Pdf downloaden
Pdf downloaden
Ontslag nemen kan een bevrijdende ervaring zijn en het kan het begin inluiden van de weg naar een betere carrière. Maar het opzeggen van een baan is ingewikkelder dan simpelweg je spullen in een doos stoppen, tegen je baas schreeuwen en het gebouw uitrennen. Om alle opties open te houden en een gezonde verstandhouding te waarborgen is het altijd beter om op een waardige en respectvolle manier ontslag te nemen. Lees de stappen in dit artikel als je een manier zoekt om ontslag te nemen waarbij de schade beperkt blijft en waarbij de verstandhouding tussen jou en het bedrijf gezond blijft.
Stappen
-
Stel een plan op voor wat je gaat doen na je ontslag. Als je eenmaal zeker weet dat je zelf ontslag wilt nemen, is het zeer belangrijk om een waterdicht plan te maken zodat je niet in een gat valt na je ontslag. In het ideale geval neem je pas ontslag als je al weet dat je zeker bent van een andere baan, want het is moeilijker om een baan te vinden als je geen werk hebt.
- Neem niet zonder meer aan dat je de eindjes aan elkaar kunt knopen tot je een andere baan vindt. Door de economische malaise waar we ons al geruime tijd in bevinden zou het best wel even kunnen duren voor je iets anders vindt. Neem dus geen ontslag in een opwelling, denkend dat je daarna wel ziet hoe het loopt.
- Zorg dat je een andere baan achter de hand hebt voordat je ontslag neemt. Ga eerst op zoek naar een nieuwe baan als je besluit dat je ontslag wilt nemen. Maar wees altijd eerlijk tegen potentiële werkgevers, vertel er altijd bij dat je op dit moment nog in dienst bent bij een andere werkgever.
- Als je geen andere baan achter de hand hebt, zorg dan in ieder geval dat je genoeg gespaard hebt om een tijdje zonder inkomen te kunnen. Als je je baan echt haat, boor dan je reserves aan zodat je meteen op kunt zeggen. Dat betekent wel dat je goed moet bedenken hoeveel geld je nodig hebt; hou er wederom rekening mee dat je langer met je spaargeld moet doen dan je zou hopen.
- Indien je zelf ontslag neemt, heb je in de regel geen recht op een WW-uitkering. Dat geldt zowel bij contracten voor bepaalde en onbepaalde tijd, ook als je ontslag neemt in je proeftijd. Indien je wèl aanspraak wilt maken op een WW-uitkering, zul je je werkgever -al dan niet via een jurist- ervan moeten overtuigen dat ontslag middels een vaststellingsovereenkomst een betere manier is. [1] X Bron
- Neem ontslag om de juiste redenen. Hou er niet mee op omdat je vindt dat je niet genoeg waardering of salaris krijgt; in dat geval is het altijd beter om met je werkgever te praten over je problemen. Als je niet zo goed mogelijk probeert de problemen bij je huidige werkgever op te lossen bestaat de kans dat dezelfde problemen terugkeren bij een nieuwe werkgever. [2] X Bron
-
Houd altijd een minimale opzegtermijn van een maand aan. Onthoud dat je werkgever op je rekent en met een groot probleem komt te zitten als je ineens verdwijnt. Als in je contract een opzegtermijn van langer dan één maand staat, dien je je aan die overeengekomen termijn te houden.
- Gebruik altijd je gezonde verstand en verplaats je in je werkgever. Als je in een klein bedrijf werkt met maar drie collega's is het wel zo netjes om van tevoren te bedenken hoe snel ze een vervanger zouden kunnen vinden, dus wees coulant, ook als er geen termijn in je contract vermeld staat.
- Standaard heeft je werkgever een opzegtermijn van één maand, ongeacht de lengte van je dienstverband. Het kan echter zo zijn dat er in jouw cao of arbeidscontract een langere termijn is afgesproken. Zoek dat eerst uit. Als er voor jou een langere opzegtermijn geldt, dan geldt er voor je werkgever tenminste de dubbele opzegtermijn daarvan. [3] X Bron
- Houd geen te ruime opzegtermijn aan. Gebruik ook hierbij je gezonde verstand. Als je weet dat je ontslag zal gaan nemen, bijvoorbeeld omdat je lang op reis gaat of verhuist naar een ander land, zorg dan dat je dit niet te lang van tevoren aangeeft, want dat kan zorgen voor een ongemakkelijke werksfeer.
-
Neem persoonlijk ontslag bij je baas. Laat je van je goede kant zien en maak een afspraak met je baas om ontslag te nemen, behalve als er buitengewone omstandigheden zijn waarbij je je baas niet persoonlijk wilt zien, of als je op afstand werkt. Ontslag nemen per brief of e-mail kan zwak overkomen, alsof je te bang bent om een serieus gesprek te voeren, of je je baas niet genoeg waardeert om de tijd te nemen voor een gesprek. Hier zijn wat dingen die je kunt zeggen tegen je baas in een gesprek:
- Zorg er altijd voor dat je baas de eerste is binnen het bedrijf die weet van je plannen. Vertel het nooit eerst aan een collega, zelfs niet als jij en je collega goede vrienden zijn. Laat ook nooit je plannen doorschemeren op Facebook en zet nooit een eventuele nieuwe baan op je LinkedIn-profiel voordat je een gesprek met je huidige baas hebt gehad.
- Hou het gesprek bondig en positief. Als jij degene bent die de afspraak gemaakt heeft is het het beste om met de deur in huis te vallen. Vertel je baas dat je ontslag neemt.
- Wees beleefd als je ingaat op de redenen van je beslissing. Vertel je baas niet dat je je niet gewaardeerd voelt, dat je te veel overwerkt, of dat je de bedrijfscultuur niet trekt.
- Als je al een nieuwe baan hebt zeg je gewoon: "Ik heb iets gevonden dat beter past bij mijn doelen" of zeg dat je een nieuwe aanstelling hebt gevonden die beter aansluit bij een van je interesses, bijvoorbeeld lesgeven. En als je nog geen andere baan hebt kun je zeggen: "Ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging" of "Dit is het beste voor mij en mijn gezin".
- Bedank je baas. Vertel je baas dat je met veel plezier bij het bedrijf hebt gewerkt en dat je er veel hebt geleerd. Wees eerlijk over hoezeer je de inspanningen van je baas waardeert. Overdrijf niet op dit punt. Wees dankbaar zonder slijmerig te worden -- je neemt wel ontslag.
- Vraag je baas of je hem/haar mag gebruiken als referentie bij toekomstige banen. Een aanbeveling van je huidige baas kan je vooruithelpen in je carrière.
- Blijf professioneel. Dit is niet het moment om persoonlijke frustraties te spuien over je baan. Hou in gedachten dat een potentiële nieuwe werkgever contact kan opnemen met je vorige baas over jou; hou daarom de communicatie open en eerlijk.
-
Bereid je voor op het beantwoorden van mogelijke vragen van je werkgever. In de meeste gevallen zal je werkgever meer doen dan alleen maar knikken, toestemmen en je veel succes wensen. Je baas zal willen weten waarom je weg wilt gaan, en zal je misschien over proberen te halen om te blijven. Als je jezelf hier op voorbereidt zul je zekerder van je zaak zijn en professioneler overkomen. Het gesprek zal dan veel gemakkelijker verlopen. Hier zijn wat dingen die je kunt verwachten: [4] X Bron
- Zorg dat je een overgangsplan hebt. Je baas zal van je willen weten hoe je hetgeen waar je aan werkte af gaat ronden en of je van plan bent je verantwoordelijkheden over te dragen aan een andere collega. Wat het plan ook is, laat in ieder geval aan je baas zien dat je er goed over nagedacht hebt en dat je het bedrijf niet in de problemen zal brengen.
- Weet wat je gaat zeggen als je baas je een tegenbod doet. Wat doe je als je baas je een salarisverhoging van 10 of 20% aanbiedt? Wat doe je als hij je salaris wil verdubbelen? Als hij/zij jou hoe dan ook wil behouden in het bedrijf, hoe ga je daar dan mee om? Hou je redenen om te vertrekken in gedachten als je hier over nadenkt.
- Als je vooral weg wilt omdat je vindt dat je onderbetaald wordt zou je het tegenbod in overweging moeten nemen. Maar als er allerlei redenen zijn die niets met geld te maken hebben, ga er dan niet op in, want dan blijf je ongelukkig binnen het bedrijf.
- Weet wat je gaat zeggen als je baas je vraagt om wat langer te blijven. Als hij/zij je mededeelt dat je een of twee weken langer dient te blijven om een bepaald project af te ronden, wat ga je dan zeggen?
-
Stel een formele ontslagbrief op. Dat is iets wat je kunt doen na het gesprek met je baas om het ontslag officieel te maken. Voordat je dit doet moet je eerst begrijpen wat de bedrijfscultuur van het bedrijf is. Als het niet gebruikelijk is om een ontslagbrief te overleggen, doe het dan niet. Maar als dat wel gebruikelijk is kun je beter doen wat van je wordt verwacht.
- De brief is een belangrijk onderdeel van het ontslag nemen, want het betekent dat je je voornemens zwart-op-wit zet. Een werkgever kan niet van je verlangen dat je langer aanblijft als je bewijs hebt van de overeengekomen opzegtermijn.
- Typ altijd het adres van het bedrijf en dateer de brief. Gebruik de datum waarop je je baas de brief overhandigt. Deze formaliteit kan van pas komen als er onduidelijkheid bestaat over wanneer de brief is geschreven en ontvangen.
- Geef duidelijk aan wat de reden is van je ontslag. Schrijf: "Geachte meneer/mevrouw ....... Met deze brief bied ik, (naam), u mijn ontslag aan". Het is belangrijk om duidelijk te zijn, voor het geval dat er problemen ontstaan.
- Geef duidelijk aan per wanneer je niet meer zult werken. "Vanaf (datum) zal de opzegtermijn van een maand ingaan". Als je een langere opzegtermijn aanhoudt, vermeld dan duidelijk wat deze termijn is en per wanneer die termijn ingaat.
- Bedank het bedrijf. Schrijf: "Ik bedank u voor de prettige tijd die ik bij (bedrijfsnaam) heb gehad. Ik waardeer het dat er altijd veel mogelijkheden zijn geweest voor verdere ontwikkeling. Ik wens (bedrijfsnaam) veel succes en voorspoed". Dit is een belangrijk onderdeel van hoffelijk blijven en in een prettige sfeer ontslag nemen.
- Onderteken de brief. Sluit de brief af met "Hoogachtend" of "Met vriendelijke groet", gevolgd door je naam en functie.
-
Blijf ook nadat je je ontslag hebt ingediend professioneel. Potentiële werkgevers bellen vaak met vorige werkgevers om een beter beeld te krijgen van het soort werknemer dat jij bent. Als je een slechte laatste indruk achterlaat kan dit vervelende gevolgen hebben bij het vinden van een nieuwe functie. Het is belangrijk om vanaf het moment dat je opzegtermijn ingaat extra hard te werken en projecten goed af te ronden, in plaats van te dagdromen over de dag dat je de deur achter je sluit. [5] X Bron
- Doe wat van je gevraagd wordt tijdens de opzegtermijn. Het is natuurlijk makkelijk om de kantjes er vanaf te lopen die laatste weken, maar zo laat je een slechte indruk achter, en dat kan voor jezelf nadelige gevolgen hebben. Doe dus je best om het voor je opvolger zo makkelijk mogelijk te maken. Het laatste wat je wilt is dat mensen gefrustreerd zijn omdat je een rommeltje hebt achtergelaten.
-
Als de laatste dag eenmaal is aangebroken is het zaak om op een beleefde en vriendelijke manier te vertrekken. Gooi niet als een bezetene al je spullen in een doos om daarna naar buiten te rennen. Neem in plaats daarvan de tijd om afscheid te nemen van je baas en je collega's, en zeg dat je in contact zal blijven.
- Grote kans dat je goede relaties hebt opgebouwd binnen het bedrijf als je er al langer werkte. Blijf dus echt in contact als dat goed voelt.
- Je kunt een e-mail rondsturen naar al je collega's met je contactinformatie of zelfs met een uitnodiging om iets leuks te gaan doen als je goed bevriend was.
- Onthoud je in de toekomst van negatief commentaar over het bedrijf of je ex-collega's. Dat kan altijd uitlekken en ervoor zorgen dat je een slechte naam krijgt. Als je nieuwe collega's je steeds maar horen zeuren over je oude baan kun je overkomen als een ondankbare zeikerd.
Advertentie
-
Weeg de voor- en nadelen van ontslagen worden af tegen ontslag nemen. Ontslagen worden betekent niet dat je je baas dermate gek moet maken dat hij of zij je wil ontslaan. Het betekent dat je met je baas gaat praten over ontslag "nemen" met als officiële reden ontslagen "zijn". Dit kan voor beide partijen voordelig zijn. Voor jou kan het betekenen dat je een ontslagvergoeding krijgt. Daarnaast heb je ook als je instemt met je ontslag recht op WW.
- Dit werkt alleen in bepaalde gevallen. Als je bijvoorbeeld voor een bedrijf werkt waarbij je ondervindt dat de verantwoordelijkheden te groot zijn, zou het goed kunnen dat het bedrijf ermee instemt om je te laten gaan onder gunstige voorwaarden.
- Als je deze methode kiest moet je wel een goede reden hebben waarom je ontslagen wil worden. Het betekent dat je waardevol was voor het bedrijf, maar meer tijd nodig hebt voor een nieuw project of meer tijd voor je gezin.
- Deze methode werkt alleen als je niet overgaat naar een nieuwe baan. Als je een nieuwe baan hebt heb je geen recht meer op een ontslagregeling.
- Om dit te kunnen regelen moet je een goede verstandhouding met je baas hebben. Je baas moet je goed kennen, begrijpen wat je redenen zijn en inzien dat je waardevol bent voor het bedrijf.
-
Spreek met je baas over de huidige situatie. Dit is moeilijk om te doen, maar uiteindelijk is het beter voor beide partijen. Nadat je je baas hebt verteld dat je wilt vertrekken moet je een eerlijk gesprek hebben over ontslagen willen worden. Hier volgt wat je kunt doen:
- Leg uit waarom je wilt vertrekken. Wees eerlijk. De reden zou kunnen zijn dat de werkdruk te hoog is, dat je een tijdje moet stoppen voor je gezondheid, of dat je je eigen bedrijf wilt beginnen.
- Probeer je baas over te halen om je te ontslaan. Je kunt je baas niet "vragen" om je te ontslaan, maar het kan een logisch gevolg zijn van het gesprek. Als je je baas goed kent zou het kunnen dat hij je ontslaat omdat hij begrijpt dat jouw situatie in de toekomst daarmee verbetert.
- Begrijp dat je hierdoor minder controle hebt over de datum van vertrek. Als je doel is om ontslagen te worden heb je geen controle over je laatste werkdag. Het kan onmiddellijk zijn of juist pas over heel lang.
-
Schrijf jezelf in als werkzoekende bij het UWV. Als je eenmaal de afspraak met je baas gemaakt hebt kun je jezelf inschrijven bij het UWV.
- Je ontvangt WW totdat je een andere baan gevonden hebt.
Advertentie
Tips
- Zorg dat je een goed doortimmerd plan hebt over wat je gaat doen na je ontslag. Als je overgaat naar een andere baan, bereid je dan alvast voor op die nieuwe baan. Als je geen andere baan hebt, zorg dan dat je genoeg spaargeld hebt.
- Vertel aan niemand dat je ontslag neemt voordat je het je baas vertelt. Als je baas erachter komt kan dat een zeer onprettige sfeer creëren.
- Zorg ervoor dat je een goede indruk achterlaat op je laatste dag. Laatste indrukken zijn net zo belangrijk als eerste indrukken.
- Schrijf een zo bondig mogelijke ontslagbrief. Wees tactvol -- geef niemand de schuld van je vertrek.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://juridischplatform.nl/situatie/ik-wil-zelf-ontslag-nemen
- ↑ http://www.forbes.com/sites/work-in-progress/2013/02/18/the-only-good-reason-to-quit-your-job/
- ↑ https://juridischplatform.nl/ontslag/arbeidsrecht/opzegtermijn
- ↑ http://www.artofmanliness.com/2013/01/30/how-to-quit-a-job-without-burning-bridges/
- ↑ http://lifehacker.com/5969245/an-employers-opinion-on-how-to-quit-your-job
Advertentie