PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Oormijten (Otodectes cynotis) zijn microscopisch kleine parasieten die de oren van een kat kunnen infecteren. Ze bevinden zich het liefst in de warme, donkere omgeving van de gehoorgang alwaar ze zich kunnen voeden met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht. [1] Deze mijten veroorzaken irritaties en jeuk, waardoor de kat begint te krabben aan de oren. Het krabben kan problemen veroorzaken, zoals huidinfecties of een opgezwollen oorschelp. Bij dergelijke oorproblemen dien je je kat naar een dierenarts te brengen. Het in een vroeg stadium vaststellen van een oormijtinfectie en een snelle behandeling hiervan kan veel problemen voorkomen en zal zorgen voor een gezonde, gelukkige kat.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Vaststellen of je kat een oormijtinfectie heeft

PDF download Pdf downloaden
  1. De aanwezigheid van oormijten zal ervoor zorgen dat de gehoorgang overmatige hoeveelheden oorsmeer produceert. Dergelijk oorsmeer is veelal donkerbruin of zwart van kleur en kan soms lijken op wasachtig vuil in het oor. [2]
    • Een kat met gezonde oren zal een kleine hoeveelheid oorsmeer hebben. Als je iets in de oren waarneemt dat gelijkenissen vertoont met koffiedik of donkere vieze vlekjes, is dit een teken dat je kat mogelijk een oorprobleem heeft. [3]
    • De oren van de kat produceren dit oorsmeer als reactie op de irritatie aan de gehoorgang.
    • Je zult wellicht ook een stinkende geur uit de oren waarnemen.
  2. Oormijten veroorzaken irritatie en de kat zal zich dus waarschijnlijk herhaaldelijk aan zijn oren krabben met een van zijn achterpoten of regelmatig met zijn kop schudden. [4]
    • De nagels van de kat kunnen de huid beschadigen, dit kan leiden tot extra ongemakken, bloedingen en in sommige gevallen bacteriële infecties. [5]
    • Een kat die gedurende een langere periode last heeft van oormijten kan te maken krijgen met ontstoken poliepen (bultjes of gezwellen) in zijn gehoorgang en bloedblaren op zijn oorschelpen. Deze ontstaan door het constant wrijven en krabben aan het oor. [6]
    • Bovendien kan het uitwendige deel van de oren ontstoken raken en pus produceren. De kat kan ook te maken krijgen met een gescheurd trommelvlies, dit zal resulteren in evenwichtsproblemen en andere problemen waarbij de hulp van een professionele dierenarts ingeschakeld dient te worden. [7]
  3. Een kat met oormijten laat vaak zijn kop naar een kant hangen. Dit is normaal gesproken een teken van een ongemak aan een oor en betekent eveneens dat er meer aan de hand is dan alleen overlast van oormijten. [8]
    • Ongeacht de oorzaak, dien je je kat ter controle naar de dierenarts te brengen als deze zijn kop naar een kant laat hangen.
  4. Als je meerdere huisdieren hebt en je vermoedt dat een van hun eveneens last heeft van oormijten, dien je alle oren te controleren. Je dient dit te doen aangezien oormijten besmettelijk zijn en makkelijk kunnen worden overgedragen van het ene dier op een ander dier. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze samen slapen of in de buurt van elkaar hun vacht onderhouden.
    • Als je alleen het besmette dier behandeld, is het goed mogelijk dan andere huisdieren de drager zijn van de parasiet, maar simpelweg geen symptomen vertonen, zijn fungeren dan als een soort reservoir die in herbesmetting in de hand werken.
    • Als één huisdier last heeft van oormijten, dien je hoogstwaarschijnlijk ook alle andere huisdieren die bij je in huis leven te behandelen om van de besmetting af te komen.
  5. Als je een van de hierboven beschreven klachten hebt waargenomen, dien je je kat ter controle naar een dierenarts te brengen. De dierenarts zal verschillende technieken inzetten om de oorzaak van het probleem vast te stellen.
    • De dierenarts zal de gehoorgang van de kat inspecteren met behulp van een otoscoop. Een otoscoop is een medisch instrument vergelijkbaar met een zaklamp met een loep die je kunt gebruiken om diep in een gehoorgang te kijken. De dierenarts is wellicht in staat om onmiddellijk de aanwezigheid van kleine witte mijten vast te stellen, aangezien die zich uit de buurt van het licht van de otoscoop zullen proberen te begeven. [9]
    • Sommige dierenartsen zullen een kleine hoeveelheid oorsmeer afnemen op een watje en dit vervolgens uitsmeren op een voorwerpglaasje. Onder de microscoop zijn de oormijten vaak direct zichtbaar. [10]
    • De dierenarts zal ook controleren of het trommelvlies nog intact is, voordat er wordt overgegaan tot verdere behandeling. Dit dient gedaan te worden aangezien het trommelvlies fungeert als barrière. Het trommelvlies zorgt ervoor dat oordruppels niet het middenoor kunnen inlopen. Wanneer dit wel gebeurt, zou dit het evenwicht van de kat kunnen verstoren.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je kat behandelen met oordruppels

PDF download Pdf downloaden
  1. Zodra de dierenarts de diagnose heeft gesteld en eveneens heeft vastgesteld dat het trommelvlies nog intact is, zal hij of zij oordruppels voorschrijven die veilig zijn voor katten en effectief zijn voor het doden van oormijten.
    • Veel dierenwinkels verkopen eveneens oordruppels voor het behandelen van een oormijtinfectie, maar dergelijke medicatie is over het algemeen minder effectief en kan zelfs schadelijk zijn voor je kat. Het is raadzaam om alleen medicatie in te zetten waarvan het gebruik wordt aanbevolen door je dierenarts.
  2. Bekijk zorgvuldig het etiket of de bijsluiter voor instructies over hoe vaak je de druppels dient toe te dienen. De frequentie van de behandeling en het aantal druppels dat je dient toe te dienen hangt af van de exacte medicatie die je voorgeschreven hebt gekregen. Bij de meeste medicatie dien je gedurende zeven tot tien dagen de druppels eenmaal per dag toe te dienen. [11]
  3. Verzamel alle benodigdheden op een tafel of een ander vlak oppervlak, voordat je de medicatie gaat toedienen.
    • Onder benodigdheden vallen een grote handdoek, die je dient uit te spreiden over het tafelblad zodat de kat niet kan uitglijden, de oordruppels en een aantal watten.
    • Schakel indien mogelijk de hulp in van een vriend of vriendin, deze persoon kan je helpen bij het vasthouden van je kat, zodat jij beide handen vrij hebt voor het toedienen van de oordruppels.
  4. Je dient de oren van je kat schoon te maken, voordat je de medicatie gaat toedienen. Je doet er verstandig aan om een dierenarts hierover te raadplegen, voordat je de druppels gaat toedienen. [12]
    • Koop een oorreiniger met een etiket waarop staat dat het product veilig is voor katten en volg vervolgens de bijgesloten instructies.
    • Als er overmatige hoeveelheden oorsmeer aanwezig zijn, zou dit kunnen fungeren als een cocon rond de oormijten, waardoor ze worden afgeschermd voor de druppels.
    • Doe geen wattenstaafje of een ander voorwerp in of rond de oren van je kat. Katten zijn extreem snel en zullen onmiddellijk hun hoofd draaien als er iets in of in de buurt van hun oor is. Dit zal waarschijnlijk resulteren in een gescheurd trommelvlies. Gebruik alleen een schone doek of wattenbolletjes om de oren van je kat schoon te maken.
  5. Zet de kat op tafel met zijn kop in jouw richting en laat je assistent het beestje voorzichtig bij zijn schouders vasthouden, zodat deze zich niet kan bewegen. Draai de dop van het druppelflesje en druppel het vereiste aantal druppels in de gehoorgang van de kat.
    • Wrijf voorzichtig met je vingers en duim over het oor van de kat. Hierdoor meng je de druppels met het oorsmeer en zorg je ervoor dat de medicatie dieper de gehoorgang inloopt. [13] [14]
    • Als de kat zich verzet tegen de behandeling met de medicatie, kun je het beestje wellicht in een badhanddoek te wikkelen, zodat deze niet langer kan tegenstribbelen. [15]
  6. Probeer met behulp van watten al het overtollige oorsmeer te verwijderen.
    • Duw de watten nooit in de gehoorgang. Als de kat zich vrij kan bewegen tijdens deze stap, bestaat de kans dat je per ongeluk de watten te diep in het oor drukt, hier zal de kat pijn van ondervinden.
  7. Herhaal de hierboven beschreven stappen dagelijks gedurende het voorgeschreven aantal dagen. Als de kat na de behandeling nog steeds irritaties lijkt te ondervinden, dien je wederom terug te gaan naar de dierenarts.
    • Stop de behandeling en neem contact op met je dierenarts als de kat tijdens de behandeling zijn kop begint scheef te houden.
    • Sommige katten zijn gevoelig voor het werkzame bestanddeel in oordruppels en kunnen vanwege de medicatie evenwichtsproblemen ontwikkelen, zelfs als hun trommelvliezen onbeschadigd zijn. Neem direct contact op met je dierenarts als dit probleem zich voordoet.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Voorkom herbesmetting

PDF download Pdf downloaden
  1. Selamectine is een krachtig antiparasitair middel dat verkrijgbaar is voor zowel honden als katten. Dit middel kan helpt bij het voorkomen van besmettingen en infecties van mijten, vlooien, hartwormen en sommige intestinale parasieten. [16] Als je meerdere katten hebt, dien je ze allemaal te behandelen met een antiparasitair middel op basis van selamectine, zoals Revolution (of, in het Verenigd Koninkrijk, Stronghold).
    • Selamectine zal voorkomen dat je kat wederom geïnfecteerd raakt en zal eveneens voorkomen dat je andere katten last krijgen van de parasieten.
    • Selamectine dient in de nek van de kat te worden toegediend. Dit geneesmiddel dient nooit in het oor toegediend te worden. [17]
  2. Selamectine is niet goedgekeurd voor het behandelen van oormijten bij honden. Als je een hond hebt die besmet zou kunnen raken met oormijten afkomstig van je kat, dien je hem mee te nemen naar de dierenarts voor een preventieve behandeling.
  3. Spray fipronil over de achterpoten van de kat, dit is een insecticide dat teken, vlooien, luizen en andere parasieten doodt. [18] Deze behandeling zal direct mijten doden die zich hebben vastgeklampt aan de vacht van de kat wanneer deze zichzelf krabt.
    • Dit zal vervolgens een herbesmetting voorkomen wanneer de kat aan een nog niet besmet oor krabt terwijl er nog mijten op zijn poot zitten. [19]
    • Fipronil is toegevoegd aan tal van medicaties, zoals Frontline, Effipro, Barricade en EasySpot. [20] Vraag je dierenarts welke behandeling hij of zij aanraadt en waar je dit middel kunt aanschaffen.
    Advertentie

Tips

  • Wees gerust, oormijten bij katten kunnen mensen niet besmetten. [21]
  • Je kunt de oormijtinfectie bij je kat ook behandelen met een antiparasitair middel op basis van selamectine, zoals hierboven reeds is beschreven om herbesmetting te voorkomen. Nadat selamectine is aangebracht op de huid, zal het opgenomen worden in de bloedbaan en verspreid worden richting de gehoorgang. Dit zal alle oormijten doden die zich in de gehoorgang voeden met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht. Een enkele toediening van het middel zou voldoende moeten zijn om van de oormijtinfectie af te komen. Hoewel deze aanpak erg gemakkelijk is, verdient medicatie in de vorm van oordruppels wellicht de voorkeur, aangezien dergelijke medicatie ontstekingsremmers en antibiotica bevat die helpen tegen secundaire bacteriële infecties. [22]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Oormijtinfecties kunnen serieuze gevolgen hebben wanneer ze onbehandeld blijven. Het kan resulteren in schade aan de gehoorgang en de trommelvliezen. Oormijten zijn erg besmettelijk en kunnen van kat tot kat of kat tot hond en vice versa worden overgedragen. Het is daarom erg belangrijk dat je al je huisdieren tegelijkertijd behandeld.
  • De middeltjes die bij normale dierenwinkels verkrijgbaar zijn, zijn vaak niet effectief en kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor je kat. Ze zouden zelfs tot ernstige neurologische klachten kunnen leiden.
Advertentie

Bronnen

  1. Reaginic hypersensitivity in Otodectes cynotis infestation of cats and mode of mite feeding. Powell et al. Am J Vet Res 41 (877).
  2. Reaginic hypersensitivity in Otodectes cynotis infestation of cats and mode of mite feeding. Powell et al. Am J Vet Res 41 (877).
  3. http://www.aspca.org/pet-care/cat-care/ear-care
  4. Small Animal Dermatology. Muller & Kirk. Publisher: Saunders.
  5. Small Animal Dermatology. Muller & Kirk. Publisher: Saunders.
  6. Elaine Wexler-Mitchell, A Healthy Cat , p. 174, (1999), ISBN 1-58245-057-9
  7. Merck/Merial, The Merck/Merial Manual for Pet Health , p. 501, (2007), ISBN 978-0-911910-99-5
  8. Small Animal Dermatology. Muller & Kirk. Publisher: Saunders.
  9. Small Animal Dermatology. Muller & Kirk. Publisher: Saunders.
  1. Small Animal Dermatology. Muller & Kirk. Publisher: Saunders.
  2. http://pets.webmd.com/cats/guide/cat-ear-care-problems?page=2#2
  3. http://pets.webmd.com/cats/guide/cat-ear-care-problems?page=2#2
  4. http://pets.webmd.com/cats/guide/cat-ear-care-problems?page=2#2
  5. http://www.vetmed.wsu.edu/ClientED/cat_ears.aspx
  6. http://www.vetmed.wsu.edu/ClientED/cat_restraint.aspx
  7. http://www.vetinfo.com/selamectin-for-cats.html
  8. Efficacy of selamectin administered topically in the treatment of feline otoacariasis. Blot et al. Veterinary Parasitology. 112, p241-247
  9. http://www.vetstreet.com/fipronil-for-cats
  10. Small Animal Dermatology. Muller & Kirk. Publisher: Saunders.
  11. http://www.vetstreet.com/fipronil-for-cats
  12. http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?A=664
  13. Efficacy of selamectin administered topically in the treatment of feline otoacariasis. Blot et al. Veterinary Parasitology. 112, p241-247

Over dit artikel

Deze pagina is 7.037 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie