Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het metrieke systeem is een uitgebreid meetstelsel dat tegenwoordig bijna over de hele wereld wordt gebruikt. Eén van de grootste voordelen van het systeem is dat de omzetting tussen de verschillende eenheden logisch en gemakkelijk verloopt, omdat de eenheden van elkaar met een tiende macht verschillen. Hierdoor is het simpelweg een kwestie van vermenigvuldigen met of delen door een bepaalde macht van 10 om de gewenste waarde te vinden, of via een nog kortere weg, het eenvoudig verschuiven van de komma. Lees hieronder verder voor een overzichtelijke uitleg van het metrieke systeem.
Stappen
-
Leer de meest voorkomende voorvoegsels. Het metrieke systeem kent een aantal verschillende meeteenheden – de bekende meter bijv. als maat voor de afstand en gram als maat voor massa, etc. Deze basiseenheden zijn soms te klein of te groot voor praktisch bruikbare metingen. In die gevallen is het noodzakelijk om andere eenheden te gebruiken die een factor 10 van de basiseenheden verschillen. Dus eenheden die bijv. 10 keer of 100 keer groter zijn, enzovoort. Hierbij krijgen deze eenheden een eigen naam om aan te geven hoe deze zich verhouden tot de basiseenheid. De bekendste en meest voorkomende zijn:
- Kilo - 1000 keer groter
- Hecto - 100 keer groter
- Deca - 10 keer groter
- Deci - 10 keer kleiner
- Centi - 100 keer kleiner
- Milli - 1000 keer kleiner
- Een handige truc voor het onthouden van de basiseenheden is het volgende ezelsbruggetje: "Koning Hendrik Dronk Dagelijks Chocolade Melk,"
-
Zet alle eenheden op een rij. Als je niet bekend bent met alle eenheden, dan kan het helpen om deze op een rij onder een lijn te plaatsen, van groot naar klein, van kilo naar milli. Schrijf "Kilo" helemaal linksonder van de lijn en "Milli" helemaal rechts. In het midden van de schaal, tussen "Deca" en "Deci," zet je de basiseenheden neer. Met andere woorden, als je een afstand meet schrijf je "meter" op en als je het volume meet, dan schrijf je "liter", enzovoort. Hiermee heb je een eenvoudig, maar doeltreffend hulpmiddel om na te gaan hoe de verschillende eenheden zich tot elkaar verhouden – of de eenheden die je nodig hebt groter of kleiner zijn dan die je hebt, en hoe groot dit verschil is.
-
Bepaal of de eenheden die je zoekt groter of kleiner zijn dan de eenheden waar je over beschikt. Bekijk je voorbeeldlijn en bepaal het voorvoegsel dat overeenkomt met die van je meting. Vervolgens zoek je naar je gewenste eenheid. Staat deze aan de linker- of aan de rechterkant? Als de eenheid aan de rechterkant staat dan is deze kleiner dan je meeteenheid, staat de gewenste eenheid aan de linkerkant, dan is deze groter.
- Neem het volgende voorbeeld. Laten we zeggen dat we willen weten hoeveel een race van 10-kilometer is, uitgedrukt in centimeters. Op de hulplijn zie je dat de "centi" aan de rechterkant staat van de "kilo", dus gaan we omrekenen van km naar een kleinere eenheid (cm).
-
Bepaal de numerieke relatie tussen de eenheden die je hebt en de eenheden die je wilt. Metrieke eenheden verschillen van elkaar volgens machten van 10; dus 10, 100, 1000 enzovoort. Het omrekenen van de ene eenheid in de andere wordt altijd gedaan door het vermenigvuldigen of delen van je eerdere meting met een geschikte macht van 10. Kijk naar de pijl die je hebt getekend vanaf de eenheden waarin de metingen zijn gedaan, tot aan de eenheid waarin je deze wilt omrekenen. Het aantal streepjes onder de lijn geeft de macht van tien aan die je voor de omrekening hoort te gebruiken.
- In ons voorbeeld van de 10-kilometer race zien we dat de pijl verspringt van "kilo" naar "centi" in 5 streepjes. Dit betekent dat kilometers en centimeters een factor 5 verschillen, ook wel geschreven als tien tot de macht vijf of 10 5 , of 10 x 10 x 10 x 10 x 10 = 100.000. Met andere woorden, centimeters zijn 100.000 keer (of 10 5 ) kleiner dan kilometers. Dus weet je nu dat er 100.000 centimeters in 1 kilometer gaan.
-
Voor "groot naar klein" omrekeningen vermenigvuldig je met een geschikte macht van 10. Het omrekenen van een grote eenheid naar een kleinere eenheid betekent dat je de oorspronkelijke meting moet vermenigvuldigen met de juiste macht.
- Vaak is het de bedoeling, zeker bij schoolwerk, dat je niet alleen het antwoord geeft, maar ook laat zien hoe je aan dat antwoord bent gekomen. Bij eenvoudige omrekeningen zoals in het genoemde voorbeeld is het voldoende om de berekening te laten zien. Vergeet dan niet om achter de getallen wel de juiste eenheden te vermelden. Om uit te komen op de juiste eenheid, is het nodig om de juiste eenheid van de conversiefactor te vermelden, de gewenste eenheid/de gegeven meeteenheid.
- In ons voorbeeld van de 10-kilometer race vermenigvuldigen we 10 (de oorspronkelijke meting in kilometers) met conversiefactor 10 5
cm/km (of 100.000 – het aantal centimeters in een kilometer). Zie hieronder:
- 10 km x 10 5 cm/km =
- 10 km x 100.000 cm/km =
- = 1.000.000 cm. Er zijn 1.000.000 centimeters in onze 10 kilometer race.
-
In het geval van een "klein naar groot" conversie deel je door de juiste macht van 10. Het omrekenen van een kleine eenheid naar een grotere eenheid is in feite gewoon het tegenovergestelde van het vorige voorbeeld – in plaats van vermenigvuldigen is het nu nodig om het oorspronkelijke getal door een bepaalde factor te delen. Weer is het nodig dat je gebruik maakt van een macht van 10.
- Als alternatief kun je vermenigvuldigen met de inverse van de macht. Dit is hetzelfde vanuit het principe dat delen gelijk is aan vermenigvuldigen met het omgekeerde. Dus in plaats van de meting te delen door 10 3 kan je het ook vermenigvuldigen met 10 -3 . Beide bewerkingen zijn geldig en geven hetzelfde resultaat.
- Laten we nog een voorbeeld nemen. Stel je wilt 360 centimeters omrekenen naar decameters. Omdat "centi" en "deca" drie streepjes van elkaar verwijderd zijn op de lijn met eenheden, weten we dat decameters 10 3
keer groter zijn dan centimeters. De conversie verloopt dan als volgt:
- 360 cm / (10 3 cm/dam) =
- 360 cm / (1,000 cm/dam) =
- = 0,36 dam. 360 centimeters wordt dan 0,36 decameters.
Advertentie
-
Bepaal de richting en de grootte van de conversie. Deze snelle methode biedt je de mogelijkheid om simpel en snel de verschillende eenheden om te rekenen, zonder dat je hoeft te vermenigvuldigen of delen. Om te beginnen is het enige dat je hoeft te weten of je naar een kleinere of naar een grotere eenheid omrekent, naast de grootte van de conversie – met andere woorden, of je gewenste eenheid van de oorspronkelijke eenheid verschilt met een macht van 10 1 , 10 2 , etc.
- In beide gevallen kan de macht van 10 worden bepaald door het tellen van het aantal markeringen en/of het tekenen van een pijl op de lijn van metrieke eenheden. Als we bijvoorbeeld een conversie willen van kilometers naar decameters, dan weten we dat dit een omrekening is van een grote naar een kleine eenheid, omdat we naar rechts langs de lijn moeten gaan om van "kilo" naar "deca" te komen. We weten nu dat decameters 10 2 keer kleiner zijn dan kilometers, omdat "kilo" en "deca" twee streepjes of tussenruimtes van elkaar verwijderd zijn.
-
Verplaats de decimale punt (de komma) in je meting. Omdat twee metrieke eenheden altijd met een tiendemacht van elkaar verschillen, is het mogelijk om, simpelweg door het verschuiven van de komma, de ene eenheid om te zetten in de andere. De komma verplaats je naar rechts als je van een bepaalde eenheid naar een kleinere eenheid gaat. Wil je vanuit een eenheid omrekenen naar een grotere eenheid, verplaats dan de komma naar links . Onthoud dus dat de macht van tien af te lezen is door het aantal markeringen (of tussenruimtes) te tellen vanaf de eenheid die je wilt omrekenen.
- Stel we willen 1 kilometer omzetten naar centimeters. Omdat uit ons schema met eenheden blijkt dat centimeters 10 5
keer kleiner zijn dan kilometers, kunnen we de decimale punt 5 cijfers naar rechts verplaatsen. Zie de onderstaande voorbeelden:
- 1
- 10
- 100
- 1.000
- 10.000
- 100.000. Er gaan 100.000 centimeters in 1 kilometer.
- Het omgekeerde is ook mogelijk – verplaats de komma van een getal naar links, om een eenheid om te zetten naar een grotere eenheid.
- Stel we willen 1 kilometer omzetten naar centimeters. Omdat uit ons schema met eenheden blijkt dat centimeters 10 5
keer kleiner zijn dan kilometers, kunnen we de decimale punt 5 cijfers naar rechts verplaatsen. Zie de onderstaande voorbeelden:
-
Voeg eventueel nullen toe. Wanner je de decimale punt van een getal verplaatst, zorg dan dat je niet vergeet om een nul toe te voegen, voor elke stap die je doet. Dus, als je 1 kilometer naar centimeters omrekent dan wordt de komma naar rechts verplaatst, waarbij er telkens een nul bijkomt. De komma staat in het begin rechts van de 1, dus: 1,0 . Het verplaatsen van de komma naar rechts betekent dat je er een nul bij moet doen, waardoor het getal gelijk wordt aan 10 .
- Hetzelfde principe geldt bij het naar links verschuiven van de komma. Voeg nullen toe, al naar gelang het aantal plaatsen dat je de komma naar links verschuift, zodra er geen andere getallen meer staan. Laten we zeggen dat we bijvoorbeeld 1 millimeter om willen rekenen naar meters. Omdat meters 10 3
keer groter zijn dan millimeters, hoeven we alleen maar de decimaal 3 cijfers naar links te verplaatsen:
- 1
- 0,1
- 0,01. Merk hierbij op dat we een nul hebben toegevoegd, links naast de 0.
- 0,001. We schuiven de komma nog een plaats naar links en voegen dus nog een nul toe. Er gaan 0,001 meters in 1 millimeter.
- Voeg bij het verschuiven van de komma alleen nullen toe aan het begin of aan het eind van een getal, niet tussen de cijfers in.
Advertentie - Hetzelfde principe geldt bij het naar links verschuiven van de komma. Voeg nullen toe, al naar gelang het aantal plaatsen dat je de komma naar links verschuift, zodra er geen andere getallen meer staan. Laten we zeggen dat we bijvoorbeeld 1 millimeter om willen rekenen naar meters. Omdat meters 10 3
keer groter zijn dan millimeters, hoeven we alleen maar de decimaal 3 cijfers naar links te verplaatsen:
Tips
- We hanteren de volgende afkortingen voor de eenheden:
Eenheden
-
- Meter: m
- Liter: L
- Gram: g
Voorvoegsels
-
- Kilo: k
- Hecto: h
- Deca: da
- Deci: d
- Centi: c
- Milli: m
- Deze eenheden zijn onderdeel van het SI systeem, waar het metrieke stelsel een onderdeel van is.
- Blijf oefenen! Uiteindelijk, als je dit veel gebruikt, wordt het een tweede natuur en hoef je hierbij niet meer na te denken of een hulpmiddel te gebruiken.
Advertentie
Waarschuwingen
- Gebruik het hulpmiddel alleen als je niet met nog meer eenheden, zoals mega en micro, te maken hebt, anders neemt het teveel ruimte in.
- Ook is dit hulpmiddel niet zomaar te gebruiken als je te maken hebt met een omrekening van vierkante meters (m 2 ) naar vierkante centimeters (cm 2 ).
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 5.417 keer bekeken.
Advertentie