Pdf downloaden
Pdf downloaden
Iedereen heeft wel een vriend of collega die alle energie uit hen zuigt, door te klagen over alle manieren waarop de wereld zich tegen hem/haar keert. Helaas zul je gedurende je leven met veel negatieve mensen om moeten gaan. Negatieve gedachten kunnen je persoonlijk welzijn beïnvloeden, [1] X Bron Goodhart, D. E. (1985). Some psychological effects associated with positive and negative thinking about stressful event outcomes: Was pollyanna right? Journal of Personality and Social Psychology, 48(1), 216-232. dus het is belangrijk om die uit de weg te gaan. Gelukkig zijn er allerlei manieren om met negatieve mensen om te gaan.
Stappen
-
Onthoud dat je hem niet hoeft op te vrolijken, zijn problemen hoeft op te lossen, of een oplossing hoeft te bieden. Het is loffelijk dat je probeert om dingen voor hem te veranderen. Maar, houd in gedachten dat je misschien niet kunt slagen, en het is niet echt jouw werk.
- Soms is voor jou de beste manier om met negatieve mensen om te gaan door positief te blijven en hun negativiteit te negeren.
- Ongevraagd advies wordt zelden aangenomen. Wacht tot de persoon je vertelt dat hij jouw ideeën wil horen.
- Soms is er een goede reden waarom een persoon in een negatieve staat is; respecteer hun situatie. De beste manier om iemand in een slechte bui te irriteren is door te zeggen dat hij dat niet moet zijn. Hoewel het waar kan zijn, geeft het weinig hulp.
- Wees een goed voorbeeld in positief zijn. Soms is het beste wat je kunt doen simpelweg een positief standpunt innemen. Door gewoon positief te blijven en dat ook te blijven in een oceaan van hopeloosheid zal effect hebben.
-
Bied steun. De eerste keer dat je iemand tegenkomt die negatief is, bied je een luisterend en medelevend oor. Probeer te helpen als dat nodig is. Iedereen heeft weleens een slechte dag, of kan af en toe wel wat hulp gebruiken. Je mag een vriend die hulp nodig heeft niet te snel veroordelen.
- Als de persoon altijd maar over dezelfde negatieve onderwerpen begint, voel je je waarschijnlijk emotioneel uitgeput nadat je met hem/haar hebt afgesproken, dus als hij/zij overweldigend vaak negatief taalgebruik uit (ik kan niet, ik heb niet, ik haat, etc.), is het tijd om hem/haar van de negativiteit te bevrijden.
-
Laat je er niet in meetrekken. Je kunt heel makkelijk meegezogen worden in de spiraal van negativiteit als je met een negatief persoon wordt geconfronteerd. Als je ervoor kiest om niet mee te gaan in die gedachten betekent dat niet dat je de ander negeert, maar alleen dat je emotioneel afstand bewaart.
- Vermijd het om in discussie te gaan over waarom de persoon niet negatief moet zijn. Bij een poging om negatieve mensen te laten omschakelen is het eerste instinct om te proberen te overtuigen waarom de persoon dat niet moet zijn. Helaas werkt dit gewoonlijk niet. Negatieve mensen hebben vaak een heleboel rationele redenen waarom, en zullen gewoonlijk veel verdediging hebben om ze daar te houden. Je zult waarschijnlijk veel tijd en moeite erin steken voor niets, en misschien zelfs zelf in de negatieve spiraal getrokken worden.
- Negatieve mensen hebben de neiging te overdrijven, zich op hun negativiteit te focussen en het positieve te negeren. In plaats van te proberen ze in te laten zien dat ze negatief zijn (wat meestal alleen maar tot ruzie leidt, en het idee dat de hele wereld tegen hen is kan bekrachtigen), moet je proberen nietszeggende antwoorden te geven, die hun negativiteit aanmoedigen noch veroordelen.
- "Oké" of "Aha" zijn hiervan twee voorbeelden.
- Je kunt vervolgen met je eigen positieve blik, maar probeer niet om de persoon tegen te spreken: ‘’Ik begrijp het. Het is echt moeilijk wanneer klanten zo ondankbaar lijken. Ik probeer dat niet persoonlijk op te vatten.’’
-
Maak gebruik van appreciatief onderzoek. Als de ander alleen bij bepaalde gebeurtenissen of onderwerpen negatief is, kun je een gesprek met hem/haar hebben waarbij je gebruikmaakt van een techniek die "appreciatief onderzoek" wordt genoemd. Dit is het proces van vragen stellen om de ander te helpen de toekomst wat positiever in te zien. Als hij/zij klaagt over een gebeurtenis in het verleden, kun je vragen stellen zodat hij/zij zich meer op de positieve aspecten van de ervaring gaat richten, of door vragen te stellen over de toekomst. [2] X Bron Cooperrider, D. L., & Whitney, D. (2001). A positive revolution in change: Appreciative inquiry. Public administration and public policy, 87, 611-630.
- Deze vragen kunnen bijvoorbeeld zijn: "Wat hoop je dat er volgende keer gebeurt?" of "Wat was het positieve aan die ervaring?"
- Deze vragen kunnen leiden tot een verhaal over hoe de toekomst er zonniger uit zou kunnen doen, en hoe dat te bereiken is.
-
Stuur het gesprek een bepaalde kant op. Als appreciatief onderzoek niet lijkt te werken, probeer het gesprek dan naar iets onschuldigers te sturen. [3] X Bron
- Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik begrijp dat je boos bent op je collega. Dat was vast heel vervelend voor je. Maar vertel eens, wat ga je dit weekend doen?" Of "Wow, dat klinkt als een beproeving… Zeg, heb je die nieuwe documentaire al gezien?"
-
Probeer negatief gepieker te doorbreken. Piekeren (steeds maar weer dezelfde negatieve gedachten hebben) versterkt negativiteit alleen maar. Het wordt ook geassocieerd met hogere niveaus van depressie. [4] X Bron Nolen-Hoeksema, S., Parker, L.E., Larson, J. (1994). Ruminative coping with depressed mood following loss. Journal of Personality and Social Psychology, 67, pp. 92–104. Als de ander de neiging heeft om te piekeren, kun je proberen of je de spiraal kunt doorbreken door de persoon zich op iets anders te laten concentreren.
- Hoewel het sturen van het gesprek kan betekenen dat je de ander naar een leuker onderwerp binnen hetzelfde thema probeert te leiden, kun je om het negatieve gepieker te doorbreken misschien beter proberen helemaal van onderwerp te veranderen. Als de persoon over het werk piekert, begin dan over zijn/haar favoriete serie, huisdier of iets anders waardoor je een positiever gesprek op gang kunt brengen.
-
Help de ander in te zien hoe hij/zij de controle weer in handen kan krijgen. Negatieve mensen geven vaak externe factoren de schuld, in plaats van zichzelf. Mensen die hun problemen afschuiven op factoren van buitenaf hebben meestal een slechter emotioneel welzijn dan mensen met een ander perspectief. [5] X Bron Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual differences, 30(8), 1311-1327. Probeer de negatieve persoon te helpen om een plan op te stellen hoe hij/zij met negatieve gebeurtenissen om kan gaan. [6] X Bron Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual differences, 30(8), 1311-1327.
- Je hart luchten over een negatieve situatie is niet per se een ongezonde reactie. We komen allemaal wel problemen tegen en ontwikkelen manieren om daarmee om te gaan. Probeer de ander te helpen door de negatieve energie om te vormen tot iets constructiefs. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat de ander eraan zou kunnen doen om een ongunstige situatie op het werk te veranderen.
-
Help de ander om negatieve gebeurtenissen te accepteren. Naast dat je met de persoon praat over hoe je op een negatieve gebeurtenis kunt reageren, kun je ook helpen om hem/haar de negatieve gebeurtenissen uiteindelijk te accepteren. [7] X Bron Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual differences, 30(8), 1311-1327. Stel je bijvoorbeeld voor dat een vriend(in) een reprimande heeft gekregen omdat hij/zij te laat op het werk kwam. Hij/zij klaagt tegen je bij de lunch, zeurend dat hij/zij met de bus moest, dat de baas een hekel aan hem/haar heeft, etc. Je kunt dan meerdere dingen zeggen, zoals:
- “Nou ja, die reprimande is nu eenmaal al gegeven, daar doe je niets meer aan. Maar je kunt je baas laten zien dat je je echt wel inzet door voortaan op tijd te komen".
- “Kun je niet beter op de fiets komen? Dan ben je niet afhankelijk van bussen die op tijd rijden, en dan kun je nog later van huis gaan ook".
- "Je bent er echt door van streek, dat zie ik. Ik vind het echt vervelend dat dit gebeurde. Als je hulp nodig hebt om georganiseerder te werk in de ochtend, ik merk dat dit me erg goed helpt om op tijd te vertrekken. Laat het me weten als je mijn hulp daarbij wilt."
-
Stel grenzen. Als je met negatieve mensen omgaat, moet je grenzen stellen. De negativiteit van iemand anders is niet jouw verantwoordelijkheid. Als ze je er te veel mee belasten, moet je wat afstand nemen.
- Als de negatieve persoon een collega is, doorbreek de negatieve spiraal dan door te zeggen dat je weer aan het werk moet. Doe het wel aardig, anders voed je de negativiteit nog meer.
- Als de negatieve persoon een familielid is (vooral als die in hetzelfde huis woont), probeer dan zo veel mogelijk zonder hem/haar te doen. Ga naar de bibliotheek of een koffietent in de buurt, of neem gewoon niet altijd de telefoon op als hij/zij belt.
Advertentie
-
Herken negatieve mensen. Deel van omgaan met negatieve mensen op de langere termijn is bepalen of ze echt negatief zijn, of gewoon een slechte dag hebben. [8] X Bron
- Negatieve mensen worden vaak zo omdat ze constant teleurgesteld of gekwetst worden, waardoor boosheid ontstaat.
- Negatieve mensen leggen de schuld meestal bij externe factoren en niet bij zichzelf. Natuurlijk zijn er ook mensen die heel erg negatief over zichzelf denken, en dat kan voor de luisteraar net zo vermoeiend zijn.
-
Vermijd het om de ander de les te lezen. Vriendschappen of werkrelaties met negatieve mensen kunnen je geduld, tijd en energie danig op de proef stellen, maar het is belangrijk om de ander niet de les te lezen. [9] X Bron Zelfs de meest positieve mensen onder ons kunnen vaak niet goed tegen kritiek, en een negatief persoon ziet het als het bewijs dat jij ook al tegen hem/haar bent, in plaats van de kritiek als iets opbouwends te zien.
- Ook al denk je dat het helpt om je hart te luchten, zodat je het "van je af kunt zetten", zal het de situatie uiteindelijk niet verbeteren. [10] X Bron Als je echt je hart wilt luchten over de negatieve persoon, doe het dan liever tegen iemand anders die je vertrouwt in je vriendenkring.
-
Handel in plaats van alleen maar te reageren. Een manier om zowel jezelf als de negatieve persoon te helpen, is door aardige dingen te doen die niet door een specifieke situatie of gesprek zijn ingegeven. Afwijzing door anderen versterkt het negatieve wereldbeeld, dus een daad waaruit blijkt dat hij/zij geaccepteerd wordt kan veel verschil maken. [11] X Bron Segrin, C., & Abramson, L. Y. (1994). Negative reactions to depressive behaviors: A communication theories analysis. Journal of Abnormal Psychology, 103(4), 655-668.
- Mensen kunnen de steun die ze krijgen soms voor lief nemen als ze toch al in een negatieve gedachtespiraal gevangen zitten. Doe iets positiefs voor de ander wat niet door de negatieve situatie wordt voortgebracht. Je hebt misschien meer invloed op hoe de ander met jou omgaat als je dat doet.
- Als je bijvoorbeeld af en toe smoesjes verzint om niet met de negatieve persoon af te hoeven spreken op het moment dat hij/zij over een negatieve situatie aan het piekeren is, kun je juist afspreken om iets leuks te gaan doen wanneer hij/zij niet in een slechte bui of aan het piekeren is.
-
Stuur de ander berichtjes met positieve inhoud om hem/haar te helpen positiever te worden. Herinner hem/haar aan een leuke tijd die jullie samen hebben gehad, of een grappige situatie. Geef de ander een compliment als je vindt dat hij/zij iets goed heeft gedaan. Het laat de ander zien dat er iemand aan hem/haar denkt, en dat kan bijdragen aan meer positiviteit die dag. [12] X Bron Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual differences, 30(8), 1311-1327.
- Bijvoorbeeld: "Wat een goed werkstuk. Ik was echt onder de indruk van de hoeveelheid onderzoek die je hebt verricht".
-
Doe af en toe iets onverwacht liefs. Dit kan van alles zijn, van het overnemen van klusjes tot het voorstellen om samen een film op de bank te kijken, of gewoon lekker samen een wandeling maken. Het is een goede manier om positiviteit te bekrachtigen voor de negatieve persoon, zonder hem/haar de les te lezen, want dat valt haast nooit goed.
-
Spreek af met een groepje. Soms is de beste manier om met een negatief persoon om te gaan (vooral als diegene tot je vriendenkring behoort), door met een hele groep af te spreken, zodat de negativiteit over de verschillende mensen kan worden verdeeld. [13] X Bron Let wel op dat het er niet op uitdraait dat de hele groep zich tegen de negatieve persoon keert.
- Deze stap werkt het beste als iedereen in de groep evenveel empathie heeft voor de negatieve persoon, en als dezelfde strategieën worden gebruikt om de persoon zijn/haar negativiteit te helpen overwinnen.
-
Wees verantwoordelijk voor je eigen geluk. Omdat we sociale wezens zijn, hangt ons geluk vaak af van de kwaliteit van de relaties met anderen. Maar jij, en alleen jij, bent verantwoordelijk voor je eigen positiviteit en geluk. [14] X Bron
- Gelukkig zijn, ongeacht de omstandigheden, betekent eerder dat je controle moet krijgen over je emotionele reacties dan over een situatie. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een negatieve vriend, kun je toestaan dat die vriend je van je eigen positiviteit berooft, of je kunt jezelf voor- en nadat je met de vriend afspreekt blijven herinneren aan positieve dingen.
- Het beheersen van je emotionele reacties is net als het trainen van een spier. Je moet oefenen om je emotionele reactie op situaties van buitenaf onder controle te houden, zoals het omgaan met een negatieve persoon.
-
Denk na over de rol van de persoon in je leven. Uiteindelijk kan het soms beter zijn om een negatieve persoon helemaal uit je leven te verbannen. Er zijn momenten dat de negativiteit je te veel naar beneden haalt, waardoor een zinvolle en gelijkwaardige relatie niet meer mogelijk is.
- Je moet de voor- en nadelen van het verbannen van iemand goed afwegen. Het kan heel moeilijk zijn als de persoon onderdeel is van een gezamenlijke vriendengroep. Het kan zelfs onmogelijk zijn, als de ander bijvoorbeeld een collega of meerdere is.
- Kijk eerlijk naar wat jij uit de relatie met deze persoon haalt en hou de relatie niet aan omdat het "vroeger wel leuk was", wanneer de persoon de laatste maanden of jaren pas zo negatief is geworden.
-
Vermijd de persoon. Als je de ander niet volledig uit je leven kunt verbannen, is vermijden de beste optie. Onthou dat je voor jezelf moet zorgen. Je bent aan niemand je tijd en energie verschuldigd, zeker niet als de ander je leegzuigt met zijn/haar negativiteit.Advertentie
Tips
- Weet dat er veel verschillende redenen voor negativiteit kunnen zijn, zoals onzekerheid, een laag zelfbeeld, misbruik, frustratie, weinig zelfvertrouwen, etc.
- Negatieve mensen vinden het moeilijk om de positieve aspecten of de positieve uitkomsten van het leven te zien. Weet dat deze mensen hun denkbeeld zelf moeten willen aanpassen.
- Reageer niet op negatief commentaar. Ze proberen hiermee namelijk een reactie uit te lokken. Als jij die reactie niet geeft, dan zullen ze ermee stoppen omdat hun pogingen geen succes hebben.
- Gedraag je beleefd, blijf geduldig en wees niet grof.
Advertentie
Waarschuwingen
- Laat de negativiteit van deze mensen geen pessimist van je maken!
- Iemand die altijd negatief is zou depressief kunnen zijn. Wees er zeker van dat hij/zij zichzelf of anderen geen pijn zal doen. Moedig suïcidale mensen aan professionele hulp te zoeken.
Advertentie
Bronnen
- ↑ Goodhart, D. E. (1985). Some psychological effects associated with positive and negative thinking about stressful event outcomes: Was pollyanna right? Journal of Personality and Social Psychology, 48(1), 216-232.
- ↑ Cooperrider, D. L., & Whitney, D. (2001). A positive revolution in change: Appreciative inquiry. Public administration and public policy, 87, 611-630.
- ↑ http://tinybuddha.com/blog/how-to-deal-with-negative-people-or-difficult-people/
- ↑ Nolen-Hoeksema, S., Parker, L.E., Larson, J. (1994). Ruminative coping with depressed mood following loss. Journal of Personality and Social Psychology, 67, pp. 92–104.
- ↑ Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual differences, 30(8), 1311-1327.
- ↑ Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual differences, 30(8), 1311-1327.
- ↑ Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual differences, 30(8), 1311-1327.
- ↑ http://www.psychologytoday.com/blog/sapient-nature/201303/dealing-negative-people
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/sapient-nature/201303/dealing-negative-people
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/sapient-nature/201303/dealing-negative-people
- ↑ Segrin, C., & Abramson, L. Y. (1994). Negative reactions to depressive behaviors: A communication theories analysis. Journal of Abnormal Psychology, 103(4), 655-668.
- ↑ Garnefski, N., Kraaij, V., & Spinhoven, P. (2001). Negative life events, cognitive emotion regulation and emotional problems. Personality and Individual differences, 30(8), 1311-1327.
- ↑ http://www.lifehack.org/articles/communication/9-helpful-tips-to-deal-with-negative-people.html
- ↑ http://www.psychologytoday.com/blog/sapient-nature/201112/taking-personal-responsibility-your-happiness
Advertentie