligheid op met je moeder, en je zult in het vervolg veel minder vaak boos op haar zijn (en vice versa!).
-
Zoek gezonde uitlaatkleppen voor je boosheid. Naast gezonde gesprekken met je moeder als er situaties ontstaan, is het ook belangrijk om te voorkomen dat de boosheid zich in je ophoopt. Enkele veel voorkomende uitlaatkleppen zijn: [9] X Bron
- Luisteren naar muziek
- Trainen
- Je gevoelens en gedachten opschrijven
- Diepe ademhaling
- Praten met een vertrouwde vriendin
-
Kom uit voor je gevoelens en gedrag. Het is gemakkelijk om het gevoel te hebben dat je moeder je niet begrijpt of om haar en anderen de schuld te geven van al je problemen, maar dit zijn zeer contraproductieve reacties. In plaats van te vragen waarom dit jou overkomt, neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens en je eigen aandeel in een situatie. Als je dat niet doet, blijf je dezelfde beslissingen nemen en heb je steeds dezelfde ruzies met je moeder.Advertentie
Tips
- Als je het gevoel hebt dat jij of je moeder advies nodig heeft over boosheid, ga dan samen naar jullie huisarts voor hulp bij een verwijzing naar de juiste specialist.
- Het uiten van je woede mag nooit gewelddadig zijn. Als jij of je moeder gewelddadig reageert, bel dan met Veilig Thuis, tel. 0800-2000 voor anonieme, vertrouwelijke hulp.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.apa.org/topics/anger/control.aspx
- ↑ http://kidshealth.org/teen/your_mind/emotions/deal_with_anger.html#
- ↑ http://www.apa.org/topics/anger/control.aspx
- ↑ http://www.thehotline.org/2014/01/seeing-red-how-to-cool-off-when-youre-angry/
- ↑ http://kidshealth.org/teen/your_mind/emotions/deal_with_anger.html#
- ↑ http://www.apa.org/topics/anger/control.aspx
- ↑ http://psychcentral.com/lib/become-a-better-listener-active-listening/
- ↑ http://kidshealth.org/teen/your_mind/emotions/deal_with_anger.html#
- ↑ http://kidshealth.org/teen/your_mind/emotions/deal_with_anger.html#
Over dit artikel
Deze pagina is 2.729 keer bekeken.
Advertentie