PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het aantal rolstoelgebruikers is de afgelopen twintig jaar behoorlijk toegenomen. [1] Er zijn niet alleen meer mensen met een rolstoel bijgekomen, maar er zijn ook meer mogelijkheden om als rolstoelgebruiker een compleet, zelfstandig leven te leiden. Door na te gaan wat je allemaal kunt doen, zowel binnens- als buitenshuis, door je manier van leven hier en daar aan te passen en door zowel op lichamelijk als geestelijk niveau goed voor jezelf te zorgen, kun jij ook een onafhankelijk rolstoelgebruiker worden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je levensstijl aanpassen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je in een rolstoel zit, kun je je nogal beperkt voelen in je bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld als je vooruit wilt komen terwijl je iets in je handen houdt. Op diverse plaatsen kun je daarom speciale trainingen volgen in rolstoelvaardigheden, waarbij je leert hoe je ervoor kunt zorgen dat je je onafhankelijker gaat voelen, terwijl je er tegelijkertijd toe wordt aangezet om nog eens na te denken over hoe je toekomst eruit zou kunnen zien. Tijdens zo’n cursus leer je basisvaardigheden zoals jezelf vooruit en achteruit verplaatsen, maar het kan ook zijn dat er ingewikkeldere bewegingen aan bod komen, zoals jezelf met één hand vooruit duwen, opritten en zelfs trappen op- en afgaan, en tussen stoepranden en andere hindernissen door leren manoeuvreren. [2]
    • Vraag aan je huisarts of fysiotherapeut, of aan andere rolstoelgebruikers, of zij weten of er bij jou in de regio misschien rolstoeltrainingen worden gegeven.
    • Kijk of je op internet speciale programma’s kunt vinden voor rolstoelgebruikers die hun vaardigheden willen verbeteren. Organisaties als HandicapNL [3] en Uniek Sporten [4] bieden via internet rolstoeltrainingen aan. Zorg er om ongelukken te voorkomen altijd voor dat er een fysiotherapeut in de buurt is, of iemand anders die ervaring heeft met het begeleiden van rolstoelgebruikers.
  2. Door activiteiten te ondernemen die je leuk vindt kom je onder de mensen en zul je je zelfstandiger voelen. Buitenshuis leuke dingen doen kan ervoor zorgen dat je zowel lichamelijk als geestelijk het gevoel hebt dat je meetelt, wat bevorderlijk is voor zowel je geestelijk als je lichamelijk welzijn. [5]
    • Neem deel aan groepsactiviteiten zoals boekenclubs of teamsporten. Ga na welke mogelijkheden er zijn om dingen samen te doen met andere rolstoelgebruikers, zoals iedere ochtend samen een rondje rijden door de buurt.
  3. Misschien heb je het gevoel dat je minder kunt als je in een rolstoel zit, maar in feite is dat helemaal niet zo. Je kunt net zoveel doen als iemand die niet in een rolstoel zit, van meedoen aan wedstrijden tot koken en zelfs skydiven. Probeer daarom een positieve instelling en verwachtingen voor de toekomst te blijven hebben om wat meer zelfvertrouwen te krijgen. Je kunt op die manier ook aan anderen laten zien wat je allemaal kan, waardoor zij niet steeds zulke lage verwachtingen van je zullen blijven hebben.
    • Neem de tijd om te ontdekken wat je allemaal kunt doen met een rolstoel, ook dingen waarvan je denkt dat mensen in een rolstoel ze misschien niet zouden kunnen doen. Behalve skydiven zou je bijvoorbeeld dingen kunnen proberen als parasailen, waterskiën, basketbal, jagen, kajakken, rotsklimmen, golfen, skiën en bowlen. Door dit soort dingen te ondernemen kun je zowel je humeur als je zelfvertrouwen een oppepper geven. En twijfel er vooral niet aan dat je ook dingen kunt doen als uitgebreid koken voor je familie, naar concerten gaan, of zelfs reizen.
    • Door regelmatig te praten met andere rolstoelgebruikers binnen een steun- of chatgroep, zul je makkelijker gewend kunnen raken aan het idee dat je in een rolstoel zit, en er achter komen wat je allemaal kunt doen om positief te blijven. [6]
  4. In een rolstoel zitten is voor wie dan ook een enorme verandering. Het kan zijn dat je er bang van wordt, en last krijgt van spanning en zorgen over hoe het nu verder moet met je leven. [7] Door je angsten en zorgen te erkennen kun je er vaak makkelijker overheen komen, waardoor je op een positievere manier naar het leven en de wereld om je heen gaat kijken.
    • Bedenk altijd dat je eigenlijk maar heel weinig beperkingen hebt als je in een rolstoel zit en ergens je zinnen op hebt gezet. In feite dagen de nieuwste technieken rolstoelgebruikers voortdurend uit om hun grenzen te verleggen voor wat betreft dingen die ze eerder als onmogelijk zagen. [8]
    • Vraag je vrienden, familieleden en andere rolstoelgebruikers om je zoveel mogelijk aan te moedigen. Al die mensen kunnen je zelfvertrouwen vergroten en je helpen alle doelen die je jezelf stelt, waar te maken.
    • Maak een afspraak met een therapeut die gespecialiseerd is in het begeleiden van rolstoelgebruikers. Hij of zij kan je bepaalde technieken leren die je kunnen helpen je angsten, zorgen en spanningen de baas te worden. De therapeut kan je bijvoorbeeld aanraden gebruik te maken van een zogenaamd gedragsscript, wat inhoudt dat je probeert je voor te stellen hoe een bepaalde situatie ongeveer zal verlopen, waarna je dat scenario in het echt zo precies mogelijk probeert te volgen.
  5. In bepaalde situaties zul je nu eenmaal echt hulp nodig hebben. En er is niks mis met hulp vragen of accepteren als je iets niet alleen kunt. Dat wil helemaal niet zeggen dat je daardoor minder zelfstandig bent, maar wel dat je goed begrijpt waar je grenzen liggen. Ook help je op die manieren anderen, doordat je ze laat weten in welke situaties je wat hulp nodig zou kunnen hebben. [9]
    • Erken dat veel mensen je graag willen helpen of je zelfs hulp aan zullen bieden. Sla hulp die je niet nodig hebt beleefd en met een glimlach af. Zeg bijvoorbeeld: 'Dat is heel vriendelijk van u, maar ik denk dat het wel lukt.'
    • Vraag hulp aan je vrienden of familie, als je iets nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Hee Els, sorry dat ik je lastigval, maar mijn vervoersservice heeft net gebeld om te zeggen dat ze niet kunnen komen. Zou jij me misschien een lift kunnen geven, of een paar boodschappen voor me kunnen doen? Ik heb bijna niks meer in huis, dus het zou heel fijn zijn als je me zou kunnen helpen.'
  6. Een van de makkelijkste manieren om zelfstandiger te kunnen leven is door obstakels uit de weg te ruimen die het lastiger voor je maken om je in je eigen huis te verplaatsen. [10] Dit kun je doen door bijvoorbeeld hellinkjes en leuningen te installeren, drempels te verwijderen en door je spullen op een goed bereikbare hoogte te bewaren. [11] Vaak kun je subsidie krijgen voor verbouwingen en andere aanpassingen om je huis gebruiksvriendelijker te maken. [12]
    • Neem je vloerbedekking eens onder de loep en kijk hoe makkelijk je je erover kunt voortbewegen. In een kamer met dikke tapijten of veel losse vloerkleedjes kan het lastig zijn om je met een rolstoel te verplaatsen. [13] Kijk goed welke obstakels misschien in de weg liggen. Dit kunnen bijvoorbeeld tafels, stoelen of de hoeken van bepaalde meubels in de gang of in bepaalde kamers zijn.
    • Zorg dat je je basisbenodigdheden binnen handbereik hebt. Denk daarbij aan toiletartikelen en medicijnen, maar ook aan etenswaren en keukengerei. Installeer overal waar dat nodig zou kunnen zijn opritjes en handgrepen, zoals in de badkamer en bij alle deuren en ingangen.
    • Neem eventueel een ergotherapeut of iemand anders die gespecialiseerd is in ergonomie in de arm om je te helpen bepalen welke aanpassingen in huis in jouw geval het beste zouden kunnen werken.
  7. Als je eenmaal een idee hebt van het soort aanpassingen dat je in huis nodig zou kunnen hebben, vraag je je misschien bezorgd af hoeveel het wel niet zal kosten. Je huis aanpassen om zelfstandiger te kunnen worden kan behoorlijk duur zijn. Maar als het goed is hoef je je daar niet al te veel zorgen om te maken, omdat er allerlei programma’s bestaan die de kosten van het maken van noodzakelijke aanpassingen geheel of gedeeltelijk vergoeden. [14]
    • Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de Rijksoverheid [15] om na te gaan welke mogelijkheden je hebt, of raadpleeg een organisatie als Welzorg .
    • Vraag aan je verzekeringsmaatschappij welke aanpassingen zij zouden dekken. Neem contact op met plaatselijke, landelijke en regionale instanties die mogelijk financiële hulp bieden aan gehandicapten die hun woning moeten aanpassen. Neem voor meer informatie ook eens contact op met de Gehandicaptenzorg Nederland .
    • Informeer naar de mogelijkheden om een woning die al is aangepast voor rolstoelgebruikers te huren. Je kunt hiervoor terecht bij onder meer Cordaan, [16] Woonforte [17] en de Stichting Fokus.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je buitenshuis verplaatsen met je rolstoel

PDF download Pdf downloaden
  1. Er bestaan allerlei mogelijkheden voor gehandicapten die auto willen rijden, en zelfs voor rolstoelgebruikers. Vraag advies aan een specialist in het aanpassen van voertuigen voor rolstoelgebruikers, waarbij je uitlegt wat je wensen en behoeften zijn. Autorijden kan je onafhankelijkheid enorm vergroten, en kan je helpen een actiever leven te leiden.
    • Bespreek met de huisarts of fysiotherapeut welke specifieke aanpassingen je nodig hebt, en wat hij of zij je aanraadt. Die informatie kun je vervolgens gebruiken als je op zoek gaat naar een geschikte auto, of iemand die hem voor je aan kan passen.
    • Vraag bij een aantal verschillende autohandelaren of ze je auto zouden kunnen aanpassen voor jou als rolstoelgebruiker. Ook bij de Regelhulp van de Rijksoverheid kun je terecht voor informatie over aangepast autorijden. Ga voor meer informatie naar deze pagina .
    • Laat de verkoper weten wat je precies nodig hebt en wat je graag zou willen. Vraag welke financieringsmogelijkheden er zijn, en informeer daarbij ook naar bijvoorbeeld hulpprogramma’s voor veteranen, [18] professionele rehabilitatie, gehandicaptentoeslagen en andere mogelijkheden voor korting of subsidie, afhankelijk van je situatie.
  2. Ga op zoek naar een vervoersdienst . Veel gemeenten bieden vervoersmogelijkheden aan voor rolstoelgebruikers. Door gebruik te maken van het openbaar vervoer en/of speciale vervoersdiensten, kun je de kans krijgen om eropuit te gaan en dingen te doen als familie en vrienden bezoeken, winkelen en sporten, of op andere manieren een actief sociaal leven leiden.
    • Vraag bij de openbaar vervoerder bij jou in de buurt of aan je huisarts of fysiotherapeut welke diensten er voor jou beschikbaar zijn.
    • Neem als je in Amsterdam woont, of er om een bepaalde reden moet zijn, contact op met het Gemeentelijk Vervoersbedrijf en informeer naar de mogelijkheden en de hulp die zij rolstoelgebruikers bieden. Voor meer informatie over begeleid reizen en reizen met een beperking in de rest van Nederland kun je terecht op deze pagina .
  3. In Nederland bestaat er, net als in veel andere landen, een wet die gelijke rechten garandeert voor gehandicapten op het gebied van werkgelegenheid, overheidsdiensten, vervoer, en de toegang tot winkels, restaurants en andere horecagelegenheden. [19] Meestal kun je plaatsen die toegankelijk zijn voor gehandicapten herkennen aan het internationale toegangssymbool, wat bestaat uit een blauw vierkantje met daarop een wit poppetje in een rolstoel. [20] Let op deze bordjes om te zien waar je met je rolstoel naar binnen kunt omdat er hulpmiddelen zijn aangebracht als opritjes, liften en/of automatische deuropeners.
    • Zoek voordat je ergens naartoe gaat uit welke mogelijkheden je daar zult hebben. Bel van tevoren even en vraag of je er met je rolstoel inderdaad terecht kunt. Als dat niet zo is, kies dan een plek waar je wel terecht kunt, zodat je niet afhankelijk zult zijn van anderen.
    • Installeer op je smartphone, als je die hebt, een app waarmee je plaatsen kunt vinden die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Apps als Ongehinderd, 9292, Picnic en fuelservice kunnen je stuk voor stuk helpen kantoren, restaurants en andere gelegenheden te vinden die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.
    • Vraag bedrijven of organisaties of ze de plaatselijke, regionale, provinciale en landelijke regels op het gebied van toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en mensen met een ander type handicap, overal waar dat mogelijk is kunnen respecteren.
  4. Het feit dat je in een rolstoel zit wil nog niet zeggen dat je altijd dicht bij huis moet blijven, of hooguit ergens met de auto naartoe kunt. Kies een plek waar je graag heen zou willen gaan en vraag advies bij een reisbureau dat gespecialiseerd is in reizen voor gehandicapten, of op zijn minst ervaring heeft met het begeleiden van rolstoelgebruikers. [21]
    • Kijk of je misschien een volledig arrangement kunt boeken dat speciaal is samengesteld voor rolstoelgebruikers.
    • Boek je reis zo lang mogelijk van tevoren. Op die manier weet je niet alleen zeker dat alle nodige toegankelijke voorzieningen beschikbaar zullen zijn, maar verklein je ook zoveel mogelijk de kans op onaangename verrassingen tijdens je vakantie. [22] Boek je reis telefonisch of persoonlijk. Vraag of je rechtstreeks met de bedrijfsleider kunt praten, of met iemand van de organisatie die gespecialiseerd is in het begeleiden van gehandicapten, zodat je er zekerder van kunt zijn dat je inderdaad zult krijgen wat je nodig hebt.
    • Boek het vervoer en het verblijf voor je hele vakantie bij grotere reisbureaus, hotels en vervoersmaatschappijen. Bij grotere bedrijven is de kans groter dat ze voorzieningen en diensten aanbieden die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.
    • Vraag vrienden of kennissen van je die ook in een rolstoel zitten, over hun ervaringen met reizen. Je kunt ook aan een reisbureau dat gespecialiseerd is in gehandicaptenreizen vragen of ze je kunnen helpen je reis voor te bereiden. Een voorbeeld van zo’n reisbureau is Buitengewoon Reizen. [23]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Gezond en gelukkig blijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Door te sporten lukt het de meeste mensen hun conditie en spiertoning te verbeteren, en ook dat kan je helpen onafhankelijker te worden. Een groot aantal sportprogramma’s kan aangepast worden voor mensen in een rolstoel. Ook kun je op zoek gaan naar mogelijkheden voor sport die specifiek bedoeld zijn voor gehandicapten, in de vorm van video’s, lessen of sportevenementen. [24]
    • Probeer vijf of zes keer per week iets aan lichaamsbeweging te doen. Bedenk dat je door te bewegen vaak ook meer energie krijgt. Ook kan sport ervoor zorgen dat je je minder geïsoleerd voelt. [25]
    • Vraag aan je huisarts of fysiotherapeut hoeveel je per week kunt sporten. Je zou bijvoorbeeld kunnen streven naar een half uur per dag. Als je wilt kun je dat halve uur opbreken in stukjes die je makkelijker aankunt, zoals sessies van drie tot tien minuten. Begin altijd langzaam en voer het niveau langzaam op aan de hand van wat je aankunt.
    • Kies voor activiteiten die je lichaam uitdagen en die je met plezier en zonder pijn kunt doen. Het kan zijn dat je verschillende dingen moet uitproberen en met vallen en opstaan moet ontdekken wat je leuk vindt. Denk aan sporten als rolstoelbasketbal, handfietsen, bowlen, tennissen of badmintonnen. Als je van wat meer avontuur houdt zou je ook eens kunnen gaan skiën, surfen, rotsklimmen of duiken. [26]
  2. De meeste activiteiten kunnen aangepast worden aan je behoeften. Overleg met een fitnessinstructeur op welke manier je de activiteiten die je graag doet, aan kunt passen. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan zwemmen met een drijfband of met weerstandsbandjes om je armen sterker te maken. [27]
    • Luister altijd naar je lichaam en stop als je ergens pijn voelt. Het is heel normaal als niet alles even prettig voelt tijdens het sporten, maar stop wat je aan het doen bent als je ergens pijn begint te voelen.
  3. Iedereen heeft per week minstens één volledige rustdag nodig. Omdat je als rolstoelgebruiker actiever bent, kan het zijn dat je zelfs twee volledige rustdagen nodig hebt. Als je jezelf genoeg rust gunt kan je lichaam beter spiermassa aanmaken en herstellen. [28]
    • Zorg dat je zeven tot negen uur slaap per nacht krijgt. Als je overdag moe wordt, kan een middagdutje van twintig tot dertig minuten heel verfrissend werken. [29]
  4. Voor ieders gezondheid en welzijn is gezond eten heel belangrijk. En voor rolstoelgebruikers is het zelfs extra belangrijk. Door ervoor te zorgen dat je een groot aantal verschillende voedzame, onbewerkte voedingsmiddelen binnenkrijgt, blijf je gezond en kun je je weerstand een extra oppepper geven. [30]
    • Kies voedingsmiddelen uit de volgende vijf groepen: fruit, groente, granen, eiwitten en zuivel. Varieer je keuzes bij iedere maaltijd zodat je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. [31]
  5. Om gezond te blijven is het belangrijk dat je overdag genoeg water drinkt. Ook kun je door genoeg te drinken voorkomen dat je je lusteloos gaat voelen en hoofdpijn krijgt. Drink daarom ongeveer drie liter water per dag. Drink meer als je actief bent. [32]
    • Vermijd zoete dranken als frisdrank, vruchtencocktails, gezoete koffiedrankjes en alcohol. Kies in plaats daarvan voor opties met weinig suiker, zoals thee, zwarte koffie of bronwater.
    • Houd er rekening mee dat je door groente en fruit te eten ook je lichaam hydrateert, omdat die voedingsmiddelen hoofdzakelijk uit water bestaan.
    Advertentie

Tips

  • Wees geduldig en vertrouw op jezelf. Bedenk altijd dat veel mensen van tevoren niet na zullen denken over wat jij nodig hebt, maar dat ze vaak wel degelijk bereid zijn om met je samen te werken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bescherm jezelf als je er alleen op uitgaat. Wees je bewust van wat er om je heen gebeurt, houd je geld en andere waardevolle spullen uit het zicht, en beperk je desnoods tot bekend terrein, totdat je je volledig op je gemak voelt als je in je eentje de deur uitgaat.
Advertentie
  1. http://gerontologist.oxfordjournals.org/content/46/1/115.full
  2. http://www.pantsupeasy.com/blog/how-can-i-feel-more-independent-as-a-wheelchair-user
  3. https://www.disability.gov/?s=&fq=topics_taxonomy:%22Housing%5E%5EHome+Modifications+%26amp%3B+Repairs%5E%5E%22
  4. http://www.pantsupeasy.com/blog/how-can-i-feel-more-independent-as-a-wheelchair-user
  5. https://www.disability.gov/?s=&fq=topics_taxonomy:%22Housing%5E%5EHome+Modifications+%26amp%3B+Repairs%5E%5E%22
  6. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/vraag-en-antwoord/vergoeding-voor-woningaanpassing
  7. https://www.cordaan.nl/zelfstandig-wonen
  8. https://www.woonforte.nl/home/Woonforte-Internet/wonenCentraal-Internet-Ik-zoek-een-woning/Sociale-huurwoning/Wonen-met-een-handicap.html
  9. https://www.veteraneninstituut.nl/veteranenloket/
  10. https://www.ada.gov/2010_regs.htm
  11. http://www.fs.fed.us/eng/toolbox/acc/acc18.htm
  12. http://www.independenttraveler.com/travel-tips/senior-travel/disabled-travel
  13. https://www.tsa.gov/travel/special-procedures
  14. https://www.buitengewoonreizen.nl/Gehandicaptenreizen
  15. http://www.pantsupeasy.com/blog/how-can-i-feel-more-independent-as-a-wheelchair-user
  16. http://www.helpguide.org/articles/exercise-fitness/chair-exercises-and-limited-mobility-fitness.htm
  17. http://www.pantsupeasy.com/blog/how-can-i-feel-more-independent-as-a-wheelchair-user
  18. http://www.helpguide.org/articles/exercise-fitness/chair-exercises-and-limited-mobility-fitness.htm
  19. http://www.telegraph.co.uk/men/active/10585016/How-to-recover-from-strenuous-exercise.html
  20. https://sleepfoundation.org/sleep-topics/sleep-hygiene
  21. http://www.theathlete.org/Disabled/weight-loss.htm
  22. http://www.choosemyplate.gov/food-groups/
  23. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256

Over dit artikel

Deze pagina is 1.658 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie