PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

"Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden". Dat geldt zeker als je een tatoeage wilt laten zetten. Elke tatoeage doet in ieder geval een beetje pijn. Maar als je met de juiste kennis en een paar eenvoudige trucjes tegen de pijn in de stoel gaat zitten, is de pijn van een tatoeage wel te verdragen. Je zult er versteld van staan hoe makkelijk het is om een tatoeage te overleven!

Deel 1
Deel 1 van 2:

Voor de afspraak

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je nog nooit een tatoeage hebt laten zetten, kun je je het beste mentaal voorbereiden door de geheimzinnigheid die eromheen hangt kwijt te raken. In het ideale geval wil je je niet al te veel zorgen maken als je bij de tatoeëerder in de stoel gaat zitten; hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker het zal zijn. Probeer met mensen te praten die tatoeages hebben of met de tatoeëerders van een studio in de buurt en vraag naar hun ervaringen. De meesten zullen je graag van alles vertellen.
    • Iedereen heeft een andere pijngrens. Hoewel tatoeages voor de meeste mensen pijnlijk zijn, is het niet te vergelijken met een bevalling of met nierstenen. De meeste mensen die je erover spreekt kunnen dat bevestigen.
  2. Een groot deel van de pijn is afhankelijk van de plek op je lichaam waar de tatoeage gezet wordt. Als je de pijn wilt verminderen, moet je een minder pijnlijke plek kiezen. Hoewel iedereen anders is, kun je over het algemeen stellen dat: [1]
    • Plekken met veel spieren (bovenarmen, benen, bovenste borstspieren, enz.) en plekken met veel vet (billen, heupen, enz.) het minst pijn doen.
    • Gevoelige plekken (borsten, onderarmen, gezicht, kruis) en "harde" delen dicht op het bot (hoofdhuid, gezicht, ribben, handen, voeten) het meest pijn doen. [2]
    • Dit artikel (Engelstalig) bevat een handige pijnschaal waarop de pijn van een tatoeage op verschillende delen van het lichaam wordt aangegeven. [3]
  3. Geen enkele tatoeage is hetzelfde. Hoeveel pijn het zetten van de tatoeage doet hangt ook af van wat je precies op je lichaam laat zetten. Hoewel er wat uitzonderingen zijn, kun je over het algemeen stellen dat:
    • Hoe kleiner en eenvoudiger de tatoeage is, hoe minder pijn het zal doen. Grote, gedetailleerde ontwerpen zijn pijnlijker.
    • Een tatoeage in één kleur minder pijn doet (en minder tijd kost) dan een tatoeage met meer kleuren.
    • Ingekleurde stukken het pijnlijkst zijn, omdat de tatoeëerder dan meerdere keren over hetzelfde stuk huid heen moet gaan.
  4. Je hoeft de hele ervaring niet in je eentje door te maken. Neem als het kan een vriend of familielid mee om je gezelschap te houden. Als er iemand bij is die om je geeft is het veel makkelijker; dan kun je vooraf met iemand over je zenuwen praten en dan kan de ander je aanmoedigen als het pijn gaat doen.
    • Als je niet al te verlegen bent, kun je er ook een uitstapje van maken. Veel tatoeëerders vinden het prima als er een klein groepje gezellig in de wachtruimte of zelfs bij de stoel zit, als ze niet te rumoerig zijn. Door wat mensen mee te nemen die je aanmoedigen of opvrolijken, wordt het zetten van je tatoeage een ervaring die je nooit meer vergeet.
  5. Een moderne tatoeagemachine bestaat uit een aantal kleine naaldjes die heel snel de huid in- en uitgaan, waarbij ze steeds wat inkt achterlaten. [4] Eigenlijk worden er dus heel veel kleine wondjes gemaakt op de plek van de tatoeage. Bijna iedereen die getatoeëerd wordt bloedt hierdoor wel een beetje. Als je denkt dat je daardoor gaat flauwvallen of misselijk wordt, kijk dan maar niet.
    • Wees niet bang om je situatie uit te leggen aan de tatoeëerder. Een goede tatoeëerder doet zijn best om het zetten van je tatoeage zo soepel mogelijk te laten verlopen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Als de tatoeage gezet wordt

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is moeilijk om te ontspannen als de tatoeëerder gaat beginnen, maar als het wel lukt, zal de ervaring een stuk prettiger zijn. Haal een paar keer diep adem, praat met je vriend, of klets met de tatoeëerder. Dat kan je helpen te ontspannen, en zorgt dat je je niet te veel concentreert op wat er gaat gebeuren.
    • Als je je erg veel zorgen maakt, bel dan op tijd en vraag of je dingen mee kunt nemen om je te helpen ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld je MP3-speler meenemen en naar je favoriete rustgevende muziek luisteren. Veel tatoeëerders laten je daarin vrij, als het het werk maar niet in de weg staat.
  2. Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid details in de tatoeage, kan het wel een paar uur duren. Hoewel je waarschijnlijk wel pauzes krijgt om even te gaan bewegen, kun je de ervaring met wat goede voorbereiding een stuk prettiger maken. Hieronder volgen wat dingen om te overwegen:
    • Eet goed voordat je naar de afspraak gaat. Drink een paar glazen water om uitdroging te voorkomen.
    • Draag loszittende, comfortabele kleding waarin je langere tijd lekker zit.
    • Neem iets mee om jezelf af te leiden (muziek, iets te lezen, etc.).
    • Ga voor je afspraak naar de wc.
  3. Als je je spieren aanspant door ergens in te knijpen of op te bijten, kun je de pijn verminderen. Dat is ook een techniek die wordt gebruikt door vrouwen die moeten bevallen; en het werkt goed. [5] Veel tatoeëerders hebben iets wat je daarvoor kunt gebruiken, maar als die van jou dat niet heeft, kun je een van de volgende dingen meenemen:
    • Stressbal
    • Handtrainer
    • Beschermend bitje
    • Kauwgom
    • Zacht snoepje
    • Handdoek, houten lepel, enz.
    • Bijt niet als je niets zachts in je mond hebt. Door op je tanden te bijten kun je ze beschadigen. [6]
  4. Zelfs iets eenvoudigs als je ademhaling controleren kan het zetten van een tatoeage draaglijker maken. Probeer uit te ademen als het even erg veel pijn doet. Dat kun je doen door gewoon uit te blazen, of door zacht geluid te maken (een soort neuriën). Door uit te ademen als iets pijn doet, kun je "door de pijn heen gaan". Dat is waarom de meeste fitnessinstructeurs ook zeggen dat je moet uitademen als je kracht zet. [7]
    • Aan de andere kant is het ook mogelijk dat de pijn erger wordt als je niet goed ademt. Weersta de neiging om je adem in te houden als het pijn doet. Dan ga je te veel op de pijn letten.
  5. Het kan verleidelijk zijn om te gaan kronkelen als het pijn doet. Probeer dat niet te doen. Hoe minder je beweegt, hoe preciezer de tatoeëerder kan werken, en hoe sneller je klaar bent. Het is natuurlijk veel moeilijker voor een tatoeëerder om op een bewegend canvas te moeten tekenen.
    • Als je toch moet bewegen, waarschuw de tatoeëerder dan van tevoren zodat hij/zij de naald van je huid kan halen. Je wilt niet dat hij/zij per ongeluk uitschiet; een tatoeage kun je niet meer uitwissen.
  6. Bijna elke tatoeëerder zal je dit vertellen voordat hij/zij begint, maar het is goed om het nogmaals te herhalen: vraag altijd om pauze als het niet meer gaat. De meesten vinden dat echt niet erg, en hebben liever dat de ervaring voor jou zo prettig mogelijk is. Aarzel niet om even twee minuten pauze te nemen en dan weer verder te gaan.
    • Schaam je niet om te vragen om een pauze. De meeste tatoeëerders werken met klanten die allemaal een andere pijngrens hebben, en hebben al heel veel meegemaakt als het gaat om pijnlijke reacties. Onthou dat jij ervoor betaalt, dus doe wat je moet doen!
  7. Als je de pijn echt niet kunt verdragen, kun je een pijnstiller nemen. Neem echter geen pijnstiller die het bloed verdunt. Dat is niet zo gevaarlijk voor je tatoeage als je het in lage dosering neemt, maar het zorgt er wel voor dat je meer gaat bloeden. [8]
    • Een goede pijnstiller die geen bloedverdunners bevat is paracetamol. Andere pijnstillers zoals ibuprofen, aspirine en naproxen maken het bloed wel dunner.
  8. Hoewel het verleidelijk kan lijken om dronken bij de tatoeagestudio aan te komen (vooral als je het als een sociale gebeurtenis ziet), is dit een heel slecht idee. De meeste betrouwbare tatoeëerders zullen iemand die dronken is weigeren. Dat heeft een goede reden: dronken klanten zijn luidruchtiger, kunnen onhandelbaar zijn en maken soms keuzes waar ze later spijt van hebben. [9]
    • Daarnaast is het bekend dat alcohol het bloed verdunt, waardoor je meer gaat bloeden dan normaal. [10]
  9. Het is normaal dat je tatoeage nog een paar dagen pijn doet als hij is gezet. Zodra de afspraak voorbij is, zal de tatoeëerder je gedetailleerde instructies geven over hoe je voor je tatoeage moet zorgen. Volg deze instructies nauwgezet op, dan zal de pijn minimaal en van korte duur zijn.
    • Lees ons artikel over het verzorgen van nieuwe tatoeages voor gedetailleerde instructies. De exacte stappen die je tatoeëerder je aanraadt kunnen een beetje anders zijn dan die in dit artikel. Over het algemeen moet je je nieuwe tatoeage schoonhouden, beschermen tegen irritatie en insmeren met een ontsmettende zalf tot het genezen is.
    • Raak de nieuwe tatoeage nooit aan met ongewassen handen of met iets anders dat niet steriel is. Als je het per ongeluk aanraakt, was het dan goed met water en zeep. Door bacteriën over te dragen op de nieuwe tatoeage kan het gaan ontsteken (waardoor je tatoeage lelijk kan worden). [11]
    Advertentie

Tips

  • Laat je alleen tatoeëren door een tatoeëerder met een goede reputatie. Doe wat onderzoek op internet zodat je zeker weet dat het een goede ervaring wordt.
  • Hoewel het zeldzaam is, zijn sommige mensen allergisch voor de inkt die wordt gebruikt bij tatoeages. Vooral rode tinten schijnen een reactie uit te kunnen lokken. [12]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 97.973 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie