Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je merkt dat je hond aan zijn oor krabt, zijn kop heen en weer schudt, of er stinkende, gekleurde afscheiding uit zijn oren komt, is het mogelijk dat je hond een oorontsteking heeft opgelopen. Oorontstekingen bij honden zijn vrij gebruikelijk en kunnen voorkomen in het buiten-, midden- of binnenoor. Een oorontsteking begint vaak met een ontsteking aan de uitwendige gehoorgang die veroorzaakt wordt door bacteriën of schimmel. Maar oorontstekingen bij honden kunnen ook veroorzaakt worden door voedselallergieën, parasieten, vreemde voorwerpen, trauma, overtollig vocht in het oor of erfelijke aandoeningen. Als je vermoedt dat je hond een oorontsteking heeft opgelopen, dien je hem naar de dierenarts te brengen voor een behandeling. Vervolgens dien je te leren hoe je oorontstekingen kunt voorkomen en hoe je op de juiste manier de oren van je hond schoonmaakt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Behandel de oorontsteking van je hond

Pdf downloaden
  1. Besteed extra aandacht aan ongewone veranderingen in het gedrag van je hond en lichamelijke symptomen zoals: [1]
    • Krabben aan de oren
    • Bruine, gele of bloederige afscheiding
    • Vieze geur uit de oren
    • Roodheid
    • Zwelling
    • Korstige of schurftige huid op de oorflap
    • Haaruitval rondom het oor
    • Schuren van het oor over de vloer of het meubilair
    • Schudden met de kop of de kop schuin houden
    • Evenwichtsproblemen
    • Ongewone oogbewegingen
    • Lopen in cirkels
    • Gehoorverlies
  2. Als je hond symptomen van een oorontsteking vertoont, dien je hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. Oorontstekingen kunnen namelijk erg pijnlijk zijn. Sommige honden zullen je duidelijk laten merken dat ze pijn hebben en ze kunnen wellicht agressiever overkomen, terwijl andere honden niets laten merken. [2]
    • Hoe dan ook, het is erg belangrijk om je hond te laten behandelen, aangezien onbehandelde oorontstekingen oren kunnen beschadigen. [3]
  3. Oorontstekingen worden veelal veroorzaakt door gisten/schimmels, bacteriën of beide tegelijkertijd. Je dierenarts zal je waarschijnlijk een antibiotische oorzalf laten aanbrengen of je orale antibiotica meegeven die je aan je hond moet geven voor het behandelen van een bacteriële infectie. Bij een schimmelinfectie word je waarschijnlijk aangeraden om een anti-schimmel spoelmiddel voor oren te gebruiken, topische medicatie en wellicht orale anti-schimmel medicatie te geven. [4]
  4. Als je weet of vermoedt dat er een vreemd object in de gehoorgang is terechtgekomen, is het goed mogelijk dat dit de oorontsteking veroorzaakt. De oorontsteking zal niet verdwijnen als het object niet verwijderd wordt. Onderneem zelf geen pogingen om het object uit het oor van je hond te verwijderen. [5] Je dient dit over te laten aan een dierenarts.
    • Aangezien de gehoorgang L-vormig is, is het goed mogelijk dat het vreemde object diep in het oor zit, waardoor het niet zichtbaar is vanaf de buitenkant. Speciale instrumenten en vrijheidsbeperkende maatregelen of narcose zijn veelal noodzakelijk voor het veilig verwijderen van een vreemd object. Om deze reden is het belangrijk dat je deze ingreep overlaat aan je dierenarts.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Behandel onderliggende oorzaken en voorkom oorontstekingen

Pdf downloaden
  1. Allergieën zijn vaak de primaire oorzaak van ontstekingen in het oor, waardoor oren gevoeliger zijn voor infecties. [6] Hoewel het wellicht niet makkelijk is om de oorzaak van een allergie vast te stellen, is het wel degelijk handig om aandacht te besteden aan factoren zoals nieuw voer of nieuwe snacks die je je hond hebt gegeven vlak voordat het oor ontstoken raakte. Als deze producten een bepaald eiwit bevatte, doe je er verstandig aan om dit eiwit in de toekomst niet meer aan je hond te geven.
    • Dierlijke eiwitten en zuivelproducten veroorzaken bij dieren vaker allergische reacties dan graanproducten, ondanks de populariteit van het idee dat graanvrije diëten beter zijn voor honden met een voedselallergie. [7]
  2. In het bijzonder, zet je hond op een eliminatiedieet met een nieuw eiwit dat hij nog nooit eerder heeft geprobeerd. Nieuwe, voorgeschreven diëten dienen uitsluitend gevoerd te worden voor minstens acht weken en idealiter voor minimaal twaalf weken. [8] Geef de hond geen snacks, tafelresten of andere voedselbronnen gedurende deze periode.
    • Dit helpt wellicht bij het vaststellen of bepaalde eiwitten in voedsel het probleem veroorzaken. Het beste eliminatiedieet is op basis van één eiwitbron, aangezien je bij een dergelijk dieet de kleinste kans hebt op een kruisbesmetting met andere eiwitbronnen, maar ze zijn vaak wel de duurste optie.
  3. Aan het einde van het eliminatiedieet, als de hond geen ontstekingsverschijnselen of huidallergieën meer vertoont (meestal jeukende poten en soms jeuk van andere delen van het lichaam), kun je het dieet van je hond ‘provoceren’ door telkens een enkelvoudig type snack of oud voer aan de hond te geven. Als je tekenen van irritaties waarneemt in de buurt van de oren, poten of huid van de hond wanneer je oud voer of een snack opnieuw hebt geïntroduceerd, dan weet je dat je dit voer of elk voedsel met dit type eiwit niet langer aan je hond dient te geven.
    • Als de oorontsteking elk jaar tijdens hetzelfde jaargetijde de kop op lijkt te steken, is het goed mogelijk dat de oorontsteking wordt veroorzaakt door een seizoensgebonden allergie.
  4. Wanneer je hond een oorontsteking heeft opgelopen, dien je ervoor te zorgen dat hij geen overtollig vocht in zijn oren krijgt. Voorkom dat je hond in het water kan spelen, gaat zwemmen, in bad gaat of gewassen wordt totdat de oorontsteking is verdwenen. Extra vocht zal de oorontsteking alleen maar verergeren, waardoor het genezingsproces langer duurt. [9]
  5. Houd contact met de dierenarts totdat de oorontsteking volledig is verdwenen. Sommige oorontstekingen zijn vrij mild en kunnen gemakkelijk behandeld worden binnen één of twee weken met topische medicatie en het schoonmaken van het oor. Andere oorontstekingen zijn ernstiger en kunnen meerdere weken aanhouden. Waarschijnlijk is verder onderzoek noodzakelijk en dient je hond meerdere behandelingen of procedures te ondergaan tijdens het genezingsproces.
    • Volg de adviezen van je dierenarts op over wanneer je wederom met je hond dient langs te komen, aangezien de dierenarts je kan helpen bij het vaststellen of de ontsteking is verdwenen of dat verdere behandeling noodzakelijk is.
  6. Als je hond eenmaal een oorontsteking heeft opgelopen, is het aannemelijk dat hij hier vaker mee te maken zal krijgen in de toekomst. Het goede nieuws is dat je verschillende stappen kunt nemen om oorontstekingen bij je hond in de toekomst te voorkomen. Dit zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt treffen: [10]
    • Voorkom dat je hond te vaak zwemt of in bad gaat
    • Sluit de gehoorgang van je hond met watten voordat je hem gaat wassen of in bad doet
    • Spoel de oren van je hond met een spoelmiddel dat salicylzuur bevat (dit middel helpt bij het drogen van natte gehoorgangen)
    • Controleer en behandel eventuele allergieën waar je hond last van heeft
    • Maak de oren van je hond regelmatig schoon
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Maak de oren van je hond schoon

Pdf downloaden
  1. Volg de instructies van je dierenarts over hoe vaak per dag of per week je de oren van je hond dient schoon te maken. Als je hond last heeft van een oorontsteking, dient een dierenarts zijn oren te controleren om met zekerheid vast te stellen dat het trommelvlies niet beschadigd of gescheurd is. Het schoonmaken van oren met een beschadigd trommelvlies zal de situatie verergeren, niet verbeteren. Het te vaak schoonmaken van de oren kan eveneens schadelijk zijn. [11]
    • Signalen die kunnen wijzen op een gescheurd trommelvlies zijn onder meer pijn, het kantelen van de kop naar de kant van de pijn en af en toe zelfs snelle schokkerige oogbewegingen en/of duizeligheid.
  2. Je kunt het best gebruikmaken van een oorcleaner waarvan het gebruik wordt aanbevolen door dierenartsen, maar ook de dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt zal verschillende opties hebben wat betreft spoelmiddelen. Dergelijke producten zijn vaak effectief voor het routinematig schoonmaken van de oren, maar je dient ze niet te gebruiken voor het schoonmaken van ontstoken oren als ze alcohol of andere agressieve bestanddelen bevatten. Deze middelen kunnen pijnlijk zijn en irritaties veroorzaken.
    • Als je hond een oorontsteking heeft opgelopen, is het mogelijk dat je dierenarts een spoelmiddel voorschrijft dat speciaal ontwikkeld is voor het afbreken van oorsmeer of bacteriële celwanden en het behandelen van gisten die de ontsteking veroorzaken.
  3. Laat je hond met zijn rug tegen de muur of in de hoek van een kamer zitten. Dit zal jou helpen om hem stil te houden en voorkomen dat hij er vandoor kan gaan tijdens het schoonmaken van zijn oren. Aangezien oren erg pijnlijk kunnen zijn, en je je dicht in de buurt van zijn kop bevindt, zou je een muilkorf kunnen gebruiken als je dat nodig acht. Een muilkorf zorgt ook voor meer grip en maakt het dus wellicht makkelijker om de hond zijn kop stil te houden.
    • Je dient je te realiseren dat zelfs de liefste dieren kunnen en wellicht zullen bijten als ze pijn lijden. Je doet er verstandig aan om een extra persoon in de buurt te hebben die je kan helpen bij het vasthouden van de hond en het stilhouden van de kop.
  4. Giet wat oorcleaner in de gehoorgang van je hond volgens de instructies op de verpakking. Masseer zijn oor aan de basis voor twintig tot dertig seconden om de oplossing te verspreiden en vuil los te weken.
  5. Maak gebruik van watten om de gehoorgang tijdelijk mee af te sluiten en herhaal vervolgens de massagetechniek onder de opening van het oor. Hiermee duw je de oplossing in de richting van de watten die het vocht vervolgens zullen opnemen. Aanwezig vuil zal aan de onderkant van de watten blijven kleven. Zorg ervoor dat je de watten alleen in de verticale, uitwendige gehoorgang drukt, totdat ze de opening blokkeren, maar nog altijd makkelijk te verwijderen zijn. [12]
    • De anatomie van de oren van een hond is anders dan die van een mens. Honden hebben een L-vormige gehoorgang, bestaande uit een verticale gang waar je in kunt kijken die vervolgens met een hoek van bijna 90 graden overgaat in een horizontale gang (dit deel van het oor is niet zichtbaar).
  6. Verwijder de met vocht doordrenkte watten en kijk of je oorsmeer of afscheiding waarneemt aan de onderkant. Gebruik schone watten om zichtbaar vuil dat is achtergebleven in de uitwendige delen mee te verwijderen. Veeg de binnenkant van de oorflap voorzichtig schoon met een droge, zachte handdoek om losse vuildeeltjes en vocht mee te verwijderen. [13]
    • Als er veel vuil zichtbaar is op de watten, dien je het hele schoonmaakproces nogmaals uit te voeren.
    Advertentie

Tips

  • Geef je hond een snack na het schoonmaken van zijn oren om de behandeling te koppelen aan een positieve beloning.
  • Als je hond zijn kop begint te schudden wanneer jij zijn oren aan het schoonmaken bent, laat hem dan zijn gang gaan. Dit zal helpen bij het losmaken van aanwezig vuil en hij zal zichzelf ontdoen van overtollig vocht.
  • Geef je hond veel lof tijdens het schoonmaken van zijn oren. Je dient nooit tegen hem te schreeuwen of hem te straffen wanneer hij beweegt of zijn kop heen en weer schudt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Honden met hangende oren of veel haar aan de binnenkant van de oorflap zijn meer vatbaar voor het oplopen van oorontstekingen.
  • Bezoek de dierenarts voordat je besluit om zelf de oorontsteking te behandelen.
Advertentie

Bronnen

  1. https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/ear-infections
  2. https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/ear-infections
  3. http://pets.webmd.com/dogs/dog-ear-infections?page=2
  4. William H Miller, Craig E Griffin, Karen L Campbell. Muller and Kirk's Small Animal Dermatology 7th ed. 2013
  5. http://pets.webmd.com/dogs/guide/ear-care-dogs
  6. William H Miller, Craig E Griffin, Karen L Campbell. Muller and Kirk's Small Animal Dermatology 7th ed. 2013
  7. Day MJ, The Canine Model of Dietary Hypersensitivity. Proc Nutr Soc. 2005 Nov;64(4):458-64
  8. Rosser EJ Jr, Diagnosis of food allergy in dogs. J Am Vet Med Assoc. 1993 Jul 15;203(2):259-62)
  9. Greene, CE. Malassezia dermatitis. In Greene, CE (ed.) Infectious Diseases of the Dog and Cat. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1998: 547-548.

Over dit artikel

Deze pagina is 3.670 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie